4.130 de cabinete de medicină de familie au încheiat în acest moment contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru a face teste rapide gratuite pentru COVID-19. Mai mult de o treime din totalul cabinetelor, la nivel național. Nici măcar medicii care s-au oferit și au încheiat contracte în acest sens nu pot testa însă toți, din cauză că testarea în sine este de fapt partea cea mai simplă, însă birocrația din spate îi descurajează sau chiar îi împiedică pe medici să își facă treaba.

Testare rapidaFoto: Profimedia Images / Davide Bonaldo / Arhivă: ddp USA

Teste rapide gratuite în cabinetele a 4.130 de medici de familie

Numărul cabinetelor de medicină de familie care fac teste rapide gratuite pentru COVID-19 a ajuns la 4.130. Medicii de familie pot testa inclusiv persoane din afara listei de pacienți înscriși, însă pentru a te putea testa gratuit, trebuie să îndeplinești criteriile stabilite de INSP - definiția de caz.

Este de așteptat ca numărul să mai crească și toți medicii de familie să se implice în testare? "Domnul ministru tot spune să ne mai implicăm și noi în testare. Acum cred că s-a dus boom-ul, nu va mai crește atât de mult numărul de contracte semnate, cei care au dorit să semneze până acum probabil că au cam semnat. Domnul ministru vorbește despre o medie de doar două teste pe zi la un medic de familie, însă toți colegii cu care eu vorbesc fac mai multe teste", declară pentru HotNews.ro dr. Raluca Zoițanu, medic de familie în București și președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Dr. Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie

De ce probleme se lovesc medicii de familie care au încheiat contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru a testa gratuit pacienții, potrivit dr. Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie:

 • "Din ce am înțeles de la colegi, sunt probleme cu accesul în Corona Forms - mulți medici stau încă după STS să le trimită datele de logare."
 • "Nici platforma nu este foarte intuitivă, mulți colegi se întreabă între ei unde trebuie să dea click."
 • "Noi, cei care testam și înainte, pe bani sau pro bono, raportam într-o altă platformă - vă amintiți că în mandatul de ministru al lui Vlad Voiculescu a fost acel scandal cu două platforme. Iar unii colegi încă mai raportează în platforma aceea, iar după aceea DPS introduce datele în Corona Forms. Iar eu mă întreb dacă acele teste sunt numărate ca fiind făcute de medicii de familie sau nu."

Cum te testezi la medicul de familie

Autoritățile au decis că medicii de familie care vor face teste în cabinetele lor pot testa și persoane din afara listei de pacienți înscriși, cel mai probabil din cauză că nu știu dacă toți medicii de familie se vor implica în activitatea de testare. Pentru a te putea testa gratuit la medicul de familie trebuie să îndeplinești criteriile stabilite de INSP - definiția de caz.

Numărul cabinetelor de medicină de familie care fac teste rapide gratuite pentru COVID-19 a ajuns la 4.130.

LISTA cabinetelor poate fi consultată aici.

Potrivit unui Ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care reglementează această activitate, medicii de familie care vor să testeze în cabinetele lor trebuie să încheie contracte cu casa de asigurări și sunt plătiți cu 50 de lei pe test.

Cum te testezi la medicul de familie - care este procedura:

 • Testarea se realizează în cadrul cabinetelor medicale din asistența medicală primară sau în cadrul cabinetelor din centrele de permanență, iar informațiile privind persoanele testate sunt raportate în Corona Forms. În baza datelor transmise zilnic de CNAS referitoare la medicii de familie pentru care casele de asigurări de sănătate încheie contracte sau acte adiționale pentru activitatea de testare, STS va transmite un mesaj pe telefonul mobil care va conține user-ul și parola de acces în Corona Forms ale fiecărui medic.
 • Validarea și decontarea de către casele de asigurări de sănătate a activității de testare se realizează pentru fiecare persoană care a fost raportată în Corona Forms și pentru care medicul de familie nu a perceput sume suplimentare.
 • Persoanele eligibile pentru testare sunt persoanele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2 care se încadrează în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică, publicată și actualizată periodic la adresa www.insp.gov.ro.
 • Medicii de familie pot testa atât persoanele înscrise în lista proprie, cât și oricare alte persoane, cu condiția ca acestea să fie eligibile, la un interval de cel puțin 48 de ore între două testări succesive.
 • Pentru activitatea de testare realizată, pentru care medicul de familie nu a perceput sume suplimentare, validată ca serviciu prin raportarea informațiilor privind persoanele testate în Corona Forms, tariful este de 50 de lei/persoană și cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele și echipamentele de protecție necesare testării. Decontarea se face de la data încheierii contractului cu casa de asigurări de sănătate sau, după caz, a actului adițional la contractul încheiat pentru activitatea de vaccinare.

Unde te mai poți testa gratuit: Centrele de testare gratuită din spitale funcționează doar în weekend

Pe lângă cabinetele medicilor de familie, există opțiunea testării gratuite - tot în baza definiției de caz stabilite de INSP - și în 28 de spitale din București, însă acestea funcționează doar în weekend, când medicii de familie nu sunt disponibili, după ce au funcționat zilnic doar în prima săptămână după ce au fost deschise.

"O să extindem, în weekend, centrele de recoltare a probelor, pe care le-am început în București în weekendul trecut. O să le extindem la nivelul întregii țări, încât pacienții, în weekend, când nu au medici de familie, să se poată duce la spitale, unde să li se preleveze probe. E vorba doar de pacienții simptomatici, care se înscriu pe platforma direcțiilor de sănătate publică. (...) La București deja am ajuns la circa 4.000 de probe pe zi, care s-au recoltat în aceste centre, iar ele vor funcționa, începând de săptămâna viitoare, doar în weekend. În timpul săptămânii avem cele 4.000 de cabinete, aproape, de medici de familie, care pot să facă testarea fără niciun fel de problemă." - ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, săptămâna trecută.

Lista centrelor de testare din spitalele din București poate fi consultată aici.

Ministerul Sănătății a promis că, începând de săptămâna aceasta, centrele de testare din spitale extinse și în țară, însă vor funcționa după același program din București - doar în weekend. Lista centrelor de testare din țară nu a fost făcută publică de instituția condusă de Alexandru Rafila până în acest moment.

106 farmacii din țară fac teste gratuite pentru COVID-19, 12 dintre ele în București

106 farmacii din 19 județe din țară te testează gratuit pentru COVID-19, cu teste rapide antigen puse la dispoziție de Ministerul Sănătății, iar 12 farmacii de pe această listă sunt în București. Testele rapide antigen sunt puse la dispoziția farmaciilor, gratuit, prin Direcțiile de Sănătate Publică, însă farmaciile pot percepe o taxă pentru prelucrarea testului, nu și prețul testului în sine, potrivit secretarului de stat Andrei Baciu.

Este important de precizat și că aceste teste gratuite sunt puse la dispoziția farmaciilor în limita stocului disponibil.

Județele cu cele mai multe farmacii unde se fac teste antigen rapide gratuite:

 • Prahova (19 locații)
 • Cluj (13 locații)
 • București (12 locații)
 • Constanța (10 locații)
 • Iași (10 locații)

În cazul în care nu ești vaccinat, după testare farmacia va trimite datele în sistemul CoronaForms și în acest fel îți poți descărca certificatul digital din platforma certificate-covid.gov.ro. Documentul, în urma testării rapide, are o valabilitate de 48 de ore.

Lista tuturor farmaciilor unde se fac teste antigen rapide:

 • 1.FARMACIA HUMANITAS P.L. BUCERDEA GRANOASA STR. IOAN MAIORESCU NR.64 Alba
 • 2.FARMACIA HUMANITAS P.L. BUCERDEA GRANOASA STR. IOAN MAIORESCU NR 64 Alba
 • 3.FARMACIA MIRUNA SRL-CAMPULUNG str.Negru-Voda nr.138 Arges
 • 4.FARMACIA MIRUNA -POIANA LACULUI STR.LINIA MARE Arges
 • 5.FARMACIA MEDICA STR.ION CRACIUN Arges
 • 6.SC GEOCRISSILFLOR FARM SRL Str.Principala nr.507 Bistrita-Nasaud
 • 7.Farmacia Sanovil BULEVARDUL REPUBLICII NR 15 Bistrita-Nasaud
 • 8.Farmacia TEST Calea Nationala Botosani
 • 9. FARMACIA MEDIMFARM TOPFARM 1 BOTOSANI str.Ion Pilat, bl.O4, Ansamblul de locuinte Miorita II Botosani
 • 10.SC ANCA FARM SRL Bld. George Enescu nr 2 A Botosani
 • 11.SC ERICFARM SRL loc. Gorbanesti, com. Gorbaƒnesti Botosani
 • 12.Help Net 367 Calea Calarasilor Str. Calea Calarasilor, nr. 61, bl. A , Braila Braila
 • 13.SC M&F Professional Pharmacy S.R.L Brasov,Com.Sanpetru,str.Orizontului nr.2,bl.2,sc.B,ap.2 Brasov
 • 14.Medimfarm Topfarm 1 Brasov Brasov,Loc.Brasov,str.Iuliu Maniu nr.33 Brasov
 • 15.SC MIRAFARM SRL Codlea, Jud.Brasov, Str.Muntisor nr.5 Brasov
 • 16.FARMACIA MEDIMFARM TOPFARM 3 BUCURESTI Sos. Crangasi nr. 25, bl. 20, parter Bucuresti
 • 17.FARMACIA MEDIMFARM TOPFARM 1 BUCURESTI B-dul 1 Decembrie 1918, nr. 53, bloc P2 Bucuresti
 • 18.FARMACIA MEDIMFARM TOPFARM 2 BUCURES˜TI sos. Giurgiului nr. 118 Bucuresti
 • 19.HELP NET-CORA LUJERULUI Bucuresti, Iuliu Maniu, nr 19, Complex Comercial" Cora Lujerului", spatiul B5-B6, Bucuresti
 • 20.Help Net 138- Sos Pipera Sos. Pipera, nr. 31-33, bl. IV B, parter Bucuresti
 • 21.HELP NET 47-IULIU MANIU Bd. Iuliu Maniu, nr.140 Bucuresti
 • 22.HELP NET 8 - CAMIL RESSU Bd. Camil Ressu, nr 6 Bucuresti
 • 23.Help Net 143-Cora Alexandriei Bucuresti, Sos. Alexandriei, nr. 152, in incinta Centrului Comercial, parter, spatiul GF 15 sector 5 Bucuresti
 • 24.PI PHARMA m&d SRL INTRAREA FILMULUI NR 45, punct de lucru Farmacia Hapiens, Calea Grivitei nr. 152 Bucuresti
 • 25.Help Net 70-Teiul Doamnei Str. Teiul Doamnei, Nr. 10, bl. 10 , Bucuresti
 • 26.SC FARMATOP SRL CALEA PLEVNEI, NR 159, BUSINESS GARDEN CENTER, CORP B, Bucuresti
 • 27.HELP NET FARMA SA STR. Stirbei Voda 152 bl. 26 B sector 1 Bucuresti
 • 28.FARMACIA MEDIMFARM TOPFARM 74 BUZAU Buzau, str. Stadionului, bl.20A, cartier Micro XIV, judet Buzau Buzau
 • 29.TOP GREEN PHARMA strada Avram Iancu nr.278 Cluj
 • 30.BEBEPHARM STR EROILOR NR 17 Cluj
 • 31.FARMACIA GRIGORESCU S.R.L. Loc. Cluj-Napoca, str. Al.Vlahuta, nr. 50 Cluj
 • 32.FARMACIA PANACEEA-CLUJ STR. DONATH NR. 15, CLUJ-NAPOCA Cluj
 • 33.Remedium Farm SRL loc. Turda , str. Rapsodiei nr.5 Cluj
 • 34.Remedium Farm SRL com. Cojocna , str. Republicii nr. 114 Cluj
 • 35.Remedium Farm SRL Com. Baciu , str. Treansilvaniei nr. 350 Cluj
 • 36.Remedium Farm SRL Loc. Cluj-Napoca, str. Buna-Ziua nr. 39 Cluj
 • 37.Remedium Farm SRL Com. Apahida str. Libertatii nr. 189 Cluj
 • 38.Remedium Farm SRL Com. Garbau str. Principala nr. 12 b Cluj
 • 39.Remedium Farm SRL Loc. Cluj-Napoca str. Louis Pasteur nr. 79 Cluj
 • 40.ELMA FARM SRL Str. Avram Iancu nr. 164, loc. Floresti Cluj
 • 41.ELMAFARM SRL - IULIUS MALL STR ALEXANDRU VAIDA VOIEVOD NR 53-55 IULIUS MALL Cluj
 • 42.FARMACIA MEDIMFARM TOPFARM 1 CONSTANTA str. Sentinelei, nr. 28 Constanta
 • 43.FARMACIA MEDIMFARM TOPFARM 2 CONSTANTA str.stefan Mihaƒileanu, nr. 11, bl. C1, parter Constanta
 • 44.Help Net 80-Bd. Ferdinand Bd. Ferdinand, nr. 118, bl. MTTc, parter Constanta
 • 45.HELP NET 289-NICOLAE IORGA Str. Nicole Iorga nr.28 bloc MD6B Constanta
 • 46.HELP NET 253-CISMELEI Str. Cismelei, nr. 16 , CONSTANTA Constanta
 • 47.HELP NET 288-BD TOMIS B-dul Tomis, nr. 314, bl LT5B, Sc C Constanta
 • 48.FARMACIA ELISAN FARM MUNICIPIUL CONSTANTA,STR UNIRII, NR.70,BL.D, PARTER Constanta
 • 49.FARMACIA ELISAN FARM MUNICIPIUL CONSTANTA,STR. SOVEJA, NR.68A,BL.O6, PARTER Constanta
 • 50.FARMACIA ELISAN FARM MUNICIPIUL CONSTANTA,STR. CISMELEI, NR.2,BL.LA,SC.C, AP.43, PARTER Constanta
 • 51.FARMACIA ELISAN FARM SAT CUMPANA,COMUNA CUMPANA,SOSEAUA CONSTANTEI, NR.114,BL.F9, SC.A, AP.2, PARTER Constanta
 • 52.SC E&A PHARMA GRUP SRL Loc. Butimanu, soseaua DN 1A, nr. 645 B Dambovita
 • 53.FARMACIA MEDIMFARM TOPFARM 2 TARGOVISTE Targoviste, str. Tudor Vladimirescu nr. 99, Dambovita
 • 54.HELP NET 208 Galati Shopping City, bd. G Cosbuc, 251 Galati
 • 55.PROCLINIC SRL GALATI, STR. MACEDONA, NR. 16 Galati
 • 56.PROCLINIC SRL GALATI, STR. BRAILEI, NR. 196, BL. B3A-B3B Galati
 • 57.PROCLINIC SRL GALATI, STR. TRAIAN, NR. 136, BL. A3 Galati
 • 58.PROCLINIC SRL GALATI, STR. TECUCI, NR. 40 Galati
 • 59.S.C. MEDIMFARM TOPFARM S.A. – Farmacia Medimfarm Topfarm 2 Iași, str. Sf. Lazăr 47 Iasi
 • 60.S.C. CASA DAMAJ S.R.L. – Farmacia Indrafarm com. Valea Lupului, jud. Iași Iasi
 • 61.S.C. HELP NET FARMA S.A. IAȘI Iași, Str.Rediu Tatar nr.4,bl.481,parter Iasi
 • 62.S.C. MEDIMFARM TOPFARM 1 IAȘI Iași, Șos. Nicolina 44 Iasi
 • 63.S.C. MEDIMFARM TOPFARM 1 TÂRGU FRUMOS Tg. Frumos, str. Cuza Vodă nr. 50 Iasi
 • 64.S.C. LARA FARM S.R.L. Iași, str. Calea Chișinăului Iasi
 • 65.S.C. LARA FARM S.R.L. Iași, Complex Carrefour Era Iasi
 • 66.S.C. LARA FARM S.R.L. Iași, str. Lascăr Catargi Iasi
 • 67.S.C. LARA FARM S.R.L. sat Valea Adâncă, com. Miroslava, jud. Iași Iasi
 • 68.S.C. LARA FARM S.R.L. sat Lunca Cetățuii, com. Ciurea, jud. Iași Iasi
 • 69.MEDIMFARM TOPFARM Str Portile de fier Nr 26 Mehedinti
 • 70.FARMACIA MEDIMFARM TOPFARM 1 DROBETA TURNU SEVERIN Drobeta Turnu Severin, str. B-dul Revolutiei nr. 16, 22 Decembrie 1989, parter, Piata Agroalimentaraƒ Mehedinti
 • 71.FARMACIA MEDIMFARM TOPFARM 1 ORČ˜OVA str. Portile de Fier, nr.26, Hala parter Mehedinti
 • 72.FARMACIA ANDOFARM Bd. 1848 NR 46/A, Tg. Mures Mures
 • 73.HELP NET 410 Strada Gheorghe Marinescu, nr.60, Tg. Mures Mures
 • 74.SC BLUE PHARM SRL Mun. Targu Mureş, str.22 Decembrie 1989 , Nr.44 Mures
 • 75.FARMACIA SOCIALA SRL str. Budiului 274, Com. Singeorgiu de Mures Mures
 • 76.FARMACIA MEDIMFARM TOPFARM 1 SLATINA Bd. A.I. Cuza, nr.22, bl.FA 21, parter Olt
 • 77.FARMACIA MEDIMFARM TOPFARM 2 SLATINA str. Independentei, bl.M1, parter Olt
 • 78.FARMACIA MEDIMFARM TOPFARM 162 PLOIESTI str. B-dul Republicii, FARM. 162, nr. 12, bl. 33B1-B2, parter Prahova
 • 79.FARMACIA MEDIMFARM TOPFARM 1 PLOIESTI str. Democratiei, nr. 73, bl. O8, parter Prahova
 • 80.FARMACIA MEDIMFARM TOPFARM 1 CAMPINA B-dul Carol I, nr. 61, bl. 23G Prahova
 • 81.FARMACIA MEDIMFARM TOPFARM 2 CAMPINA str. Republicii, nr. 16A, amplasament CORP C2-P1 Prahova
 • 82.FARMACIA MEDIMFARM TOPFARM 3 CAMPINA str. B-dul Carol I nr. 2 Prahova
 • 83.FARMACIA MEDIMFARM TOPFARM 189 CAMPINA str. B-dul Carol, magazin nr. 7, nr. 48, bl. 12F, sc. A Prahova
 • 84.FARMACIA MEDIMFARM TOPFARM 1 TELEGA Complex Comercial Telega, punct Centru nr. 192A Prahova
 • 85.OFICINÄ‚ LOCALÄ‚ DE DISTRIBUTIE TRÄISTENI str. Tacerii, nr. 81, parter , Dispensar Uman Prahova
 • 86.FARMACIA MEDIMFARM TOPFARM 1 BÄICOI str. Independentei nr. 182 Prahova
 • 87.FARMACIA MEDIMFARM TOPFARM 46 FILIPESTII DE TARG Sat Filipestii de Targ, nr. 717 Prahova
 • 88.FARMACIA MEDIMFARM TOPFARM 5 CAMPINA str. Nicolae Baƒlcescu, nr. 46 Prahova
 • 89.PROFESSIONAL FARMA LINE BREAZA1 STRADA REPUBLICII, NR. 35 Prahova
 • 90.PROFESSIONAL FARMA LINE BREAZA2 ORAS BREAZA, STR. ALEEA PARCULUI, NR. 26, BL. 26 Prahova
 • 91.PROFESSIONAL FARMA LINE BUSTENI B-DUL LIBERTATII, NR. 69, CONSTRUCTIA C1-PARTER Prahova
 • 92.PROFESSIONAL FARMA LINE COMARNIC STR. REPUBLICII, NR. 90 Prahova
 • 93.PROFESSIONAL FARMA LINE MANECIU GHEABA SAT MANECIU GHEABA, NR.424D, COMUNA MANECIU Prahova
 • 94.PROFESSIONAL FARMA LINE MANECIU PAMANTENI SAT MANECIU-PAMANTENI, COMUNA MANECIU, IN CLADIRE CAMIN CULTURAL Prahova
 • 95.PROFESSIONAL FARMA LINE MIZIL STR. NICOLAE BALCESCU, BL. 41, PARTER Prahova
 • 96.PROFESSIONAL FARMA LINE PLOPENI B-DUL INDEPENDENTEI, NR. 6A, BL. 19C, PARTER Prahova
 • 97.COMAY SRL I. Gh. Duca Nr.31 Sibiu
 • 98.COMAY SRL str. Lunga nr.65 Sibiu
 • 99.Montana medfarm Gura Raului nr.198 Sibiu
 • 100.FARMACIA MEDIMFARM TOPFARM 1 TIMISOARA str. Episcop Augustin Pacha, nr. 1, ap. SAD11/C/II Timis
 • 101.FARMACIA MEDIMFARM TOPFARM 2 TIMISOARA str. Marasesti, nr.12, parter Timis
 • 102.MINI FARM SRL str Isaccei nr 7 bl I2 sc A, parter Tulcea
 • 103.FARMACIA MEDIMFARM TOPFARM 1 BĂRLAD str. Republicii nr. 24, bl. M1, sc. A, parter Vaslui
 • 104.FARMACIA MEDIMFARM TOPFARM 1 VASLUI str. Traian, nr. 64-66, parter Vaslui
 • 105.ANDREEFARM STR N BALCESCU 102 Vrancea
 • 106.HELP NET 376 GOLESTI sat Ceardac, str. Soseaua Nationala, nr. 22 Vrancea