Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu legea de modificare a Legii Educatiei Nationale, care faciliteaza desfiintarea universitatilor private de catre fondatori si trecerea patrimoniului in mainile acestora. Este vorba despre legea initiata de Petru Filip si Catalin Croitoru. "Prevederea continuta de legea transmisa spre promulgare, potrivit careia patrimoniul institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare este proprietatea privata a fondatorilor si nu a persoanei juridice, constituie o ingradire a dreptului de proprietate", se arata in sesizarea de neconstitutionalitate trimisa de presedinte.

Textul sesizarii de neconstitutionalitate trimise de Traian Basescu la Curtea Constitutionala:

"Sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011

Motivele sesizarii sunt urmatoarele:

Legea pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011 a fost adoptata de Senat, in calitate de Camera decizionala, in data de 23 aprilie 2012.

Invederam ca Legea pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, transmisa Presedintelui Romaniei spre promulgare, este neconstitutionala deoarece contravine dispozitiilor art. 44 alin. (1) din Constitutia Romaniei, potrivit carora 'Dreptul de proprietate, precum si creantele asupra statului, sunt garantate', dispozitiilor art. 44 alin. (2) din Constitutia Romaniei conform carora 'Proprietatea privata este garantata in mod egal de lege, indiferent de titular', precum si prevederilor art. 32 alin. (6) din Constitutia Romaniei, care garanteaza autonomia universitara.

Articolul unic al Legii pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011 la pct. 14 stabileste ca art. 229 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 va avea urmatorul cuprins: '(1) Patrimoniul institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare consta din patrimoniul initial al fondatorilor, la care se adauga patrimoniul dobandit ulterior. Acesta este compus din bunuri mobile si imobile si din creante si este proprietatea privata a fondatorilor. (2) Institutiile de invatamant superior particulare si confesionale particulare, pe durata existentei lor, dispun in mod liber de patrimoniul pus la dispozitia lor, cu acordul fondatorilor'. Potrivit art. 114 alin. (3) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 institutiile de invatamant superior, fie ca sunt de stat sau particulare ori confesionale particulare, au personalitate juridica.

Astfel, prevederea continuta de legea transmisa spre promulgare, potrivit careia patrimoniul institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare este proprietatea privata a fondatorilor si nu a persoanei juridice constituie o ingradire a dreptului de proprietate asupra propriului patrimoniu al acestor institutii de invatamant superior, ca persoane juridice. In acelasi timp, prevederile potrivit carora dispozitia asupra patrimoniului institutiei de invatamant superior este conditionata de acordul fondatorilor, limiteaza dreptul de dispozitie, ca parte componenta a dreptului de proprietate al persoanei juridice.

De asemenea, art. 123 alin. (2) al Legii educatiei nationale nr. 1/2011 stabileste ca 'Autonomia universitara da dreptul comunitatii universitare sa isi stabileasca misiunea proprie, strategia institutionala, structura, activitatile, organizarea si functionarea proprie, gestionarea resurselor materiale si umane'. Astfel, prevederile pct. 14 al articolului unic al legii transmise spre promulgare, prin care dreptul de dispozitie asupra patrimoniului propriu al institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare este conditionat de acordul fondatorilor, incalca principiul constitutional al autonomiei universitare.

Avand in vedere cele expuse, va solicitam sa constatati neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011".

Proiectul de lege initiat de Petru Filip si Catalin Croitoru (ambii fosti parlamentari PDL, in prezent PSD) a fost adoptat de Senat, camera decizionala,pe 23 aprilie. In aceeasi zi, senatorul Petru Filip si-a anuntat intentia de a parasi PDL. Senatorul Petru Filip este profesor universitar la Universitatea particulara Dimitrie Cantemir din Bucuresti, iar deputatul Catalin Croitoru este lector universitar la aceeasi universitate particulara.

Principala modificare adusa de acest proiect Legii Educatiei Nationale si care a fost contestata azi, 25 mai, la Curtea Constitutionala:

  • O universitate va putea fi infiintata si de o singura persoana si in mainile acesteia se va intoarce intreg patrimoniul universitatii, atat cel initial cat si cel dobandit ulterior infiintarii, in cazul in care universitatea particulara se desfiinteaza, dizolva sau lichideaza. Mai mult, desfiintarea universitatilor particulare se va putea face si la propunerea acestui unic fondator - spune legea care modifica Legea Educatiei Nationale (LEN) 
  • Spre deosebire, LEN prevede ca institutiile de invatamant superior particulare sunt fondate de o fundatie, asociatie sau de persoane juridice de drept privat, dar nu de o singura persoana. De asemenea, LEN prevede ca "desfiintarea universitatilor particulare se va face cu protectia intereselor studentilor", articol care dispare prin Legea celor doi parlamentari PDL

Citeste si: