Compania Assystem Romania a platit amenda de 20.000 lei care i-a fost aplicata de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), dupa ce a obligat o angajata care daduse firma in judecata sa rupa cu mainile hartii. De asemenea, firma a publicat in Curierul national rezumatul deciziei CNCD. "Salut faptul ca au admis ca au gresit, ca asta dovedeste plata amenzii, si sper sa invete din acest caz", a declarat pentru HotNews.ro presedintele CNCD, Csaba Asztalos.

Tocatorul uman de hartiiFoto: Hotnews

Oficialul a precizat ca "Assystem Romania a facut dovada indeplinirii obligatiilor dispuse prin hotararea noastra, adica dovada platii si publicarea unui rezumat al CNCD in Curierul national din 17 decembrie 2014".

Csaba Asztalos

Csaba Asztalos

Foto: Hotnews

"Salut faptul ca au admis ca au gresit, ca asta dovedeste plata amenzii, si sper sa invete din acest caz, atat Assystem, cat si orice angajator care a putut sa incalce demnitatea umana", a declarat Csaba Asztalos pentru HotNews.ro. Acesta a spus ca CNCD a aplicat amenzi "constant si consistent, dupa acest precedent".

Amintim ca fosta angajata a societatii Assystem Romania care a primit ca sarcina de serviciu sa rupa cu mainile hartii a castigat in prima instanta procesul cu aceasta companie. Magistratii au respins cererea companiei ca decizia CNCD sa fie anulata si a obligat-o sa ii plateasca fostei angajate 3.000 lei cheltuieli de judecata.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis in unanimitate, pe 4 decembrie 2013, ca "obligarea unei persoane sa distruga manual documente considerate a fi secrete, ca efect al unui proces castigat de persoana in cauza impotriva firmei angajatoare reprezinta discriminare, hartuire si incalca dreptul la demnitate".

Fragment din hotararea CNCD:

1. Faptele prezentate in petitie reprezinta discriminare directa, hartuire si incalca dreptul la demnitate al petentei conform art. 2 alin. 1 , art. 2 alin. 5 si art. 15 al O.G. nr. 137/2000;

2. Aplica amenda contraventionala in valoare de 20.000 lei reclamatei S.C. Assytem Romania S.R.L.

3. Obliga reclamatul sa publice intr-un ziar de tiraj national un rezumat al hotararii de constatare, cu respectarea caracterului confidential al numelui si domiciliului petentei.

4. O copie a prezentei hotarari se va comunica partilor si Administratiei Finantelor Publice sector 6 Bucuresti pentru plata amenzii.

VI . Modalitatea de plata a amenzii: Amenda se va achita la Administratia Finantelor Publice Sector 6 Bucuresti, dovada platii se va trimite catre C.N.C.D. in termen de 15 zile de la ramanerea definitiva a hotararii. In mod similar partea reclamata va trimite catre C.N.C.D. dovada publicarii intr-un ziar de tiraj national a rezumatului hotararii de constatare. In caz contrar, C.N.C.D . va lua masurile legale necesare.

Tocatorul uman de hartii

Tocatorul uman de hartii

Foto: Hotnews

Fosta angajata a povestit pentru HotNews.ro, sub protectia anonimatului, ca a primit ca unica sarcina de serviciu sa rupa hartii cu mainile, fara foarfeca sau alt instrument ajutator, dupa ce a contestat in instanta propria demitere. Aceasta schimbare a activitatilor sale a venit dupa ce a fost data afara din firma, a atacat in instanta demiterea, judecatorii i-au dat dreptate si l-au obligat pe angajator sa o reprimeasca la munca, potrivit tinerei.

La reangajarea ei, conducerea companiei a decis initierea unui "nou business", dupa cum se arata in minuta unei intalniri de lucru: transformarea documentelor confidentiale in confetti pentru Mardi-Gras si pentru Carnavalul de la Rio - "varianta FUN" asa cum a fost denumita in sedinta conducerii firmei - post pe care avea sa il ocupe fosta secretara.

Roger Coat, administrator Assystem Romania

Roger Coat, administrator Assystem Romania

Foto: Hotnews

Roger Coat, administratorul companiei Assystem Romania, a declarat atunci pentru HotNews.ro ca a contestat in instanta decizia CNCD si ca distrugerea manuala a documentelor este o munca obisnuita pentru angajatii din firma, impusa de politica de confidentialitate convenita cu clientii. "Distrugerea documentelor se face intotdeauna manual in situatia inscrisurilor care, din cauza dimensiunilor, nu pot fi distruse mecanic, pentru a ne asigura ca nu exista documente care sunt aruncate la gunoi fara sa fi fost inainte distruse", spune Roger Coat.

Alte fragmente din Hotararea CNCD:

  • "reprezentatii C.N.C.D. au constatat ca d-na (...) nu are un computer sau telefon de serviciu si ca desfasura activitatea descrisa in sesizarea catre C.N.C.D. si anume rupea manual hartii."
  • "Colegiul director constata ca petenta, in urma reintegrarii ca efect a deciziei instantelor de judecata dupa ce anterior societatea reclamata a desfacut contractul ei de munca, a primit sarcina speciala de a rupe in bucati mai mici de 1 cm ciornele colegilor de serviciu, mutat la distanta de cativa metri de biroul colegilor (ale caror birouri sunt grupate), in timp ce o alta persoana, angajata pe locul petentei, a indeplinit atributiile de serviciu ale petentei"
  • "Conform Minutei de intalnire de lucru din 13.08.2013 (...) petenta a primit sarcina de a 'fabrica' confetti pentru Mardi-Gras si pentru Carnavalul de la Rio. Conform Procesului verbal de primire din 25.07.2013 petenta a primit un card de acces (...), insa chiar directorul societatii reclamate recunoaste (cu ocazia investigatiei) ca acest card nu permite accesul in toate zonele in care alti angajati au acces."
  • "petenta, avand aceleasi atributii de serviciu ca si alte persoane, a fost singura persoana pusa sa distruga manual documente considerate a fi secrete"

Citeste si: