Ministerul Sănătății: Sute de biocide neconforme, retrase în ultimele luni. Noi controale la producători, după investigația care a arătat că 3 din 8 dezinfectanți aveau substanța activă diluată sau nu o aveau deloc

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 7 iunie 2021, 17:59 Actualitate | Sanatate


Dezinfectant
Foto: Pixabay
124 de produse biocide neconforme au fost retrase de la utilizare în ultimele luni, iar alte 263 de produse biocide neconforme au fost retrase de la comercializare, anunță Ministerul Sănătății. De altfel, Inspecția Sanitară de Stat a solicitat astăzi DSP Galați și DSP Ilfov efectuarea de controale la producătorii SC Grande Gloria Production SRL, respectiv la producătorul SC G&M 2000 SRL, anunță Ministerul Sănătății, în urma reportajului "În grija nimănui: tratăm pandemia cu apă de ploaie, chiar și în spitale. Am descoperit dezinfectanți și cu 0% substanță activă", publicat de Turnul Sfatului.

Publicația sibiană Turnul Sfatului a scris că 3 din 8 substanțe biocide cumpărate aleatoriu erau diluate, iar unul dintre produsele testate nu conține deloc substanța activă pentru care a primit avizul de punere pe piață. Este vorba despre geluri dezinfectante, săpunuri chirurgicale, dezinfectanți de suprafețe.

"Este un semnal care ne spune că trebuie să începem să investim în laboratoare de referință ale Institutului Național de Sănătate Publică sau ale Direcțiilor de sănătate publică și să întărim aceste instituții de control pentru că sănătatea noastră este în pericol", a fost prima reacție a ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă.


Cu privire la avizare/autorizare și control, Inspecția Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătății face următoarele precizări:

 • Produsele biocide (22 de tipuri, inclusiv dezinfectanți pentru suprafețe, pentru mâini, pentru apa potabilă, pentru zona alimentară) sunt puse pe piață în baza unui aviz/autorizație emis/ă de Comisia Națională pentru Produse Biocide, în conformitate cu prevederile:
 • Regulamentului nr. 528/2012 privind produsele biocide;
 • HG nr. 617/2014 privind stabilirea cadrului instituţional şi a unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 22 mai 2012 privind punerea la dispoziţie pe piaţă şi utilizarea produselor biocide, cu modificările și completări ulterioare;
 • Ordinului nr.10/2010 privind aprobarea procedurii de avizare a produselor biocide care sunt plasate pe piaţă pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.
 • Precizăm că Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino" a emis în anul 2020 autorizații temporare de punere pe piață a produselor biocide, pe perioada stării de urgență conform prevederilor art. 10 din Ordonanța militară nr. 4 din 29.03.2020, iar în starea de alertă emit conform prevederilor OUG nr. 70 din 14.05.2020.
 • Produsele biocide avizate/autorizate sunt postate în Registrul Național al Produselor Biocide, gestionat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
 • Conform reglementărilor naționale, produsele biocide trebuie să dovedească eficacitatea prin prezentarea rapoartelor de testare a eficacității (de ex. bactericidă, fungicid, levuricidă, micobactericidă, virucidă etc.) realizate în laboratoare de specialitate. Aceste eficacități sunt specificate în aviz/autorizație.
 • Inspectorii sanitari efectuează controale la producători, deținătorii de aviz, distribuitori, utilizatori profesionali (unități sanitare, unități de învățământ, cabinete de înfrumusețare etc.) unde verifică dacă eticheta respectă informațiile din avize și/sau autorizații (concentrații, timpi de acțiune, eficacități etc.), precum și informații privind fișa cu date de securitate. De asemenea, controlul vizează verificarea respectării de către producătorul de biocide a cerințelor privind siguranța și calitatea produselor biocide, furnizarea substanței/substanțelor active, evidențele și raportările.
 • În trimestrul II 2020 - trimestrul I 2021, inspectorii sanitari au efectuat controale în urma cărora au fost retrase de la utilizare 124 de produse biocide neconforme, în cantitate de 24.144 litri și 467 kg.
 • Totodată, au fost retrase de la comercializare 263 de produse biocide neconforme, în cantitate de 142.287 litri și 8.845 kg.
 • Au fost aplicate 185 de sancțiuni, dintre care 127 de amenzi, în valoare totală de 734.500 lei, și 58 de avertismente.
 • Principalele neconformități identificate de inspectorii sanitari au fost legate de introducerea ilegală pe piață a produselor biocide, etichete care nu respectă prevederile din aviz/autorizație, termene de valabilitate expirate și utilizare necorespunzătoare.
 • Conform Metodologiei stabilită anual de INSP în baza Programului Național de Monitorizare a Factorilor Determinanți din Mediul de Viață și Muncă (PN II), se realizează evaluarea eficacității bactericide și fungicide a produselor biocide în laboratoare din cadrul INSP și DSP.
 • Precizam faptul că în perioada aprilie - mai 2021, inspectorii sanitari au prelevat probe de produse biocide cu aplicație în sectorul medical și anume antiseptice și dezinfectante chimice folosite în dezinfecția chirurgicală a mâinilor, în vederea evaluării eficacității biocide (bactericide și fungicide), conform Metodologiei stabilită de INSP.

Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2691 vizualizari

 • +9 (9 voturi)    
  Banu' sa iasa (Luni, 7 iunie 2021, 18:47)

  Mielusel [utilizator]

  Am făcut recent o operație destul de ușoara la genunchi(de menisc) la un spital de stat si m-am ales cu o infectie nosocomiala de toata frumusețea de nu stiam ce-i cu mine.

  Acum încă sunt pe antibiotice.
 • +10 (10 voturi)    
  asta as numi "atentat la siguranta nationala" (Luni, 7 iunie 2021, 18:55)

  richter [utilizator]

  nu stiu daca se incadreaza juridic, dar consider fca e foarte garav, sa indraznesti sa pui pe piata asa ceva, sa nu fie depistate imediat si sa ajunga pe timp de pandemie sa se bazeze oamenii pe acesti dezinfectanti ca au efect ?!?- e unul din momentele in care regret ca m-am nascut in aceasta tara ! (si ca am revenit de atatea ori inapoi-)
  • 0 (0 voturi)    
   Hexifarma avea sediu în curtea sri (Luni, 7 iunie 2021, 23:07)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui richter

   așa zise Tolontan...era Bănicoiu la MS, sri zise că a informat MS că ăia vînd dezinfectanți diluați, Bănicioiu zise că n-a primit nici o informare...și rămase în coadă de pește pînă-n ziua de azi, curat siguranță națională, afacerile a priori
 • +12 (12 voturi)    
  Publicati o lista cu neconformele (Luni, 7 iunie 2021, 19:18)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Ca de nu ramane apa de ploaie!
  Ca si biocidul!
  Sunt sigur ca se mai comercializeaza de spitale, clinici.
  Listele neagre a producătorilor produselor si a distribuitorilor trebuie sa fie publice!
  Altfel coruptie fara corupti la puscarie!
  • +2 (6 voturi)    
   eu zic sa publice si lista cu spitalele (Luni, 7 iunie 2021, 21:44)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

   Fiindca un spital nu o covrigarie, sa cumpere un dezinfectant pe baza declaratiei producatorului. Un spital are ditamai laboratorul care poate determina cu costuri proprii minime eficienta unui dezinfectant. Si ar trebui sa aiba si proceduri pentru asa ceva. Coruptia are intotdeauna doua capete, unul care ia, de obicei din banii nostri si unul care serveste mizeriile.
   • +2 (2 voturi)    
    Pai logic (Luni, 7 iunie 2021, 22:19)

    Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Ca spitalele sunt implicate. Asa e!
    Doar nu se apuca vreun terchea berchea sa falsifice biocide..
 • +2 (2 voturi)    
  sport national (Luni, 7 iunie 2021, 21:47)

  CIP03 [utilizator]

  Ar trebui falsificarea de biocide declarata sport național!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by