Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 vor putea ridica tichetele de masă în valoare de 100 de lei, de la unitatea care a efectuat ultima doză de vaccinare, în termen de 6 luni de la data vaccinării cu schema completă, potrivit unui ordin emis marți, 2 noiembrie, de ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila. Anterior, cei vaccinați puteau ridica tichetele de masă în termen de 60 de zile. Măsura vine în contextul întârzierilor apărute la acordarea acestor vouchere.

Coada la vaccinare in BucurestiFoto: RO Vaccinare Facebook

Noua măsură dispusă de ministrul interimar al Sănătății modifică articolul 5, alineatul 3 din ordinul 1863/2021 privind acordarea alocației de hrană sub forma tichetelor de masă persoanelor care se vaccinează cu schema completă de vaccinare împotriva virusului SARS CoV-2, astfel:

Click pentru a deschide

  • „(3) Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare între data intrării în vigoare a Ordonanței Guvernului nr. 19/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sănătății, cu modificările ulterioare, și data distribuirii tichetelor de masă conform art. 4 pot ridica tichetele de masă de la unitatea care a efectuat ultima doză de vaccinare în termen de 6 luni de la data vaccinării cu schema completă.”, se arată în ordinul de ministru publicat miercuri, 3 noiembrie, în Monitorul Oficial.

Anterior, termenul pentru ridicarea tichetelor de masă era de 60 de zile.

Măsura apare în contextul unor întârzieri la acordarea acestor vouchere în anumite județe din țară, precum Neamț, unde oamenii sunt nemulțumiți că în ultimele săptămâni nu și-au primit tichetele de masa promise de Guvern, celor care se vaccinează cu schema completă.

Probleme similare au fost semnalate și la maratonul de vaccinare din București, iar colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare a spus că voucherele "urmează să se distribuie, s-a făcut suplimentarea bugetară de la Ministerul Sănătății, DSP-urile au fondurile necesare și vor fi alocate în perioada următoare.”

Românii care s-au vaccinat anti-COVID-19 începând cu 31 august pot primi vouchere în valoare de 100 de lei începând din această lună. Voucherele se acordă sub forma a 5 tichete de masă în valoare de 20 de lei fiecare.

De vouchere beneficiază toți cei care s-au vaccinat cu schema completă - două doze - după momentul publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență ce stabilește beneficiarii, adică data de 31 august, a clarificat marți, 12 octombrie, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Conform legii, românii care fac acum doza 3 de vaccin, așadar au făcut primele două doze în urmă cu cel puțin 6 luni, înainte de apariția Ordinului, NU pot beneficia de aceste vouchere.