Procurorii DIICOT si politistii desfasoara, joi, 117 perchezitii in Capitala si orasele Craiova, Targu Jiu, Timisoara, Ramnicu-Valcea, Zimnicea, Alexandria, Resita si Pitesti , pentru destructurarea a trei grupuri specializate in fraude informatice pe site-uri de comert, care ar fi indus in eroare aproximativ 1.000 de persoane, cu un prejudiciu de 20 de milioane de dolari. Anchetatorii romani au colaborat cu ofiterii US Secret Service si F.B.I. din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, a informat joi dimineata DIICOT.

In perioada 2009-2011, prin postarea unor anunturi fictive de vanzare a unor bunuri inexistente in realitate (autoturisme, motociclete, ambarcatiuni usoare, produse electronice), suspectii au indus si mentinut in eroare mai multi cumparatori on-line, in cadrul platformelor de comert electronic www.eBay.com si www.craigslist.org, carora le-au fost transmise informatii false cu privire la realitatea anunturilor, modalitatea de achizitie, plata pretului, identitatea vanzatorului.

Sumele de bani aferente pretului platit de victime au fost colectate din strainatate (cel mai adesea de pe teritoriul SUA) cu folosirea de identitati false de catre membrii grupului si mai apoi retransmise in Romania prin intermediul transferurilor rapide catre persoane afiliate grupului cu acest scop.

In aceasta modalitate au fost induse in eroare aproximativ 1000 de victime. Prejudiciul total cauzat pana in prezent este de aproximativ 20 milioane dolari, potrivit DIICOT.

La sediul DIICOT urmeaza sa fie aduse aproximativ 90 de persoane fata de care s-a inceput urmarirea penala pentru frauda informatica, constituire a unui grup infractional organizat si inselaciune in conventii cu consecinte deosebit de grave.

Procurorii DIICOT, in documentarea informativ-operativa a cauzei, au colaborat cu ofiterii US Secret Service si FBI din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.