Cum a ratat statul român o sponsorizare de 32 de aparate de recoltare a plasmei oferite de aceeași firmă care a donat singurele 18 aparate de acest fel din țară

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 23 iunie 2020, 9:07 Actualitate | Sanatate


Recoltare de plasma
Foto: AGERPRES
​​Statul român a ratat recent o sponsorizare constând în 32 de aparate de recoltare a plasmei de la pacienți vindecați de coronavirus. Concret, firma care a donat statului român, în luna aprilie, singurele 18 aparate de recoltare a plasmei disponibile în țara noastră în acest moment a făcut o ofertă de sponsorizare de încă 32 de aparate. Firma a așteptat în zadar, timp de două luni, un răspuns din partea autorităților și acuză că Guvernul "a refuzat" această sponsorizare. De cealaltă parte, Ministerul Sănătății afirmă că nu este vorba despre un refuz.


Ministerul Sănătății: Nu e vorba de niciun refuz


Plasma recoltată de la pacienți vindecați de coronavirus, care au dezvoltat anticorpi, poate fi folosită cu succes la tratarea pacienților infectați, în special a celor care dezvoltă forme grave ale bolii. Plasma umană este folosită însă și în tratarea altor boli. Spre exemplu, din plasmă umană se fabrică imunoglobulinele, medicamente care au lipsit timp de aproximativ un an din țara noastră, în perioada 2017-2018, când a fost o criză gravă. România nu are centre de recoltare a plasmei, nici echipamentele necesare.

Firma Besmax Pharma Distribution SRL spune că sponsorizarea ratată de statul român consta în echipamente de colectare, testare, procesare și depozitare de plasmă convalescentă de la pacienți vindecați de coronavirus în valoare totală de două milioane de euro.

"Ministerul Sănătății nu ne-a comunicat unde ar trebui să instalăm cele 32 de aparate", afirmă Florin Hozoc, directorul firmei Besmax Pharma Distribution SRL, care a făcut oferta de sponsorizare către statul român.

Plasmă

De cealaltă parte, Ministerul Sănătății a precizat, la solicitarea HotNews.ro, că are încheiat cu firma respectivă un protocol pentru punerea în funcțiune a 3 aparate de recoltare a plasmei, lucru care se întâmplă în prezent. Aceste aparate au fost donate la începutul lunii aprilie, ulterior numărul echipamentelor donate crescând la 18. Ministerul Sănătății spune că a elaborat metodologia și protocoalele de punere în funcțiune a acestor aparate.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au mai precizat, pentru HotNews.ro, că "Aceste aparate trebuie să funcționeze în cadrul centrelor de transfuzie sanguină, conform legii. În total funcționează acum 18 aparate. Institutul Național de Hematologie Transfuzională trebuie să spună ce capacitate are pentru a pune în funcțiune 32 de aparate. Este nevoie de personal, de locații, de capacitate de a lucra cu aceste aparate."

"Nu este vorba de niciun refuz", subliniază Ministerul Sănătății.


În România există doar 18 aparate de recoltare a plasmei, donate statului român


La începutul lunii iunie, când firma Besmax Pharma a anunțat public că răspunsul Ministerului Sănătății la oferta de sponsorizare întârzie, iar oferta ar putea fi retrasă din această cauză, instituția condusă de Nelu Tătaru preciza, tot la solicitarea HotNews.ro, că Institutul Național de Hematologie Transfuzională "trebuie să evalueze daca are capacitatea să lucreze cu aceste aparate, care funcționează numai în cadrul centrelor de transfuzii".

În România există doar 18 aparate de recoltare a plasmei, donate statului român în aprilie anul acesta de aceeași firmă, Besmax Pharma Distribution.

"Cele 32 echipamente de plasmafereză refuzate de Guvern urmau să fie instalate în cele 22 centre de transfuzie sanguină din țară, care în prezent nu au capacitatea să colecteze plasmă prin plasmafereză, precum și în centrele unde este nevoie de un al doilea echipament de plasmafereză. Tocmai de aceea, România este codașa Europei, cu o rată de colectare plasmă convalescentă de doar 0,7 donări la 100 de vindecați COVID-19, în timp ce media europeană este de 4,7%. Rămân la dispoziția statului cele 18 echipamente de plasmafereză pe care le-am oferit gratuit și care sunt deja instalate în tot atâtea centre de transfuzie, dar care pot fi relocate în alte centre, dacă nu sunt utilizate eficient", afirmă Florin Hozoc, CEO al Besmax Pharma.

"De asemenea, echipamentele de testare NAT (nucleic acid test), precum și cele de inactivare virală și congelare ultra-rapidă a plasmei, respectiv congelatoarele de depozitare, ar fi trebuit să fie instalate la Institututul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară 'Cantacuzino' sau la Institutul Național de Hematologie Transfuziologică, astfel încât să se înființeze banca statului român pentru testarea, procesarea și stocarea plasmei convalescente, colectată de la donatorii români, așa cum există în prezent în toate țările membre UE", adaugă Florin Hozoc.


Donare de plasmă

Florin Hozoc susține că "Din păcate, se dovedește o dată în plus că sistemul de transfuzie sanguină nu mai este controlat de statul român, așa cum se prevede în legea 282/2005, ci de clanuri finanțate de companii private, care de peste 20 ani controlează achizițiile de echipamente și consumabile pentru transfuzie. Aceste clanuri, care în prezent controlează atât conducerea INHT, cât și comisia de transfuzie, sunt foarte bine reprezentate și susținute în Ministerul Sănătății, prin funcționari care și-au arogat de ani de zile dreptul exclusiv de decizie cu privire la sistemul de transfuzie, deși nu au dovedit niciodată competență în domeniu, iar rezultatele sunt dezastruoase."

Firma Besmax Pharma Distribution, care a donat statului român 18 aparate de recoltare a plasmei de la pacienți vindecați de coronavirus, singurele astfel de aparate disponibile în țara noastră în acest moment, avertiza, la începutul lunii iunie, că ar putea retrage oferta de sponsorizare pentru încă 32 de aparate, făcută în luna aprilie, în cazul în care nu va primi niciun răspuns de la Ministerul Sănătății până la data de 15 iunie. Aceeași firmă a făcut autorităților și o ofertă de sponsorizare cu echipamente necesare creării unei bănci de plasmă convalescentă în cadrul Institutului Cantacuzino, dar nu a primit, de asemenea, niciun răspuns.

"Besmax Pharma Distribution SRL (BPHD) solicită public Ministerului Sănătății un răspuns privind oferta noastră de sponsorizare, făcută pentru alte 32 echipamente de recoltare a plasmei convalescente, pe lângă cele 18 deja instalate, precum și pentru echipamentele necesare creării unei bănci de plasmă convalescentă în cadrul Institutului Cantacuzino. În cazul în care nu vom primi un răspuns până la data de 15 iunie 2020, vom retrage aceste oferte. Vom retrage oferta de sponsorizare pentru încă 32 de noi aparate de plasmafereză din cauza dezinteresului și blocajelor birocratice din sistemul de sănătate", anunțau public reprezentanții firmei Besmax Pharma Distribution SRL, la începutul lunii iunie.

De asemenea, reprezentanții Besmax Pharma Distribution reclamau atunci faptul că Ministerul Sănătății "nu a derulat nicio campanie publică de informare privind donarea de plasmă convalescentă".


În țara noastră se recoltează plasmă de la pacienți vindecați de coronavirus din 28 aprilie


Procesul de colectare a plasmei de la pacienți vindecați pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19 a demarat în România pe 28 aprilie.

Până la finalul lunii mai, mai puțin de 100 dintre cei peste 12.000 de români vindecați de infecția cu noul coronavirus merseseră la centrele de transfuzie pentru a dona plasmă convalescentă, care poate fi folosită cu succes pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19 aflați în stare critică.

