Ce nereguli a găsit Corpul de control al premierului la spitalul Matei Balș: Serviciile în domeniul intervențiilor în situații de urgență erau asigurate de o firmă ce nu era avizată de IGSU

de C.P.     HotNews.ro
Miercuri, 10 martie 2021, 19:37 Actualitate | Esenţial


Incendiu Matei Bals
Foto: Facebook
Corpul de Control al Prim-ministrului a prezentat miercuri premierului Florin Cîțu rezultatul verificărilor cu privire la circumstanțele în care a avut loc incendiul din data de 29 ianuarie 2021 la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, în urma căruia mai multe persoane și-au pierdut viața. Echipa de control a depistat mai multe nereguli care au favorizat producerea și propagarea incendiului. Corpul de control a formulat o sesizare penală la PÎCCJ - Direcția Națională Anticorupție după ce a descoperit că serviciile în domeniul intervențiilor în situații de urgență erau asigurate de o firmă ce nu era avizată de IGSU.


Principalele nereguli


1.
Infrastructura veche (pavilionul nr. 5 a fost construit în anul 1953), deși avea aviz de securitate la incendiu nr.16/20/SU-B-IF-A din 27.03.2020, a funcționat fără autorizație de securitate la incendiu.

Neconformități:

- pereții căilor de evacuare (în fapt, pereții dintre saloane și culoarul de acces) nu erau rezistenți la foc, fiind realizați dintr-un parapet de zidărie cu înălțime de 1,2 m și sticlă. Atât prin raportul de expertiză tehnică, cât și prin avizul de securitate la incendiu, s-a propus înlocuirea sticlei cu elemente de zidărie. Acest aspect ar fi putut împiedica propagarea rapidă a focului și fumului din salonul incendiat la saloanele învecinate.

- instalația de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu nu era cu acoperire totală, fiind supravegheate doar culoarele, birourile, camerele medicilor și asistentelor.

- în interior nu sunt prevăzute dispozitive de alarmare optice și/sau acustice.

- lucrările de conformare a construcției la cerința securitate la incendiu nu au demarat, fapt pentru care, la momentul producerii incendiului, la nivelul pavilionului se regăseau cele două neconformități enumerate mai sus, a căror rezolvare ar fi putut reduce semnificativ consecințele.

- exploatarea necorespunzătoare a clădirii (improvizații sau supraîncărcări ale instalației electrice, utilizarea necorespunzătoare a buteliilor cu gaze, mentenanța necorespunzătoare a instalațiilor de detectare, semnalizare, alarmare și stingere a incendiilor, blocarea căilor de evacuare sau reducerea gabaritului acestora, lipsa sau mentenanța necorespunzătoare a stingătoarelor de incendiu etc.) poate conduce la izbucnirea unor incendii și la imposibilitatea asigurării unei prime intervenții optime, aspecte care pot conduce la un număr mare de victime din rândul utilizatorilor.

2. Instalația electrică proiectată și executată la nivelul anilor 2000-2001, subdimensionată pentru necesitățile actuale ale spitalului, respectiv suprasolicitarea acesteia prin încărcarea cu consumatori de ultimă generație (aparatură medicală, paturi electrice etc). Singurele lucrări de înlocuire a instalațiilor electrice au fost realizate în anul 2017 când au fost schimbate șapte tablouri electrice la etajul 3 și mansarda din Pavilionul V.

3. Consum foarte mare de oxigen medical, în tratarea acestor forme de infecții cu Sars-Cov2. (majoritatea pacienților primeau O2, atât prin narine, cât și prin mască, conectate la instalația de oxigen din perete) a alimentat producerea incendiului și explozie. Aceste aspecte sunt de competența, în special, a experților și a organelor de urmărire penală.

- este strict interzisă manipularea/utilizarea acestor dispozitive de către pacienți, aceasta fiind realizată numai de personalul medical, aspect care ține cu precădere de ancheta penală.

- la momentul izbucnirii incendiului, în cadrul Pavilionului nr. V, erau în folosință 86 de prize de oxigen suplimentare față de rețeaua inițială de oxigen, la care se adăugau tuburi de oxigen medical destinate strict transportului pacienților și nu utilizării ca sursă suplimentară de oxigen pentru pacienți, acest aspect fiind de asemenea de resortul anchetei penale.

4.
Supraveghere deficitară a bolnavilor din partea personalului medical aflat în serviciu, cu precădere în intervalul orar 01.00-05.00 dimineața.

Întrucât în paralel la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalului București este înregistrat un dosar penal având ca obiect uciderea din culpă, ca urmare a incendiului produs din care au rezultat pierderi de vieți omenești, iar din analiza tuturor notelor de relații rezultă date și informații ce pot fi utile instrumentării cauzei, precum și anumite neconcordanțe cu privire la prezența asistentelor/infirmierelor în saloanele de la parterul pavilionului nr. 5, raportul de control al CCPM, însoțit de documentele la care face referire, va fi transmis acestei unități de parchet pentru a fi valorificat în cadrul dosarului penal.

5.
Lipsa senzorilor de fum și detecție a oxigenului în cadrul saloanelor și holurilor clădirilor respective

6.
Lipsa supravegherii video la nivelul holurilor pavilionului 5, aspect ce ar fi favorizat observarea din timp a incendiului, reprezentând totodată un martor obiectiv al desfășurării întregii activități medicale/nemedicale din clădire.

7.
Reacție întârziată și deficitară din partea pompierului de serviciu din noaptea respectivă.

8. Asigurarea serviciilor în domeniul intervențiilor în situații de urgență cu o firmă ce nu era avizată de IGSU și nu era organizată pentru a putea asigura cerințele obligatorii într-o unitate spitalicească cu un număr de 640 de paturi. (respectiv asigurarea unui șef serviciu, compartiment pentru prevenire, două sau mai multe grupe de intervenție care încadrează autospecialele de stingere cu apă și spumă și, după caz, una sau mai multe echipe specializate, atelier de reparații și dispecerat).

Cu privire la acest aspect, Corpul de control al prim-ministrului a formulat o sesizare penală la PÎCCJ - Direcția Națională Anticorupție.


9. Prezența în pavilioanele Institutului (atât pe holuri, birouri, bloc alimentar, saloane) a aparatelor electrice sau surse de aprindere și care nu intră în categoria aparaturii medicale, respectiv: cuptor cu microunde, lămpi de iluminat, prize electrice, panou electric aferent paturilor, televizor, frigidere, brichete etc.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1776 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Si asta ne arata ca (Miercuri, 10 martie 2021, 23:27)

  tild [utilizator]

  Intr-un spital nu e suficient sa ai ca director un doctor bun ci mai bine e sa ai un director administrativ bun pe care sa il poti trage la raspundere si un director medical cu puteri egale dar cu alte responsabilitati. Si asta nu e valabil doar in spitale ci si in alte institutii
 • 0 (0 voturi)    
  Mai direct spus. (Joi, 11 martie 2021, 7:40)

  asavreau [utilizator]

  Eu eram pompier la Matei Balș, dar nu știam cu ce se stinge focul. Directorul tehnic avea diplomă falsă, el fiind barbugiu de meserie.
 • 0 (0 voturi)    
  CCPM a facut (Joi, 11 martie 2021, 11:51)

  nahir [utilizator]

  o lista asa cum crede ea.
  Ar fi de facut niste observatii :
  1-peretele 1/2 din sticla dintre hol si saloane, este foarte util, permitand accesul vizual al personalului medical asupra pacientilor din saloane. Problema o reprezinta insa partea de caramidarie a peretelui respectiv dar si al peretilor despartitori dintre saloane, care ar fi trebuit realizate din caramida cu rezistenta ridicata la propagarea focului, la care trebuie adaugat ca si vopseaua folosita la finisarea peretilor ar fi trebuit sa indeplineasca acelasi criteriu. Focul nu s-a iscat ci doar s-a propagat din cauza asta.
  2- cresterea nr. de ultilizatori de oxigen medical se datoreaza inmultirii ad-hoc a saloanelor ATI unde se trata covid-19, cu neglijarea ventilarii periodice a saloanelor, astfel incat sa nu se creeze o masa critica de oxigen in spatiul steril al saloanelor ATI. Cum ventilarea nu se prea poate face in perioada rece a anului, ventilarea trebuia asigurata printr-un sistem de aer conditionat si instalarea in saloane de instrumentar care sa permita controlarea permanenta a concentratiei de oxigen. Oxigenul respectiv, nu este factor declansator al incendiului ci doar unul propagator, cu viteza foarte mare.
  3-desi in 2017 s-a imbunatatit sistemul electric al cladirii prin reconfigurarea tablourilor electrice, aceasta s-a facut pe baza datelor tehnice (consum echipament sanitar existent la acea data), de la acel moment. In 2020 insa, consumul de energie electrica a fost mult mai mare, atat prin aducerea in plus a echipamentelor medicale pt. tratarea covid-19 cat si a celor de tip electrocasnic (radiatoare, cuptoare cu microunde). Dupa parerea mea, asta a fost elementul care a dus la declansarea incendiului. Instalatia electrica supraincarcata.
  D-l Streinu-Cercel a gresit flagrant la aceste puncte. Celalte elemente constatate, ca serviciile contractate, sunt elemente agravante ale incendiului declansat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by