Senatorii au respins marti proiectul legislativ de modificare a Legii educatiei nationale care prevedea ca, in cazul desfiintarii institutiilor de invatamant particulare, patrimoniul acestora va reveni fondatorilor, transmite Agerpres. Legea a fost supusa reexaminarii la cererea presedintelui Traian Basescu. Amintim ca in luna iunie 2012 Curtea Constitutionala a declarat proiectul legislativ neconstitutional.

Marti, 12 februarie, impotriva proiectului au votat 118 senatori. Potrivit proiectului de lege, patrimoniul institutiilor particulare de invatamant superior si de invatamant confesional consta din patrimoniul initial al fondatorilor la care se adauga patrimoniul dobandit ulterior.

Dizolvarea, lichidarea sau desfiintarea institutiilor de invatamant superior particulare se poate face la propunerea fondatorilor, cu respectarea prevederilor legale, patrimoniul revenind fondatorilor, se arata in acest proiect. El mai prevedea ca toate deciziile privind patrimoniul institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare sunt luate de consiliile de administratie.

In ceea ce priveste sursele de finantare, acestea pot fi constituite din sume depuse de fondatori, taxe de studiu si taxe de scolarizare, sponsorizari, donatii, fonduri publice si "alte surse legal constituite".

CCR: Modificarea Legii Educatiei Nationale care faciliteaza trecerea patrimoniului universitatilor private in mainile fondatorilor este neconstitutionala

Traian Basescu a sesizat pe 25 mai 2012 Curtea Constitutionala (CCR) in legatura cu legea de modificare a Legii Educatiei Nationale care faciliteaza desfiintarea universitatilor private de catre fondatori si trecerea patrimoniului in mainile acestora. "Prevederea continuta de legea transmisa spre promulgare, potrivit careia patrimoniul institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare este proprietatea privata a fondatorilor si nu a persoanei juridice, constituie o ingradire a dreptului de proprietate", se arata in sesizarea de neconstitutionalitate trimisa de presedinte.

Vezi aici textul integral al sesizarii de neconstitutionalitate trimise la CCR de Traian Basescu

Pe 27 iunie 2012, Curtea Constitutionala a decis ca aceasta lege este neconstitutionala. Descarca de aici decizia Curtii Constitutionale.

Proiectul de lege a fost initiat de Petru Filip si Catalin Croitoru (ambii fosti parlamentari PDL, in prezent PSD) si a fost adoptat de Senat, camera decizionala, pe 23 aprilie. In aceeasi zi, senatorul Petru Filip si-a anuntat intentia de a parasi PDL. Senatorul Petru Filip este profesor universitar la Universitatea particulara Dimitrie Cantemir din Bucuresti, iar deputatul Catalin Croitoru este lector universitar la aceeasi universitate particulara.

Vezi aici traseul legislativ al propunerii de modificare a Legii Educatiei Nationale

Citeste si: