Primaria Capitalei a reamenajat toamna trecuta portiuni din trotuarele de pe bulevardele Magheru si Nicolae Balcescu cu granit, piatra alba si stalpisori din piatra naturala. Lucrarea a costat 7,6 milioane de lei. Dupa cateva luni, piatra alba cu care a fost pavat bulevardul in zona blocului Eva s-a innegrit, mizeria intrand in textura sa poroasa, stalpisorii au inceput sa cada sau sa fie daramati si fiindca lucrarea nu a fost terminata inainte de venirea iernii, portiuni din trotuar au inceput sa se strice. Mai mult: o portiune mare din pavajul alb, in fata blocului Eva, a fost spart de o lucrare edilitara si a fost lasat asa.

Piatra alba pusa in zona din fata blocului Eva s-a murdarit la doar cateva luni dupa ce a fost pusa

Potrivit informatiilor furnizate de Administratia Strazilor Bucuresti, institutie in subordinea Primariei Capitalei, lucarile de amenajare a trotuarelor de pe bulevardelor Magheru si Balcescu au demarat in toamna anului 2012 si au vizat urmatoarele zone:

- bd. Nicolale Balcescu nr. 5-11 ( intre str. Edgar Quinet si str. Ion Campineanu);

- bd. Magheru nr. 5-9 (parcarea de la blocul Eva);

- bd. Nicolae Balcescu 11-23 (intre str. Dem. I. Dobrescu si Ion Campineanu);

- bd. Nicolae Balcescu 2-4 (intre Piata Universitatii si str. Batistei);

- Piata Universitatii (intre bd. Carol si bd. Nicolae Balcescu);

Termenul de finalizare este de un an de la inceperea lucrarii, dar reprezentantii Administratiei Strazilor promit ca va fi gata pana in luna mai.

Lucrarea lasata neterminata peste iarana s-a degradat

Lucrarile au fost executate de firma Tehnologica Radion, proiectul fiind realizat de firma Procons. Potrivit institutiei, cele doua societati au fost desemnate sa execute lucrarea in urma unei licitatii publice. Costul total al lucrarilor care include si proiectarea este de 7,6 milioane de lei.

Piatra alba s-a patat dupa cateva luni avand un aspet mizerabil

Intrebati cine a decis sa fie folosita piatra alba pentru pavarea anumitor portiuni din bulevard, reprezentantii Administratiei Strazilor sustin ca este decizia proiectantului, respectiv a firmei Procons. "Proiectantul a stabilit culoare pavajului, forma si textura", a declarat purtatoarea de cuvant a Administratiei Strazilor, Carmen Dinca.

Stalpisorii au inceput sa cada

Arhitectul Dan Marin, Menbru in Comisia Tehnica de Urbanism a Capitalei si Comisia Zonala a Monumentelor Istorice Bucuresti Ilfov spune ca alegerea proiectantului in cazul acestei lucrari nu s-a facut in mod transparent lucru care a dus la situatia din prezent, iar proiectul nu a fost discutat in Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei desi fiind o lucrare importanta s-ar fi impus chiar organizarea unui concurs de proiecte pentru a se alege varianta cea mai buna.

O bucata din pavajul alb a fost distrus de o lucrare edilitara

"Interventia asupra bulevardului Magheru si a zonei sale adiacente, necesara in principiu, nu ar constitui o problema daca s-ar fi respectat doua conditii: cadrul legal si exigenta calitatii. In fapt, cele doua sunt legate, pentru ca cea de-a doua – calitatea – depinde intr-o semnificativa masura de respectarea legii, in speta (1) de o procedura adecvata si transparenta de achizitie si (2) de un curs firesc de avizare a proiectului, sub ambele sale aspecte, urbanistic si arhitectural. In realitate, ca si pe vremea fostei administratii, esenta interventiei a fost denaturata: nu e tratata ca o lucrare arhitecturala, ci ca o interventie tehnica, nu se organizeaza un concurs profesional, ci o licitatie pe baza de pret; altfel spus, nu conceptia e prioritara, ci executia. De fapt, amadoua sunt grupate “la pachet”, castigul fiind nu al celui care poate aduce un plus de calitate spatiului urban, ci al celui care stie cu ce constructor sa se asocieze (…) In consecinta, cunoastem cine sunt firmele de executie, dar nu si arhitectii care au gandit viitoarea imagine a bulevardului", sustine Dan Marin.

In zona Hotelului Lido, piatra alba este de nerecunoscut

"Pe de alta parte, nu-mi aduc aminte ca acest proiect sa fi fost discutat vreodata in Comisia tehnica a Directiei de urbanism (CTUAT), dupa cum stiu ca avizul Ministerului Culturii a fost obtinut de abia in august 2012, la mult timp dupa inceperea lucrarilor, si nu inainte asa cum era normal. Oricum, un progres fata de proiectul pentru Piata Regelui, prezentat in CTUAT cu o zi inainte de inaugurarea pietei", mai spune acesta.

Pe potriunile unde s-a pus granit, pavajul a rezistat foarte bine pe timpul iernii