Clasa pregatitoare ramane in invatamantul primar obligatoriu, cu invatatori calificati, se arata intr-un acord incheiat astazi, 30 ianuarie, intre Ministerul Educatiei, federatiile sindicale si federatia asociatiilor de parinti din preuniversitar. Acordul prevede ca si in anul scolar 2013-2014 se va permite inscrierea in clasa I "a acelor copii care nu au parcurs clasa pregatitoare, desi aveau varsta prevazuta de lege pentru aceasta". Inscrierea in clasa pregatitoare va avea loc in luna aprilie. Pana pe 31 martie, parintii vor fi consultati "privind cea mai buna solutie de organizare a clasei pregatitoare in localitatea lor, din punct de vedere al locatiei".

  • Descarca din atasament textul integral al acordului

Metodologia de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare va fi aprobata pana la 31 martie. Pana la 1 septembrie va avea loc procesul de formare a cadrelor didactice care predau la clasa pregatitoare, iar inscrierea in clasa pregatitoare se va realiza in luna Aprilie. Metodologia va prevedea faptul ca parintii pot alege intre: "gradinita/scoala de circumscriptie - optiune garantata - sau o optiune pentru o alta unitate de invatamant, in functie de locurile disponibile si pe baza unor criterii obiective de departajare".

Se va permite in acest an inscrierea in clasa I si a acelor copii care nu au parcurs clasa pregatitoare, desi aveau varsta prevazuta de lege pentru aceasta. Potrivit acordului, pana la in luna aprilie va fi elaborat un ordin de ministru, iar inscrierea copiilor in functie de varsta la 31 august 2013 se va face astfel:

  • copiii cu varsta mai mica de 6 ani: se pot inscrie in clasa pregatitoare, dar nu este obligatoriu; inscrierea se va face in urma unei evaluari specifice.
  • copiii intre 6 si 7 ani se vor inscrie obligatoriu la clasa pregatitoare
  • copiii mai mari de 7 ani se vor inscrie in clasa I.

Textul integral al acordului:

ACORD asupra pozitiei comune a Ministerului Educatiei Nationale, a federatiilor sindicale si a Federatiei nationale a asociatiilor de parinti din invatamantul preuniversitar referitoare la organizarea clasei pregatitoare in anul scolar 2013/2014

In cadrul intalnirii din data de 30 ianuarie 2012, desfasurata la sediul Ministerului Educatiei Nationale, reprezentantii Ministerului Educatiei Nationale, ai federatiilor sindicale si ai Federatiei nationale a asociatiilor de parinti din invatamantul preuniversitar, au convenit asupra urmatoarelor:

1. Mentinerea clasei pregatitoare ca parte a invatamantului primar obligatoriu, incepand cu varsta de 6 ani

2. Organizarea acesteia intr-un mod mult mai flexibil, astfel incat, din punct de vedere al locului de desfasurare a activitatii, clasa pregatitoare sa se poata afla fie la scoala, fie la gradinita, dar cu acelasi curriculum si cadre didactice calificate pentru invatamantul primar.

Optiunile prezentate mai sus sunt justificate de necesitatea de a asigura stabilitatea si predictibilitatea in sistemul de invatamant. Implementarea acestor masuri se va face pe baza consultarii parintilor si a celorlalti actori implicati.

In vederea organizarii in cele mai bune conditii a clasei pregatitoare in anul scolar 2013/2014, in urmatoarele luni vor fi adoptate o serie de masuri prezentate in continuare:

Masura I. Consultarea parintilor in vederea identificarii optiunilor acestora privind cea mai buna solutie de organizare a clasei pregatitoare in localitatea lor, din punct de vedere al locatiei.

  • Observatii: Consultarea parintilor in cadrul gradinitelor, ce va fi realizata dupa o metodologie specifica
  • Termen: 31 martie 2013

Masura II: Asigurarea unei mai bune cooperari intre institutiile de invatamant si autoritatile locale in vederea identificarii celor mai bune solutii de asigurare a spatiilor.

  • Termen: 1 septembrie 2013

Masura III: Continuarea investitiilor in vederea solutionarii tuturor problemelor legate de mobilier, dotari cu materiale didactice, conectare la Internet, toalete corespunzatoare varstei etc.

  • Observatii: Mobilier scolar - 16 mil Lei
  • Materiale didactice - 8 mil. Lei
  • Fonduri de la autoritatile administratiei publice locale
  • Termen: 1 septembrie 2013

Masura IV: Extinderea, in scolile in care exista cerere, a programelor de tip "Scoala dupa scoala"

  • Observatii: Folosirea parteneriatelor pentru gasirea spatiilor necesare, daca scoala/gradinita nu are acest spatiu
  • Termen: 1 septembrie 2013

Masura V: Continuarea procesului de formare a cadrelor didactice care predau la clasa pregatitoare

  • Observatii: Pregatirea si implementarea unor proiecte cofinantate din POSDRU 2007-2013
  • Termen: 1 septembrie 2013

Masura VI: Aprobarea metodologiei de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare

  • Observatii: Mai flexibila, astfel incat parintii sa aiba mai multe optiuni (gradinita/scoala de circumscriptie - optiune garantata - sau o optiune pentru o alta unitate de invatamant, in functie de locurile disponibile si pe baza unor criterii obiective de departajare)
  • Termen: 31 martie 2013

Masura VII: Inscrierea in clasa pregatitoare

  • Termen: Aprilie 2013

Masura VIII: Se va permite in acest an inscrierea in clasa I si a acelor copii care nu au parcurs clasa pregatitoare, desi aveau varsta prevazuta de lege pentru aceasta

Observatii:

  • Va fi elaborat un ordin de ministru
  • Inscrierea copiilor, in functie de varsta la 31 august 2013, intr-o forma de scolarizare, se va face dupa cum urmeaza:

- Copiii cu varsta mai mica de 6 ani: se pot inscrie in clasa pregatitoare, dar nu este obligatoriu; inscrierea se va face in urma unei evaluari specifice;

- Copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 7 ani: se vor inscrie obligatoriu in clasa pregatitoare

- Copiii cu varsta mai mare de 7 ani: se vor inscrie in clasa I

Termen: Aprilie 2013

Masura IX: Asigurarea unei mai bune informari publice privind clasa pregatitoare

  • Termen: Permanent

Acordul este semnat de Remus Pricopie - ministrul Educatiei Nationale, Mihnea Costoiu - ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Simion Hancescu - presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Marius Nistor - presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" si Mihaela Guna - presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar.

Acord privind clasa pregatitoare

Citeste si: