"In afara orelor de educatie fizica si sport va trebui sa (...) intarim dimensiunea educatiei pentru sanatate si, o alta componenta, educatia pentru risc", a declarat ministrul Educatiei, Remus Pricopie, cu ocazia lansarii unui program pentru imbunatatirea comunicarii intre parinti si elevi. "Eu cred ca este important sa ne preocupe cata matematica stie un elev sau cata literatura cunoaste un elev, dar mult mai important sau as spune pe primul loc este nivelul de sanatate al acelui elev", a precizat Pricopie.

Ministrul Educatiei Nationale a declarat luni ca "daca reusim sa securizam aceste trei componente - dezvoltarea armonioasa, alimentatia sanatoasa si constientizarea riscurilor care apar odata cu inaintarea in varsta a copiilor, apoi putem sa ne uitam si la testele PISA si sa vedem cum stam cu matematica si romana", transmite Agerpres.

Referitor la planurile cadru pentru invatamantul primar, Remus Pricopie a spus ca cele pentru clasa pregatitoare si clasele I - IV sunt '"de doua saptamani sau chiar trei" pe site, pentru consultare publica si chiar au fost primite o serie de recomandari si observatii.

"Am primit o serie de recomandari, observatii. In aceste planuri cadru avem cresterea numarului orelor de miscare, sunt introduse ore specifice grupei de varsta mica, respectiv muzica si miscare, apoi, incepand cu clasele V-VIII, cand vom lucra la planurile cadru V-VIII, respectiv IX-XII vom introduce si acolo un numar crescut de ore de educatie fizica. (...) Gradual, si noi speram intr-un orizont de pana la trei ani, toti copiii din invatamantul obligatoriu trebuie sa aiba un numar crescut de ore, pana la patru ore, de educatie fizica si sport", a continuat Pricopie. Acesta a precizat ca statisticile europene arata ca adolescentii romani se afla pe locul al III-lea in ceea ce priveste obezitatea.

Prezent la evenimentul de luni, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a spus, referindu-se la necesitatea sportului in randul tinerilor, ca se are in vedere realizarea unor parteneriate public-privat astfel incat in fiecare sector sa fie un bazin de inot, conform Agerpres.

Inscrierea la clasa pregatitoare: "Trebuie sa gasim o modalitate prin care copiii care nu au fost dati anul trecut la clasa pregatitoare sa treaca in clasa I"

In cadrul aceluiasi eveniment, ministrul Educatiei Nationale a declarat ca anul acesta vor fi simplificate procedurile de inscriere in clasa pregatitoare. "Parintii vor avea din start doua optiuni, in sensul ca locul corespunzator circumscriptiei va fi rezervat, astfel incat parintele sa nu-si puna problema ca daca incearca sa-si dea copilul la o alta scoala sau intr-o alta locatie pierde locul din propria circumscriptie", a explicat Remus Pricopie.

"Am stabilit ca Ministerul Educatiei impreuna cu inspectoratele scolare vor face un recensamant cat mai aproape de realitate, apoi vom stabili exact cum procedam. Anul acesta avem mai multe situatii, nu este doar inscrierea la clasa pregatitoare, sunt si ceilalti copii care nu au fost dati de parinti in clasa pregatitoare pentru ca nu stiau ce se intampla acolo si i-au mentinut in grupa mare. Acum trebuie sa gasim o modalitate prin care acesti copii sa treaca in clasa intai. Am discutat cu inspectorii scolari si am insistat pe ideea de dialog, pentru ca multe dintre problemele de anul trecut au aparut pentru ca pur si simplu nimeni nu a stat de vorba cu nimeni", a declarat ministrul.

"Intentionam sa introducem in scoli teatrul si educatia prin film, optional pentru elevi"

Amintim ca in urma cu o saptamana ministrul Remus Pricopie a anuntat ca intentioneaza sa introduca in scoli teatrul si educatia prin film, activitati cu titlu optional pentru elevi. "Vor fi activitati pe baza de optiune, nu poti sa obligi toti copiii sa faca teatru. Voi da mai multe detalii cand voi finaliza acest proiect", a declarat Pricopie pe 20 februarie la Cluj-Napoca intr-o emisiune televizata, transmite Mediafax.

Referitor la numarul de ore de sport, ministrul Educatiei a declarat ca "pedagogii si profesorii au dezvoltat metode prin care copiii pot sa faca miscare pe un ritm antrenant. Acestea vor duce la cresterea gradului de sanatate a copilului, la o mai buna integrare a copilului in scoala, pentru ca va veni la ore cu drag, cu interes". Remus Pricopie a precizat ca orele de sport vor fi introduse suplimentar, nefiind taiate alte ore.

Citeste si: