Judecatorii Cristi Danilet si Alina Ghica au fost revocati marti, dupa o sedinta tensionata, din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ca urmare a solicitarilor trimise de catre adunarile generale ale instantelor din tara - o premiera pentru justitia din Romania. Danilet si Ghica au sustinut ca cererile de revocare nu au fost motivate si au invocat mai multe nereguli si nelegalitati in toata procedura. De partea celor doi, in dezbaterile aprinse din sedinta de plen, au fost judecatorii Livia Doina Stanciu (presedinta ICCJ), procurorul general Daniel Morar si presedinta CSM, procuroul Oana Schmidt Haineala, in timp ce ceilalti membri ai CSM, precum si reprezentantii UNJR si AMR prezenti si activi la sedinta, au sustinut ca CSM nu poate analiza legalitatea procedurilor si ca cei doi membri nu mai au legitimitate in consiliu.

HotNews.ro a relatat in timp real cele mai importante evenimente si declaratii de la sedinta CSM

Revocarea celor doi judecatori, pornita in instantele din tara dupa ce au votat pentru un procuror la presedintia CSM

Membrii CSM s-au adunat marti in sedinta de plen pentru a discuta, printre altele, problema revocarii din Consiliu a judecatorilor Cristi Danilet si Alina Ghica. Desi pe ordinea de zi, aceste subiecte erau puse la final, la solicitarea Aosciatiei Magistratilor din Romania (AMR), cele doua puncte privind revocarea au fost mutate la inceputul sedintei.

Procedura de revocare in cazul celor doi judecatori a fost decalansata in luna ianuarie in toata tara dupa ce acestia au votat pentru procurorul Oana Schmidt Haineala la functia de presedinte CSM (a devenit primul procuror presedinte al CSM) si apoi si-au anuntat si ei candidatura pentru vicepresedintia Consiliului.

Votul pentru procurorul Haineala si candidatura celor doi la vicepresedintie a starnit nemultumiri in randul unor membri ai Consiliului, iar la cateva zile in instantele din tara au fost demarate procedurile de revocare pentru cei doi judecatori.

Danilet: Am fost amenintat cu revocarea din decembrie daca nu votez cum vrea Sectia de judecatori

Cristi Danilet

Cristi Danilet

Foto: Hotnews

Marti dimineata, judecatorul Cristi Danilet a luat cuvantul si a dezvaluit ca a fost amenintat cu procedura de revocare inca din luna decembrie.

"Mi s-a spus ferm de catre mai multi colegi judecatori ca daca voi vota la presedintia CSM altfel decat cum isi doreste Sectia de judecatori [n.r. cu judecatorul Mircea Aron] voi fi revocat. Am inteles sa imi asum acest vot si nu regret nicio clipa alegerea pe care am facut-o", a spus Danilet.

In timp ce Danilet isi tinea cuvantul, mai multe judecatorii din tara anuntau ca suspenda temporar activitatea in semn de protest fata de "pasivitatea" CSM in cazul revocarilor.

Cristi Danilet: Nu stiu pentru ce motive am fost revocat, nu le-am regasit in hotararile instantelor. Din 105 de hotarari, 20 au fost adoptate nelegal

Mai departe, Danilet a descris pe larg mai multe nereguli si nelegalitati constatate in cadrul procedurii sale de revocare. Danilet a sustinut ca in hotararile generale ale instantelor ce au votat pentru revocarea sa nu a regasit motivele invocate.

"Azi aveam nevoie de o adresa semnata de toti judecatorii, o adresa motivata. Procedura nu s-a respectat. Trebuia motivata in sensul a se indica faptele imputate si atributile legale pe care le-am incalcat.

Pentru revocare ar fi nevoie de hotararile a 91 de instante. Am primit 105 hotarari, din care am intalnit cel putin 20 in care au fost adoptate in mod vadit nelegal", a declarat Danilet.

Judecatorul a invocat o serie de nereguli si fapte nelegale constatate in cadrul procedurii sale de revocare: convocari nelegale, cvorumul legal de 2/3 neindeplinit la mai multe instante sau neintocmirea de procese verbale dupa voturile din adunarile generale. "In cazul a 92 din 105 nu au intocmit asemenea procese verbale", a declarat magistratul.

Danilet: Sunt revocat pentru ca vara trecuta am iesit public sa apar unii judecatori de atacurile unor politicieni

Danilet a sustinut ca revocarea sa este o urmare a faptului ca si-a permis sa iasa public si sa critice politicieni sau "diversi analisti" care atentau la independenta justitiei.

"Aceasta revocare este ca urmare pentru vara trecuta cand mi-am permis sa ies si sa critic unii politicieni pentru atacurile lor la adresa unor magistrati sau la adresa justitiei. Imi mentin acele pozitii. Am adoptat pozitii publice privind apararea judecatorilor si procurorilor atacati in spatiul public, fie de presa, fie de unii analisti, fie de politicieni. Nu am facut nimic de care sa imi fie rusine", a sustinut Danilet.

Mai multe despre declaratiile lui Danilet, aici.

Sedinta tensionata, CSM impartit in doua tabere. Asociatiile profesionale au participat la sedinta si au intervenit de mai multe ori in dezbateri

Dupa cuvantul tinut de Danilet, dezbaterile din plenul CSM, sedinta la care au participat si reprezentantii a doua asociatii profesionale - Uniunea Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Magistratilor (AMR), a continuat timp de cateva ore cu dezbateri aprinse privind legalitatea procedurii de revocare si decizia pe care CSM trebuie sa o ia.

Judecatoarea Livia Stanciu

Judecatoarea Livia Stanciu

Foto: Agerpres

Pe de o parte, presedintele Inaltei Curti (ICCJ), judecatoarea Livia Doina Stanciu, si procurorul general al Romania, Daniel Morar au sustinut ca nu au fost prezentate motivele pentru care se cere revocarea celor doi judecatori si ca CSM-ul are dreptul si trebuie sa verifice legalitatea procedurii de revocare.

"Procedura de revocare se declanseaza pentru neindeplinirea sarcinilor, pentru incalcari ale regulilelor. Aici, in cazul de fata, adunarile generale ale instantelor au fost declansate de la votul exprimat de catre unul dintre colegi ca a votat pentru unul dintre colegi spre nemultumirea altora", a declarat Stanciu.

De cealalta parte, ceilalti membri, impreuna si cu reprezentantii asociatiilor profesionale prezenti in sala, au sustinut ca nu este de competenta CSM sa verifice procedura, ca, de fapt, cvorumul cerut de lege a fost indeplinit si ca 1.600 de judecatori din tara au cerut revocarea lui Danilet din CSM.

Judecatorul Alexandru Serban: Colegul Danilet ar fi trebuit sa-si puna problema ce legitimitate de reprezentare a judecatorilor o mai are in Consiliu

Alexandru Serban

Alexandru Serban

Foto: InfoCSM.ro

"Principala problema o constituie faptul ca un numar foarte mare de judecatori au votat pentru revocare si colegul Danilet ar fi trebuit sa-si puna problema ce legitimitate de reprezentare a judecatorilor o mai are in Consiliu. Nu cred ca cine are impresia ca peste 1600 de judecatori au fost manipulati in aceasta chestiune privind revocarea", a sustinut Alexandru Serban.

"Sunt peste 94 de judecatorii pentru revocare, deci cvorumul cerut de lege este indeplinit", a declarat si judecatorul Adrian Neacsu.

Judecatorul Norel Popescu, vicepresedintele AMR, a atacat faptul ca Danilet contesta hotararile de revocare, desi termenul legale de 15 zile a fost depasit.

Daniel Morar i-a replicat: "Eu cred ca procedura revocarii este extrem de nepredictibila, cu foarte multe lacune in lege. Colegii nostri au dreptul sa se apere. Nu au putut sa se apere in fata adunarilor generale, au dreptul sa o faca aici".

In continuarea sedintei spiritele s-au incins si mai tare, starnindu-se un dialog aprins intre Livia Doina Stanciu, Horatius Dumbrava si presedinta UNJR, Natalia Roman, pe teme ce tin de CSM si de modul in care s-au desfasurat alegerile din 4 ianuarie pentru conducerea Consiliului, precum si pentru evolutiile ulterioare din interiorul Consiliului.

Scandalul SMS-urilor, abordat si in sedinta de plen. Haineala spune ca va face o plangere penala

Oana Schmidt-Haineala

Oana Schmidt-Haineala

Foto: Agerpres

In cadrul dezbaterilor s-a abordat si subiectul presupuselor sms-uri date in trecut de catre procurorul Oana Schmidt Haineala catre alti colegi prin care ii ruga sa voteze dupa cum ar fi vrut fost presedinta Alina Ghica sau mentiona de alti colegi intr-un limbaj jignitor (cuvantul 4pezi folosit pentru a-i descrie pe Horatius Dumbrava, Adrian Nacsu, Alexandru Serban si Cristi Danilet) .

Subiectul a fost prezentat de publicatia luju.ro cu doua zile inainte de sedinta deciziva de marti. Potrivit publicatiei citate, "un fost sofer din CSM afirmat ca Oana Schmidt-Haineala le-ar fi cerut membrilor Consiliului, prin SMS, cum sa voteze".

Subiectul sms-urilor a fost dezbatut pe larg si la postul de televiziune Antena 3.

"Vad ca prin luarile de pozitie de astazi confirmam ca exista mai multe tabere in interiorul CSM si imi pare rau sa aud acest lucru. Niciodata nu o sa apreciez o atitudine de genul celei exprimate aici in interiorul CSM ca se vorbeste de patrupezi", a declarat Stanciu.

La finalul sedintei, Haineala a zis ca vrea sa faca plangere penala in legatura cu presupusele sms-uri aparute in presa.

"Intentionez sa fac o plangere penala. Nu vreau sa detaliez pentru ca nu vreau sa intru in cancanuri demne de Antena 3. Este sub demnitatea mea. Este o inscenare absolut josnica si in mod clar voi uza de toate parghiile legale, atat in dreptul penal, cat si in dreptul civil", a afirmat Haineala.

