Premierul Victor Ponta a evitat sa spuna clar daca va cere Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) retragerea adresei trimise de fostul sef al acestei institutii, Adrian Grajdan, prin care a renuntat la calitatea de parte civila in dosarul de coruptie Adrian Nastase-Trofeul Calitatii. "Eu nu sunt seful ISC, sunt al Guvernului (...)Eu nu sunt conducatorul ISC (...)Nu sunt subalternii mei, imi pare rau.", a raspuns Ponta intrebat de jurnalisti daca va solicita ISC sa se constituie parte civila in dosarul Trofeul Calitatii - Adrian Nastase pentru recuperarea prejudicilui de peste 1,5 milioane de euro. Ponta a dat acest raspuns chiar daca a ISC se afla in subordinea sa. Chiar in prima sedinta de guvern a noului cabinet, Ponta a dispus trecerea ISC de la Ministerul Dezvoltarii in subordinea sa.

  • La insistentele jurnalistilor, Ponta a mai spus ca nu va cere conducerii ISC decat sa respecte legea. "La sefia ISC se afla in mod interimar cel care conducea si inainte de schimbarea Guvernului. Are o singura datorie pe care sper ca si-a facut-o intotdeauna, sa aplice legea si sa respecte ceea ce legea iti cere pentru institutia respectiva. Eu nu sunt seful ISC", a precizat Ponta.

In ceea ce priveste prejudiciul, Ponta a spus ca instanta trebuie sa decida. "Eu nu sunt instanta de judecata. Eu nu sunt conducatorul ISC, cei de acolo trebuie sa aplice legea. Nu sunt subalternii mei. Nu trebuie sa faca nimic ilegal. (...) Eu sunt primul-ministru, am o singura atributie - de a numi si a demite pe seful ISC. In rest, cei care sunt acolo trebuie sa aplice legea si nu le voi cere niciodata nimic altceva decat sa aplice legea", a mai afirmat Ponta.

  • "Opinia mea in legatura cu acest caz este ca fostul sef al ISC a avut un comportament anormal, inteleg ca nu a trecut prin procedurile interne ale Inspectoratului, motiv pentru care l-am si demis. Si trebuie sa raspunda si penal daca va fi cazul", a mai spus Ponta.
  • Acesta a mai afirmat ca actiunea celui care a fost director general la ISC a fost o actiune personala. In acest context, Ponta a precizat ca atunci cand a fost trimisa acea adresa, era plecat in Afganistan. "Nu are rost sa ma scuz de ceva ce nu cred ca m-a acuzat cineva normal sau cineva de bun simt. Marti, cand a emis acel act, probabil ca va amintiti ca eram in Afganistan. Dar, bun, eu vorbesc de oamenii rationali, nu de cei de rea credinta. Domnul respectiv, din punctul meu de vedere, si-a incalcat atributiile, motiv pentru care l-am eliberat din functie si inteleg ca este cercetat, pentru a se stabili daca are o alta raspundere decat cea administrativa, la care, de altfel, a si fost supus deja".

Reamintim ca Adrian Grajdan a semnat pe 22 mai o adresa prin care inspectoratul a renuntat la calitatea de parte civila in dosarul de coruptie Adrian Nastase-Trofeul Calitatii. Prin aceasta adresa, ISC practic renunta la recuperera prejudiciului constatat de procurorii DNA in rechizitoriu.

Constantin Grajdan si-a motivat decizia pe baza unui raport de expertiza contabila care a stabilit ca in dosarul Trofeul Calitatii nu s-a constatat nici un prejudiciu. Acest raport fusese insa administrat in instanta inca din 2011. Inspectoratul de Stat in Constructii s-a constituit parte civila inca din anul 2008, iar judecatorii care au judecat dosarul pe fond au constatat ca ISC s-a constituit ca parte civila si in faza de judecare a procesului.

"Constiinta m-a obligat sa fac acest lucru", a spus Grajdan imediat dupa ce a depus adresa oficiala. Premierul Victor Ponta l-a demis, joi, pe seful Inspectoratului de Stat pentru Constructii, Constantin Adrian Balaban-Grajdan, pentru ca acesta a luat decizii fara sa-l informeze pe prim-ministru, a anuntat Guvernul.

"Incepand de astazi, domnul Balaban-Grajdan nu va mai activa in aceasta functie. Decizia a fost luata din cauza comportamentului sefului ISC, care a luat decizii fara sa-l informeze pe primul-ministru, desi institutia pe care o conduce se afla in subordinea primului-ministru", se arata intr-un comunicat al Executivului. Secretarul general al Inspectoratului de Stat in Constructii, Marian Bucur, va asigura conducerea institutiei pana la numirea unui nou inspector general al ISC.

In aceste conditii,DNA a inceput urmarirea penala fata de Constantin Grajdan, fostul sef al Inspectoratului de stat in Constructii (ISC), anunta un comunicat remis redactiei. Constantin Adrian Balaban Grajdan a semnat pe 22 mai (la patru zile dupa numire in functie) o adresa prin care inspectoratul a renuntat la calitatea de parte civila in dosarul de coruptie Adrian Nastase-Trofeul Calitatii. DNA arata ca cererea semnata de Grajdan a venit la doar sase zile dupa ce ISC isi majorase pretentiile civile la suma de 75.5 miliarde ROL (7.552.635 RON).

Intr-o declaratie pentru Romania Libera, Balaban-Grajdan recunoaste ca, in urma cu cativa ani, el personal a dus documentele la DNA, care au stat la baza inculparii lui Nastase. "Atunci eu am fost unealta pentru ca eu am dus documentele la DNA care l-au incriminat pe domnul Nastase. Acum, am trimis din propria initiativa adresa la Inalta Curte pentru ca trebuia sa-mi repar cumva greseala de atunci. Nu m-a pus nimeni, am facut-o din proprie initiativa", ne-a declarat Balaban.

  • Constantin Adrian Balaban Grajdan a mai detinut functia de sef al ISC in perioda martie ￯ octombrie 2009 cand PSD se afla la guvernare alturi de PDL. Constantin Adrian Balaban Grajdan a fost numit in functie in martie 2009 de catre premierul Emil Boc care l-a demis apoi in octombrie 2009.
  • Cotidianul local Buna Ziua Iasi nota in 2010 ca Constantin Adrian Balaban Grajdan este un apropiat al lui Marian Vanghelie. Vezi aici detalii