Directorul Biroului Federal de Investigatii (FBI) al SUA, Robert S. Mueller, a declarat miercuri, cu ocazia unei intalniri, la Bucuresti, cu seful Serviciului Roman de Informatii (SRI), George Maior, ca peste 570 de ofiteri ai SRI s-au pregatit in programe ale FBI, informeaza Agerpres. Directorul FBI a felicitat SRI pentru lupta impotriva coruptiei la nivel inalt si a indicat ca in perioada urmatoare vor avea loc mai multe actiuni romano-americane precum cea din luna iulie 2011, cand mai mult de 100 de persoane au fost arestate pentru infractiuni cibernetice in Romania si in Statele Unite.

Robert Mueller, la BucurestiFoto: Agerpres

Cu ocazia vizitei la Bucuresti, directorul FBI, Robert Mueller, s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu dar si cu procurorul general Laura Codruta Kovesi. Directorul FBI a avut, de asemenea, o intrevedere cu Ioan Dascalu, secretar de stat si sef al Departamentului ordine si siguranta publica din cadrul Ministerului Apararii. Pe agenda de intalniri s-a inscris si o intrevedere cu seful Politiei Romane, chestorul Liviu Popa, cu directorul SIE, Mihai Ungureanu, si cu directorul SELEC, Gurbuz Bahadir, se arata intr-un comunicat al Ambasadei SUA la Bucuresti.

  • Vezi aici inregistrarea video a declaratiei comune sustinute de Robert S. Mueller si George Maior

Principalele declaratii ale directorului FBI, Robert Mueller:

  • "Vreau sa-l felicit, in mod special, pe domnul director Maior pentru toata activitatea depusa in combaterea terorismului si pentru colaborarea foarte buna pe care am avut-o in acest domeniu, pentru lupta impotriva criminalitatii organizate, a criminalitatii cibernetice, dar, cel mai important, lupta impotriva coruptiei la nivel inalt. SRI si-a asumat un rol de lider in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt si a colaborat foarte bine cu celelalte institutii guvernamentale in acest domeniu."
  • "O implicatie a colaborarii foarte bune pe care o avem sunt programele de pregatire care s-au derulat in ultimii ani. 22 de ofiteri romani au beneficiat de cursuri la Academia FBI din Quantico. Mai mult de 200 de ofiteri au beneficiat de cursuri la Academia de Informatii din Budapesta, Ungaria. In afara de aceste doua academii, alti 350 de ofiteri din Romania au beneficiat de diferite cursuri si de pregatire oferite de noi."
  • "In iulie am avut o actiune foarte importanta in urma careia mai mult de 100 de persoane au fost arestate pentru infractiuni cibernetice. Pot sa va asigur ca vor fi mai multe actiuni cum a fost cea din iulie."

Principalele declaratii ale sefului SRI, George Maior:

  • "Am identificat noi domenii in care sa dezvoltam dialogul si cooperarea, in special pe componenta de cyber intelligence, domeniu in care SRI este autoritate nationala din anul 2008, dar si in ceea ce priveste combaterea criminalitatii economice si financiare, fenomen exacerbat de criza economica globala."
  • "In cadrul discutiilor, mi-am exprimat satisfactia fata de nivelul inalt al cooperarii dintre SRI si FBI, abordare care consolideaza dimensiunea de securitate a Parteneriatului Strategic pentru secolul XXI existent intre Romania si Statele Unite. Am discutat despre progresele obtinute in ultimi ani in domeniile in care avem responsabilitati comune: terorismul, crima organizata si securitatea cibernetica. Un exemplu recent, cunoscut deja mass-media din Romania, este actiunea comuna din iulie 2011 a FBI cu autoritatile de aplicare a legii din tara noastra, care a primit un sprijin consistent din partea SRI, in urma careia au fost arestate mai multe persoane implicate in activitati de criminalitate cibernetica impotriva cetatenilor americani."
  • "Ii multumesc d-lui Mueller pentru deosebita disponibilitate cu care a raspuns solicitarilor noastre, mai ales in ceea ce priveste pregatirea personalului. Ofiteri SRI au beneficiat de stagii de instruire cu cei mai buni specialisti ai FBI in domenii precum combaterea terorismului, negocieri in situatii de criza, securitate cibernetica si combaterea proliferarii armelor de distrugere in masa. Expertiza acumulata ca rezultat al acestei cooperari constituie o valoare adaugata pentru capacitatea SRI de a-si indeplini misiunile de securitate nationala."

Amintim ca in luna iulie, autoritatile din Statele Unite si Romania au arestat peste 100 de persoane in cadrul unui efort ce a durat un an de zile pentru a opri derularea unor scheme de frauda pe internet ce i-au prejudiciat pe americanicu mai mult de 100 de milioane de dolari.

Politia Romana a efectuat 117 raiduri, a notat Departamentul de Justitie al SUA. Au fost arestate 90 de persoane dupa perchezitii efectuate in noua orase, a relatat BBC.

Anchetatorii au stabilit ca in perioada 2009-2011, prin postarea unor anunturi fictive de vanzare a unor bunuri inexistente in realitate (autoturisme, motociclete, ambarcatiuni usoare, produse electronice), suspectii au indus si mentinut in eroare mai multi cumparatori on-line, in cadrul platformelor de comert electronic www.eBay.com si www.craigslist.org, carora le-au fost transmise informatii false cu privire la realitatea anunturilor, modalitatea de achizitie, plata pretului, identitatea vanzatorului.

Sumele de bani aferente pretului platit de victime au fost colectate din strainatate (cel mai adesea de pe teritoriul SUA) cu folosirea de identitati false de catre membrii grupului si mai apoi retransmise in Romania prin intermediul transferurilor rapide catre persoane afiliate grupului cu acest scop. Prin aceasta modalitate au fost induse in eroare aproximativ 1.000 de victime.

Politia a arestat persoane facand parte din aceasta schema in statele Florida, Kentucky, Missouri, Pennsylvania si Texas in ultimele 18 luni. Cele mai multe dintre aceste persoane sunt acuzate de frauda pe internet sau delicte avand legatura cu aceasta.

Acest tip de frauda - esecul de a livra marfa promisa in vanzarea pe internet - a fost cea mai comuna forma de frauda pe internet anul trecut, potrivit datelor FBI din Raportul pe 2010 Internet Crime.

Vizita lui Mueller la Bucuresti

Robert S. Mueller s-a intalnit, miercuri, la sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, si cu procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, una din temele discutiilor fiind combaterea criminalitatii informatice, ce constituie o prioritate pentru cele doua state, se arata intr-un comunicat la Parchetului General remis Agerpres. S-au mai purtat discutii referitoare la aspecte vizand legislatia, precum principiul oportunitatii si confiscarea extinsa.

Principalul subiect de discutie al intalnirii dintre directorul FBI si secretarul de stat in MAI, chestorul de politie Ioan Dascalu, a fost dezvoltarea cooperarii bilaterale in domeniul afacerilor interne cu accent pe linia combaterii terorismului si a criminalitatii informatice. Potrivit unui comunicat MAI remis Agerpres, cei doi interlocutori au discutat si pe marginea altor aspecte legate de buna cooperare pe linie de pregatire de specialitate si manageriala.

"Intalnirea a avut loc la solicitarea directorului FBI, in contextul vizitei oficiale pe care acesta o efectueaza in Romania. In acest context, secretarul de stat Ioan Dascalu a precizat ca Ministerul Administratiei si Internelor acorda o atentie deosebita cooperarii operative in domeniul combaterii criminalitatii organizate, in special destructurarii retelelor infractionale care comit delicte in sfera traficului de persoane, de droguri si a criminalitatii informatice", se arata in comunicat.

"La nivel operativ, desfasuram o serie intreaga de activitati comune cu reprezentantii Biroului FBI de la Bucuresti, in cadrul unui task-force, rezultatele fiind unele de substanta", a precizat secretarul de stat MAI.

Imagini VIDEO de la intalnirea lui Robert Mueller cu seful Politiei Romane, Liviu Popa:

Citeste si: