Ministerul Educatiei anunta ca a decis sa prelungeasca cu doua ore programul de depunere a contestatiilor pentru Evaluarea Nationala 2013. In consecinta, elevii vor putea depune contestatiile sambata intre orele 16.00 - 22.00. "Modificarea a fost decisa in urma solicitarii venite din partea Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din Romania", care a informat ministerul ca "enoriasii sai respecta ziua de sambata ca pe una de repaus si de sarbatoare religioasa si nu pot intreprinde nici un fel de alte activitati laice, pana la apusul soarelui", argumenteaza Ministerul Educatiei.

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) anunta printr-un comunicat remis HotNews.ro ca a decis prelungirea intervalului orar alocat pentru depunerea de contestatii la Evaluarea Nationala de clasa a VIII-a, din ziua de sambata, 29 iunie. In baza Ordinului de ministru 3.974/26.06.2013, orarul de depunere a contestatiilor se prelungeste cu doua ore, fata de calendarul initial. Elevii vor putea depune contestatiile intre orele 16.00 - 22.00.

Ministerul precizeaza ca a "notificat inspectoratele scolare judetene/al municipiului Bucuresti sa puna in aplicare, imediat, Ordinul de ministru".

"Modificarea a fost decisa in urma solicitarii venite din partea Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din Romania, care a precizat MEN, printr-o adresa, ca enoriasii sai respecta ziua de sambata ca pe una de repaus si de sarbatoare religioasa si nu pot intreprinde nici un fel de alte activitati laice, pana la apusul soarelui", argumenteaza Ministerul Educatiei.

"Prin decizia adoptata, MEN intelege sa respecte drepturile garantate de Constitutia Romaniei si de legile statului roman privind libertatea de constiinta si asigurarea de sanse egale tuturor elevilor, indiferent de cultul de care apartin acestia", se mai arata in comunicatul Ministerului.

Calendar Evaluarea Nationala 2013

14 iunie Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

17 - 19 iunie Inscrierea la Evaluarea Nationala

25 iunie Limba si literatura romana - proba scrisa

26 iunie Limba si literatura materna - proba scrisa

27 iunie Matematica - proba scrisa

29 iunie Afisarea rezultatelor (pana la ora 16)

29 iunie Depunerea contestatiilor (orele 16 - 20 initial / 16 - 22 conform noului ordin)

30 iunie - 2 iulie Rezolvarea contestatiilor

3 iulie Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii

"Admiterea in liceu in anul scolar 2013 - 2014" incepe pe 5 iulie, cu completarea fiselor de inscriere de catre absolventii claselor a VIII-a. Inscrierea in clasa a IX-a se face fara examen, pe baza mediei de admitere. Media de admitere este media aritmetica intre media generala la Evaluarea Nationala si media generala de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a. Exceptie fac clasele de liceu pentru care elevii trebuie sa sustina probe de aptitudini, clasele cu predare in regim bilingv pentru care elevii trebuie sa sustina probe de verificare a cunostintelor de limba moderna si clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale.

Inscrierea in clasa a IX-a (cu exceptia absolventilor de gimnaziu care sustin probe de aptitudini) se face prin repartizare computerizata, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, in baza optiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv si in limita locurilor aprobate prin planul de scolarizare.

Pe 16 iulie are loc prima repartizare computerizata in invatamantul liceal de stat a absolventilor clasei a VIII-a, iar pe 17 iulie se afiseaza rezultatele.

Citeste si: