Alexandru Nicolescu locuieste in Marea Britanie, unde lucreaza, iar la fiecare trei saptamani se intoarce acasa in Sibiu, dupa cum a declarat pentru HotNews.ro. Joi, pe 4 octombrie, a sustinut examenul pentru adaugarea unei categorii in carnetul de sofer, moment in care a descoperit ca pentru a intra in sala trebuia sa plateasca o taxa de 5 lei. Chitanta arata ca suma este pentru intretinere, iar destinatarul: Arhiepiscopia Ortodoxa Romana - Sibiu. In aceeasi zi a sunat la DNA si a transmis catre HotNews.ro fotografia chitantei. Vineri, la ora 10:30, "patru politisti si un procuror au sunat la usa si mi-au spus ca au mandat de aducere".

Joi, 4 octombrie, Alexandru Nicolescu declara ca a trebuit sa achite o taxa de 5 lei catre Arhiepiscopia Ortodoxa Romana - Sibiu pentru a putea intra in sala de examen pentru obtinerea unei noi categorii in permisul auto. Asa cum o arata chitanta publicata pe contul de Facebook al lui Dan Tapalaga, taxa este pentru "intretinere". In aceeasi zi, Alexandru Nicolescu sustine ca a sunat la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru a sesiza aceasta situatie, iar HotNews.ro a formulat o solicitare oficiala catre Politia Sibiu in legatura cu legalitatea taxei.

Potrivit relatarilor din presa, suma de 5 lei se plateste ca urmare a unui contract incheiat in 2008 intre Prefectura Sibiu si Arhiepiscopia Ortodoxa Romana - Sibiu, contract pe 10 ani prin care s-a inchiriat spatiul detinut de Arhiepiscopie catre prefectura, pentru a fi sustinute examenele auto. In urma cu doi ani, Nicolae Neghina, sef serviciu regim permise auto Sibiu, declara pentru Antena 1 Sibiu ca prin acest contract prefectura plateste o suma "simbolica" de 1 leu pe luna pentru chirie, cu conditia ca fiecare candidat sa plateasca 5 lei inainte de sustinerea examenului.

Potrivit Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, printre taxele pe care trebuie sa le plateasca persoanele pentru obtinerea permisului de conducere nu se afla si aceasta "taxa de intretinere". Vezi aici taxele integrale ce trebuie platite

Vineri, 5 octombrie. Declaratiile lui Alexandru Nicolescu:

Alexandru Lucian Nicolescu

Alexandru Lucian Nicolescu

Foto: Arhiva personala

"Astazi-dimineata, pe la ora 10:30, a sunat soneria la o adresa pe care eu nu o am trecuta pe buletin. Numele meu este trecut pe aceasta adresa doar in contractul cu o companie de telefonie fixa, iar de pe acest telefon fix am sunat ieri la DNA pentru a ridica problema cu taxa pentru Arhiepiscopie de la permise auto.

Dimineata au aparut la aceasta adresa patru politisti si un procuror. M-au intrebat daca sunt cine sunt, m-am legitimat si mi-au spus ca trebuie sa discutam. Eu le-am spus ca merg eu afara, dar mi-au replicat ca "nu" si au intrat pur si simplu inauntru. Am intrebat de ce sunt acolo, mi-au spus ca au mandat de aducere. Nu au vrut sa imi spuna in legatura cu ce, nu au vrut sa imi spuna daca sunt acuzat, daca am facut ceva. Mi-au spus ca nu sunt arestat, dar ca trebuie sa merg cu ei la sectie acum, intr-un minut.

Am mers la sectie, desi eu am spus ca nu vreau sa merg decat cu un avocat. La sediul politiei am continuat sa intreb de ce sunt acuzat, iar ei au spus ca nu pot sa imi spuna nimic, decat faptul ca exista o decizie judecatoreasca prin care eu trebuie sa prelevez mostre biologice in data de astazi, au zis ei. Desi nu mi-au aratat absolut nimic. Am insistat sa astept sa vina avocatul, dupa care ei au devenit, ca sa zic asa, destul de convingatori. Va dati seama ca eu pentru tot ce spun trebuie sa am si dovezi clare, iar acolo e destul de complicat sa fie cuvantul meu impotriva intregii sectii de politie, plus un procuror.

La un moment dat, din discutie in discutie, domnul procuror a inceput sa intrebe de Statele Unite, daca am fost vreodata in America, daca am facut vreodata vreo fapta penala sau chestie de genul acesta. Iar eu am intrebat: sunt arestat? El mi-a zis ca nu. Am evitat sa spun orice, fara a avea avocatul prezent. Mi s-a spus ca legea nu prevede faptul ca trebuie avocat si nu am nimic altceva de facut decat sa dau probele, pentru ca altfel le iau ei cu forta. Si au spus ca pot sa ma tina, pot sa ma lege, si mi-au aratat doua randuri pe o ordonanta judecatoreasca, unde scria lucrul asta.

Nu am putut sa vad de cine era emisa ordonanta, era o hartie din care imi aratau doar bucatele. Intr-un final, avocatul a venit cand ma tineau si eu incercam sa imi pastrez telefonul in buzunar. Am oprit functia de telefon, asa cum scrie la carte, dar ei voiau sa ia neaparat telefonul meu din buzunar. Intr-un final a venit avocatul si i-am dat lui telefonul. Intre timp, pantalonii s-au rupt; nu cred ca a fost altceva decat o imobilizare asa cum scrie la carte si nu am cum sa dovedesc altceva. Banuiesc ca atunci cand cineva se opune, daca ai o hartie de la judecator, poti sa faci cam ce vrei, daca omul nu corespunde cu instructiunile politistului. Si atunci nu pot sa spun ca m-au lovit.

Am acceptat sa dau probe biologice, dupa ce a venit avocatul. Dar de la probe biologice, au trecut si la amprente, si la fotografie, si la masurarea greutatii, desi tribunalul pe hartiuta respectiva scria doar probe biologice, pentru a fi adaugate in baza nationala de date. Plus ca s-au luat doua probe: una pentru baza nationala de date, iar cealalta sa fie trimisa in America, desi este impotriva vointei si nu scrie nimic in ordonata despre asa ceva.

In cursul discutiilor din biroul de sus, cred ca biroul domnului procuror, in discutii au facut referire la plangerea de ieri, ceva de genul: dupa ce ca ai bube in cap, mai faci si d-astea. S-a discutat despre HotNews.ro, fara sa initiez eu discutia, si s-a discutat si despre plangerea referitoare la taxa de 5 lei pentru examenul auto, la care o alta persoana care era prezenta a zis: iti dai seama ce se intampla acum, ca asta are un singur sens. Nu stiu exact la ce se referea, dar banuiesc ca la o investigatie care trebuie demarata pe tema asta, unde se duc banii aia si de ce.

Ordinul nu stiu in ce data a venit, pe ce acuzare, samd, pentru ca este prima data cand vad lucrul asta. Ce stiu e ca am scris o scrisoare in martie unui judecator american pentru a-l ruga sa reduca pedeapsa pentru un prieten din America care are si acelasi nume de familie cu mine. Asta ma gandesc ca poate sa fie legatura. Din ce stiu, aproape toti prietenii respectivului individ au fost investigati, oarecum fortati sa dea declaratii, unii spun ca au fost si hartuiti si si-au pierdut si slujbe in America pentru ca Biroul Federal de Investigatii venea in fiecare zi la ei sa ii intrebe cate ceva si sefii respectivilor prieteni au gasit tot felul de motive pentru a ii face sa isi piarda slujbele.

Ce ma intereseaza pe mine este ca mie nu mi s-a comunicat absolut nimic si este o coincidenta foarte mare ca tocmai acum, imediat dupa un telefon, dupa plangerea asta, a venit si politia - eu o vad ca pe o intimidare. Am intrebat: sunt arestat, pot sa parasesc tara? Ei mi-au zis: da, poti sa pleci, nu e nicio problema. Asta dupa ce am fost rugat sa semnez. Bineinteles ca nu sunt de acord cu ce a fost scris in procesele verbale si nu am luat la cunostinta si consider ca metoda prin care a fost luat ADN deja a contaminat probele. Pentru ca domnisoara care a luat ADN-ul a taiat sigiliul cu un cutter, dupa care l-a pus direct pe masa. Deci direct acel lucru este contaminat. In plus, s-au depasit atributiile pentru ca in instructiunile de la tribunal se spunea ca e nevoie de probe biologice care se pot lua si fara voia persoanei. Dar nu zicea nimic de amprente, am refuzat si am fost fortat, nu zicea nimic de poza, nu zicea nimic de greutate, nu zicea nimic de lucrurile pe care am refuzat sa le dau.

Dupa prelevarea probelor nu mi-au spus ce urmeaza sa se intample. Am intrebat daca pot sa plec si mi-au facut semn sa ma duc.

A fost o vizita de intimidare. Nu stiu exact de ce, dar un sfat pe care l-am auzit a fost ca cel mai bine ar fi pentru toata lumea sa nu mai facem nimic, nici cu stiri, nici cu HotNews.ro, nici cu Facebook si asa mai departe. Cu alte cuvinte, capul plecat, sabia nu-l taie. Il taie ghilotina. Au adus povestea cu chitanta si cu reclamatiile la presa in decursul acestei asa-zice actiuni de prelevare a probelor biologice.

Cazierul meu este perfect curat, pentru slujba mea din Marea Britanie eu am nevoie de cazier curat si tocmai a fost facuta o aplicatie, s-a facut un control si prin Interpol, si prin Scotland Yard si prin Politia Romana si il am ca dovada ca este perfect curat.

In America am fost 2004 si cred ca in 2007. Acolo am calatorit, atat cat ne permite buzunarul, dar in permanenta fiind angajat in Marea Britanie, avand rezidenta in Marea Britanie, platind chiria si venind inapoi. Am fost in vacanta in America, nu am dreptul de munca acolo. Prietenul meu a fost deja judecat, numai ca in America a fost acuzat de un lucru care ar putea fi echivalat cu tentativa de subminare a economiei nationale, spunand ca persoana pe care a incercat sa o talhareasca facea afaceri in mai multe state si atunci a afectat economia intregii federatii americane.

Nu am fost cu el in aceeasi perioada in America, el a fost arestat acum, in 2010, cand s-a intors dintr-o vizita din Romania. A fost tinut fara posibilitatea de a iesi pe cautiune, desi familia a strans aproape un milion de dolari, iar in situatii in care au fost cautiuni acceptate de 500.000 de dolari pentru crime sau lucruri foarte grave. I-am scris judecatorului ca il cunosc pe prietenul meu, ca il consider un om bun si am explicat faptul ca acum destul de multi ani a venit in Romania si eu aplicasem pentru o slujba in Marea Britanie, dar nu aveam destui bani pentru a termina actele, pentru a-mi face permis de lucru si pentru a ma deplasa acolo. Iar el mi-a acordat acei bani si mi-a dat un nou viitor, fara sa se gandeasca daca pot sa i-i dau vreodata inapoi. Am spus de ce nu cred ca omul asta merita sa faca 50 de ani de inchisoare pentru o tentativa de talharie si ca sentinta sa fie mai mica, iar de la acea scrisoare probabil ca s-a adaugat un alt nume pe lista suspectilor, acela fiind al meu. Asa presupun ca s-a ajuns aici.

Eu in 2003, ianuarie, am inceput sa lucrez cu forme legale in Marea Britanie. Am avut si cate o perioada in care am fost fara lucru, dar in situatia economiei din ziua de azi e destul de intalnit. Eu lucrez 3 saptamani in Marea Britanie si 2 saptamani liber, timp in care vin in Romania."

Contactata de HotNews.ro, Adriana Sandru, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu, a declarat ca prezenta lui Alexandru Nicolescu la politie "nu are legatura cu chestiunea de ieri" (plangerea referitoare la taxa achitata Arhiepiscopiei pentru a putea sustine examenul auto - n.red.). "Este o lucrare in curs, in cateva zile se va termina si vom pune mai multe date la dispozitia publicului. In acest moment, lucrarea este in curs la Parchet, iar datele nu sunt publice", a declarat aceasta.