Medicul Alexandru Rafila afirmă că o treime dintre paturile din Institutul Naţional "Matei Balş" nu sunt funcţionale nici la şapte luni de la incendiul izbucnit în unul dintre pavilioanele spitalului, deşi anchetatorii au finalizat, de peste două luni, ridicarea de probe de acolo, relatează News.ro.

Institutul Matei Bals in ziua incendiuluiFoto: AGERPRES

"Mie mi se pare absolut incredibil faptul că Ministerul Sănătăţii, în subordinea căruia este Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, nu a făcut absolut nimic şi auzeam de la doamna ministru că la începutul valului trei a început pregătirea pentru valul patru. Eu cred că la pregătirea pentru valul patru cel mai prestigios şi cel mai capabil din punct de vedere profesional - şi spun lucrul ăsta nu pentru că eu lucrez acolo (...), ci pentru că aşa este -, o treime din paturile acestui institut sunt nefuncţionale şi nu ştiu ce aşteptăm în momentul de faţă, mai ales că din punct de vedere al clădirii ceea ce a fost distrus a fost oarecum parterul, patru saloane de la parter, e nefuncţional, dar toate celelalte etaje, cu amenajări minime şi cu bunăvoinţă din partea autorităţilor, acest pavilion poate reveni la situaţia anterioară. Se pot pune senzori de oxigen ş.a.m.d., nişte guri de fum, dar lucrurile astea se pot face rapid încât dacă vom avea acest val patru consistent - el este, dar să vedem cât de mare va fi - să avem capacitate de spitalizare şi, ceea ce este mai important, de profesionişti înalt calificaţi care cred că au dus greul, alături de alţi colegi din toată ţara, au dus greul acestei pandemii încă din primele zile”, a declarat Alexandru Rafila, vineri seară, la Digi 24.

El a adăugat că "nu se poate să stăm aşa, mioritic, să aşteptăm să vină valul patru după care să vedem ce avem de făcut”.

În urma incendiului izbucnit pe 29 ianuarie într-un pavilion al Institutului Matei Balș unde erau internați pacienți cu COVID în stare gravă au murit 20 de persoane. Cinci pacienți au murit în ziua incendiului, iar alte 15 decese s-au înregistrat în rândul pacienților transferați.

Citește și:

Ce nereguli a găsit Corpul de control al premierului la spitalul Matei Balș: Serviciile în domeniul intervențiilor în situații de urgență erau asigurate de o firmă ce nu era avizată de IGSU