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune și Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare, reprezentând pacienții care sunt dependenți de medicamente fabricate din plasmă umană, au cerut public Ministerului Sănătății să se implice în promovarea donării de plasmă.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7184 vizualizari

 • +6 (14 voturi)    
  Cine raspunde pentru incompetenta? (Marţi, 23 iunie 2020, 9:26)

  MakeRoGreatAgain [utilizator]

  Ziaristii cand il prind pe domnul ministru ar trebui sa-l intrebe pe larg despre acest subiect care chiar conteaza

  E incredibil
  • +6 (12 voturi)    
   Nu este Ministrul de vina! (Marţi, 23 iunie 2020, 9:57)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

   Atentie, nu spun ca Ministrul este perfect, ca nu avem ce ii reprosa!
   Dar decizia de REJECTARE a donatiei nu ii apartine, a fost luata de un functionar care era de pe vremea pedesereului. Omul nu a vazut nciun plic cu shpaga, asa ca, normal, a respins oferta de sponzorizare - lui ce ii iese??
   Daca firma vroia intr-adevar sa faca sponzorizarea, era obligatoriu sa mai cheltuie niste bani si cu shpaga!
   • 0 (12 voturi)    
    daca stii, da nume! (Marţi, 23 iunie 2020, 10:09)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Jegul Cristian Ioan

    nu ne lasa asa.
   • +3 (3 voturi)    
    Ba si ministrul e de vina (Marţi, 23 iunie 2020, 16:56)

    Excelsior [utilizator] i-a raspuns lui Jegul Cristian Ioan

    Seful raspunde ca nu si-a organizat cum trebuie ministerul ca sa stie de asemenea chestii plus ca s-a mai scris si in media
    • +1 (1 vot)    
     De acord (Miercuri, 24 iunie 2020, 11:54)

     Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Excelsior

     Are si Ministrul partea dumnealui de vina, raspunde de functionarea SISTEMULUi pe ansamblu, cum ziceti!

     totusi, CONCRET ce putea sa faca?

     Numarul tital de angajati depaseste 53.000, cum ar putea sa il verifice pe fiecare in parte, 24 de ore din 24?

     Dumneata cum ai proceda?

     Eu recunosc ca nu am idea cum s-ar PUTEA solutiona problema!
     • +1 (1 vot)    
      De exemplu (Joi, 25 iunie 2020, 0:02)

      Excelsior [utilizator] i-a raspuns lui Jegul Cristian Ioan

      sa-si puna consilierii sa ia la studiu circuitele din minister si sa ii prezinte posibilele ajustari conform unor principii/directii date de el ca sa devina mai bune pt RO
      Complicat...
  • +10 (12 voturi)    
   Statul roman rateaza totul (Marţi, 23 iunie 2020, 11:04)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

   fiindca e populat cu romani, implicit oameni ticalosi, lacomi, pusi pe inavutire.
   • +2 (2 voturi)    
    Tu esti vecine? (Marţi, 23 iunie 2020, 16:53)

    Excelsior [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    De vest adica LOL
    Vezi ca acum o suta de ani scuipau pe voi...
  • +6 (12 voturi)    
   Nu ministrul e de vina aici (Marţi, 23 iunie 2020, 11:07)

   Kornell [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

   desi nici cu el nu ma prea laud . Fiecare aparat de recoltare al unei firme poate functiona DOAR cu consumabilele lui (pungi, catetere, etc.). La ora actuala, sefii de la CTS ( numiti politic, in ultimii 5 ani) judetene au REFUZAT sa primeasca aparatele respective pe varii motive, mergand pana la a solicita de la minister hartie ca sa-i OBLIGE sa primeasca. Cele mai mediatizate sunt cazurile de la Neamt si Timis. Motivul este o firma care intrase anterior pe fir (incepe cu HEM si se termina in ROM), care are contracte de "sponsorizare" de mai multi ani, unele pe termen LUNG, cu intrari la spitale si directiile sanitare. Nu ii convine acestei firme sa imparta recoltarile la 2, nu le convine sefilor sa reduca sponsorizarile la jumatate
   • +4 (8 voturi)    
    Daca ”cunosti” (Marţi, 23 iunie 2020, 11:51)

    sipu [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

    despre ce este vb , fa o scrisoare (maill) chiar si anonima” la DNA . DE sri-srl sa ocupat DRAGNEA si psd-ul ...............
 • +13 (17 voturi)    
  donatia (Marţi, 23 iunie 2020, 9:33)

  eugen111 [utilizator]

  nu vine la pachet cu spaga si fara spaga nu se misca un deget ...ca na nu i interes
  • +9 (15 voturi)    
   lol (Marţi, 23 iunie 2020, 10:31)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui eugen111

   Ai si matale dreptate. Daca erau la guvernare ve0rik+dragnia+ciolacul Romania avea la ora asta vreo 10 milioane de aparate de recoltare a plasmei (scriptic cele mai multe ca cele 8 SPITALE REGIONALE juruite de dracnia, iar restul prin beciuri sub lacat).
   Iar GIO PSD ar fi avut INCA UN MILIARD DE EURO prin buzunare, conturi si capele din cimitire.

   Btw, PSD trebuie scos in afara legii si desfiintat !
 • +8 (8 voturi)    
  De ce ne mira? (Marţi, 23 iunie 2020, 9:41)

  ady77 [utilizator]

  Randurile 2, si 3 din ministere,factorii de decizie acolo e problema, la hartii, cine cara hartia, cine stampileaza, semneaza, daca nu "manca" si gura lui ceva.
  " Ion " nu semneaza/stampileaza, daca nu este si semnatura lui "Vasile ", si vice-versa.
  Fiind si an electoral, trebuie sa treaca timpul, sa vedem ce mai facem.
  Am vazut un reportaj, in cat timp "parcurge" un dosar, la Min. Transporturilor, pentru niste aprobari de autosrazi, nu mai putin de 2 ani, in aceeasi cladire.
  Sa tot faci proiecte mari in tara asta.
 • +7 (9 voturi)    
  Spaga (Marţi, 23 iunie 2020, 9:47)

  robyzs [utilizator]

  In sectorul public trebuie sa oferi spaga sa se unga rotile sistemului, altfel stai cu lunile dupa o foaie/aprobare.
  Oare PNL va investiga sau deja stie cum sta situatia si nu se agita in an electoral
 • +3 (7 voturi)    
  Nu ne trebuie, suntem imuni (Marţi, 23 iunie 2020, 9:47)

  lasa [utilizator]

  Nu inteleg care sunt interesele firmei care vroia sa doneze aparatura, pentru ca e de notorietate publica faptul ca statul nu reactioneaza decat la comisioane, , aici e prea pe fata......
  Noi tratam asimptomaticii in spitale, aia nu au nevoie de plasma, nici bolnavii ca se vindeca singuri.
 • +8 (12 voturi)    
  In 30 de ani PSD a acaparat aparatul de stat in RO (Marţi, 23 iunie 2020, 9:48)

  Excelsior [utilizator]

  si l-a transformat intr-o adunatura corupta ...plina de posturi inutile, pensii speciale, legi cu dedicatie pt salvarea infractorilor si multa functionarime si politruci care vin la serviciu ca sa treaca zilele pana la salariu sau ca sa ia spaga; incompetenti, indiferenti, superficiali, dezinteresati, falsi, inculti, fuduli, cinici, mincinosi, demagogi si rauvoitori
  • -7 (13 voturi)    
   corect, guvernul PSD e de vina! (Marţi, 23 iunie 2020, 9:51)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Excelsior

   cand ai dreptate, ai dreptate! Dar lasa ca vine PNL la guvernare si va starpi toti coruptii, toate posturile, toti incompetentii etc. Sper doar să nu înceapă și să se rezume doar la o liftiera...
 • -5 (13 voturi)    
  guvernul PNL?!! (Marţi, 23 iunie 2020, 9:50)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  Imposibil! E un fals, un trucaj...Rusine Dinu Patriciu!
 • +7 (7 voturi)    
  donatie (Marţi, 23 iunie 2020, 10:11)

  anion [utilizator]

  Stiu ca 3 aparate au fost donate in 3 centre de recoltare. Al patrulea pe persoana fizica lui Arsene Ciorapel de la Neamt cu care va intra in campania de la locale. Omul a mai oferit 18 pe care guvernul le-a acceptat dar inca nu au unde sa le monteze si lipsa de personal. Acum vine cu inca 32 bucati. Daca le va lua si nu le instaleaza ce se intampla cu ele?
 • +3 (9 voturi)    
  Asa-i,nu este un refuz,ci......... (Marţi, 23 iunie 2020, 11:22)

  gigiN [utilizator]

  ...."doar" de deja obisnuitele imbecilitati ale guvernelor noastre dragi!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by