“Vreau sa le spun cetatenilor ca exista multi magistrati de foarte buna calitate care-si fac datoria. Avem posibilitatea sa gasim solutii de magistrati foarte buni, integri si independenti fara sa ramanem blocati in aceasta discutie, aceiasi magistrati rotati pe functie”, a declarat, duminica seara, ministrul justitiei, Titus Corlatean, la Realitatea TV. Corlatean a comentat astfel declaratiile ambasadorului SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, care si-a exprimat in repetate randuri sustinerea fata de Daniel Morar si Laura Codruta Kovesi. Comentand declaratiile ambasadorului, ministrul Corlatean a spus ca “faptul ca exista o exprimare publica este mai putin obisnuit”.

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a mai declarat, la Realitatea TV, ca stie “care-i pozitia a cel putin doi ambasadori importanti la Bucuresti” in ce priveste numirile la DNA si Parchetul General. “Criteriile sunt mai importante decat dezbaterea aceasta in jurul unui nume precis”, a explicat Corlatean.

“Suntem in parteneriate strategice, dar e atributul nostru sa facem aceste numiri si e firesc sa ne asumam aceasta responsabilitate”, a mai spus ministrul Justitiei. Corlatean a afirmat ca este o “tema falsa ca dorim sa schimbam ceva”, referindu-se la faptul ca MCV prevede “necesitatea stabilitatii institutiilor si legislatiei anticoruptie”. Ministrul a precizat ca “oamenii care conduc institutiile sunt importanti”.

In acest context, Corlatean a declarat ca exista “o necesitate de a iesi din acest cerc vicios, de acuze si subordonari. Exista suspiciuni care pun sub semnul intrebarii credibilitatea justitiei”. Ministrul justitiei nu a explicat la ce suspiciuni se refera, precizand doar ca “trebuie sa iesim din acest cerc vicios. Cetatenii au uriase asteptari de la modul in care functioneaza justitia”.

  • Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein: “Nu am discutat acest subiect cu noul ministru al Justiţiei. Îl voi discuta. Nu ştiu dacă Daniel Morar va fi numit procuror general. Indiferent cine va fi numit, integritatea şi credibilitatea acelei persoane trebuie să nu poată fi pusă la îndoială. Cred că Daniel Morar este un astfel de om, dar dacă nu va fi el cel numit, persoana numită trebuie să aibă calităţile sale sau chiar mai multe, dacă există o astfel de persoană. Cred că ar fi greu de găsit o persoană mai potrivită, dar trebuie să existe consens că acea persoană este la fel de bună ca Daniel Morar. Mi se pare o sarcină grea, dar va fi la fel de greu pentru oricine este numit, fiindcă va fi comparat imediat cu Laura Codruța Kovesi şi cu Daniel Morar”. (Sursa: TVR, 18 mai, emisiunea Plus Unu)

Mandatele lui Daniel Morar si Laurei Codruta Kovesi in fruntea DNA respectiv a Parchetului General expira in lunile august respectiv octombrie si nu mai pot fi reinnoite insa in spatiul public s-a vehiculat inclusiv varianta unei rocade intre cei doi.

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a afirmat, in legatura cu trecerea Inspectoratului de Stat in Constructii de la Ministerul Dezvoltarii si Turismului in subordinea primului ministru, ca este o decizie corecta si ca exista un raport al Bancii Mondiale care propunea ca ISC sa fie scos de sub minister. Corlatean a msi spus ca ISC a transmis de mai multi ani ca nu exista prejudiciu in Trofelul Calitatii, in care fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat in prima instanta la doi ani de inchisoare cu executare.

Corlatean a denuntat “justitia televizata” in acest caz, acuzand si faptul ca procedura in faza de ancheta “a durat foarte mult”, referinduse la cei peste 900 de martori audiati de procurorii DNA. ​