PDL schimba sambata garda de conducere a partidului si se pregateste pentru batalia politica din toamna. Pedelistii isi aleg sambata o noua conducere in cadrul Conventei Extraordinare in prezenta a 1.447 de delegati si in absenta lui MR Ungureanu. Dupa renuntarea grupului Macovei-Preda-Voinescu de a depune o motiune pentru sefia PDL, alegerile interne au pierdut din miza politica, Vasile Blaga fiind unicul candidat pentru fotoliului de lider la partidului. Totodata, lideri ca Elena Udrea, Gheorghe Falca, Ioan Oltean, Roberta Anastase si Gheorghe Stefan s-au retras din prima linie a partidului, renuntand sa mai candideze la vreo functie. Miza cea mai mare pentru democrat liberali va incepe dupa validarea lui Vasile Blaga in fruntea PDL, si vizeaza mobilizarea partidului pentru campania electorala.

Potrivit motiunii cu care va candida la fotoliul de presedinte al PDL, Vasile Blaga are ca obiective principale coagularea unui pol de centru-dreapta si recredibilizarea si reorganizarea partidului.

"In mod natural, proiectul nostru politic se adreseaza tuturor romanilor care isi doresc sa traiasca intr-o societate dreapta, intr-o Romanie dreapta, intr-o Romanie europeana. Prin aceasta motiune dorim sa relansam PDL ca principal catalizator al fortelor politice romanesti care impartasesc valorile de centru-dreapta si dreapta'', a declarat Vasile Blaga la momentul depunerii motiunii.

Blaga a reusit sa obtina sustinerea a 41 de lideri de organizatii PDL. In cadrul unei conferinte de presa, Blaga a declarat ca si-ar dori ca Monica Macovei si Cristian Preda sa faca parte din conducerea ,,la varf" a PDL, iar Ghoerghe Flutur sa devina secretarul general al PDL. Monica Macovei nu si-a depus insa candidatura pentru nici o functie.

"Mi l-as dori in functia de secretar general pe Gheorghe Flutur, ne stim de atata vreme, ne intelegem de priviri. As dori ca domnul Flutur sa fie secretar general, daca voi castiga alegerile", a spus acesta.

Totodata, Blaga a anuntat ca a avut discutii cu Mihai Razvan Ungureanu si ca acesta poate sa fie un partener pentru PDL. "Am discutat des cu Mihai Razvan Ungureanu si nu intamplator am pus accentul pe coagularea fortelor de centru-dreapta, pentru ca cred ca domnia sa ne poate fi partener si sunt convins ca va fi", a precizat democrat liberalul.

MR Ungureanu nu a fost insa invitat la Conventia PDL, dupa cum a anuntat seful comisiei de organizare, Gheorghe Albu.

Grupul intelectualilor din PDL, reprezentat de Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu si Teodor Paleologu, a renuntat sa mai depuna o motiune pentru conducerea partidului. "Cu motiunile in fata, am constatat ca acestea sunt compatibile, ambele urmaresc modernizarea si unitatea partidului, precum si unitatea dreptei in fata USL. Am decis astazi sa nu depunem o motiune in aceasta etapa a competitiei interne din PDL", au explicat cei patru intelectuali decizia printr-o declaratie de presa.

Surse democrat liberale au explicat pentru HotNews.ro ca cei patru intelectuali nu au reusit sa stranga cele 35 de semnaturi necesare pentru depunerea motiunii pentru sefia PDL.

Totusi, Cristian Preda si Teodor Paleologu au intrat in cursa pentru un post de prim-vicepresedinte, iar Sever Voinescu tinteste functia de vicepresedinte al PDL. Din grupul intelectualilor, singura care nu candideaza la nici o functie in forul de conducere al partidului este Monica Macovei.

De precizat ca lideri ca Emil Boc, Elena Udrea, Radu Berceanu, Adriean Videanu, Roberta Anastase, Ioan Oltean, Gheorghe Falca si Stefan Gheorghe au facut un pas in spate, intrand in esalonul doi al partidului. Acestia nu si-au depus candidatura pentru un post de conducere in Biroul Politic National al PDL.

Pentru functia de secretar general, singurul care si-a depus candidatura este Gheorghe Flutur, iar pentru cele patru functii de prim-vicepresedinte s-au inregistrat sase candidaturi: Dorin Florea, Cristian Preda, Mihai Stanisoara, Teodor Baconschi, Theodor Paleologu si Cezar Preda.

Pentru cele 15 functii de vicepresedinte al PDL au intrat in cursa 31 de candidati: George Scripcaru, Mircea Hava, Sulfina Barbu, Florin Popescu, Constantin Ostaficiuc, Alin Tise, Gabriel Berca, Anca Boagiu, Traian Igas, Sever Voinescu, Petru Luhan, Mircea Marin, Jean Marian Marinescu, Raluca Turcan, Radu F Alexandru, Cristian Boureanu, Silviu Prigoana, Sebastian Bodu, William Brinza, Costica Canacheu, Edward Honorius Circa, Irinel Cristu, Constantin Dumitru, Eduard Finkelstein, Tinel Gheorghe, Iliuta Mihaela, Andreea Paul, Cristian Petrescu, Cezar Preda, Bucur Stefan Stoica, , Alin Silviu Trasculescu.

La cele trei functii de secretar general adjunct candideaza Bogdan Cantaragiu, Alin Popoviciu Ion Dumitrel, Ioan Balan si Cristian Daniel Florian.

In sedinta Colegiului Director din 14 iunie, intreaga conducere a PDL in frunte cu Emil Boc a demisionat in urma rezultatelor obtinute in alegerile locale."Atat presedintele cat si Biroul Permanent National isi asuma raspunderea politica pentru rezultatele pe care le-am obtinut la alegerile locale. [...] Este un gest de asumare a raspunderii politice ca atare" a declarat presedintele demisionar al partidului, Emil Boc, la finalul sedintei Colegiului Director.

Citeste si: