​Președintele Colegiului Medicilor, prof. dr. Daniel Coriu, se întreabă, referitor la ancheta privind stimulatoarele cardiace refolosite de la persoane decedate la Spitalul Sf. Spiridon din Iași, „cum a fost posibil” ca acest lucru „să se întâmple într-un spital timp de 5 ani” și subliniază că „acest lucru nu putea fi făcut de un singur om. Omul acela nu a făcut acasă, la el în garaj. Înseamnă că a fost un sistem defect”. Daniel Coriu vorbește, în interviul acordat HotNews.ro, și despre posibile riscuri pentru sănătatea pacienților cărora li s-au implantat dispozitive cardiace reciclate de la persoane decedate.

Daniel Coriu, președintele Colegiului MedicilorFoto: AGERPRES

El mai afirmă că, în ciuda faptului că în breasla medicală există și uscăciuni, „50-60% dintre medicii din România sunt foarte onești”, iar din „ura” împotriva breslei medicale, în final, cei care vor avea cel mai mult de pierdut sunt pacienții, care riscă să rămână fără medici.

Prof. dr. Daniel Coriu este medic primar hematolog și directorul Centrului de Hematologie și Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni din București, este doctor în științe medicale, iar în octombrie 2020 a fost ales președintele Colegiului Medicilor din România.

„Cum a fost posibil ca acest lucru să se întâmple într-un spital timp de 5 ani?”

Daniel Coriu se declară uluit de faptul că a acest lucru a fost posibil timp de 5 ani, într-un spital de stat, și vorbește despre „un sistem defect”: „Eu înțeleg, din ancheta procurorilor, că aceste fapte se întâmplă din anul 2017. Principalul semn de întrebare cum a fost posibil ca într-un spital acest lucru să se întâmple timp de 5 ani. Cum a permis spitalul să se întâmple așa ceva? Mai ales că s-au și decontat. Acest lucru nu putea fi făcut de un singur om. Înseamnă că a fost un sistem defect.”

Cu toate că refolosirea dispozitivelor a fost interzisă oficial în România în iunie 2021, președintele Colegiului Medicilor spune că nu știe ca această practică să fi fost folosită nici înainte de acel moment: „Ele au fost interzise în 2021, dar este discutabil dacă au fost permise și dacă s-au folosit și înainte. Înainte de 2021, eu nu știu dacă au fost folosite.”

În cazul în care ele ar fi fost refolosite, „ar fi trebuit să existe niște reguli foarte clare, un circuit, flux, niște proceduri de sterilizare, cine ce face. Eu am spus că poate că spitalul le are, dar noi nu știm”, subliniază Daniel Coriu.

Dispozitiv cardiac / Foto: Dreamstime.com/Pitchayanan Kongkaev

„Spitalul este principalul vinovat. Ar trebui să existe proceduri clare”

Daniel Coriu consideră că principalul vinovat în acest caz este Spitalul Sf. Spiridon din Iași, unde ar fi trebuit să existe niște proceduri clare: „spitalul nu poate să plece din această poveste, să spună că a constatat și gata. Din punctul meu de vedere, spitalul este principalul vinovat. Omul acela nu a făcut acasă, la el în garaj. Cum este posibil?”

”Orice spital trebuie să aibă niște proceduri. Așa ceva nu trebuia să se întâmple niciodată”, este concluzia președintelui Colegiului Medicilor.

Ce ar putea risca pacienții cărora li s-au implantat dispozitive reutilizate

Multă lume se întreabă, în aceste zile, dacă există riscuri pentru sănătatea pacienților cărora le-au fost implantate dispozitive cardiace reutilizate.

Practic, refolosirea acestor dispozitive poate implica riscul de transmitere a unor infecții, explică președintele Colegiului Medicilor: „Este vorba despre sterilizare. Chiar și cea mai bună sterilizare nu poate să înlăture biofilmul. De câțiva ani, noi descoperim această chestiune. Toate aceste dispozitive, toate aceste device-uri care se află în corpul omului formează un biofilm din microorganisme. Și nu există absolut nicio metodă de sterilizare pentru această chestiune. Mai ales că aici, totul a fost incert. Noi nu știm nimic.”

„Eu nu spun că nu sunt uscături în breasla noastră, dar 50-60% dintre medicii din România sunt foarte onești”

Daniel Coriu vorbește și despre „pericolul major” reprezentat de ura împotriva breslei medicale, în condițiile în care „eu cred că 50-60% dintre medicii din România sunt foarte onești și eu pentru ei lupt. Altfel, plecam demult din funcția aceasta (de președinte al Colegiului Medicilor - n. red.).”

Marele pericol este ca România să rămână fără medici, avertizează el: „Ceea ce se întâmplă în această perioadă, ceea ce fac unii oameni din media, să distrugă încrederea în medici, nu este deloc în regulă, iar acest lucru nu se va repara ușor.”

„Toți pierdem din acest lucru, dar mai ales pacienții. Medicii se vor descurca, vor practica o medicină defensivă, vor vedea ei, vor selecta, mulți vor migra înspre privat. Medicii vor găsi o modalitate să scape. Dar pacienții ce vor face? Pacienții care vor avea nevoie de ajutor nu vor găsi medici, să știți. Acesta este pericolul pe care societatea românească chiar nu îl sizează? Este atâta ură împotriva breslei medicale. Iar ceea ce văd la televiziuni pur și simplu mă înfioară - tot felul de oameni strigă „Să omorâm doctorii!”. Dar ai ce să pui în loc?”, se întreabă președintele Colegiului Medicilor.

Spital / Foto: Dreamstime.com/Tommaso79

Soluția propusă de Daniel Coriu: să încercăm să cultivăm ceea ce este bun în breasla medicală: „Eu nu spun că nu sunt uscături în breasla noastră. Suntem o organizație destul de eterogenă, avem o populație de 55.000 de medici. Este normal, avem și oameni buni, și uscături, ca în orice breaslă. Dar nu putem să generalizăm și de mâine, toți să nu mai aibă încredere în doctori. Nu au încredere pentru că sunt sănătoși, dar când vor fi bolnavi ce vor face? Este un pericol, un risc major, din care eu nu știu cum să ieșim.”

Daniel Coriu spune însă ferm că, în cazuri precum cel de la Iași, nu va lua niciodată apărarea unor medici care fac obiectul unei anchete a procurorilor, chiar dacă au existat, în ultimele zile, în lumea medicală, voci care s-au întrebat „ce face Colegiul Medicilor?” și de ce nu s-a transformat în apărător al medicilor, în astfel de situații.

Medicul Dan Tesloianu, arestat preventiv pentru 30 de zile. De ce îl acuză procurorii

Tribunalul Bucureşti a dispus, sâmbătă, arestarea preventivă pentru 30 de zile a medicului cardiolog Dan Tesloianu de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, pus sub acuzare de Parchetul General pentru că refolosea stimulatoare cardiace extrase de la cadavre.

Dan Tesloianu a fost reţinut vineri pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, şi luare de mită.

Anchetatorii susțin și că o mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, derulate/recomandate de către medic, nu ar fi fost necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică. Astfel, pacienții care nu aveau nevoie de aceste intervenții ar fi primit medicamente pentru ca inima să le bată mai rar și medicii îi convingeau că au nevoie de un stimulator cardiac ca să trăiască.

Tot în acest dosar, alţi cinci medici sunt urmăriţi penal pentru luare de mită, iar patru pacienţi sunt cercetaţi pentru date de mită.

Vineri dimineață, conform Poliției Române, au fost efectuate 24 de percheziții în județele Brașov (3), Iași (20) și Neamț (1), la sediile sociale ale unor firme (3), la domiciliile unor persoane fizice (9) suspectate în acest caz sau la imobile deținute de acestea (5). De asemenea, au fost făcute percheziții și la sediul unei primării de comună (Movileni, unde ar fi fost ridicată casa de vacanță) și la spitale - Spitalul de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași, la Secția Cardiologie și la Ambulatoriu, și Spitalul Militar din Brașov.

Poliția Română a transmis printr-un comunicat de presă că ancheta vizează cadre medicale care ar fi făcut mai multe intervenții chirurgicale „cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace și defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viața unor persoane, pacienți ai acestora”.

Foto: Dreamstime.com.

Citește și: