România ocupă locul 1 în Uniunea Europeană la numărul de decese din cauze tratabile, arată raportul Starea Sănătății în Uniunea Europeană, publicat astăzi de Comisia Europeană. La fiecare 100.000 de români, 210 mor din cauze tratabile, ceea ce înseamnă o medie de unul din 476 de români. Media celor 27 de state membre ale Uniunii Europene este de 91 de decese tratabile la suta de mii de locuitori - mai puțin de jumătate față de România.

Pacient in RomaniaFoto: Agerpres

Locul 1 la decese din cauze tratabile

"Podiumul" sumbru este completat de Letonia (locul 2) cu 196 de decese din cauze tratabile la suta de mii de locuitori și de Bulgaria (locul 3) cu 188 de decese din cauze tratabile la suta de mii de locuitori.

La polul opus, cele mai puține decese din cauze tratabile se înregistrează în Norvegia (59 la suta de mii de locuitori), Franța (63 la suta de mii de locuitori) și Islanda (64 la suta de mii de locuitori).

Mortalitate tratabilă este definită ca moartea care poate fi evitată în principal prin intervenții de îngrijire a sănătății, inclusiv screening și tratament, iar indicatorul face referire la mortalitatea prematură (sub 75 de ani).

România ocupă locul 3 în UE la decesele din cauze prevenibile

România ocupă, de asemenea, locul 3 în Uniunea Europeană la numărul de decese din cauze prevenibile - definită ca moartea ce poate fi evitată în principal prin intervenții de sănătate publică și de prevenție primară.

Pe primele două locuri, la egalitate, se află Ungaria și Letonia, cu câte 326 de decese prevenibile la suta de mii de locuitori, iar locul 3 este ocupat de țara noastră, cu 306 decese prevenibile la suta de mii de locuitori.

Bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral și cancerul - primele 3 cauze de mortalitate în România

Peste o treime dintre decesele din România sunt provocate de boli cardiovasculare - principala cauză de mortalitate în țara noastră, arată raportul Comisiei Europene.

Rata mortalității prin boala cardiacă ischemică - 19% din totalul deceselor - a fost de două ori mai mare decât media UE în anul 2018.

Mortalitatea prin accident vascular cerebral – a doua cea mai frecventă cauză de deces în România – a reprezentat 16% din totalul deceselor.

Cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces prin cancer, cu o rată a mortalității de aproape 11%, în creștere din cauza numărului mare de fumători.

Mortalitatea cauzată de alte tipuri de cancer a crescut, de asemenea, în ultimii ani.

Spre exemplu, rata de supraviețuire la 5 ani de la diagnosticare în cancerele tratabile este mult sub media Uniunii Europene - pentru cancerul de prostată 77% în România față de 87% în UE și în cancerul de sân 75% în România față de 82% în Uniunea Europeană.

Perspectivele pentru leucemia infantilă sunt, de asemenea, foarte sărace – rata de supraviețuire la 5 ani de la diagnosticare este de doar 54%, cu 21% sub orice altă țară din Uniunea Europeană.

Citește și: