Clasa pregatitoare - Care sunt noutatile si ce stim pana acum despre inscrierea in anul scolar 2013-2014

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Duminică, 3 februarie 2013, 21:27 Actualitate | EsenţialSursa foto: Agerpres

Saptamana trecuta a abundat in informatii despre clasa pregatitoare, pe fondul incertitudinii scoala vs. gradinita intretinute de premierul Victor Ponta. Remus Pricopie, ministrul Educatiei, a adus miercuri cateva lamuriri in ce priveste clasa pregatitoare si inscrierile in anul scolar 2013-2014. Principalele noutati aduse de Minister fata de metodologia de anul trecut sunt urmatoarele: din septembrie copiii cu varsta mai mare de 7 ani care nu au fost in clasa pregatitoare se vor inscrie in clasa I si parintii vor fi consultati "privind cea mai buna solutie de organizare a clasei pregatitoare in localitatea lor, din punct de vedere al locatiei". In sedinta de guvern din 30 ianuarie, Ministerul Educatiei a prezentat o nota privind modul in care se va organiza clasa pregatitoare anul acesta.

Inscrierile la Clasa pregatitoare si Clasa I:

Clasa pregatitoare este in continuare in invatamantul primar obligatoriu, incepand cu 6 ani, potrivit acordului incheiat pe 30 ianuarie intre Ministerul Educatiei, federatiile sindicale si federatia asociatiilor de parinti din preuniversitar, acord prezentat apoi in Guvern.

Inscrierea copiilor se va realiza in functie de varsta lor la 31 august 2013, astfel:  
 • copiii cu varsta mai mica de 6 ani: se pot inscrie in clasa pregatitoare, dar nu este obligatoriu; inscrierea se va face in urma unei evaluari specifice.
 • copiii intre 6 si 7 ani se vor inscrie obligatoriu la clasa pregatitoare
 • copiii mai mari de 7 ani se vor inscrie in clasa I
 In ce priveste inscrierea in clasa I a copiilor cu varste mai mari de 7 ani, ministrul Educatiei Remus Pricopie a explicat ca exista "un numar important de copii care, desi au implinit sase ani la 1 septembrie anul trecut, nu sunt, nu au fost inscrisi in clasa pregatitoare. Parintii au decis sa ii mentina in gradinita".

Inscrierea in clasa I "este o situatie speciala (...) avand in vedere situatia de tranzitie. Nu vom repeta acest lucru, sau nu ne propunem sa repetam acest lucru si in anii viitori. Aici, ca observatie generala, sa stiti ca intotdeauna si in toate tarile, atunci cand se iau masuri de genul acesta de modificare a ciclurilor de studii, niciodata nu se reuseste din primul an o integrare de 100%, cu atat mai mult cu cat masura este implementata fara o pregatire corespunzatoare", a continuat Pricopie.

Criteriul circumscriptiei scolare va fi mentinut in prima etapa de inscriere.

Calendarul aparitiei metodologiei si inscrierilor:
 • Pana pe 31 Martie: Ministerul Educatiei va aproba Metodologia de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare.
- inscrierea la gradinita/scoala de circumscriptie este o "optiune garantata", iar parintele poate opta, ca si anul trecut, pentru o alta unitate de invatamant - in functie de locurile disponibile si pe baza unor criterii de departajare
- Criteriul de circumscriptie se pastreaza si anul acesta, cand "vrem sa avem doua, trei, cateva principii generale care sa se aplice in toata tara".
- Ulterior, fiecare scoala in parte va decide asupra unui set propriu de criterii pe care elevii trebuie sa le indeplineasca pentru a se inscrie. Aceste criterii se decid in consiliul de administratie, in dialog cu cu Inspectoratul Scolar General.
- In ce priveste numarul de etape de inscriere, ministrul Educatiei a declarat ca "vom incerca sa fie numarul minim de etape, pentru ca anul trecut au fost patru".

 • Pana pe 31 Martie: Consultarea parintilor in cadrul gradinitelor, "in vederea identificarii optiunilor acestora privind cea mai buna solutie de organizare a clasei pregatitoare in localitatea lor, din punct de vedere al locatiei".
In urma acestei consultari, "scolile, inspectoratele scolare, in urma dialogului cu autoritatile locale, vor incerca sa vada in ce masura aceste puncte de vedere ale parintilor pot fi mediate, pot fi satisfacute", a explicat ministrul Educatiei.
 • Aprilie: In cursul acestei luni se vor realiza inscrierile in Clasa Pregatitoare
 • Pana pe 1 Septembrie: Se vor incheia investitiile pentru "solutionarea tuturor problemelor legate de mobilier, dotari cu materiale didactice, conectare la Internet, toalete corespunzatoare varstei etc".
- Mobilier scolar - 16 mil Lei
- Materiale didactice - 8 mil. Lei
Sumele provin "din proiecte deja contractate in anii anteriori cu Banca Mondiala" (Sursa).
 • Pana pe 1 Septembrie: Va avea loc extinderea, in scolile in care exista cerere, a programelor de tip "Scoala dupa scoala". Pentru acest obiectiv vor fi folosite parteneriatele pentru gasirea spatiilor necesare, daca scoala/gradinita nu are acest spatiu.
 • Pana la 1 Septembrie: Se va desfasura procesul de formare a cadrelor didactice care predau la clasa pregatitoare
- Anul trecut au fost formati 9.000 de invatatori. Anul acesta, "numarul ar trebui sa fie putin mai mare si am sa va spun de ce. Pentru ca, desi noi aseptam sa avem mai multi copii in clasa pregatitoare, numarul de sali nu va creste neaparat spectaculos, pentru ca sunt multe sali de clasa care au 12-14-15 copii. Prin urmare, eu cred ca desi cuprinderea va fi mai mare, numarul de sali si numarul de cadre didactice va fi ceva mai mare, dar nu proportional cu numarul de copii", a explicat Remus Pricopie.
- Desi termenul pentru realizarea acestor formari este 1 septembrie, ministrul a precizat: "Noi speram ca inainte de vacanta acest proces sa se finalizeze".

Remus Pricopie: Nu se poate organiza clasa pregatitoare la gradinita privata daca institutia nu e acreditata pentru invatamantul primar
 
Remus Pricopie
Foto: Agerpres
Ca si anul trecut, si scolile private pot organiza clasa pregatitoare. Insa in cazul in care copilul este intr-o gradinita particulara care "nu este si langa o scoala privata", deci nu apartine unei institutii de invatamant "acreditate pentru invatamant primar", atunci copilul nu poate face clasa pregatitoare in acea gradinita privata.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat miercuri, 30 ianuarie, in emisiunea Prim Plan la TVR 1 ca "clasa pregatitoare apartine ciclului primar. Restul apartine doar de organizare. Atata timp cat ai doar gradinita privata si nu este acreditata pentru invatamant primar - lucru care insa se poate face pana incepe scoala -, atunci nu ai cum acolo, trebuie sa fii acreditat pentru invatamantul primar".

"Exista si scoli private care organizeaza sau pot organiza asa ceva, nu e nicio problema", a declarat ministrul.

Copiii vor avea acelasi curriculum, fie ca fac clasa pregatitoare la gradinita sau la scoala, si le vor preda invatatori calificati

Tot pe 30 ianuarie, ministrul Educatiei Remus Pricopie a declarat dupa sedinta de guvern ca s-a decis "mentinerea clasei pregatitoare, ca parte a invatamantului primar obligatoriu, incepand cu varsta de sase ani" si "organizarea acesteia intr-un mod mult mai flexibil, astfel incat din punct de vedere al locului de desfasurare a activitatii, clasa pregatitoare sa se poata afla fie la scoala, fie la gradinita, dar cu acelasi curriculum si cadre didactice calificate pentru invatamantul primar".

Intrebare in sedinta de guvern din 30 ianuarie:

Reporter - Si ca sa ma lamuresc: eu, ca si parinte, pot sa decid unde va fi copilul meu la gradinita sau la scoala, in clasa pregatitoare, nu autoritatile.
Remus Pricopie: Nu. Dati-mi voie sa reformulez, dumneavoastra, ca parinte, veti fi consultata unde ati dori sa aveti copilul, iar autoritatile locale - scoala, inspectoratul scolar si ministerul - vor incerca sa satisfaca aceste solicitari ale parintilor. Deci, faptul ca un parinte opteaza pentru o formula sau alta nu inseamna ca 100% se va intampla acest lucru, dar, spre deosebire de anul trecut, cand nimeni nu i-a intrebat pe parinti, anul acesta ii intrebam si deciziile noastre le vom contura in functie si de optiunile parintilor. Ganditi-va ca poti sa ai o situatie in care doi parinti vor intr-un fel si 20 de parinti vor altfel. N-ai cum sa rezolvi aceasta problema decat daca dublam un pic bugetul educatiei pe componenta clasa pregatitoare.

Clasa pregatitoare in cifre:
 • In anul 2012 s-au inscris in clasa pregatitoare 129.000 de copii
 • Aproximativ 86% din clasele pregatitoare sunt organizate in scoala si 13% se afla in cladirea gradinitelor. 1% reprezinta diferite cazuri speciale.
 • La nivel national, in prezent numai aproximativ 30% din gradinite ofera program prelungit.
 • 76% din salile de clasa destinate clasei pregatitoare sunt sali care sunt folosite numai pentru clasa pregatitoare. "Prin urmare, cu o dotare corespunzatoare si cu personal corespunzator si in functie de optiunile parintilor, noi estimam ca vom putea sa gasim solutii pentru acei parinti care nu au solutii dupa-amiaza", a explicat Remus Pricopie.
 • Anul trecut, aproximativ 9.000 de cadre didactice au fost implicate intr-un program de formare pentru a putea preda la clasa pregatitoare. "Si pentru anul acesta am alocat sumele necesare. De precizat faptul ca banii au venit, si anul trecut si anul acesta, din proiecte finantate prin fondurile structurale" - Remus Pricopie.
 • Pentru 2013, Ministerul estimeaza ca se vor inscrie 200.000 de copii in clasa pregatitoare.
 • In 2012, in prima etapa de inscriere (din totalul de patru cate erau anul trecut) s-au inscris 96% dintre copii

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

33318 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  ... (Duminică, 3 februarie 2013, 21:30)

  tirolez [utilizator]

  Multumesc pentru sinteza. Sper sa ne anunte dnul ministru in timp util cand are loc evaluarea pentru copiii nascuti dupa 31 august. Anul trecut a fost in februarie dar se stia de ceva timp perioada exacta, acum nu se stie inca nimic.
  • +1 (1 vot)    
   Astia (Duminică, 3 februarie 2013, 22:11)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   de cite ori se apuca de o treaba nu se lasa pina nu o fac praf. Exemple sunt nenumarate. Doar unul. Au vrut odata sa faca un parc de distractii: Dracula Parc . . . . Sa nu mai vorbim de lucruri serioase ca industria, agricultura, invatamintul, etc.
 • +8 (8 voturi)    
  deci nu se schimba nimic (Duminică, 3 februarie 2013, 22:24)

  MeMadame [utilizator]

  din cate inteleg nu se schimba nimic. Ceea ce e foarte bine, nu am inteles care a fost isteria, eu am copil la pregatiotoare anul asta si totul a fost OK. SUntem foarte multumiti.
  • +2 (2 voturi)    
   Comunicate despre copii, pentru copii (Luni, 4 februarie 2013, 1:31)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui MeMadame

   Viitorul patriei "este" copiii nostri :D /

   Altfel, isteria e in toi, este foarte pregatitoare si oculteaza chestiunile zilei de departe :-)
 • +1 (3 voturi)    
  ? (Luni, 4 februarie 2013, 9:27)

  frum [utilizator]

  Mai exista posibilitatea de inscriere direct in clasa I pentru copiii care nu implinesc 7 ani pana in septembrie si nu au facut clasa pregatitoare? De ce e discriminarea cu 7 ani? Daca copilul meu nu are 7 ani dar stie sa scrie, sa citeasca, sa socoteasca mi s-ar parea normal ca in urma unei evaluari sa am libertatea de a alege, mai ales ca e o perioada de tranzitie si legile se schimba de azi pe maine.
  • +3 (7 voturi)    
   greseala ta (Luni, 4 februarie 2013, 10:25)

   MeMadame [utilizator] i-a raspuns lui frum

   pai de ce nu l-ai inscris la pregatitoare anul trecut? Ca asa au facut toti! Daca era asa destept copilul, de ce l-ai lasat la gradinita inca un an? Sa nu ai nevoie sa te ocupi de el dupa pranz? Deci nu respectam reguli si dupa aceea tot noi ne plangem ca nu avem ce vrem? Jalnic. Ar trebui sa iei o amenda sa nu te vezi.
   • -2 (4 voturi)    
    amenda? (Luni, 4 februarie 2013, 12:15)

    frum [utilizator] i-a raspuns lui MeMadame

    sa iau amenda ca nu am dat un copil de 5 ani la scoala? ca nu am vrut sa se experimenteze pe el? daca sistemul era implementat de ceva vreme, da as fi facut-o, dar asa nu. Ar trebui sa-ti amintesti cum era anul trecut pe vremea asta. Si poate tu esti un caz fericit ca esti multumita, dar cunosc destui parinti care da, sunt multumiti de ce se intampla in clasa la ore, dar nu sunt multumiti de rest ca de ex ca nu sunt grupuri sanitare speciale asa cum s-a promis, ca cele existente sunt foarte murdare... Cum te-ai simti cand copilul tau evita baia de la scoala si se abtine zilnic pana ajunge acasa? mai sunt si alte lucruri care te fac sa te gandesti de 2 ori... in grupa la fi-mea au fost copii care au plecat la scoala si s-au intors la gradi inapoi. Mi s-ar parea normal ca atunci cand se fac modificari radicale intr-un sistem lucrurile sa fie mai lejere pana se intra pe un fagas normal. Ok, e greseala mea, pentru ca anul acesta am sperat ca lucrurile vor fi ceva mai clare si mai simple decat anul trecut.
    Spune-mi si mie, te rog , la ce scoala e copilul tau si daca e pe langa mine as putea sa-mi incerc norocul daca esti asa multumita de ea.
  • -1 (5 voturi)    
   Pai de ce in clasa 1? (Luni, 4 februarie 2013, 10:58)

   TheRealGicaContra [utilizator] i-a raspuns lui frum

   Daca stie sa scrie, sa citeasca, sa socoteasca, ce sa caute in clasa 1? Ati putea sa-l inscrieti direct la facultate! Sunt destui studenti la Spiru sau Hyperion care nu se descurca prea bine la cele enumerate mai sus.
  • -1 (3 voturi)    
   Se poate! (Luni, 4 februarie 2013, 15:13)

   spirit1313 [utilizator] i-a raspuns lui frum

   Aveti aceasta posibilitate!
   1.In urma testarii psihofizice va primi OK;
   2.Dorinta parintilor este suverana!!!Ei raspund pentru orice decizie iau!
   • -2 (2 voturi)    
    Se poate (Luni, 4 februarie 2013, 21:33)

    George_Sand [utilizator] i-a raspuns lui spirit1313

    Buna seara,
    Am si eu o fetita care implineste 6 ani in luna mai si este in grupa mare la gradinita, avand deja 3 ani de gradinita; vreau sa o inscriu direct in clasa I pentru anul scolar 2013-2014, fara a mai trece prin clasa O;
    Stiti sigur ca o pot inscrie in urma unei evaluari?

    Multumesc pentru raspuns!
    • 0 (0 voturi)    
     o lamurire (Marţi, 5 februarie 2013, 15:58)

     spirit1313 [utilizator] i-a raspuns lui George_Sand

     Buna ziua,
     Conform metodologiei, fetita trebuie inscrisa in clasa pregatitoare.Dar,in functie de cazurile punctuale,in urma unei evaluari si dorinta expresa a dumneavoastra poate fi inscrisa in clasa I.Sunt multi factori care se iau in calcul,cand se adopta o asemenea decizie.Depinde la ce scoala,mediul( rural sau urban),cate clase se infiinteaza,cati copii sunt in fiecare clasa etc.
     Sa asteptam lunile martie,aprilie si apoi vom mai vedea.
     Spun inca o data ca decizia parintilor este HOTARATOARE.
 • +4 (4 voturi)    
  Sistemul educational este aproape Zero barat (Luni, 4 februarie 2013, 11:11)

  z_ciprian [utilizator]

  Sunt curios cum vor fi "consultati" parintii copiilor care vor merge in clasa zero. Asta suna a populism; in realitate va bateti joc de oameni, cu brambureala asta.
 • 0 (0 voturi)    
  experiment interminabil (Duminică, 10 februarie 2013, 12:11)

  Ella22 [utilizator]

  Dl. ministru face abstractie de copiii inscrisi anul trecut la pregatitoare, care n-au avut titulari ci suplinitori chemati de la pensie. Anul acesta dansul, ii obliga pe directorii scolilor sa numeasca la cls. pregatitoare titularii care predau la cls. IV si care ar fi trebuit sa preia cls. I, insa vor prelua cls. pregatitoare. Copii nostri inscrisi anul trecut, se afla din nou in situatia de a nu avea cadre didactice cu experienta si de a nu beneficia de o educatie corespunzatoare. Sunt oare acesti copii o generatie de sacrificiu? Dl. ministru nu ia in calcul si efectele instructiunilor pe care le transmite scolilor, confuzia pe care o creeaza?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by