Lipsa motivarilor in procedura de revocare, invocata de catre cei doi judecatori revocati. Seful ICCJ si procurorul general au cerut si ei sa cunoasca motivele invocate de judecatorii din tara

Pe parcursul intregii dezbateri din sedinta de marti, cuvantarile membrilor CSM au fost intrerupte in repetate randuri de catre reprezentantii asociatilor preofesionale prezenti in sala.

Alina Ghica

Alina Ghica

Foto: InfoCSM.ro

Dupa discutiile privind procedura de revocare in cazul lui Danilet, plenul a continuat cu acelasi subiect si in cazul judecatoarei Alina Ghica.

Ghica a luat cuvantul si a invocat aceeasi lipsa de motive din hotararile adunarilor generale a instantelor din tara care au votat revocarea sa.

Alina Ghica discuta despre prevederi legale ce tin de alegerea si revocarea membrilor CSM, dar si despre cum s-a declansat si a continuat procedura de revocare in cazul sau.

"Curtea de Apel Cluj, initiatoarea perocedurii de revocare, a transmis CSM ca nu a considerat necesar transmiterea motivelor care au stat la baza acestei revocari catre celelalte adunari generale ale instantelor", a spus Alina Ghica.

Dupa cuvantul Alinei Ghica, presedinta ICCJ, Livia Doina Stanciu a adus din nou in discutie lipsa motivarilor in ceea ce priveste cererile de revocare. Judecatorul Mircea Aron, membru CSM, i-a raspuns ironic ca, in acest caz, ar fi trebuit ca fiecare din cei peste 1.600 de judecatori care au votat sa isi motiveze votul, lucru nefezabil insa.

Daniel Morar

Daniel Morar

Foto: AGERPRES

Daniel Morar, procurorul General a cerut asociatiilor profesionale prezenta la sedinta sa prezinte ce motive pe fond au pentru revocarea celor doi membri CSM, pozitie sustinuta si de presedintele ICCJ, Livia Doina Stanciu.

In replica, Natalia Roman (UNJR) a declarat ca reprezinta doar o asociatia de magistrati si nu "nu adunarile generale ale instantelor. Nu pot sa va spun de ce adunarile generale au cerut revocarea membrilor CSM".

Proteste in fata sediului CSM. Votul pentru revocare, dat imediat dupa dezbateri la presiunea asociatiilor profesionale

Romania Libera a scris ca in timpul dezbaterilor din sedinta, in fata sediului CSM, un grup de oameni a protestat si a cerut revocarea lui Danilet si a lui Ghica. Liderul protestului ar fi fost Cezara Avramuta, unul dintre protestatarii "cu vechime" din Piata Universitatii, premiat in urma cu doua zile la Congresul PNL.

Cezar Avramuta - rpotest la CSM

Cezar Avramuta - protest la CSM

Foto: Agerpres

Dupa ce dezbaterile pe cele doua proceduri de revocare s-au incheiat, dupa aproape cinci ore, presedintele CSM Oana Schmidt Haineala a vrut sa continue sedinta cu celelalte puncte de pe ordinea de zi si sa lase votul la final. Cu toate acestea, reprezentantii asociatiilor profesionale prezenti in sala au cerut ca votul sa fie dat atunci.

Acestia au amintit ca multe instante din tara au intrerupt activitatea pana cand problema revocarii lui Danilet si Ghica va fi transata.

Majoritatea membrilor au fost de acord, iar plenul a intrat in deliberari.

Danilet, dupa revocare: "Sunt profund dezamagit" / Decizia CSM poate fi atacata in instanta

Dupa aproximativ 20 de minute, sedinta s-a reluat si presedintele Oana Schmidt Haineala a anuntat rezultatul votului - In premiera pentru justitia din Romania doi membri ai CSM au fost revocati din functie ca urmare a solicitarilor trimise de catre adunarile generale ale instantelor din tara.

Cristi Danilet a fost revocat cu 14 voturi "pentru" si 4 "impotriva", in timp ce Alina Ghica a fost revocata cu 11 voturi "pentru" si 7 voturi "impotriva".

Cei doi judecatori nu au mai ramas la sedinta, insa si-au lasat buletinele de vot pe masa. Danilet a votat impotriva revocarii Alinei Ghica, iar Alina Ghica a votat impotriva revocarii lui Cristi Danilet, potrivit Mediafax.

La iesirea din sala de plen Danilet a spus ca este "Profund dezamagit". Pe contul sau de Facebook, Danilet a scris: "Asta e. Multumesc tuturor!"

Decizia CSM poate fi atacata in instanta, la sectia de Contencios-administrativ a Curtii de Apel Bucuresti. Decizia finala va apartine sectiei de contencios-administrativ a Inaltei Curti (ICCJ).

Instanta de judecata poate suspenda inlocuirea celor doi membri in CSM pana la o decizie finala. In acest caz, locurile lasate libere in CSM vor fi asigurate in interimat de catre judecatorii care au iesit pe locul doi la alegerile din noiembrie 2010.