​Numărul oficial de decese cauzate de COVID-19 subestimează impactul total al pandemiei în 2020. În România, la fel ca în multe alte țări, numărul oficial de decese cauzate de COVID-19 este probabil să fie mai mic decât numărul real al deceselor, din cauza testării reduse, precum și a problemelor legate de atribuirea cauzei decesului, în special la începutul pandemiei, arată raportul Starea Sănătății în Uniunea Europeană, publicat de Comisia Europeană.

HotNews.roFoto: Hotnews

În plus, numărul deceselor cauzate de COVID-19 nu include posibilele decese indirecte – de exemplu, acelea care rezultă din accesul redus la serviciile de sănătate pentru pacienții non-COVID, precum și persoanele care evită să mai acceseze serviciile medicale din cauza fricii de a se infecta cu virusul SARS-CoV2, se arată în raport.

Excesul de mortalitate din perioada martie 2020 - decembrie 2020, de 39.000 de decese, a fost mai mult decât dublu față de numărul deceselor raportate ca având drept cauză COVID-19 - 16.000.

O posibilă explicație pentru acest lucru este capacitatea limitată de testare din România, care ar fi putut lăsa cazuri pozitive neidentificate.

În plus, accesul pacienților non-COVID la îngrijirea spitalicească a avut de suferit în această perioadă de presiunea pusă pe sistem de necesitatea de a trata cazurile de COVID-19, ceea ce a condus, cel mai probabil, la o rată ridicată a mortalității în exces și printre pacienții non-COVID.

Citește și: