​Utilizatorii forumurilor dedicate subiectelor de infrastructura au publicat o noua filmare din avion cu lotul 3 (22 km) din autostrada A1 Sibiu - Orastie, singurul tronson aflat inca in constructie si care ar trebui, conform declaratiilor oficiale, sa fie deschisa traficului pe 15 noiembrie. Fata de filmarile precedente, se observa cum constructorul italian Impregilo a inceput sa astearna asfaltul, chiar si in zonele afectate de alunecari de teren si care au dus la intarzierea de peste 18 luni. Cu toate acestea, in zonele cu probleme inca se observa suprafete afectate de alunecari de teren, chiar si pe pante abrupte, un lucru ingrijorator in vederea unei posibile deschideri a traficului in viitorul apropiat.

Dealul si viaductul de la Aciliu (octombrie 2014)Foto: Captura YouTube

Lotul 3 (22,1 km) din Orastie - Sibiu (82 km) este singurul neinaugurat in urma cu un an din intreaga autostrada. Lotul 3 n-a putut fi gata la timp (termenul oficial fiind aprilie 2013) in principal din cauza problemelor generate de alunecari de teren pe cateva tronsoane, dar si din cauza reactiei lente a autoritatilor in acest caz.

Situatia lotului a trecut prin mai multe controverse in anul in curs, de la amenintari cu rezilierea contractului, la conflicte solutionate la Tribunalul de Arbitraj, precum si la controverse privind abandonarea lucrarilor de catre constructor, acuzand datorii mari din partea CNADNR. Autoritatile au dat mereu ca termen de finalizare data de 15 noiembrie, adica la peste un an si jumatate intarziere fata de primul termen oficial.

In inregistrarea de mai jos se poate observa cum constructorul Impregilo a inceput sa astearna asfalt chiar si in zonele afectate de alunecarile de teren. Chiar si asa, pe pantele de pe o parte si alta a autostrazii, chiar si pe cele mai abrupte, inca se vad semne de alunecari de teren si sunt indicii ca terenul nu ar fi tocmai stabil pe anumite portiuni.

Planul autoritatilor ar fi sa deschida pe 15 noiembrie autostrada chiar si in aceste conditii si, ulterior, sa se ocupe cu stabilizarea terenului in zonele cu probleme.

Incepand cu secunda 10 se poate observa lotul 3 filmat dinspre lotul 4 ce vine dinspre Sibiu.

La secunda 44 filmarea ajunge deasupra zonei critice de la dealul Aciliu, iar aici se pot observa lucrarile de asfaltare realizate deja, precum si zonele care inca prezinta urme de alunecari si instabilitate (1:02 - 1:10).

Alte zone cu instabilitate a solului se pot observa si de partea cealalta a viaductului (minutele 1:39, 1:47, 3:03).

Filmarea a fost realizata de Inter-Fly la comanda forumurilor de infrastructura.

Lotul 3 - Cunta - Saliste - km 43+855 - km 65+965

- 22,11 km, valoare contractuala: 604,7 mil. lei fara TVA

- antreprenor general: Impregilo SpA

- trei poduri peste cursuri de apa, trei pasaje peste cai de comunicatie, un viaduct (cel de un km de la Aciliu), un nod rutier (Apoldu de Jos), un spatiu de parcare si servicii

- termen de finalizare (initial): aprilie 2013

---

Autostrada Orastie - Sibiu, lotul 3 - bucata lipsa dintre Sibiu si Sebes

Autostrada Orastie - Sibiu, lotul 3 - bucata lipsa dintre Sibiu si Sebes

Foto: Google Maps

Cei 22 de kilometri din autostrada Orastie - Sibiu, Lotul 3 au ramas neinaugurati in decembrie 2013 din cauza unor probleme legate de alunecarile de teren. Problemele au inceput sa apara la finele lui 2012 si, desi constructorul a anuntat ca a notificat CNADNR de situatie, o decizie a autoritatilor a venit abia la finele anului trecut.

Degringolada institutionala s-a tradus si pe santier si in prezent, dupa o serie de amenintari cu rezilierea contractului si actiuni la Comisia de Arbitraj, lotul 3 este in constructie, cu termen de finalizare noiembrie 2014, adica cu mai bine de 19 luni fata de termenul initial.

Chiar si asa, filmarile aeriene anterioare au aratat atunci o slaba mobilizare a constructorului pe santier. In plus, pana si fostul ministru Dan Sova s-a aratat circumspect ca se vor termina la timp lucrarile.

Cum au aparut problemele, cum s-a pierdut timpul si ce solutie s-a ales

Intarzierea pe acest lot vine in urma problemelor generate de alunecari de teren aparute in doua puncte in zona Apoldu.

Constructorii - italienii de la Impregilo SpA - spun ca problemele de teren nu au fost prevazute inainte de atribuirea contractelor.

Problemele majore au aparut tocmai de o parte si de alta a celei mai impresionante lucrari, viaductul de un kilometru de la Aciliu, cel mai inalt viaduct din tara. Problemele aparute nu au putut fi gestionate de antreprenorul italian Impregilo.

In noiembrie 2012, constructorii anuntau ca au informat autoritatile de la CNADNR si asteptau aprobarea unei propuneri de rezolvare. La acel moment a fost avansata ideea unui tunel in zona dealului de la Aciliu, o solutie care ar fi presupus si costuri mari.

Aflata pe masa celor de la CNADNR, problema a ramas fara rezolvare pana in vara lui 2013. In acest timp, lucrarile in zonele cu problema s-au blocat.

O solutie drastica: Dealul de la Aciliu, excavat masiv si despicat in doua

Viaductul si imensul debleu de la Aciliu (iunie 2014)

Viaductul si imensul debleu de la Aciliu (iunie 2014)

Foto: Captura YouTube

In cele din urma, CNADNR a acceptat propunerea constructorului de a realiza un tunel dublu in lungime de 250 de metri in zona dealului cu probleme, in continuarea dinspre est a viaductului. La un moment dat, utilajele care urmau sa ajute la constructia tunelului au fost aduse pe santier si au stat acolo luni bune.

Cu toate acestea, lucrarile la tunel nu au inceput niciodata si, din cauza problemei costului urias, CNADNR a decis sa renunte la ideea tunelui si sa ceara constructorului sa sape mai puternic in deal si sa stabilizeze pantele rezultate. Practic, intreg dealul de la Aciliu a fost excavat si impartit in doua de autostrada in constructie.

In martie 2013, Dan Sova a amenintat ca reziliaza contractul cu cei de la Impregilo pentru ca italienii ar fi cerut sume de bani suplimentare pentru a termina lucrarile, insa in cele din urma s-a renuntat la aceasta masura, iar disputa autoritati-constructor s-a dus la Tribunalul de Arbitraj. Acolo s-a dat dreptate statului roman si s-a ajuns la concluzia ca Impregilo a continue lucrarile in banii stipulati initial in contract si sa termine lucrarile pana in noiembrie 2014. Acesta este, de fapt, termenul final la care intreg tronsonul ar trebui dat circulatiei, termen reconfirmat si la ultima vizita pe santier a ministrului Ioan Rus.