Procurorii DIICOT au realizat marti 101 perchezitii domiciliare in Bucuresti si in alte 12 judete, vizati fiind membrii a trei grupuri infractionale organizate, specializati in savarsirea de fraude informatice si inselaciuni pe site-urile de comert electronic, informeaza DIICOT.

Pe 8 martie, seful biroului FBI in Romania a declarat pentru HotNews.ro ca institutia sa lucreaza impreuna cu autoritatile romane la 100 de cazuri pe teritoriul Romaniei.

"E dificil sa oferim o suma exacta, insa conform estimarilor noastre, sumele de bani obtinuti din activitati ilegale care intra in Romania anual din SUA sunt de ordinul sutelor de milioane de dolari", afirma, in urma cu o luna, Seful Biroului FBI Bucuresti, Gary Dickson, intr-o discutie online cu cititorii HotNews.ro pe tema criminalitatii informatice.

La randul sau, directorul FBI, Robert S. Mueller, a anuntat, la inceputul acestui an, ca Politia Romana, ajutata de catre FBI, a arestat in ultimul an si jumatate peste 100 de cyber-infractori romani.

  • Fraude informatice in Europa, SUA si Canada

Incepand cu anul 2006, cele trei grupari infractionale vizate de procurorii DIICOT ar fi actionat pe teritoriul mai multor tari – Spania, Italia, Franta, Noua Zeelanda, Danemarca, Suedia, Germania, Austria, Statele Unite ale Americii, Canada si Elvetia - organizand licitatii frauduloase prin intermediul internetului, se arata in comunicatul DIICOT.

Numarul victimelor identificate pana acum este de peste 800, prejudiciul produs fiind de aproximativ 800.000 de euro.

Perchezitiile au avut loc in Bucuresti (31) si in judetele Valcea – 41, Teleorman - 12, Timis - 4, Arges, Prahova, Brasov, Constanta, Dolj, Giurgiu, Suceava, Botosani, si Bacau - cate una. Simultan cu actiunea procurorilor D.I.I.C.O.T. au fost efectuate 10 perchezitii domiciliare si in capitala Cehiei, Praga, in conditiile in care o parte a retelei actiona si din acea zona.

70 de persoane au fost aduse pentru a fi audiate la Biroul Teritorial din Valcea al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

La actiune au participat 300 de politisti si 400 de jandarmi, iar procurorii D.I.I.C.O.T. au colaborat cu ofiterii FBI si Secret Service, din cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti.