Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu si Mircea Cartarescu au decis sa nu participe la Salonul de Carte de la Paris, unde Romania este in acest an tara invitata de onoare. Cei trei sunt invitatii francezilor, dar costurile deplasarii lor sunt impartite in mod egal intre organizatorul Salonului de la Paris si Institutul Cultural Roman, condus de Andrei Marga. Acest element a fost catalizatorul refuzului celor trei.

Djuvara, Plesu, Liiceanu si CartarescuFoto: Colaj foto

Pe langa lista autorilor invitati de francezi, conducerea ICR a mai alcatuit in nume propriu alte doua liste de scriitori romani, printre ei aflandu-se si Neagu Djuvara. Istoricul a refuzat si el participarea.

Salonul de Carte de la Paris este cel mai important eveniment de pe piata editoriala franceza. Participarea Romaniei ca invitat de onoare la editia actuala a fost anuntata in 2012 si este rezultatul eforturilor Institutului Cultural Roman in perioada mandatului lui H.R.Patapievici.

Centrul National al Cartii din Franta a alcatuit lista celor 27 de autori romani invitati, dintre care Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu si Mircea Cartarescu au refuzat sa participe.

Motivatiile tin de implicarea ICR-ului condus de Andrei Marga in finantarea autorilor romani invitati de catre editorii francezi. Andrei Plesu a explicat, intr-o declaratie pentru HotNews.ro, ca "mi se pare imoral sa ma las inclus in programul unei institutii aflate in plin derapaj".

Pe langa lista autorilor romani alcatuita de catre organizatorii francezi, conducerea ICR a considerat necesara elaborarea altor doua liste de invitati (prima finantata integral din fondurile ICR, cealalta finantata de catre Ministerul Culturii).

"Nu mai e vorba de o sarbatorire a cartii romanesti la Paris", si-a motivat Gabriel Liiceanu decizia de a nu participa. "Selectiei de scriitori romani facute de organizatorii francezi i-a fost opusa din tara o lista care reflecta, pana la urma, rafuieli politice si personale ale actualei conduceri a ICR", a explicat Liiceanu pentru HotNews.

Pe lista celor invitati sa participe la salonul de carte de la Paris de catre conducerea ICR se numara Augustin Buzura, Nicolae Breban, Stelian Tanase, Adrian Cioroianu, Cristian Parvulescu, Mircea Dinescu dar si Neagu Djuvara sau Daniela Zeca Buzura. Augustin Buzura s-a retras din motive legate de sanatate, conform unui anunt al presedintelui ICR, Andrei Marga.

In ceea ce-l priveste pe Neagu Djuvara, istoricul a declarat pentru Hotnews ca: "nu ma ispiteste deloc sa ma mai fudulesc pe la targuri de carte, asta ma oboseste, iar ICR-ul ma lasa rece acum. Nu am legatura cu domnii care conduc in prezent Institutul Cultural Roman si nici dumnealor cu mine, asa ca sunt incantat sa fiu lasat in pace".

La solicitarea HotNews de a explica decizia trimiterii la Paris a unei liste proprii de autori si criteriile lor de selectie, biroul de presa al ICR a raspuns ca "este vorba despre un eveniment cultural major si este firesc sa participe cat mai multi autori, acoperind practic toate genurile literare. Ne-am dorit o participare cat mai cuprinzatoare a literelor romanesti, intr-un moment onorant pentru cultura nationala".

Criteriile de selectie a autorilor aflati pe lista de invitati a ICR nu au fost precizate in raspunsul institutiei.

Criteriile folosite de organizatorii francezi pentru a stabili invitatii romani au fost existenta "unei opere [a acestora] tradusa in franceza sau sa faca parte dintre scriitorii francofoni publicati de editori din Franta, Belgia sau Elvetia", a explicat Laure Hinckel (pentru Adevarul), consilierul literar care a realizat selectia finala a invitatilor romani.

Prezentat de catre organizatorii francezi ca un "posibil candidat la premiul Nobel pentru Literatura", Mircea Cartarescu a refuzat la randu-i participarea. Desi acesta nu a dorit sa precizeze motivele refuzului sau, Agentia France Presse a scris ca decizia scriitorului vine pe fondul atacurilor noii conduceri a Institutului Cultural Roman asupra unor intelectuali. O precizare publica a lui Mircea Cartarescu este asteptata in urmatoarele zile.

Andrei Marga, presedintele ICR, a declarat duminica ca "fiecare ia decizia cum doreste. Unii au motivat ca sanatatea nu le permite, altii nu au motivat in niciun fel fata de noi si nici nu au aceasta obligatie", a afirmat Marga pentru Romania TV.

In cele 6 luni de cand a preluat conducerea ICR, Andrei Marga a fost protagonistul mai multor controverse si scandaluri publice, printre care:

Salonul de Carte de la Paris, cel mai important eveniment editorial din Franta (180.000 de vizitatori pe editie), se deschide pe 22 martie 2013 in prezenta presedintelui Frantei, Francois Hollande. La deschidere si-a anuntat prezenta si premierul Victor Ponta.