Cum s-a ajuns la denuntarea contractului incheiat de Prefectura Sibiu cu Arhiepiscopia Ortodoxa

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 9 octombrie 2012, 21:24 Actualitate | EsenţialPrefectura judetului Sibiu a anuntat ca a decis astazi, 9 octombrie, incetarea contractului incheiat in 2008 cu Arhiepiscopia Ortodoxa Romana-Sibiu. Conform acestui contract, fiecare candidat care sustinea examenul teoretic de obtinere a permisului auto era obligat sa plateasca o taxa de 5 lei catre Arhiepiscopie la intrarea in examen, pentru "intretinerea" salii inchiriate de aceasta catre Prefectura. Joi, 4 octombrie, Dan Tapalaga a publicat pe contul sau de facebook o fotografie a chitantei care atesta plata acestei taxe.  

Cronologia sesizarilor facute catre institutiile statului, pe tema taxei pentru "intretinere":
 • Joi, 4 octombrie, Dan Tapalaga publica pe contul sau de Facebook o fotografie trimisa de Alexandru Nicolescu. Fotografia reprezinta chitanta de 5 lei catre Arhiepiscopia Ortodoxa Romana-Sibiu pe care Nicolescu povesteste ca a trebuit sa o plateasca pe 4 octombrie pentru a putea intra in sala de examinare.
 • Joi, 4 octombrie, Alexandru Nicolescu declara ca a sunat la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru a sesiza aceasta situatie
 • Joi, 4 octombrie, HotNews.ro a formulat o solicitare oficiala catre Politia Sibiu in legatura cu legalitatea taxei       
 • Vineri, 5 octombrie, reprezentantii Politiei Sibiu au declarat pentru HotNews.ro ca institutia competenta pentru a raspunde la intrebari in acest caz este Prefectura Sibiu, in subordinea careia se afla Serviciul Regim Permise
 • Vineri, 5 octombrie, Alexandru Nicolescu a declarat pentru HotNews.ro ca la ora 10:30 "patru politisti si un procuror au sunat la usa si mi-au spus ca au mandat de aducere".
El a fost dus la politie cu mandat de aducere pentru prelevare de probe biologice, dar politistii "nu au vrut sa imi spuna in legatura cu ce, nu au vrut sa imi spuna daca sunt acuzat, daca am facut ceva", a povestit acesta pentru HotNews.ro. Citeste aici cum s-au desfasurat evenimentele in sediul Politiei Sibiu
 • Vineri, 5 octombrie, Adriana Sandru, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu, a declarat pentru HotNews.ro ca prezenta lui Alexandru Nicolescu la politie "nu are legatura cu chestiunea de ieri" (plangerea referitoare la taxa achitata Arhiepiscopiei pentru a putea sustine examenul auto - n.red.). "Este o lucrare in curs, in cateva zile se va termina si vom pune mai multe date la dispozitia publicului. In acest moment, lucrarea este in curs la Parchet, iar datele nu sunt publice", a declarat aceasta.
 • Vineri, 5 octombrie, HotNews.ro a trimis solicitarea privind conditiile in care a fost impusa aceasta taxa Prefecturii Sibiu
 • Vineri, 5 octombrie, Alexandru Nicolescu a vorbit despre cazul sau in emisiunea "Discutia Saptamanii" de pe B1TV
 • Luni, 8 octombrie, HotNews.ro a formulat o solicitare catre Politia Sibiu pentru a afla de ce a fost dus Alexandru Nicolescu la politie vineri si care sunt deciziile oficiale care stau la baza mandatului de aducere
 • Luni, 8 octombrie, reprezentantii Politiei Sibiu remit HotNews.ro un comunicat de presa in care sustin ca "in baza mandatului de aducere emis de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu, 5 octombrie a.c., N. Alexandru a fost adus la sediul Politiei Municipiului Sibiu, unde, in baza unei incheieri emise de instanta, i-au fost recoltate probe biologice.
Precizam faptul ca echipa de politisti a pus in aplicare un mandat emis de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu si in niciun caz acest lucru nu are legatura cu sesizarea pe care domnul N. Alexandru a depus-o la Directia Nationala Anticoruptie.

Mentionam faptul ca, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor se afla in subordinea Institutiei Prefectului Judetului Sibiu."

De asemenea, reprezentantii Politiei Sibiu au raspuns solicitarii HotNews.ro precizand ca "in data de 5 octombrie a.c., in baza mandatului de aducere emis de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu, N. Alexandru a fost condus la sediul Politiei Municipiului Sibiu, unde, in baza unei incheieri emise de instanta, i-au fost recoltate probe biologice." In privinta intrebarilor referitoare la mandatul de aducere si motivele eliberarii mandatului, Politia Sibiu a precizat ca "Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu este institutia competenta sa va raspunda".
 • Luni, 8 octombrie, HotNews.ro trimite solicitarea catre Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu, cu intrebari referitoare la mandatul de aducere sau la existenta altor inscrisuri oficiale care au stat la baza ducerii la politie, in data de 05.10.2012, a cetateanului Alexandru Lucian Nicolescu; care este situatia cetateanului Alexandru Lucian Nicolescu - este acuzat, suspectat sau cercetat intr-un dosar, in ce dosar si in ce stadiu este acest dosar, in baza caror inscrisuri oficiale s-au prezentat in locuinta unde se afla Alexandru Lucian Nicolescu patru politisti si un procuror, de ce i-au fost recoltate probe biologice - pentru a fi introduse in baza nationala de date sau pentru a fi trimise in Statele Unite ale Americii, la ce data a fost emisa ordonanta judecatoreasca in baza careia a fost pus in executare mandatul de aducere a domnului Alexandru Lucian Nicolescu?
 • Luni, 8 octombrie, Prefectura Sibiu raspunde solicitarii HotNews.ro de vineri si spune urmatoarele:
HotNews.ro: Cine a decis impunerea acestei taxe de 5 lei pentru intretinere?
Prefectura Sibiu: Taxa de 5 lei a fost stabilita de locator (proprietarul spatiului) - Arhiepiscopia Ortodoxa Romana Sibiu.
HotNews.ro: Cand a fost luata decizia impunerii taxei?
Prefectura Sibiu: Posibilitatea incasarii taxei a fost stabilita prin art. VI - Obligatiile chiriasului din Contractul de inchiriere nr. 11273/19.11.2008.
HotNews.ro: De ce se plateste aceasta taxa?
Prefectura Sibiu: Acoperirea cheltuielilor legate de folosinta si intretinerea spatiului pus la dispozitia locatarului.
HotNews.ro: Cine sunt persoanele care trebuie sa plateasca taxa?
Prefectura Sibiu: Fiecare candidat care sustine examenul teoretic pentru obtinerea permisului auto achita aceasta taxa.
HotNews.ro: Ce lege, regulament, ordin sau nota prevede impunerea acestei taxe?
Prefectura Sibiu: Contractul de inchiriere nr. 11273/19.11.2008 incheiat intre Arhiepiscopia Ortodoxa Romana Sibiu si Institutia Prefectului - Judetul Sibiu, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Contractul a fost semnat de prefectul Ilie Haralambie Mitea si dr. Laurentiu Streza, Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului.
HotNews.ro: Cat este valoarea contractului? Ce suma platiti lunar pentru chirie?
Prefectura Sibiu: Chiria corespunzatoare folosintei spatiului inchiriat este de 1 (un) leu pe luna.
 • Luni, 8 octombrie, HotNews.ro trimite o noua solicitare catre Prefectura Sibiu cerand o copie a contractului de inchiriere incheiat in 2008 de Prefectura cu Arhiepiscopie (contractul care stipuleaza taxa de 5 lei) si care este numarul persoanelor care au achitat taxa de 5 lei luna trecuta
 • Marti, 9 octombrie, HotNews.ro trimite o solicitare catre Ministerul Administratiei si Internelor in care intreaba daca impunerea acestei taxe este legala, care sunt masurile pe care le poate dispune, daca aplicarea taxei este ilegala, si cum isi pot recupera oamenii banii.
 • Marti, 9 octombrie, Ministerul Administratiei si Internelor raspunde HotNews.ro ca solicitarea a fost redirectionata "Institutiei Prefectului Judetului Sibiu, spre competenta solutionare, de unde urmeaza sa primiti raspuns." 

HotNews.ro asteapta un raspuns de la Prefectura Sibiu la urmatoarele intrebari: este legala impunerea acestei taxe, care sunt masurile pe care le va dispune daca aplicarea taxei este ilegala, exista vreo posibilitate ca oamenii care au platit taxa de 5 lei sa primeasca banii inapoi, cati bani s-au strans pana in prezent din colectarea acestei taxe, care este destinatia fondurilor? De asemenea, HotNews.ro a solicitat Prefecturii Sibiu si o copie dupa contractul de inchiriere, pe care il va publica la momentul primirii unui raspuns. 

Si Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu este asteptat cu un raspuns la solicitarea formulata de HotNews.ro in data de 8 octombrie.


Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9392 vizualizari

 • +16 (18 voturi)    
  Felicitari! (Marţi, 9 octombrie 2012, 21:48)

  Lucian* [utilizator]

  desi se pare ca Romania nu se mai schimba, totusi mai apar si cazuri din acestea care dovedesc ca apare o schimbare in mentalitate.
  Sper sa nu ma apuce pensia cand o sa inceapa oamenii sa intrebe primarii ce au facut cu banii dati la impozite.
  • +4 (4 voturi)    
   :) (Miercuri, 10 octombrie 2012, 10:20)

   0m [utilizator] i-a raspuns lui Lucian*

   ..speranța moare ultima, amice
   ..dacă analizăm un pic, un astfel de caz apare în Românica odată la 10 ani; e prea puțin pentru o schimbare generală
 • +15 (19 voturi)    
  abuz (Marţi, 9 octombrie 2012, 22:15)

  canadian [utilizator]

  felicitari, mergeti mai departe, in felul acesta se construieste adevarata societate civila, oamenii au puterea si determinarea sa controleze institutiile in mod democratic si nimic nu poate fi tinut secret...nu va fi loc de abuz pe mai departe
  • +7 (7 voturi)    
   hotararea (Marţi, 9 octombrie 2012, 23:39)

   hollow [utilizator] i-a raspuns lui canadian

   Oamenii au puterea si hotararea, nu "determinarea". In rest, cu totul de acord cu ce-ati spus.
 • +1 (15 voturi)    
  Ia sa nu fi fost sala Arhiepiscopiei Ardealului (Marţi, 9 octombrie 2012, 22:20)

  Marinake [utilizator]

  Ci biserica (baptista, evanghelica, catolica), comunitatea evreiasca, budistii ZEN etc.

  Ce nu mi-a mie clar din istoria asta este de ce s-a infoiat Parchetul asa de brusc ca si cum ar fi fost sfanta inchizitie.

  Ca la prima vedere, din istoria asta are de pierdut Arhiepiscopia Ardealului si un fost prefect care a facut contractul.
 • +16 (22 voturi)    
  nu renuntati ! (Marţi, 9 octombrie 2012, 23:14)

  mariusxmarius [utilizator]

  Va rog nu abandonati cazul !
  Este emblematic pentru BOR, politie si procurori !
  Pentru viitor, cei care se gandesc sa mai puna in practica astfel de 'artificii financiare' sa stiie ca nu se mai poate face chiar orice!
  Iar BOR si Politia sa invete ca nu au toate drepturile si ca pot fi intrebati de sanatate !
  • +5 (7 voturi)    
   masina de serviciu a popilor a (Miercuri, 10 octombrie 2012, 9:31)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui mariusxmarius

   fost POATE cumparata si din taxa de la Sibiu...un S klasse de toata frumusetea..va rog sa vedeti ca are si numar personalizat..http://dan-blog.ro/adevarata-fata-a-preotilor-bisericii-ortodoxe-romane.html
 • +8 (12 voturi)    
  BRAVO HotNews si Tapalaga (Miercuri, 10 octombrie 2012, 2:21)

  Straistaru Eugen [utilizator]

  A-ti urmarit acest subiect de unii singuri si va fi viral in curand.

  Felicitari si dlui Nicolescu pentru ca a decis ca are coloana vertebrala si creier si niste spagari nu se pun cu ratiunea :)

  PS: De asta vreau sa ma mut in transilvania :)
 • +8 (10 voturi)    
  Multumiri (Miercuri, 10 octombrie 2012, 6:42)

  zuzelula [utilizator]

  Multumiri Hotnews! Daca nu erati dumneavoastra...Sa ramaneti la fel de incisivi ca sa vedem ce se intampla pe mai departe! Eu cel putin sunt tare curios in legatura cu legalitatea interventiilor procurorului in viata fratelui meu,cetateanul Nicolescu Alexandru!
 • +7 (9 voturi)    
  coruptie la maxin (Miercuri, 10 octombrie 2012, 7:05)

  George MariusCretu1322860190109 [anonim]

  Acesta nu este singurul caz de ingerinta mafiota a BOR in cazuri de coruptie. Cei care ridica glasul impotriva mizeriilor, coruptiei si furturilor coordonate de biserica trebuie intimidati cu politia si procuratura. Acestia demonstreaza doar ca sunt la fel de corupti, iar tendinta de asuprire este endemica si la Parcher si Politie.
 • -7 (11 voturi)    
  Mare branza (Miercuri, 10 octombrie 2012, 9:13)

  Martens [utilizator]

  Ati facut un carnat de update-uri pt un contract comercial de inchiriere a unei sali???? Mai bine va ocupati de reactia tablagiilor care l-au saltat pe reclamant fara motiv. Aia e cu adevarat interesant, nu obsesiile voastre crestinofobe.
  • +4 (4 voturi)    
   nu renuntati ! (Miercuri, 10 octombrie 2012, 12:59)

   mariusxmarius [utilizator] i-a raspuns lui Martens

   platesti impozite atat pentru politie cat si pentru biserica iar biserica si politia au facut o intelegere(inca nu se stie daca exista contract) si te obliga pe tine sa platesti 'chiria' politiei !
   este un abuz prin care doua entitati incheie un contract prin care obliga o alta entitate sa plateasca, fara ca a treia etitate sa stie ! cum ar veni ca doi vecini sa faca un contract prin care sa-l oblige pe al treilea sa le plateasca cheltuielile !
 • -8 (10 voturi)    
  :( (Miercuri, 10 octombrie 2012, 9:29)

  Protoss [utilizator]

  Mai terminati odata cu asta!!! Bani aia se duceau la biserica nu la carciuma, erau folositi cu buna stiinta, pana la urma erau 5 lei.. off daca asta as fi problema noastra a mare in tara asta care chiar nu cred ca va mai rezista 100 de ani
  • +7 (9 voturi)    
   la biserica s a dus si un s klasse 4Matic (Miercuri, 10 octombrie 2012, 9:39)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Protoss

   la c ele trebuie tractiune integrala...daca au Ajutorul divin langa ei ?
  • +6 (6 voturi)    
   nu mor caii cand vor cainii ! (Miercuri, 10 octombrie 2012, 12:47)

   mariusxmarius [utilizator] i-a raspuns lui Protoss

   de ce sa termine ? nimeni nu stie unde se duceau banii ! se plateau impozite ? ce suma rezulta pe luna ? de ce sa platim noi chiria politiei ?
   si da, este una din cele mai mari probleme ale noastre, nimeni nu se intreaba cum e cheltuit banul public ! de ce avem mai multi popi decat medici ? de ce au ei salariile mai mari decat un medic? in timp de criza, de ce prospera? pe cand la stat s-au oprit angajarile, la biserica s-au inmultit ?(tot din bani publici sunt platiti)
   de ce sa nu intrebam pe mariti preoti: VOI DE UNDE AVETI BANI ? SI CE FACETI CU EI ?
 • +5 (7 voturi)    
  Ar fi interesant de aflat (Miercuri, 10 octombrie 2012, 9:38)

  hsl [utilizator]

  si cum s-a ajuns sa se incheie un astfel de contract abuziv.
  • -6 (8 voturi)    
   Abuziv? (Miercuri, 10 octombrie 2012, 12:03)

   Martens [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   Ce era abuziv la acel contract? Da, trebuie sa citesti printre randuri stirea de presa manipulatoare, care nu spune prea clar ca era un contract de inchiriere intre arhiepiscopie si autoritatea de permise. Deci aia foloseau cladirea arhiepiscopiei pt treburile lor si, din motive practice, nu plateau ei chirie, ci luau 5 lei de la fiecare candidat. E greu sau tre sa-ti fac un desen?
   • +4 (4 voturi)    
    nu e greu (Miercuri, 10 octombrie 2012, 12:35)

    mariusxmarius [utilizator] i-a raspuns lui Martens

    tu ai vazut contractul ? de ce sa plateasca cetatenii, chiria politiei ? nu platim impozite pentru asta ? poate suma adunata din cei 5 lei/persoana e destul de mare ceea ce face contractul nu numai abuziv ci si oneros! vrei un desen ?
   • +4 (4 voturi)    
    Usurel sa nu faca febra neuronul (Miercuri, 10 octombrie 2012, 12:51)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui Martens

    nu stiu ce cunostinte juridice ai mneata insa o insitituie a statului nu poate percepe cetateanului, in cadrul unui serviciu oferit, o taxa in favoarea unui tert.
    NCC prevede ca sarcina a uzufructarului (chiriasul, adica statul in cazul nostru) sa intretina locatia adica banii respectivi nu aveau voie sa ajunga la nudul proprietar decat in baza unui contract prin care acesta ofera si servicii de intetinere (prin intermediul angajatilor Arhiepiscopiei, nu a personalului angajat de stat).
    Daca unul din punctele de mai sus se regaseste diferit in relatia contractuala dintre cei doi, asistam la un abuz.
    Pricepusi?
   • +2 (2 voturi)    
    cu logica asta (Miercuri, 10 octombrie 2012, 17:16)

    ala_ [utilizator] i-a raspuns lui Martens

    daca te duci la primarie sa-ti platesti impozitul, e perfect normal sa platesti taxa de intrare 100 lei inainte. Nu e suficient sa-ti platesti impozitul, trebuie sa platesti intrarea, bani care ajung la doame-doamne, dupaia sa stai la coada umilintei si nu in ultimu rand sa-i pupi picioarele marelui ales care-ti faciliteaza accesul la ghiseu. Si dupa ce platesti, nu uita sa multumesti pentru aceasta deosebita sansa.
 • +7 (9 voturi)    
  Invarteli pe dupa lege (Miercuri, 10 octombrie 2012, 10:05)

  morometu [utilizator]

  Oare BOR avea caderea sa faca acte si fapte de comert ? Raporta ceva? Doar incasarile pentru cele bisericesti sunt scutite... Taxa nu era ca acestea sunt instituite doar prin legi. Iar ajungem la aceeasi motivatie romaneasca :e'' chestie de muschi''!
  Caraghios,un contract intre doua entitati care o obliga pe o a treia persoana ce nu este parte in contract ? Oare la noi se mai fac legi ca parlamentul este ocupat doar cu anchetele parlamentare???
 • +9 (9 voturi)    
  5 lei care fac mai mult decat 5 milioane de lei (Miercuri, 10 octombrie 2012, 12:35)

  Igriculescu [utilizator]

  Sansa tarii noastre sta in oamenii care au experienta traiului in vestul europei sau in SUA.
  De ce ? Pentru ca ei isi cunosc drepturile si pentru ca ei stiu ca in democratie lupta pentru adevar este fundatia respectarii drepturilor comune.
  Cele mai agresive boli si-au capatat leacul in momentul cand cercetatorii au avut instrumentul numit microscop. Prin el au studiat virusii si bacteriile generatoare de boli incurabile.Datorita lui astazi milioane de oameni traiesc.
  La fel si cu cei 5 lei ai nostri. Nu e o suma mare dar ne arata ca virusul traieste si ne inbolnaveste pe toti.
  Odata inoculat in organismul social virusul '5 lei' se multiplica si cu ajutorul altor celule care isi denatureaza rolul normal 'politie sau procuratura' ataca organismul gazda.
  Sustin demersul HotNews si sper sa aflam cat mai multe amanunte despre acest caz si alte cazuri similare.Mai sper ca oamenii vor intelege ca au drepturi si ca nu pot fi intimidati atat de usor chiar de cei care ar trebui sa-i apere.
 • 0 (0 voturi)    
  interesant (Miercuri, 10 octombrie 2012, 14:26)

  zboing [utilizator]

  Sunt convins ca acest lucru se practica si in alte parti (nu neaparat in colaborare cu biserica). Imi aduc aminte ca am platit o astfel de taxa si in 2002 in Rm. Valcea
 • 0 (0 voturi)    
  Se pare ca "Dottore" Streza (Miercuri, 10 octombrie 2012, 19:30)

  Ellias [utilizator]

  nu si-a schimbat deloc obiceiurile de "business"..asta numai popa nu e. Rusine prefecturii: auzi tu, chirie de 1 leu, iar cei 5 lei de la fiecare cetatean care merge sa dea examen de sala acolo, se impart intre "Dottore" Streza si prefectura. Asta va iesi pana la urma. Credeti-ma..il stiu pe Streza: un bishnitar acoperit de straie bisericesti, sub umbrela ortodoxiei care a ajuns cea mai mare afacere in Romania. Bisericile si manastirile, care nu platesc nici taxe pe venit..si care invart milioane, sub forma "donatiilor" As dori sa stiu , cei ce doneaza au primit vre-odata o chitanta sa poata sa-si scada la impozit? In orice tara din lume, donatiile se scad de la impozite....as vrea sa vad si eu o asemenea chitanta de la Badea Gheorghe care merge in fiecare duminica la biserica si lasa 5 lei de "sufletul" mortilor. Rusine preoti, ati ajuns ca niste hahalere...dovada, inmormantarea din Iasi a celor 40 si ceva de morti pe care familiile nu le pot ingropa crestineste din cauza taxelor cerute de biserica. Sunt ortodox si cred in Dumnezeu, dar nu mai cred de mult in preoti si calugari. La viata mea am facut si eu donatii multe si la manastiri si la biserici, insa in ultima vreme, ce citesc de fetzele bisericesti, ma crucesc si-mi scuip in san. Sunt oamenii Satanei, nu ai lui Dumnezeu. Pacat de sufletele celor care fac donatii cu credinta ca preotii se roaga pentru ei: preoti ca Streza, si altii, nu au timp de rugaciuni...ci cum sa fure banii oamenilor necajiti carora nu le-a mai ramas decat credinta in Dumnezeu. As vrea sa citesc raspunsurile celor implicati.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by