Citeste si:
- VIDEO FOTO Sindromul parcarii "unde vrea muschiu' meu". Mii de masini parcheaza ilegal in centrul Capitalei, in timp ce marile parcari sunt pe jumatate goale
- VIDEO FOTOGALERIE De ce sunt parcate masini pe strazile pietonale din Centrul Istoric al Capitalei. Purtatorul de cuvant al Politiei Locale: Unii le spun agentilor Ba, stii cine sunt eu? De maine nu mai esti politist

Str. Batistei - un pieton se strecoara printre o masina parcata pe trotuar si zid
In primul rand, chiar Codul Rutier le permite soferilor sa parcheze pe trotuar cu conditia sa lase un metru liber pentru pietoni. Daca soferii parcheaza masina fara sa respecte aceasta prevedere, Politia Rutiera si Politia Locala Bucuresti sunt institutiile care trebuie sa sanctioneze abaterile.
Contactat de HotNews.ro, purtatorul de cuvant al Politiei Rutiere Bucuresti, Andrei Codau, a declarat ca incepand cu 2011 de amendarea soferilor care parcheaza pe trotuar se ocupa mai mult Politia Locala, politistii rutieri amendand mai mult soferii care blocheaza circulatia rutiera, sunt parcati pe trecerile de pietoni etc.

Masinile Politiei locale sunt si ele parcate pe trotuar
Politia Locala a Municipiului Bucuresti spune ca ii amendeaza pe soferii care parcheaza pe trotuar si ca aplica sute de amenzi lunar. "Noi ii amendam pe cei care stationeaza neregulamentar pe trotuar sau le dam avertismente unde au puncte de penalizare. Este vorba de sute de amenzi pe luna. Amenda este de circa 200 de lei. Politistii locali vin, vad masina parcata neregulamentar, identifica proprietarul, o fotografiaza cu aparate omologate si respectivul sofer primeste amenda acasa. Sigur, sunt si soferi care contesta amenzile, dar, din informatiile pe care le avem noi, aceste amenzi se incaseaza", a declarat pentru HotNews.ro Razvan Popa, purtatorul de cuvant al Politiei Locale a Municipiului Bucuresti.

Bd. Lascar Catargiu - Masinile Politiei sunt parcate pe trotuar
Citeste si:
- FOTOGALERIE Piata Universitatii a fost eliberata de masinile parcate neregulamentar
- FOTOGALERIE Cum arata Bulevardul Magheru din Bucuresti dupa o investitie de 7,6 milioane lei: piatra alba - luxoasa cu care a fost pavat s-a innegrit, pavajul a fost spart, iar stalpisorii au inceput sa cada
Acesta sustine ca principalul motiv pentru care soferii parcheaza neregulamentar pe trotuar este lipsa educatiei. "Omul daca nu intra cu masina in magazin sau unde are treaba, nu se simte bine. Atat in cartiere, cat si in centru gasesti locuri de parcare, dar este imposibil sa nu gasesti 10-20 de persoane care sa nu isi parcheze masina cu botul lipit de zid si sa nu lase pic de loc pentru pietoni. Este o chestiune de educatie, de cei sapte ani de acasa. Daca amenzile ar fi mai mari, 10 - 15 milioane lei vechi, sunt sigur ca soferii s-ar gandi de mai multe ori inainte sa lase masina parcata neregulamentar", spune Razvan Popa.

Alte masini ale Politiei locale sunt parcate pe trotuar
Daca amenzile si Politia nu par sa-i sperie pe soferi, o alta solutie ar fi stalpisorii care sa-i impiedice fizic sa blocheze trotuarul. Administratia Strazilor a inceput de anul trecut sa puna stalpisori pe strazile din centrul orasului - bd. Magheru, Piata Universitatii, strada CA Rosetti, str. Maria Rosetti si strada din spatele Ateneului Roman. Reprezentantii institutiei se plang insa ca soferii ii inlatura ca sa poata parca dupa bunul plac.

Str. Eforie - Masinile blocheaza unul dintre trotuare
Primariile de sector din Bucuresti pot si ele sa recurga la aceasta masura. Alex Ichim, purtatorul de cuvant al Primariei sectorului 1, spune ca in acest sector administratia locala poate pune stalpisori pe o strada daca cetatenii cer acest lucru, dar in ultima vreme nu au mai fost primite astfel de solicitari. Acesta mai spune ca in sectorul 1 al Capitalei masinile parcate neregulamentar sunt ridicate, taxa de recuperare fiind de 434 de lei, iar aceasta masura ii disciplineaza pe soferi.

La intrarea in Parcarea de la Intercontinental masinile blocheaza trotuarul
Citeste si:
- FOTOGALERIE Primaria Capitalei a largit trotuarele de pe strada din spatele Ateneului Roman si le-a pavat cu granit si piatra alba, acestea insa au devenit parcare de lux
- Primaria Capitalei a pus stalpisori pe strada din spatele Ateneului, iar trotuarele au fost redate pietonilor. In urma cu cateva saptamani acestea erau ocupate de masini Primaria Capitalei a pus stalpisori pe strada din spatele Ateneului, iar trotuarele au fost redate pietonilor. In urma cu cateva saptamani acestea erau ocupate de masini
Pana anul trecut, toate sectoarele din Bucuresti, cu exceptia sectorului 5, aveau contracte pentru ridicarea masinilor parcate neregulamentar. In preajma alegerilor locale, trei din cele sase sectoare din Capitala au renuntat, masura fiind una nepopulara. In prezent se mai ridica masinile parcate neregulamentar doar in sectorul 1 si 4. De asemenea, sectorul 3 doreste sa reia aceasta activitate, licitatia pentru desemnarea firmei care ar urma sa ridice masinile parcate neregulamentar fiind in desfasurare.

Calea Victoriei - Teatrul Odeon - masinile blocheaza intrarea in teatru
Potrivit unei analize facute de HotNews.ro, in anul 2011, firmele care ridica masinile parcate ilegal in Capitala au ridicat din sectoarele 1, 2, 4 si 6 circa 40.000 de autovehicule si au avut incasari de aproximativ 5 milioane de euro.
Cum se poate rezolva situatia
Razvan Beschea, reprezentant-ul Asociatiei Orasul meu 2020, un ONG care militeaza pentru redarea trotuarelor pietonilor, spune ca o prima masura pentru rezolvarea problemei ar fi aplicarea legii "ad literam" de catre Politia Locala si Politia Rutiera, in special pentru trecerile de pietoni si trotuare blocate total.

Strada Biserica Amzei - Masinile blocheaza trotuarul
De asemenea, acesta propune modificarea articolului 142, litera n din Codul Rutier, care permite parcarea masinilor pe trotuar. "Altfel, orasul va trebui impanzit de stalpisori si acestia vor trebui paziti de autoritati. Aceasta varianta este mult mai costisitoare, ineficienta si inestetica. Daca acest articol nu este modificat, un autovehicul patruns pe trotuar este parcat legal iar politia nu poate actiona. Daca nu se poate modifica acest articol din Codul Rutier, este necesar ca trotuarul sa fie aparat cu stalpisori cat mai solizi", a declarat, pentru HotNews.ro, Razvan Beschea.

Parcul IOR - masinile blocheaza trecerea de pietoni
O alta solutie propusa de acesta ar fi introducerea de automate de parcare pentru parcarile publice existente si pentru toate stradutele cu sens unic unde se poate parca legal la bordura. "Personalul care taia tichete de parcare se va converti in agenti constatatori care sa monitorizeze daca parcarea este platita si masina este parcata legal. Un proces verbal simplu de completat si insotit de o fotografie pare o solutie pentru 2013", este de parere Razvan Beschea.
Acesta mai propune:
- ridicarea tuturor rablelor parcate pe domeniul public;
- semnalizarea mult mai clara si de la distante mult mai mari a parcarilor publice existente. Ideal ar fi sa se poata vedea si numarul de locuri libere;
- identificarea punctelor critice si construirea de parcari subterane in zona ultracentrala;

Calea Victoriei - Trecerea de pietoni si trotuarul este blocat de masini
De asemenea, Razvan Beschea spune ca ar trebui ca soferii sa constientizeze urmatoarele lucruri:
- atunci cand calculezi cat te costa sa mergi cu masina in centru trebuie sa iei in calcul si costul parcarii;
- atunci cand calculezi timpul necesar sa ajungi undeva e bine sa iei in calcul si timpul petrecut sa gasesti loc de parcare legal si cat mai mergi pe jos intre locul legal de parcare si destinatia finala;
- raspunderea unui sofer nu se termina atunci cand se da jos din masina;
- ai voie sa parchezi unde vrei in asa fel incat sa nu ii afectezi pe ceilalti cetateni si soferi;
- problema lipsei locurilor de parcare nu trebuie transferata pietonilor.

Str. Academiei - Trotuarul este blocat de masini
Cine este asociatia "Orasul meu 2020"
"Orasul Meu 2020 pune umarul la imbunatatirea calitatii vietii in orasul nostru. O prima tema pe care incercam sa o rezolvam este „eliberarea trotuarelori si a trecerilor de pietoni” pentru a face orasul mai prietenos. Pentru a realiza acest obiectiv Orasul meu 2020 colaboreaza cu politia locala si politia rutiera. Noi transmitem sesizari iar politia ia masuri – avertizeaza, amendeaza si propune instalarea de stalpisori. Pana acum am reusit sa obtinem cu ajutorul politiei rutiere instalarea de stalpisori pe strada Academiei, Calea Victoriei si Matei Voievod. In momentul de fata stalpisorii sint in curs de montare", spune Razvan Beschea.
se identifică proprietarul maşinii, care este căutat apoi şi... i se spune la cât s-ar ridica amenda. evident, se negociază şi se "aranjează" totul. în favoarea împricinaţilor şi în detrimentul societăţii.
ca să vă convingeţi că aşa stau lucrurile: câte autoturisme parcate aiurea, care să aibă chitanţa de amendă prinsă sub ştergător, pe parbriz, aţi văzut în ultimii ani?
Să se vadă cine e măgar...
Va sfatuiesc sa faceti la fel.
Se poate ridica masina si plati amenda de 2-300 eur/zi si in 3-4 saptamini se rezolva problema. Da' cu firme private, fara pile ale smecherilor. Oare de ce romanul din Londra, sau in Paris, sau in alt oras european nu face la fel? Pentru ca stie ca-si ia amenda de nu se vede.
Atit timp cit nu risca nimic, si atit timp cit 80% dintre soferi, in nesimtirea lor, nici nu se obosesc sa-si puna problema daca mai e loc de circulat, vom avea aceasta problema.
In plus sunt parcari cu plata (la Ateneu, langa Herastrau, Mag. Unirea, etc) dar acestea sunt aproape goale, pentru miticu' parcheaza langa. De ce sa dea 2-3-4-5 ron pe parcare cand poate parca gratis pe strada cu 1 banda pe sens sau pe trotuar?
In Romania legea nu este respectata, dar cel mai rau este ca nu este aplicata de care Politie!!!
in anglia, unde is "double yellow lines" nu parchezi ca altfel iei amenda destul de repede. m-am ars si io acum multi ani cand am luat rapid doua amenzi de cate £30, o data dupa 7 min (numa cat intrasem pana intr-un oficiu postal), alta data dupa vreo 15 min de parcat pe double yellow. de atunci m-am lecuit!
Daca ar fi la fel de zelosi ca atunci cand nu dai prioritate la babele nehotarate, cred ca n-ar mai exista masini paracate neregulamentar.
Caz real: in BV era un ciumeg care-si parca tancu cu 2 roti pe trotuar si alealalte 2 roti pe scara trotuarului. In fiecare dimineata trebuia sa ma chinui sa il ocolesc ca nu erra nici urcat dar nici jos dp trotuar. M-am jurat ca ii dau o cheie, dar mi-a luat-0 altul inainte. I-a rupt oglinda. M-am si mirat a doua zi cum dreq de parcheaza corect acum ;)
Se interzice oprirea voluntara a vehiculelor:
.....
n) pe trotuar, daca nu se asigura spatiu de cel putin 1 m pentru circulatia pietonilor;
gasiti legea pe siteul poilitiei
http://bpr.b.politiaromana.ro/index.php/legislatie/505-hg-1391-din-2006.html
Un alt exemplu de neaplicare a legislatiei este Calea Victoriei, de la intrarea dinspre Pta Victoriei pana la intersectia cu Bd. Dacia, pana unde se pot folosi uzual maxim 2 benzi din cele disponibile.
Poate incercati un articol cu intrebari si raspunsuri de la autoritati si pentru:
- centura de Nord a Bucuresti: cum au putut proiecta si construi intrarile/iesirile in acest hal? Cine raspunde pentru accidentele mortale cauzate de aceasta proasta proiectare/executie? Si cum promoveaza ei folosirea autostrazii, cand la Otopeni ai maxim o banda sa intri pe Centura, venind din DN1?
- intrarea in Bucuresti, DN1, pasaj Baneasa: de ce pentru sensul peste pasaj sunt 2 benzi neaccesibile decat pentru un trafic lejer (cele din fata Selgros - BMW), iar pentru grosul traficului se pastreaza 1 (una) singura banda - si vorbim de DN1 si probabil cea mai circulata intrare intr-un oras in Romania? Poate o solutie ar fi fost accesul la 3 benzi pentru traversarea pasajului, care sa poate fi accesate la o distanta normala, inainte de intrarea in pasaj, fara ca in acest fel sa mai fie blocata intrarea in pasaj de cei care vor "sa sara randul"?
Sau cum raspund cei din Voluntari si Sectorul 2 (autoritatile) la intrebarea: cum si-au inchipuit ei ca vor ajunge la munca zecile de mii de oameni care lucreaza in zona Pipera (platforma Sector 2 si Pipera-Tunari Voluntari) fara ca macar 1 (un) singur drum nou sa fie creat? Infrastructura "orasului" Voluntari cred ca poate fi comparata cu zonele cele mai sarace din lumea in care traim, dar, daca asta isi doresc oamenii de acolo...
Multumesc,
Gabriel
But what can we do about?
Well, every time you see a car (or cars!) parked illegally in a certain street, PICK UP YOUR PHONE and call the police. Demand that they send a police car and demand that each and every car parked illegally, will be fined (+ 2 points on your license, if I am correct).
If citizens do not take action, the police won't do it themselves.
As an example: One day I was walking in Sector 2, and was forced to walk on the (busy) road because the sidewalks were blocked by around 35 cars. Police came, and they then fined ALL 35 CARS (including making the necessary pictures). This is how every citizen in this country should deal with this. We have traffic laws (OUG 195/2002) and if the police does not enforce it on a regular basis, we -the citizens- can demand them to take action. If it worked for me, it should work for everyone!
Congrats to you for taking action. I must admit I am surprised to read that the police came promptly and fined the owners of those cars.
Domnilor politisti, problema cu blocarea caii rutiiere e una. Dar mult mai grav e ca astfel de modalitati de parcare pot duce la accidente. Un copil care traverseaza pe la zebra, ca asa l-a invatat mama acasa, poate fi lovit de o masina care nu l-a observat din cauza celor care au parcat pe zebra sau in dreptul acesteia. Caz patit de mine, cu fiica mea. Iar parcarea / stationarea pe banda 1-2-3 nu numai ca blocheaza traficul, dar si aceasta poate provoca accidente.
Domnilor politisti, de ce naibii mai primiti salarii din impozilele mele si ale altor tampiti ca mine?
Regulamentul spune ca trebuie sa lasi minim 1 metru de acces pentru pietoni....abia dupa aia platesti amenda aferenta.
Se intampla (partea cu lasat 1 metru)?
Cel mai adesea....nu.
Solutie: amenda trimisa proprietarului autovehicolului, cu poza (stiu ca se poate), in cuantum egal cu impozitul anual platit pentru acel autovehicul.
Normal , si cu punctele de penalizare aferente parcarii neregulamentare, pentru proprietarul acestui mijloc de transport. Punctele de penalizare se vor atribui altei persoane, daca aceasta recunoaste in scris, in fata organelor abilitate, ca ea (persoana, nu in sens masculin sau feminin) a condus acel autovehicul in momentul respectiv.
Cazul2: mersul si parcatul pe contrasens (pe strazi cu sens unic...mai ales)
Solutie: la fel ca la cazul 1
De ce? (argumentele mai jos)
Cazul1 (cel de mai sus)
In fiecare zi, pe strada pe care locuiesc sunt masini pe care trebuie 'sa sar' ca sa merg pe trotuar.
E deranjant.....rau
Cazul2 (tot cel de mai sus)
Tot in fiecare zi , 'ma intalnesc, in trafic' cu conducatori auto care nu stiu sa citeasca......semnele de circulatie. Adica eu , pe sens unic( in directia corecta) si ei .....nu.
In Marea Britanie, de exemplu, am vazut ca pentru parcare neregulamentara iti pune un tichet de amenda pe parbriz(sub stergator), apoi poza....si gata. Cand parchezi pe o strada cu sens unic, avand botul masinii in celalalt sens, mi se pare complet stupid sa contesti amenda.
La noi nu exista reglementari in acest sens.
Dragi 'organe abilitate' .......exista o goaza de resurse finaciare neexploatate!
Si va mai si plangeti ca nu aveti buget........
Solutia? Mariti amenzile. Faceti o amenda 2000 de lei nu 200. Va garantez ca nu mai parcheaza nimeni aiurea, numai sa se auda ca incep sa se dea amenzi, ce sa mai zic daca si musti a amenda din asta, te lecuiesti pe viata de parcat aiurea. Nu ai bani? Sunt destule strazi si gunoaie care trebuie stranse. 2000 = vreo 3-4 luni de munca in folosul comunitatii.
Dar asta nu ajunge ca daca nu ai unde parca tot nu e bine.
Sa fie cateva parcari la marginea drumului cu stationare limitata max 2 ore de exemplu, unde sa parchezi cand mergi sa platesti o factura sau sa semnezi un contract. Pentru stationari cu durate mai mari sa fie parcari subterane, supretarane, plutitoare, suspendate sau de care vreti voi. Toate astea sa se plateasca din banii din amenzi, nu ca musti o amenda de 2000 de lei din care 1800 merg la o firma capusa si 200 la primarie ca asa nu rezolvam nimic. Angajeaza primaria niste omuleti care asta sa faca se plimba si dau amenzi. Sunt platiti procent din amenzi. si uite asa se reolva problema. Nu trebuie nici un stalpisor nu trebuie nimic. Trebuie numai aplicata legea.
1) aplicarea IMEDIATA a amenzii (cum zicea cineva mai sus ca si-a luat amenda in 7 minute in Londra)
2) aplicarea CONSTANTA a amenzii (sa ti-o iei de fiecare data)
.
.
.
.
.
.
100) Marirea amenzilor. Degeaba le maresti daca nu se aplica.
Ca si atunci cand iti educi copilul, daca-l lasi nesupravegheat si ii dai o bataie buna odata pe an, nu obtii nimic, din contra, dar daca stai cu ochii pe el si-i faci observatie atunci cand greseste, invata mult mai repede.
Pai intr-o metropola precum Bucuresti, cred ca ar putea sa dea lejer 1000 de amenzi pe zi!
Sa vezi pe urma cum s-ar potoli.
Apropos, primaria ia bani pentru locuri de parcare pe trotoar. De ex. in dreptul bodegii Zvon.
Traiasca Politia Romana si Pimaria PMB (sau sector 3)!
Banuiesc ca si prin alte parti e la fel.
Si afara sint locuri de parcare fara plata , mari , incapatoare, dar nu unde vrea clientul. Lasi masina si ca sa ajungi undeva , mai trebuie mers si pe jos. Avantajul este ca nu platesti si nu stau cei platiti sa supravegheze parcarile cu ochii pe tine .
La noi nu se respecta in primul rind legea . Asta cred ca este principalul motiv.
In strainatate nu ai voie sa parchezi in nici un caz pe trotuar , este complet interzis, pt ca si pietonii au aceleasi drepturi de a folosi trotuarul ca si conducatorii auto , carosabilul.
Din nou precizez ca amenzile sunt foarte mari, uneori 120 euro sau mai mult si nu poti sa negociezi , nu ai cum sa scapi , sunt persoane platite sa faca controlul si sa aplice legea. In caz de scandal , vine politia si repercusiunile pot fi mai mari in acest caz.
La noi ar trebui sa se puna șaua in special pe cei care trebuie sa aplice legea sa faca acest lucru.
Apoi , daca nu e rost sperț si tirguiala, incet , incet , poate se vor aseza lucrurile .
Oricum, de undeva trebuie inceputa si treaba asta.
Nici in oras nu am vazut masini cu astfel de stickere. Poate ar fi momentul sa declansam o campanie... :-)
"- problema lipsei locurilor de parcare nu trebuie transferata pietonilor."
Corect, nu trebuie transferata pietonilor, insa trebuie transferata cumva cuiva sa inteleg, nu?
A parca pe trotuar e una, a parca nesimtit pe trotuar este altceva.
Daca vorbim doar despre lucri de parcare - este o problema care nu poate fi rezolvata in acest moment. Masinile care sunt in Bucuresti sau in marile orase cel putin in timpul unei zile de lucru (poate si in cele mai mici, nu cunosc) pur si simplu nu au cum sa fie parcate in mod regulamentar toate. Chiar daca arata mai urat, eu as lasa bulevardele mai mari - cu cel putin 3 benzi - sa aiba o banda de parcat.
Mai ales ca autobuzele nu prea le folosesc - ele se incadreaza din timp conform traseului.
Daca asteptati sa dea altcineva telefon, nu va mirati ca nu ia nimeni masuri.
Totusi , as fi curios , cati dintre cei care comenteaza pe forum semnalizeaza cand depasesc un biciclist , atunci cand sunt la volan. Am vazut inconstienti, exemplu concret o masina Coca Cola, care a trecut razant pe langa un curier pe moped. Omul s-a oprit ametit si speriat, era cat pe ce sa-l traga sub masina. Am mers ceva mai tare sa le atrag atentia ca erau cat pe ce sa faca accident, dar cand am ajuns in dreptul lor am vazut cum cei doi angajati radeau cu gura pana la urechi de gluma buna pe care o facusera. Am dat telefon la numarul de pe masina si am incercat sa prind acel numar intreaga zi. Fara succes. Imi pare rau, dar asta e nivelul. Se mai mira cineva?
Sos. Pantelimon, in sectorul 2, este un dezastru.Numai sectorul 3 a reusit sa elibereze trotuarul, este cel mai aerisit.Trebuie sa se rezolve problema, incepand de la periferie spre centru...
Du-te in vest si vezi cum sunt acolo parcate masinile. Orasele lor tot pentru carute au fost proiectate initial. Si nu cred ca numarul de masini pe cap de locuitor e mai mic.
Singura solutie e amenda. Sa fie cat mai mare si cad mai des data.
Banul este singurul lucru care il constrange pe om sa faca/nu faca ceva.
Primaria? Ei nu vin nici sa repare gropile, dar sa rezolve cu parcarile pe trotuare prin instalarea de stalpi.
Ar mai ramane pietonul. Nu vrei sa faci nici cercuri olimpice cu cheia pe masina omului ca poate apare unul cat sifonierul, dar nici nu vrei sa fi calcat de bizon pe strada pentru ca doar pe acolo ai loc sa treci.
Ne invartim in cerc in toata povestea asta si asta pentru ca nu exista de fapt vointa de a se rezolva aceasta situatie. Solutii sunt, e suficient sa ne uitam la tarile din vest. Trebuie doar sa vrem cu adevarat sa rezolvam situatia. Si totul trebuie sa inceapa de la legi clare si aplicarea lor.