​Casa Națională de Asigurări de Sănătate reia concursul pentru ocuparea a 35 de posturi de directori de Case județene de asigurări de sănătate precum și a CAS a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești, după ce la primul concurs, organizat luna aceasta, au promovat doar 5 din 33 de candidați, iar alți 21 s-au înscris, dar nu s-au mai prezentat la concurs. Prima probă a concursului, cea scrisă, va avea loc pe 16 iunie, iar termenul limită de depunere a dosarelor este 4 iunie.

Adrian Gheorghe, presedintele CNASFoto: AGERPRES

Doar 5 din 33 de candidați au promovat concursul organizat luna aceasta de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru posturile de directori ai Caselor județene. Cele 5 Case județene de asigurări de sănătate unde posturile vacante de directori generali au fost ocupate în urma concursului organizat recent de Casa Națională de Asigurări de Sănătate sunt CAS Maramureș (Carmen Eleonora Prodan), CAS Iași (Gheorghe Radu Țibichi), CAS Cluj (Lucia Luminița Brustur Chirilă), CAS Tulcea (Eugenia Vasile) și CAS Bistrița Năsăud (Vilhelm Szekely).

Dintre cei 60 de candidați care și-au depus dosarele, în urma verificării criteriilor de participare au fost admiși pentru susținerea probei scrise un număr de 54 de candidați. Pentru susținerea probei scrise, doar 33 de candidați s-au prezentat, în data de 6 mai 2021, în Amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgență. Proba de interviu a fost susținută de către cei cinci candidați care au promovat proba scrisă, în data de 12 mai 2021, la sediul CNAS. În urma susținerii probei de interviu, toți cei cinci candidați au promovat examenul.

"Trebuie să ne ferim de explicații prea simple", spunea săptămâna trecută președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, la Interviurile HotNews LIVE, întrebat cum explică procentul atât de mic al celor care au luat concursul. În ceea ce privește însă subiectele de examen, Adrian Gheorghe afirma că aceastea au fost "de bun simț": "S-a dorit un concurs transparent, cât mai puțin limitativ din perspectiva criteriilor și a subiectelor. Rezultatele arată că cei care s-au pregătit au putut promova." La casele județene care nu au un director numit prin concurs, "concursurile se vor organiza până când se vor ocupa toate posturile", mai spunea președintele CNAS.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate este, practic, cea mai bogată instituție din domeniul sănătății, iar casele județene au de gestionat un buget uriaș: aproape 10 miliarde de euro în acest an. Casele județene de asigurări de sănătate reprezintă, în multe cazuri, "cel mai mare portofel" dintr-un județ, așa cum afirma, recent, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, numit în funcție de Guvern la începutul acestui an, la propunerea fostului ministru Vlad Voiculescu, explica recent faptul că CNAS nu are niciun contract cu niciun furnizor de servicii medicale, toate contractele fiind încheiate între CASMB/casele județene și furnizori: "La nivelul caselor județene sunt gestionate, de facto, resursele Casei de Asigurări de Sănătate. De aceea trebuie să ne asigurăm că managementul lor este eficient."

Citește și: