Tribunalul Bucureşti a dispus, sâmbătă, arestarea preventivă pentru 30 de zile a medicului cardiolog Dan Tesloianu de la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iaşi, pus sub acuzare de Parchetul General pentru că refolosea stimulatoare cardiace extrase de la cadavre, relatează Agerpres.

catuseFoto: - / Wavebreak / Profimedia

Decizia instanţei nu este definitivă, însă este executorie, prin urmare medicul va fi dus în Arestul Poliţiei.

Dan Tesloianu a fost reţinut vineri pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, şi luare de mită.

Medicul a ignorat riscul de a provoca decesul pacienţilor

  • "În situaţia de fapt reţinută de procurori, se menţionează că inculpatul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 - august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora. Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor. Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare", susţin procurorii.

Medicul le dădea pastile pacienților pentru ca inima să le bată mai rar și să aibă nevoie de dispozitive cardiace

Anchetatorii arată că o mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică.

Astfel, pacienții care nu aveau nevoie de aceste intervenții ar fi primit medicamente pentru ca inima să le bată mai rar și medicii îi convingeau că au nevoie de un stimulator cardiac ca să trăiască.

Alţi cinci medici sunt urmăriţi penal pentru luare de mită

Tot în acest dosar, alţi cinci medici sunt urmăriţi penal pentru luare de mită, iar patru pacienţi sunt cercetaţi pentru date de mită.

Faţă de unul dintre medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligaţia de a nu mai exercita profesia de medic.

"În situaţia de fapt reţinută de procurori se consemnează că cei cinci suspecţi medici, cu ocazia exercitării atribuţiilor de serviciu materializate prin acordarea de consultaţii de specialitate unor pacienţi, au primit diverse sume de bani, cu titlu de mită, pentru activităţile prestate. În ceea ce îi priveşte pe cei patru suspecţi pacienţi, s-a reţinut că aceştia au oferit medicilor diverse sume de bani cu titlul de mită pentru serviciile primite", precizează Parchetul.

Averea lui Dan Tesloianu

Medicul Dan Tesloianu deţine, împreună cu soţia sa, care este de asemenea medic la un spital din Iaşi, două case şi un apartament. Una din case, în suprafaţă de 200 de metri pătraţi este în Iaşi, iar cealaltă casă, de 120 de metri pătraţi este în Crăcăoani, Neamţ.

Apartamentul are 51 de metri pătraţi, este situat în Iaşi şi a fost cumpărat în 2019. La mijlocul anului trecut, familia Tesloianu declara o colecţie de artă în valoare de 50.000 de euro, precum şi depozite bancare de 89.996 de euro, 50.000 de dolari şi 76.498 RON.

Dan Tesloianu câştigase în ultimul an 185.000 RON venituri salariale şi nu mai puţin de 160.000 de euro dividende de la firma Cardiomed SRL la care este acţionar.

Percheziții în mai multe județe

Vă reamintim că vineri dimineață, conform Poliției Române, au fost făcute 24 de percheziții în județele Brașov (3), Iași (20) și Neamț (1), la sediile sociale ale unor firme (3), la domiciliile unor persoane fizice (9) suspectate în acest caz sau la imobile deținute de acestea (5). De asemenea, au fost făcute percheziții și la sediul unei primării de comună (Movileni, unde ar fi fost ridicată casa de vacanță) și la spitale - Spitalul de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași, la Secția Cardiologie și la Ambulatoriu, și Spitalul Militar din Brașov.

Poliția Română a transmis printr-un comunicat de presă că ancheta vizează cadre medicale care ar fi făcut mai multe intervenții chirurgicale „cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace și defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viața unor persoane, pacienți ai acestora”.

De asemenea, „au fost constatate încălcări ale prevederilor legale în domeniul construcțiilor, cu privire la un imobil situat într-o zonă încadrată ca arie protejată”.

În urma perchezițiilor, nouă persoane au fost duse la audieri la Poliția Iași.

Ziarul de Iași a scris că principalul vizat este medicul cardiolog de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, unde erau făcute intervențiile chirurgicale.

Conform anchetatorilor, acesta, alături de medicul din Brașov, dețin un ONG prin care introduceau în circuit legal banii primiți de la pacienți pentru intervențiile chirurgicale. Din acei bani, cei doi medici ar fi construit o casă de vacanță într-o arie naturală protejată, iar anchetatorii verifică acum cum au obținut avizele, mai scrie Ziarul de Iași.

Potrivit publicației locale, numele aceluiași medic din Iași a mai apărut într-un dosar instrumentat în 2015, fiind implicat într-o rețea de cumpărare/vânzare tablouri (autentice sau false) la capătul căreia procurorul Emilian Eva a fost condamnat la închisoare.

Reacția Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași

Contactat de Ziarul de Iași, managerul Spitalului Sf. Spiridon, Dan Timofte, a transmis că, având în vedere că unitatea se află în subordinea Ministerului Sănătăţii, punctul de vedere al spitalului este același cu al ministerului:

  • „Ministerul Sănătăţii a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare conform competenţelor sale legale.
  • Fiind o anchetă penală în curs de desfăşurare, nu putem oferi alte informaţii sau detalii suplimentare.
  • Ministerul Sănătăţii desfăşoară permanent activităţi de prevenire şi de combatere a actelor de corupţie care pot pune în pericol funcţionarea sistemului sanitar şi siguranţa pacienţilor”.