VIDEO Acord intre Ministerul Educatiei, sindicate si asociatiile de parinti privind clasa pregatitoare: Copiii cu varsta mai mare de 7 ani care nu au fost in clasa pregatitoare se vor inscrie in clasa I

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:05 Actualitate | Esenţial


 documente
(30 Ian 2013) PDF, 287KB
Clasa pregatitoare ramane in invatamantul primar obligatoriu, cu invatatori calificati, se arata intr-un acord incheiat astazi, 30 ianuarie, intre Ministerul Educatiei, federatiile sindicale si federatia asociatiilor de parinti din preuniversitar. Acordul prevede ca si in anul scolar 2013-2014 se va permite inscrierea in clasa I "a acelor copii care nu au parcurs clasa pregatitoare, desi aveau varsta prevazuta de lege pentru aceasta". Inscrierea in clasa pregatitoare va avea loc in luna aprilie. Pana pe 31 martie, parintii vor fi consultati "privind cea mai buna solutie de organizare a clasei pregatitoare in localitatea lor, din punct de vedere al locatiei".
 • Descarca din atasament textul integral al acordului
Metodologia de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare va fi aprobata pana la 31 martie. Pana la 1 septembrie va avea loc procesul de formare a cadrelor didactice care predau la clasa pregatitoare, iar inscrierea in clasa pregatitoare se va realiza in luna Aprilie. Metodologia va prevedea faptul ca parintii pot alege intre: "gradinita/scoala de circumscriptie - optiune garantata - sau o optiune pentru o alta unitate de invatamant, in functie de locurile disponibile si pe baza unor criterii obiective de departajare".

Se va permite in acest an inscrierea in clasa I si a acelor copii care nu au parcurs clasa pregatitoare, desi aveau varsta prevazuta de lege pentru aceasta. Potrivit acordului, pana la in luna aprilie va fi elaborat un ordin de ministru, iar inscrierea copiilor in functie de varsta la 31 august 2013 se va face astfel:
 • copiii cu varsta mai mica de 6 ani: se pot inscrie in clasa pregatitoare, dar nu este obligatoriu; inscrierea se va face in urma unei evaluari specifice.
 • copiii intre 6 si 7 ani se vor inscrie obligatoriu la clasa pregatitoare
 • copiii mai mari de 7 ani se vor inscrie in clasa I.


Textul integral al acordului:

ACORD asupra pozitiei comune a Ministerului Educatiei Nationale, a federatiilor sindicale si a Federatiei nationale a asociatiilor de parinti din invatamantul preuniversitar referitoare la organizarea clasei pregatitoare in anul scolar 2013/2014

In cadrul intalnirii din data de 30 ianuarie 2012, desfasurata la sediul Ministerului Educatiei Nationale, reprezentantii Ministerului Educatiei Nationale, ai federatiilor sindicale si ai Federatiei nationale a asociatiilor de parinti din invatamantul preuniversitar, au convenit asupra urmatoarelor:

1. Mentinerea clasei pregatitoare ca parte a invatamantului primar obligatoriu, incepand cu varsta de 6 ani
2. Organizarea acesteia intr-un mod mult mai flexibil, astfel incat, din punct de vedere al locului de desfasurare a activitatii, clasa pregatitoare sa se poata afla fie la scoala, fie la gradinita, dar cu acelasi curriculum si cadre didactice calificate pentru invatamantul primar.  

Optiunile prezentate mai sus sunt justificate de necesitatea de a asigura stabilitatea si predictibilitatea in sistemul de invatamant. Implementarea acestor masuri se va face pe baza consultarii parintilor si a celorlalti actori implicati.

In vederea organizarii in cele mai bune conditii a clasei pregatitoare in anul scolar 2013/2014, in urmatoarele luni vor fi adoptate o serie de masuri prezentate in continuare:

Masura I. Consultarea parintilor in vederea identificarii optiunilor acestora privind cea mai buna solutie de organizare a clasei pregatitoare in localitatea lor, din punct de vedere al locatiei.

 • Observatii: Consultarea parintilor in cadrul gradinitelor, ce va fi realizata dupa o metodologie specifica
 • Termen: 31 martie 2013

Masura II: Asigurarea unei mai bune cooperari intre institutiile de invatamant si autoritatile locale in vederea identificarii celor mai bune solutii de asigurare a spatiilor.

 • Termen: 1 septembrie 2013

Masura III: Continuarea investitiilor in vederea solutionarii tuturor problemelor legate de mobilier, dotari cu materiale didactice, conectare la Internet, toalete corespunzatoare varstei etc.

 • Observatii: Mobilier scolar - 16 mil Lei
 • Materiale didactice - 8 mil. Lei
 • Fonduri de la autoritatile administratiei publice locale
 • Termen: 1 septembrie 2013

Masura IV: Extinderea, in scolile in care exista cerere, a programelor de tip "Scoala dupa scoala"

 • Observatii: Folosirea parteneriatelor pentru gasirea spatiilor necesare, daca scoala/gradinita nu are acest spatiu
 • Termen: 1 septembrie 2013

Masura V: Continuarea procesului de formare a cadrelor didactice care predau la clasa pregatitoare

 • Observatii: Pregatirea si implementarea unor proiecte cofinantate din POSDRU 2007-2013
 • Termen: 1 septembrie 2013

Masura VI: Aprobarea metodologiei de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare

 • Observatii: Mai flexibila, astfel incat parintii sa aiba mai multe optiuni (gradinita/scoala de circumscriptie - optiune garantata - sau o optiune pentru o alta unitate de invatamant, in functie de locurile disponibile si pe baza unor criterii obiective de departajare)
 • Termen: 31 martie 2013

Masura VII: Inscrierea in clasa pregatitoare

 • Termen: Aprilie 2013

Masura VIII: Se va permite in acest an inscrierea in clasa I si a acelor copii care nu au parcurs clasa pregatitoare, desi aveau varsta prevazuta de lege pentru aceasta
Observatii:

 • Va fi elaborat un ordin de ministru
 • Inscrierea copiilor, in functie de varsta la 31 august 2013, intr-o forma de scolarizare, se va face dupa cum urmeaza:

- Copiii cu varsta mai mica de 6 ani: se pot inscrie in clasa pregatitoare, dar nu este obligatoriu; inscrierea se va face in urma unei evaluari specifice;
- Copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 7 ani: se vor inscrie obligatoriu in clasa pregatitoare
- Copiii cu varsta mai mare de 7 ani: se vor inscrie in clasa I

Termen: Aprilie 2013

Masura IX: Asigurarea unei mai bune informari publice privind clasa pregatitoare

 • Termen: Permanent

Acordul este semnat de Remus Pricopie - ministrul Educatiei Nationale, Mihnea Costoiu - ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Simion Hancescu - presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Marius Nistor - presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" si Mihaela Guna - presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar.

Acord privind clasa pregatitoareCiteste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5419 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Slabut (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:14)

  aiureantramvai [utilizator]

  ...dna Abramburica! Eu ii inscriam direct la facultate la Spiru Haret, cu plata desigur!
 • +2 (4 voturi)    
  jos labele murdare de pe copii..... (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:31)

  timp tamp [utilizator]

  Ce legatura au liderii sindicali, in marea lor majoritate aflati in solda Abramburicai , cu varsta la care incepe scolarizarea?
  Este vreunul psiholog sau psihopedagog? Majoritatea fug de munca la clasa, de copii.
  Dupa ce au tradat educatorii si invatatorii acum ne vand si copii !!!!!
 • +2 (4 voturi)    
  Sindicalistii USL de la Antena 3 (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:41)

  Gryphus [utilizator]

  aici e mana lui Nistor, sindicalistul USL angajat la Antena 3
 • -1 (3 voturi)    
  stai ca nu pricep!!! (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 13:12)

  costache2 [utilizator]

  Sa inteleg ca am luat o TEAPA? Sa inteleg ca puteam sa stau bine mersi cu fetita in continuare la gradinita, sa manance, doarma si sa se joace, sa ignor legea in vigoare si sa trimit la toamna copilul direct in clasa 1?
  Pai de ce nu ni s-a spus direct ca e optionala clasa 0? Nu mai erau atatea discutii degeaba pe forumuri...

  PS: Nu intrati in discutii daca clasa 0 e buna/rea. Intrebarea este: e obligatorie sau optionala?
 • +4 (4 voturi)    
  30 IANUARIE 2012?!!! (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 13:14)

  nasuca771246790461508 [utilizator]

  Alesii nostri semneaza dar nu stiu ce semneaza.Dovada ca , la inceputul acordului semnat azi data este de 30 ianuarie 2012.Si te mai intrebi cum am ajuns unde suntem, cand acte importante pentru tara nu sunt citite de cei care le semneaza.
  • 0 (0 voturi)    
   Mai citeste o data documentul (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 16:29)

   DanBruma [utilizator] i-a raspuns lui nasuca771246790461508

   si vei vedea ca data este de 30.01.2013
 • -1 (1 vot)    
  Sa faca un acord si relativ la drepturile taiate (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 13:22)

  hahahaha [utilizator]

  Legea educatiei si Statutul personalului didactic a lui Funeriu au taiat doua drepturi extrem de importante pentru cadrele didactice:
  1. A marit norma cadrelor didactice cu gradul I si vechime peste 25 de ani cu 2 ore saptamanal (in paralel cu reducerile salariale)
  2. Posibilitatea de pensionare cu 2 sau 3 ani inainte de limita maxima de varsta, pentru stagiu de cotizare complet , fara diminuari sau penalizari.
  Nu ar vrea sindicatele si ministerul sa incheie un acord si pentru repararea acestor taieri ? Sau nu le pasa nici astora ca in invatamant in ultimii ani foarte multe dintre cadrelor didactice ajung sa moara inainte de iesirea la pensie. Poate ca asta este chiar scopul mentinerii la catedra la varsta de 65 de ani barbatii si 62 femeile?
  Semnati petitia care sustine aceste cerinte
  http://www.petitieonline.ro/petitie/36340145
 • +6 (6 voturi)    
  penibil (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 13:23)

  pragmatism [utilizator]

  Penibil acest acord si plin de nebuloase si abrambureli! Clasa pregatitoare se asezase deja fff bine in scoli si ca spatiu si ca si curricula, nu era nevoie de o noua abrambureala semnata si contrasemnata de d'alde Nistor! Pai ... daca faci pregatitoare ca locatie in gradinita ... unde mai este castigul real al copilului??? Unul din punctele forte ale cls pregatitoare la scoala este tocmai acomodarea micutului la mediul scolar, astfel incat atunci cand ajung in cls I si intra in perioada de alfabetizare, copiii sunt deja "in elementul" lor in mediul scolar si randamentul este maxim. Clasa pregatitoare la scoala creaza premizele unri scaderi rapide a analfabetismului!
 • +2 (2 voturi)    
  deci Ponta iar a luat teapa (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 13:56)

  MeMadame [utilizator]

  Deci nu schimba nimic. Trebuiau si ei sa spuna diferit de ce au facut cei dinainte. E bina ca ramane la scoala. Asociatia parintilor nu exista.
 • +4 (4 voturi)    
  pro clasa pregatitoare (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 14:45)

  proflungu [utilizator]

  E FOARTE BINE CA RAMANE PREGATITOAREA IN INVATAMANTUL PRIMAR. COPILUL MEU E ACUM LA ACEASTA CLASA SI SUNT F MULTUMITA. NU E BINE CA NU S-A HOTARAT CLAR LOCATIA. ASTA VA CREA NUMAI PROBLEME!!!
 • +3 (3 voturi)    
  sunteti dusi, nene (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 15:04)

  capingurasrl [utilizator]

  Am citi si m-am crucit. Cum ba netotilor " la latitudinea parintilor" ????? Cum bai retarzilor "ori la scoala ori la gradinita" ??? Cum bai oligofrenilor "consultarea parintilor" ??? Cand si cum veti consulata parintii? Cum veti centraliza datele si cum veti pune in aplicare "consultarile" ? Daca 99% din parinti vor cere sa se faca clasa pregatitoare la scola ce veti face repetentilor??? Ce vor face parintii acum?? Alergat de la gradi la scola si inapoi pentru a vedea unde se face clasa pregatitoare?? Negociat si milogit la directori, profi si femeile de serviciu ca le primeasca copilul la scoala? Alergat cu zabaucii pentru a gasi un loc unde sa invete copchilul? Atat scolile cat si gradinitele vor refuza sa faca clasa pregatitoare, Deranjul este prea mare, asa ca vor pasa de la unul la altul, pentru varii motive, clasa pregatitoare. Nu suntem destul de haituiti, bai iresponsabililor.... Orice numai ca sa nu fie ca oponentii politici, ati sacrifica intrega tara, copii doar ca sa nu fie ca oponentii politici, bai delincventilor juvenili... Ati pasat problema pe capul parintilor; daca a zis P0nta ca este gresit la scoala, trebuia cumva dres busuiocul. Pe spatele bietilor parinti. Este anul 2013 iar invatamantul da bataie de cap ca in feudalism. Sila maxima...... La colt, pe nuci loazelor!
 • +3 (3 voturi)    
  Niste Incompetenti (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 15:54)

  GTina [utilizator]

  Nu exista copii care sa aiba 7 ani in aug 2013 si sa nufi facut grupa pregatitoare. Anul trecut au fost obligati sa se inscriein grupa pregatitoare toti copii nascutii pana la data de 30 aug. 2006. Deci, stimati uvernanti, despre ce vorbim? Legea asta nu face decat sa fac o devlmasie si mai mare, culmea e ca in jurul meu sunt numai parinti multumiti de grua 0 de la scoala...nu stiu cu cine a vorbit d-nul Ponta...
  • +1 (1 vot)    
   RASPUNS (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 16:16)

   proflungu [utilizator] i-a raspuns lui GTina

   mai sunt mici exceptii, cei care au fost amanati medical, de exemplu. sunt de acord cu faptul ca parintii sunt multumiti de clasa preg in scoli.
 • -1 (3 voturi)    
  clasa pregatitoare (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 16:14)

  dianapd [utilizator]

  Consider ca toti copii care se apropie in septembrie 2013 de varsta de 7 ani, si repeta al 2 an de gradinita grupa mare, sunt apti de inceperea clasei I, si nu inscrierea in clasa pregatitoare unde practic repeta sau nici macar cat au invatat in gradinita nu vor face.Astfel alegerea parintilor ar trebui sa fie prima optiune pt acest guvern, pt toti copiii care repeta 2 ani de grupa mare in gradinita si au aproape 7 ani, si nu obligarea acestor copii care daca nu au implinit in 15 septembrie 7 ani, sa mearga in clasa pregatotoare dupa ce repeta 2 ani grupa mare in gradinita
 • +4 (4 voturi)    
  cateva zile in urma (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 16:17)

  nash pandelica [utilizator]

  am intalnit un nepotel.
  l'am intrebat ce mai e pe la gradinita.
  a umflat pieptul si mi'a spus cu mandrie: eu nu mai sunt la gradinita ! sunt la scoala !
  la care maica'sa zambind, a confirmat: e in clasa zero.
 • +1 (1 vot)    
  clasa pregatitoare (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 16:20)

  dianapd [utilizator]

  Toti copiii care repeta 2 ani de grupa mare , si in septembrie 2013 au aproape 7 ani , sunt apti de inceperea clasei I, si nu de clasa pregatitoare, unde nu se face nimic in scoli.Deci consultati parintii, intrucat nici unul care a lasat copilul in gradinita 2 ani in grupa mare, nu va inscrie copilul in clasa pregatitoare , ci in clasa I.Copilul care are 7 ani impliniti in septembrie 2013 sigur acum este in clasa pregatitoare, altfel nu putea incepe in septembrie 2012 al 2 an de grupa mare, deoarece nu-l primea in nici o gradinita, conform hotararilor de anul trecut.
  • -1 (3 voturi)    
   Domne' (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 16:50)

   abisala [utilizator] i-a raspuns lui dianapd

   ce parinti iresponsabili au lasat un copil sa faca 2 ani de grupa mare? Practic l-au facut repetent de gradi!
   • +2 (2 voturi)    
    Eu (Joi, 31 ianuarie 2013, 8:52)

    frum [utilizator] i-a raspuns lui abisala

    eu am lasat copilul sa repete grupa mare in gradinita pentru ca am vrut sa evit balbaiala de anul trecut cu clasa 0, pentru ca nu am vrut sa duc in scoala un copil de 5 ani sa stea 8 ore in aceeasi clasa (ore+afterschool) imbracat si incaltat de dimineata, pentru ca imi facusem socoteala dupa legea veche ca intra la scoala in clasa I de la 6 ani, pentru ca s-a creat o grupa speciala la gradinita pentru copiii in aceasta situatie si desi i se spune grupa mare s-a facut materia de la grupa pregatitoare(din gradi) pentru ca noi, toti acesti parinti, am mizat ca vom da copiii direct in clasa I. Sunt scoli in care aceasta clasa pregatitoare nu au personal calificat si in clasa I se face o redistribuire a copiilor astfel incat cadrele calificate pe I-IV vor face tot I-IV
   • 0 (0 voturi)    
    si noi am repetat grupa mare (Joi, 31 ianuarie 2013, 12:51)

    GTina [utilizator] i-a raspuns lui abisala

    Si eu mi-am lasat copilul sa repete grupa mare pentru ca nu am avut de ales. Fetita mea e nascuta in ianuarie 2007, legea veche spunea ca trebuie sa o las in gradinita. Cum facuse deja grupa mare, singura posibilitate a fost sa repede din nou grupa mare...deci, nu a fost alegerea mea. Anul asta suntem nevoiti sa mergem la grupa o, deci va merge in clasa I la 7 ani si 8 luni....
    • 0 (0 voturi)    
     Eu (Marţi, 5 februarie 2013, 13:53)

     Ruxandra Ionascu [utilizator] i-a raspuns lui GTina

     Nu este adevarat.
     S-au putut inscrie si copii nascuti dupa ian 2007, in urma evaluarii.
     Deci nu ati fost obligata de nimeni.
     Asa ati ales.
 • -3 (5 voturi)    
  Dragi comentatori basisti (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 16:32)

  DanBruma [utilizator]

  Va inteleg amaraciunea. Aici este vorba despre un acord intre parinti sindicate din invatamant si minister. Toata lumea implicata in acest proces a fost consultata si s-a ajuns la un acord. Nu a venit Base sau Boc cu ucazu ca sa fie multumit tot poporul basist. Deci va inteleg amaraciunea si enervarea.
  • 0 (2 voturi)    
   oki (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 16:51)

   abisala [utilizator] i-a raspuns lui DanBruma

   Da parintii ce parere au. Parintii, nu sindicate, nu asociatii, nu habarnisti care mananca o paine. Aia care vor face ping pong intre gradi si scoli si care vor ramane cu copiii pe dinafara!
  • +4 (6 voturi)    
   Simplificare de nota 2 (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 17:35)

   capingurasrl [utilizator] i-a raspuns lui DanBruma

   Daca totul pentru tine se reduce la basist sau antibasist, stai jos ai nota 2. Ai o minte simpla, eminamente politica, nu vezi ca aici este o mare problema pentru parinti cu copii de scoala. Probabil ca tu nu ai copii, si daca ma gandesc putin, este mai bine asa.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by