Sedinta tensionata, vineri, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) adunat in plen pentru a-si alege noua conducere. Procurorul Oana Schmidt-Haineala a fost aleasa presedinte cu 10 voturi, devenind primul procuror care ocupa functia de presedinte al Consiliului. Pentru functia de vicepresedinte a candidat, intr-o prima faza, fostul presedinte, judecatoarea Alina Ghica. Candidatura sa a fost respinsa si a iscat mai multe discutii aprinse si in contradictoriu intre membrii CSM, procurori si judecatori. In cele din urma, judecatorul Cristi Danilet si-a prezentat candidatura pentru vicepresedintie "pentru a debloca situatia creata", insa plenul a amanat, din lipsa de cvorum, alegerile pentru saptamana urmatoare.

Oana Schmidt-Haineala (foto arhiva)Foto: Agerpres

Citeste mai jos cum s-a desfasurat sedinta si dezbaterile din cadrul CSM:

UPDATE 19:35 Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis vineri seara amanarea sedintei privind alegerea vicepresedintelui consiliului, din lipsa de cvorum, noteaza Agerpres. Anuntul a fost facut de presedintele CSM, Oana Schmidt-Haineala.

UPDATE 19:30Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins vineri seara solicitarea sectiei pentru judecatori de anulare a alegerilor pentru conducerea institutiei, au declarat membri CSM. (Agerpres)

UPDATE 19:00 Mona Pivniceru, catre Alina Ghica: Nu votam ca in Parlament de milioane de ori candidaturi respinse

Incercarea Alinei Ghica de a proceda la reluarea votului asupra candidaturii sale pentru functia de vicepresedinte al CSM a dus la discutii aprinse intre membrii Consiliului, cel mai puternic contestatar fiind ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, informeaza Agerpres.

"Candidatura dumneavoastra a fost respinsa. Nu putem face ca la Parlament. In anul acesta, mandatul dumneavoastra s-a incheiat. Nu ne batem joc ca la Parlament, votam de milioane de ori candidaturi respinse. Este inadmisibil ce se intampla in acest CSM", s-a adresat Mona Pivniceru catre Alina Ghica pe un ton ridicat.

Daniel Morar a incercat sa o linisteasca, fara succes insa.

"Problema este ca nu putem vota la infinit aceeasi candidatura. Dar chiar nu avem reprezentarea modului in care se fac alegerile? Ce Dumnezeu!", i-a raspuns Mona Pivniceru.

UPDATE 18:50 Judecatorul Cristi Danilet, pe facebook: "Am ajuns intr-o situatie de blocaj. Mi-am depus candidatura ca vicepresedinte al CSM si mi-am insusit proiectul d-nei Haineala. Astept votul".

UPDATE 18:45Judecatorul Cristi Danilet a anuntat in timpul sedintei ca isi depune candidatura pentru functia de vicepresedinte pentru a debloca situatia creata. El a precizat ca isi asuma proiectul managerial al Oanei Schmidt-Haineala.

Anuntul lui Danilet a venit pe fondul unor discutii aprinse in contradictoriu intre jduecatori si procurori privind redepunerea candiaturii Alinei Ghica si revocarea alegerii presedintelui, procurorul Oana Schmidt-Haineala.

UPDATE 18:20 Judecatorul Adrian Toni Neacsu: "Sectia pentru judecatori, prin hotararea nr. 2/2013 a solicitat revocarea Hotararii Plenului privind alegerea presedintelui CSM. S-a votat suplimentarea ordinii dezi cu adet punct suplimentar. In opinia sectiei de judecatori (cu votul impotriva a d-ei Ghica si a d-lui Danilet), revocarea este singurul remediu al blocajului creat defaptul ca nici un judecator nu isi depune candidatura pentru vicepresedintele CSM."

In plus, judecatorii Horatiu Dumbrava si Mircea Aron sustin ca Alina Ghica nu mai poate candida pentru functia de vicepresedinte dupa ce candidatura sa initiala nu a intrunit numarul necesard e voturi si a fost respinsa.

UPDATE 17:55 Judecatorul Cristi Danilet pe facebook: "Stiu ca asteptati rezultatul votului in CSM. Alina Ghica a candidat si a fost respinsa. Nu avem inca un alt judecator care sa candideze. Sectia de judecatori incearca sa convinga un coleg. Stam in Plen, convocat din nou in aceasta seara, pentru a lua o decizie azi".

UPDATE 17:15 Oana Schimdt Haineala, aleasa vineri presedintele CSM, a anuntat ca a fost convocata o noua sedinta a plenului CSM pentru a se relua procedura pentru alegerea viitorului vicepresedinte al institutiei.

UPDATE 17:00 Judecatoarea Alina Ghica, care candideaza pentru functia de vicepresedinte al CSM, nu a intrunit, vineri, numarul de voturi pentru a fi aleasa in aceasta functie, au declarat unii membri ai Consiliului.

Dupa ce acesti membri ai CSM au parasit sala, ei au precizat ca Alina Ghica nu a intrunit cele zece voturi necesare pentru a fi aleasa vicepresedinte, ci doar opt, urmand ca votul sa se reia

UPDATE 16:20Judecatoarea Alina Ghica candideaza la functia de vicepresedinte

Judecatoarea Alina Ghica, fostul presedinte al consiliului, si-a anuntat candidatura la functia de vicepresedinte al CSM in timpul sedintei.

Judecatorul Cristi Danilet, membru CSM, a anuntat ca Alina Ghica este singurul candidat la functia de vicepresedinte si ca unii membri au parasit sedinta. Este vorba de judecatorii Marius Tudose, Horatiu Dumbrava, Alex Serban si Adrian Neacsu, potrivit Agerpres.

Acestia sunt nemultumiti ca Alina Ghica nu si-a depus din timp proiectul de management, pentru a putea fi studiat de catre membrii CSM. Cei patru judecatori si-au exprimat votul cu privire la candidatura Alinei Ghica, dupa care au parasit sedinta de plen.

"Cativa membrui deja au votat si au parasit sala. Eu imi voi exprima votul dupa ce audiez sustinerea proiectului", a scris Danilet.

Potrivit B1 TV, Horatiu Dumbrava, fost presedinte CSM, a parasit sala si a spus: "E o mascarada de sedinta".

Alegerea presedintelui CSM

Procurorul Oana Schmidt Haineala a fost aleasa presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), obtinand 10 voturi din partea membrilor consiliului, a anuntat pe facebook judecatorul Cristi Danilet, membru CSM. Contracandidatul sau, judecatorul Mircea Aron a obtinut 8 voturi. Oana Schmidt-Haineala este primul procuror care ocupa functia de presedinte al CSM.

Judecatorul Adrian Toni Neacsu, membru CSM, a scris pe contul sau de facebook ca cel putin doi judecatori ar fi votat pentru alegerea procurorului Haineala in functia de presedinte.

documente

Proiect pentru sefia CSM - Oana Schmidt Haineala

(4 Ian 2013) DOC, 148KB

Procurorul Oana Schmidt-Haineala, membru al Consiliului Superior al Magistraturii si actualul vicepresedinte, si-a depus oficial candidatura pentru functia de presedinte al CSM, pe site-ul oficial al institutiei fiind publicat vineri dimineata proiectul sau de candidat.

Haineala a fost aleasa membru in CSM in noiembrie 2010. Procurorul Oana Andreea Schmidt-Haineala a candidat din partea Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov.

In ianuarie 2012, Haineala a candidat in tandem cu judecatoarea Alina Ghica pentru conducerea CSM. Atunci, Alina Ghica a fost aleasa presedinte, iar Haineala a fost aleasa vicepresedinte.

Cine este Oana Schmidt-Haineala, primul procuror presedinte al CSM

Oana Schmidt-Haineala (procuror de peste 14 ani), a fost prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bacau, procuror-sef al Biroului de anchete speciale magistrati si politisti, din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar apoi, in perioada ministeriatului lui Tudor Chiuariu, Oana Schmidt-Haineala a fost numita director al Directiei pentru Relatia cu Ministerul Public si de prevenire a criminalitatii si a coruptiei, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

In perioada 2007-2009 Haineala a fost Seful delegatiei romane la Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO-Group of States against Corruption), precum si evaluator GRECO

Haineala a fost si reprezentantul Romaniei la Initiativa Anticoruptie Regionala (RAI) din cadrul Consiliului Cooperarii Regionale (RCC), precum si Reprezentantul Ministerul Justitiei la Comitetul de experti privind

prevenirea si combaterea spalarii banilor (Moneyval), de pe langa Consiliul Europei.

Potrivit ultimei declaratii de avere publicate pe site-ul CSM, declartie completata in 2011, Oana Schmidt-Haineala detine un hectar de teren forestier in comuna Asag, judetul Bacau, obtinut ca mostenire. procurorul detine si un apartament de 100 mp.

Haineala detine si doua autoturisme VW si un credit de 88.400 de euro.

  • Vezi aici CV-ul procurorului Oana-Schmidt Haineala.

Discutii in contradictoriu intre membrii CSM, inaintea votului

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a reunit vineri pentru a alege noul presedinte si noul vicepresedinte care vor conduce Consiliul in anul 2013.

Mandatul actualei conduceri a CSM - Alina Ghica, presedinte, si Oana Schmidt-Haineala, vicepresedinte - expira in 6 ianuarie.

Unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au avut discutii in contradictoriu cu actualul presedintele al CSM, Alina Ghica, in legatura cu posibilitatea de adresare a unor intrebari legate de proiectul de management prezentat de Mircea Aron, care candideaza pentru sefia institutiei.

Judecatorii Horatius Dumbrava, Adrian Neacsu si Alexandru Serban au dorit sa-i puna intrebari suplimentare lui Mircea Aron, insa Alina Ghica s-a impotrivit, afirmand ca procedura nu prevede o examinare a candidatilor, ci doar o prezentare a proiectelor.

O alta problema ridicata de Adrian Neascu este ca de aproximativ sapte luni pe site-ul institutiei nu se mai publica nimic la ordinea de zi si s-a coborat foarte mult standardul transparentei

Cine sunt membrii CSM si cum isi aleg conducerea

CSM are in componenta 19 membri: noua judecatori si cinci procurori alesi de magistrati in adunarile generale ale instantelor si parchetelor si validati de Senat, doi reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat si trei membri de drept - ministrul Justitiei, presedintele ICCJ si procurorul general al Romaniei. Mandatul membrilor alesi este de sase ani, fara posibilitatea reinvestirii.

Potrivit Constitutiei si Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un presedinte, ajutat de un vicepresedinte, care fac parte din sectii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit.

Presedintele si vicepresedintele CSM sunt alesi dintre cei 14 membri alesi, avand dreptul sa candideze doar cei noua judecatori si cinci procurori alesi in adunarile generale ale instantelor si parchetelor. Nu pot candida la functiile de presedinte si vicepresedinte membrii de drept ai CSM: presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul general al Romaniei, ministrul Justitiei si reprezentantii societatii civile.

Conducerea CSM este aleasa prin votul membrilor plenului, iar daca presedintele este judecator, vicepresedintele trebuie sa fie procuror si invers.

Mandatul actualului CSM a inceput in ianuarie 2011, primul presedinte fiind ales judecatorul Horatius Dumbrava, iar vicepresedinte procurorul George Balan, care in urma cu o luna si jumatate si-a inaintat demisia din magistratura, el fiind vizat intr-o ancheta a DNA.

In 2012, componenta CSM s-a schimbat deoarece mandatul unora dintre membri s-a incheiat, fiind inlocuiti cu cei care au castigat alegerile pentru respectivele locuri, iar altii au demisionat. Printre cei care au demisionat din CSM s-a aflat si actualul ministru al Justitiei Mona Pivniceru, in prezent membru de drept al Consiliului, si Georgiana Iorgulescu, reprezentantul societatii civile.