​DOCUMENT Județul în care niciun spital nu are aparat de testare PCR. La o lună de când CJ Buzău spunea că nu a găsit spațiu unde să îl amplaseze, instituția caută în continuare acel spațiu

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 14 decembrie 2020, 8:10 Actualitate | Sanatate


Testare RT-PCR
Foto: Hotnews
La o lună de când Consiliul Județean Buzău spunea că unul dintre motivele pentru care niciun spital din județ nu are aparat de testare PCR este acela că nu a găsit spațiu unde să îl amplaseze, instituția caută în continuare acel spațiu, se arată într-un document oficial al CJ Buzău. În județul Buzău, în vârful epidemiei de COVID-19, funcționează un singur aparat de testare RT-PCR, la Direcția de Sănătate Publică.

CJ Buzău a găsit două soluții pentru amplasarea unui aparat PCR, dar nu s-a putut decide între ele. Aparatul nu există nici el


Într-un răspuns la o interpelare formulată de Emanuel Ungureanu, deputat USR Buzău și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Consiliul Județean Buzău arată că a găsit două soluții pentru amplasarea unui aparat de testare, dar nu s-a hotârât încă pe care dintre ele să o aleagă. În plus, aparatul nu este în acest moment achiziționat. "După analize cu privire la identificarea unui spațiu adecvat amplasării unui aparat RT-PCR care să îndeplinească condițiile legale de funcționare, cu circuitele aferente, sunt două soluții conturate: fie la Secția Exterioară a Spitalului Județean de Urgență Buzău - Boli Infecțioase, fie în incinta principală a instituției medicale", arată Consiliul Județean Buzău, într-un răspuns la o interpelare formulată de deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.Consiliul Județean Buzău arată, de asemenea, în răspunsul său, că "resursa umană calificată pentru utilizarea aparatului, în regim de urgență după achiziționare, va fi asigurată, cu normă suplimentară de 1/2 de doi biologi de la Ambulatoriul TBC și respectiv Secția Anatomie Patologică. Urmează ca Spitalul Județean de Urgență Buzău să propună plenului Consiliului Județean Buzău modificarea organigramei și statului de funcții al Spitalului Județean de Urgență Buzău, cu preverea unor posturi de chimiști/biologi pentru laborator, posturi care nu există în prezent, motivat de externalizarea, din 2008, a serviciilor de laborator analize medicale."

De asemenea, reprezentanții Consiliului Județean Buzău, județul în care niciun spital nu are vreun aparat de testare PCR la aproape 10 luni de la debutul epidemiei de coronavirus în România, mai spun că "regretă" faptul că din răspunsul lor anterior, formulat tot în urma unei interpelări a deputatului USR Emanuel Ungureanu, "s-a concluzionat că atât Consiliul Județean Buzău cât și Spitalul Județean de Urgență Buzău nu își manifestă interesul și implicarea pentru achiziționarea unui aparat RT-PCR motivat de lipsa spațiului."

Reprezentanții Consiliului Județean Buzău susțin, după 10 luni de epidemie în România în care nu au achiziționat niciun aparat de testare, că "a fost unul dintre obiectivele prioritare, dovadă că cererea de finanțare din fonduri europene a fost depusă din septembrie 2020, iar la data răspunsului către dumneavoastră existau variante de locație dar erau în verificare din punct de vedere al îndeplinirii condițiilor legale".

Documentul este semnat de secretarul general al județului Buzău, Mihai-Laurențiu Gavrilă.


Achiziționarea unui aparat de testare PCR, "îngreunată de identificarea unui spațiu adecvat în incinta spitalului"


În urmă cu o lună, într-un răspuns formulat tot în urma unei interpelări a deputatului USR Emanuel Ungureanu, Consiliul Județean Buzău arăta că a avut în vedere și achiziționarea unui aparat de testare pentru Spitalul Județean, însă "au fost două elemente care au îngreunat o astfel de inițiativă: identificarea unui spațiu adecvat în incinta spitalului sau a secției exterioare de boli infecțioase, în condițiile supraaglomerării unității medicale cu pacienți COVID, dar și a lipsei resursei umane pentru acest tip de analiză, motivat de faptul că Serviciul de laborator de analize medicale este externalizat din 2008".

Consiliul Județean Buzău se lăuda, în schimb, acum o lună, cu "asigurarea funcționării unui aparat de plasmafereză la Centrul de transfuzie sanguină Buzău, pus la dispoziție de un generos partener".

Aparatul de plasmafereză a fost o donație a firmei Besmax Pharma Distribution, care a donat 18 astfel de aparate ce au ajuns în primăvara acestui an în centrele de transfuzii din țară. Statul român nu avea, anterior, niciun aparat modern de recoltare a plasmei. În mod inexplicabil, Ministerul Sănătății a refuzat o sponsorizare de încă 32 de astfel de aparate, oferite de aceeași firmă, în plină pandemie de COVID-19, când plasma pacienților vindecați poate salva viața bolnavilor de COVID aflați în stare gravă. (Citește pe larg aici)

"Eu acum sunt în Buzău de câteva zile și vă pot spune, ca studiu de caz: modul în care a fost tratată aici epidemia este de manual, cum să nu faci. Avem 179 de teste pe zi, un singur aparat RT-PCR. Consiliul Județean Buzău, Spitalul Județean nu au achiziționat niciun aparat. Nu există epidemiologi suficienți, există o doamnă epidemiolog care este ieșită la pensie și lucrează și la DSP, are și contract cu spitalul. Nu există medici infecționiști. Secția de Pneumologie și cea de Boli Infecțioase sunt arhipline în Buzău. Spitalul din Râmnicu Sărat, din cauză că nu are destui specialiști, nu internează bolnavi", declara în urmă cu o lună Emanuel Ungureanu, deputat USR de Buzău, într-un interviu acordat HotNews.ro.

Spitalul Județean a cumpărat containere pentru triajul pacienților, care se plângeau că îngheață de frig în corturi


Tot în urmă cu o lună, pacienții suspecți de COVID-19 erau dezbracați și consultați în corturi de triaj unde "este la fel de frig ca afară", în curtea Spitalului Județean din Buzău.

Imagini dintr-un astfel de cort de triaj au fost publicate atunci de Emanuel Ungureanu, deputat USR de Buzău și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților:"Am primit aseară acest video din partea unei doamne din Buzău diagnosticată cu COVID-19. Imaginile sunt din unul dintre corturile mizerabile de triaj din curtea Spitalului Județean din Buzău. Cortul era spart, plin de apă și bolnava a stat 9 ore în condiții infernale, asta s-a întâmplat acum 3 nopți... La 5 grade a fost dezbrăcată și consultată la plămâni, în cort era la fel de frig ca afară!", arăta atunci Emanuel Ungureanu.

Între timp, Spitalul Județean Buzău dispune de 13 containere pentru zona de triaj (atât la Secția de Boli Infecțioase cât și la Unitatea de Primiri Urgențe).

7 containere au fost achiziționate de instituția medicală, un container a fost donat iar 5 containere au fost puse la dispoziție de Consiliul Județean Buzău, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău și Jandarmerie.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6890 vizualizari

 • +18 (18 voturi)    
  cu (Luni, 14 decembrie 2020, 8:22)

  Cetateanu [utilizator]

  Tractoristul in frunte, vor avea succesuri multe!:)))
  • +16 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 14 decembrie 2020, 10:33)

   [anonim] i-a raspuns lui Cetateanu

   • +5 (5 voturi)    
    In ce tara? (Luni, 14 decembrie 2020, 14:11)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui

    Traim in tara in care 60-70% din alegatori nu merg la vot, ca "toti sunt hoti" iar din ceilalti 30-40%, jumate voteaza cu PSD, ca maqresc ajutoarele si pensiile/ Din pacate..
  • +15 (15 voturi)    
   si cu primarele care este ..... (Luni, 14 decembrie 2020, 10:35)

   viziru [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

   si cu primarele care este ..... avem rondure cu avioane infipte cu locomotive cu cai de inox …..cum nu e spatiu ???!!!! e o greseala …..
 • +14 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 14 decembrie 2020, 8:29)

  [anonim]

 • +16 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 14 decembrie 2020, 8:29)

  [anonim]

  • +7 (7 voturi)    
   Exact! (Luni, 14 decembrie 2020, 12:26)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui

   Pesedistii de acolo au dedus printr-un rationament stiintifico-tehnic ca acest aparat poate depista cat PCR au in singe. Si au inca har domnului, nu a scazut cu nimic nivelul in treizeci de ani...
 • +13 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 14 decembrie 2020, 9:08)

  [anonim]

  • +19 (19 voturi)    
   ... (Luni, 14 decembrie 2020, 9:57)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui

   Am o ruda care a fost dusa cu salvarea la Buzau , le-au recoltat probe si i-au pus pe toti cei suspecti sa astepte sa li se faca radiografie. Surpriza, la ora 16:00 personalul de la "raze" a spart usa si i-au lasat cu ochii in soare pe bolnavi. Chiar daca au bonus ca lucreaza cu covizi.
   Dupa care alora in stare mai buna, desi nu aveau rezultatele testelor , le-au zis ca pot merge acasa (in izolare, cum altfel). Numai ca dna de care vorbesc nefiind din Buzau a plecat cu microbuzul!!! Intre timp a primit rezultatul (pozitiv) si zace acasa. Nu puteau sa ii recolteze direct proba de acasa, a mai si infectat cu siguranta alte persoane in microbuz.
 • +20 (22 voturi)    
  ... (Luni, 14 decembrie 2020, 9:10)

  tirolez [utilizator]

  are psd-ul 70% din primari, are? castiga orice runda de alegeri cu peste 50%, castiga?
  Buzaul=un fel de teleorman. O duc ei rau, dar macar seful psd e de la ei din judet.
 • +7 (11 voturi)    
  "anu" se uita (Luni, 14 decembrie 2020, 9:57)

  Klaus Ciocaniss [utilizator]

  judetul lui Tudose, hehe
  • 0 (2 voturi)    
   rectificare (Luni, 14 decembrie 2020, 13:25)

   Klaus Ciocaniss [utilizator] i-a raspuns lui Klaus Ciocaniss

   am vrut sa zic "Ciolacul"
   sa imi fie cu iertare ca am reusit sa ii confund pe acesti doi mari barbati de stat
 • +12 (12 voturi)    
  Spaţiul va fi găsit (Luni, 14 decembrie 2020, 10:10)

  fokerul [utilizator]

  atunci când nu va mai fi pandemie şi va fi trecut la capitolul "măreţe realizări ale consiliului judeţean Buzău".
 • +9 (11 voturi)    
  Suntem in Decembrie oameni buni! (Luni, 14 decembrie 2020, 10:20)

  FanelJr [utilizator]

  Incredibila nepasare si inconstienta a autoritatilor.

  As vrea si eu sa stiu, ministrul ala Sanatatii, are vreo situatie pe masa, un tabel clar actualizat cu situatia echipamentelor din fiecare spital din nenorocita asta de tara?

  In loc sa repare problemele, ministrii apar la TV ca sa faca PR la 9 seara, fresh de parca s-au trezit cu o ora inainte, nu ca au muncit teoretic pentru a gasi bani si a rezolva solutii cruciale pentru populatie
 • +9 (11 voturi)    
  primit de pomana - la propriu, si la figurat (Luni, 14 decembrie 2020, 10:26)

  revo [utilizator]

  de curiozitate, cum arata aparatul acela?
  e cat un dinozaur? cat un TIR? cat un transportor Caterpillar gigant?

  Bai, fratei, noi nu ne facem bine, pentru ca nu vrem. Tot Ceasca, saracu', cu otrava lui de Leana, au stiut mai bine ce era de facut. Pana nu s-o reincarna, nimic nu se face aici.
 • +15 (17 voturi)    
  Iar eminenta cenusie ... (Luni, 14 decembrie 2020, 10:39)

  TheProphet [utilizator]

  ..din Buzau, Marcel Ciolacu, are pretentia sa ne spuna ca el are solutii la toate problemele cu care se confrunta Romania!!! Jenant PSD, aproape la fel ca AUR...
 • +13 (13 voturi)    
  Mai frate... (Luni, 14 decembrie 2020, 10:40)

  Emma12 [utilizator]

  ... trece pandemia pana gasesc astia un metru patrat intr-un laborator spatiu liber pentru aparat. Stai sa vezi la faza urmatoare: musai cerere si dosar cu sina... :))
 • +7 (7 voturi)    
  Daca managerul unui asemenea spital... (Luni, 14 decembrie 2020, 12:48)

  Olyx [utilizator]

  ar fi pus "pe liber" in ziua in care avea scadenta instalarii aparatului si se constata ca nu a facut lucrul asta, ar mai fi existat o sansa pentru "Sanatatea" din tara asta...Dar, cand individul asta se "blindeaza" cu hartii pentru a-si demonstra INCOMPETENTA si INCAPACITATEA de decizie, atunci nu mai e nimic de facut...Avem serviciile de sanatate pe care de 30 de ani ni le livreaza o suita ( sleahta ) de ministrii care de care mai incompetenti si "visatori" (!) doar la propriul buzunar si nu la doleantele romanilor care il platesc (foarte bine !) ca sa ocupe acea functie...!!!
 • +3 (3 voturi)    
  Buzau (Luni, 14 decembrie 2020, 13:07)

  raducutu [utilizator]

  Asta e județul pe care nu-l vor nici moldovenii nici ceilalți ?? De ce oare ??
 • +5 (5 voturi)    
  crima (Luni, 14 decembrie 2020, 13:31)

  razeshu [utilizator]

  asta e crima cu premeditare in fata intregii tari. Si nimeni nu se sezizeaza. Ba mai mult victimele au si votat la 2 maini pentru criminali. Da, stiu, e vina lui Soros si a gay-lor de la Briusel... Cand esti prost gramada si votezi hoti fara ezitare singura sansa de scapare se cheama "noroc chior".
 • +4 (4 voturi)    
  S-au gasit 2 solutii (Luni, 14 decembrie 2020, 13:55)

  Gigel cu elefantii [utilizator]

  America Centrala si Indochina. Acum trebuie sa se hotarasca incotro sa trimita caravelele cu aparatul ala.

  Parca vad ca se termina epidemia si unii inca n-au achizitionat un aparat pt. teste.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by