​România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor, arată raportul Starea Sănătății în Uniunea Europeană, publicat de Comisia Europeană. Singura țară care stă mai rău decât noi la acest capitol este Bulgaria. România alocă, în medie, 1.310 euro pe an pentru sănătate pe cap de locuitor, față de 3.523 de euro, media țărilor UE.

Coada la medicFoto: AGERPRES

Ca pondere din Produsul Intern Brut, România a alocat sănătății 5,7% din PIB, al doilea cel mai scăzut procent dintre țările Uniunii Europene, după Bulgaria.

Cifrele arată astfel în ciuda faptului că în perioada 2015 - 2019, cheltuielile cu sănătatea au crescut în România, în medie, cu 10,3% pe an comparativ cu anul precedent, ceea ce reprezintă cea mai mare creștere din rândul țărilor UE.

Una dintre consecințe este aceea că plățile din buzunar pentru servicii medicale rămân peste media Uniunii Europene în țara noastră.

De asemenea, plățile informale ("atențiile") sunt considerate a fi substanțiale, chiar dacă amploarea lor totală este necunoscută, arată raportul Comisiei Europene.

Citește și: