Publicația sibiană Turnul Sfatului scrie că 3 din 8 substanțe biocide cumpărate aleatoriu erau diluate, iar unul dintre produsele testate nu conține deloc substanța activă pentru care a primit avizul de punere pe piață. Este vorba despre geluri dezinfectante, săpunuri chirurgicale, dezinfectanți de suprafețe. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, afirmă că "este un semnal care ne spune că trebuie să începem să investim în laboratoare de referinţă ale Institutului Naţional de Sănătate Publică sau ale Direcţiilor de sănătate publică şi să întărim aceste instituţii de control pentru că sănătatea noastră este în pericol".

Ioana MihailaFoto: Hotnews

Din primăvara anului trecut, când a fost declarată stare de urgență din cauza pandemiei, o nouă afacere și-a dezvăluit potențialul: producția de dezinfectanți. Cererea de avizare a produselor biocide pentru piața din România a devenit atât de mare încât cei de la Comisia de avizare a produselor biocide din cadrul Institutului de Sănătate Publică nu au mai făcut față și s-a înființat o a doua comisie, una militară și care funcționează pe perioada stării de alertă în cadrul Institutului Cantacuzino. În cinci luni (iunie – octombrie 2020), numai această a doua comisie a încuviințat vânzarea pe piața din România a 200 de noi produse biocide: geluri dezinfectante, săpunuri chirurgicale, dezinfectanți de suprafețe, scrie Turnul Sfatului.

Publicația sibiană a ales la întâmplare opt astfel de produse - biocide românești, cât și străine, atât dezinfectanți care se adresau populației generale, cât și produse ”de înaltă eficiență”, destinate în special cadrelor medicale sau sălilor de chirurgie. În urma analizelor, s-a constatat că un săpun chirurgical și doi dezinfectanți aveau o cantitate de substanță activă mai mică decât cea declarată pe etichetă și, implicit, în avizul de punere pe piață.

O situația aparte este cea a unui produs vândut sub eticheta ”Hygienium. Gel antibacterian. Testat virucid”. Potrivit etichetei, gelul respectiv ar fi trebuit să conțină o concentrație de 70% alcool etilic. ”În urma analizei, alcoolul etilic nu s-a identificat în această probă”, a fost constatarea celor de la ICECHIM.

Turnul Sfatului mai scrie că a intrat și în posesia altor rapoarte de încercări efectuate tot la ICECHIM în primăvara acestui an, la cererea altor persoane. Și care arată același lucru: piața din România este inundată cu dezinfectanți diluați.

Ce spune ministrul Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, spune că va contacta Comisia de biocide a ministerului și că sunt necesare investiţii în laboratoare de referinţă pentru intensificarea controalelor.

"Am aflat recent despre această problemă. Vom contacta atât Comisia de biocide a ministerului pentru a norma mai bine, dacă este cazul, controlul acestor biocide, dar cred că este un semnal care ne spune că trebuie să începem să investim în laboratoare de referinţă ale Institutului Naţional de Sănătate Publică sau ale Direcţiilor de sănătate publică şi să întărim aceste instituţii de control pentru că sănătatea noastră este în pericol", a afirmat Mihăilă, luni, întrebată de jurnaliști despre investigația publicației sibiene.