Noi declaratii anunta schimbari iminente care vizieaza Agentia Nationala de Integritate si Departamentul National Anticoruptie, dupa ce ministrul justitiei si-a exprimat, marti, intentia de a redefini asa numitele conditionalitati din Mecanismul de Cooperare si Verificare. "DNA, Agentia Nationala de Integritate vor continua sa functioneze, in ciuda tipetelor doamnei Macovei, de pe toate culoarele. Dar asta nu inseamna ca anumite corectii nu vor trebui operate", a declarat, joi, Dan Mihalache, secretar general adjunct al PNL, intr-un interviu acordat cotidianului Romania Libera. Mihalache a fost numit si secretar general adjunct in Guvernul Ponta.

Dan Mihalache a mai spus ca este nevoie de un "examen critic" in ce priveste functionarea celor doua institutii. Mihalache sustine ca s-a generalizat o falsa dezbatere in societate: "daca vorbesti despre ele, automat ori esti corupt, ori nu vrei reforma justitiei".

In urma cu doua zile, si ministrul justitiei, Titus Corlatean, declara, in prima sa conferinta de presa, ca asa numitele benchmark-urile din Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) ar trebui redefinite. Benchmark-urile reprezinta cele patru conditionalitati din MCV si se refera la:

  • 1. Consolidarea transparentei si eficientei actului de justitie, in special prin consolidarea capacitatii si responsabilizarii CSM. Raportarea si monitorizarea impactului noilor coduri
  • 2. Infiintarea, potrivit angajamentelor, a Agentiei de Integritate, cu atributii in verificarea averilor, incompatibilitatilor si a potentialelor conflicte de interese, precum si cu competenta de a adopta decizii cu caracter obligatoriu pe baza carora sa poata fi aplicate sanctiuni descurajatoare
  • 3. Continuarea progreselor deja inregistrate in procesul de investigare cu impartialitate si profesionalism a faptelor de mare coruptie
  • 4. Continuarea masurilor de prevenire si combatere a coruptiei, in special in cadrul structurilor administrative la nivel local. (Mediafax)

Declaratiie lui Titus Corlatean facute in prima conferinta de presa in calitate de ministru al justitiei:

  • "Dupa cinci ani (de la aderarea Romaniei la UE-n.r.), tinand cont de faptul ca s-au schimbat lucrurile in Romania, ca exista un progres, nu putem ramane la acelasi cadru, la acelasi format al Mecanismului de Cooperare si Verificare. Practic, desi sunt multe progrese care au aparut, avem aceleasi benchmark-uri benefic, care nu s-au miscat, nu s-au modificat. Eu mi-am exprimat asteptarea ca prin dialog si cooperare cu Comisia Europeana sa putem redefini mai bine, focalizat mai bine, care sunt obiectivele care au ramas, care este sunt pasii de parcurs si masurile care inca ar trebui adoptate. Este un lucru firesc in asteptarea noastra"
  • "Pe de-o parte, anul viitor exista un prim ciclu de raportare, practic de cooperare si monitorizare, il putem numi si asa, la nivelul intregii Uniuni Europene prin acel instrument general al Uniunii Europene de combatere a coruptiei. Toate statele membre vor trebui sa faca rapoarte care sa fie evaluate. Ar fi nefiresc, si am spus-o foarte clar, ca Romania si probabil si Bulgaria sa fie singurele state care sunt supuse cooperarii, monitorizarii, verificarii a doua sisteme separate, independente, pe aceeasi tema. Pe de alta parte, din punct de vedere politic mi-am exprimat asteptarea ca la momentul aderarii la UE a Croatiei in 2013, Romania sa fi epuizat si finalizat acest proiect de cooperare si verificare. Inca o data, nu ca o gratuitate, ci in baza unor progrese concrete pe care si actualul guvern s-a angajat"
  • "Tinand cont de toate aceste lucruri, cred ca e nevoie ca dupa raportul din iulie, pe care-l asteptam si pe care-l speram pozitiv sa redefinim acest mecanism, nu putem spune ca asteptam in iulie inchiderea Mecanismului de Cooperare si Verificare. E in continuare un mecanism util, dar cu siguranta trebuie sa restrangem aria, sa identificam mai bine, sa focalizam mai bine, care sunt obiectivele inca de respectat, de implementat, masurile de adoptat pentru ca in perspectiva pe care am mentionat-o sa putem avansa spre o finalizare a acestei proceduri" (Sursa: Mediafax)

Citeste si: Cum trateaza USL problema coruptiei in programul de guvernare. Prioritatile cabinetului Ponta la capitolul justitie