Autoritățile au restras peste 400 de litri de dezinfectanți din spitale din patru județe: Bacău, Ilfov, Neamț, Sălaj, a anunțat marți Ministerul Sănătății. Instituția precizează că Ioana Mihăilă a cerut Inspecției Sanitare de Stat să solicite direcțiilor de sănătate publică să precizeze cantitățile de dezinfectanți de mâini și de suprafețe retrase din unitățile sanitare în perioada martie 2020 - mai 2021. Demersul are loc în contextul în care publicația sibiană Turnul Sfatului scrie că 3 din 8 substanțe biocide cumpărate aleatoriu erau diluate, iar unul dintre produsele testate nu conține deloc substanța activă pentru care a primit avizul de punere pe piață. Este vorba despre geluri dezinfectante, săpunuri chirurgicale, dezinfectanți de suprafețe.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministerul Sănătății a anunțat că, potrivit Inspecției Sanitare de Stat, informațiile centralizate până acum sunt următoarele:

BACĂU

Inspectorii sanitari din cadrul DSP Bacău au retras de la utilizare 245 de litri de dezinfectanți:

  • 45 de litri de la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău - Apesin Handactive F, Pliwa Decontamed, Desogen Aero - produse neavizate conform prevederilor Regulamentului nr. 528/2012 și etichetare greșită;
  • 200 de litri de la Spitalul Județean de Urgență Bacău - Dezinfectant Efekt Bactisept - nu are arie de aplicare în unități sanitare.

Producătorii produselor biocide retrase de la utilizare:

  • Apesin Handactive F Germania
  • Pliwa Decontamed Austria
  • Desogen Aero România - jud. Ilfov
  • Dezifectant Efekt Bactsept România - jud. Bacău

ILFOV

Inspectorii sanitari de la DSP Ilfov au retras de la utilizare 1.2 litri:

  • 1.2 litri de la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfânta Irina” - produs biocid Incidin Liquid (producător Germania) - deficiențe de etichetare.

NEAMȚ

Inspectorii sanitari din cadrul DSP Neamț au retras de la utilizare 2.5 litri:

  • 2.5 litri de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț - produs biocid Ecocid S (produs pentru igiena veterinară). Produsul biocid din Slovenia a fost folosit pentru dezinfecție în tuneluri.

SĂLAJ

Inspectorii sanitari din cadrul DSP Sălaj au retras de la utilizare 161 litri:

  • 161 litri de la Spitalul Județean de Urgență Zalău - produs biocid Bioxeco 5S - eticheta nu era tradusă în limba română și nu avea toate elementele de identificate impuse de legislația națională.
  • Din cantitatea totală de 24.144 litri și 467 kg retrase de la utilizare, 409,7 litri au fost retrași de la utilizare din unități sanitare (1.7%).
  • Produse biocide cu autorizație temporară emise de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”: Desogen Aero și Dezifectant Efekt Bactisept.
  • Celelalte produse biocide au avize emise de Comisia Națională pentru Produse Biocide.

Demersul are loc în contextul în care publicația sibiană Turnul Sfatului scrie că 3 din 8 substanțe biocide cumpărate aleatoriu erau diluate, iar unul dintre produsele testate nu conține deloc substanța activă pentru care a primit avizul de punere pe piață. Este vorba despre geluri dezinfectante, săpunuri chirurgicale, dezinfectanți de suprafețe.

Citește și: