Chirurgul Mircea Beuran a transformat o instituţie de prestigiu în propria piaţă de desfacere pentru obținerea de venituri ilicite - instanță

de I.H.     HotNews.ro
Luni, 17 februarie 2020, 17:31 Actualitate | Sanatate


Mircea Beuran
Foto: Agerpres
Chirurgul Mircea Beuran a transformat Universitatea de Medicină în propria piaţă de desfacere pentru obținerea de venituri ilicite, spun magistrații Tribunalului București în motivarea deciziei de arestare la domiciliu a medicului. Instanța mai arată că Beuran a fost interceptat și a recunoscut că a luat mită.

Interceptările anchetatorilor arată că Mircea Beuran a recunoscut "explicit” că în 2018 a primit 10.000 de euro pentru a scoate la concurs un post de asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, spun magistraţii.

"Astfel, fapta presupus a fi săvârşită de către inculpat este de o gravitate extremă, care se răsfrânge asupra siguranţei şi eficienţei sistemului public de sănătate, în contextul în care medicii (care doresc posturi) accesează, prin intermediul inculpatului, aceste posturi, pe baza unor criterii pecuniare şi nu conform competenţei profesionale, urmate de obţinerea unor foloase considerabile pentru inculpaţii cu funcţii de decizie. Prin acţiunile sale, inculpatul a transformat o instituţie publică de prestigiu (...) în propria <piaţă de desfacere>, ca sursă personală de venituri ilicite", se arată în motivarea instanței.

Potrivit Tribunalului Bucureşti, gravitatea faptei comise de Beuran constă şi în faptul că acesta ar fi acţionat intenţionat, în sensul "vânzării unui post" din poziţia celui care conduce şi care ar fi trebuit să se bazeze pe "criterii care privesc exclusiv performanţa".

"Gravitatea faptei este potenţată de împrejurările concrete şi mijloacele de comitere a acesteia, constând în aceea că inculpatul a acţionat intenţionat, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în scopul eludării acestora, în sensul 'vânzării' unui post de... de către însuşi cel care conduce... şi care ar fi trebuit să aibă, mai mult decât oricine, criterii care privesc exclusiv performanţa, iar nu 'vânzarea-cumpărarea', contra unor sume de bani, a posturilor în mediul universitar (şi, lato sensu, în domeniul medical)", se mai menţionează în document.

De asemenea, judecătorul spune că nu se poate ignora "pericolul" pe care medicul îl constituie în societate, iar lipsa unei reacţii a autorităţilor ar duce la o încurajare tacită la săvârşirea altor fapte similare.

"La aprecierea stării de pericol pentru ordinea publică trebuie avută în vedere şi rezonanţa socială deosebită pe care astfel de fapte le au în rândul opiniei publice. În mod evident, nu se poate ignora pericolul pe care inculpatul îl constituie pentru societate, iar lipsa unei reacţii ferme a autorităţilor ar conduce la o încurajare tacită la săvârşirea altor fapte similare, cu consecinţa scăderii încrederii populaţiei în capacitatea de protecţie a statului, a faptului că toţi funcţionarii statului primesc mită şi ar întări convingerea că numai prin 'cumpărarea' bunăvoinţei factorilor de decizie se poate ajunge la accesarea unor posturi considerate de neatins de către persoanele oneste care, prin îndeplinirea condiţiilor legale, tind la ocuparea unor astfel de posturi", notează magistratul.

Mai mult, judecătorul îşi exprimă convingerea ca, în viitor, prin măsuri administrative oneste, să fie asigurată egalitatea de şanse pentru toţi candidaţii.

"Este de notorietate faptul că tinerii absolvenţi ai facultăţii de medicină se orientează către state membre ale Uniunii Europene care le asigură un climat normal, firesc de exercitare a profesiei, fără alte condiţionări cu excepţia celor de competenţă, astfel că judecătorul de drepturi şi libertăţi îşi exprimă convingerea ca, în viitor, prin măsuri administrative oneste, să fie asigurată egalitatea de şanse pentru toţi candidaţii, fără discriminare sau alte beneficii materiale", se afirmă în documentul instanţei.

În același document se arată că prin astfel de fapte se intreţine iluzia că tinerii absolvenţi îşi pot cumpăra posturile. "Nu întâmplător, poate, un număr alarmant de tineri (inclusiv absolvenţi ai instituţiilor de medicină) au ales să părăsească ţara, indicând corupţia drept principala cauză a acestui <exod>. Că un post se cumpără, de cele mai multe ori, pe bani, o dovedeşte şi cazul de faţă”, mai spune instanța.

Doctorul Mircea Beuran a fost reținut joi seara de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, pentru 24 de ore, sub acuzația de luare de mită. El a fost audiat timp peste 8 ore la sediul DNA, înainte de a fi anunțată reținerea sa. Chirurgul este acuzat de către procurori că a primit mită 10.000 de euro pentru a-i aranja unui alt medic ocuparea unui post de asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti.

Magistrații Tribunalului București au decis vineri ca profesorul Beuran să fie plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia instanței nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel București. (Sursa: Agerpres și Mediafax)

CITEȘTE ȘI: Procurori: Interceptările în dosarul Beuran arată că medicul este "pretabil" la noi fapte de corupție


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

41708 vizualizari

 • -9 (37 voturi)    
  Fara " spate " politic,poate ramanea un om ....... (Luni, 17 februarie 2020, 17:40)

  Plagarus [utilizator]

  ....cu bun simt si onoare.
  • +22 (26 voturi)    
   Cum a aparut spatele? (Luni, 17 februarie 2020, 19:55)

   Leon_Magnificul [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   I l-a dat Dumnezeu, precum ingerilor aripile? I-a crescut asa de la sine, ca o excrescenta osoasa maligna? Sau omul facea parte din marea familie spirituala a pesedistilor din Romania, iar intrarea in partid n-a fost decit un act formal?
   • +10 (12 voturi)    
    Solutii de reformare a sistemului? (Marţi, 18 februarie 2020, 1:41)

    thatchme [utilizator] i-a raspuns lui Leon_Magnificul

    E incredibil cat de slab este sistemul. Regulile pot fi sarite fara a clipi. Nici macar frica de legislatie nu mai functioneaza. Cum poate depinde scoaterea la concurs a unui post doar de o singura functie? Cine are solutii de reforma a sistemului?
  • +14 (18 voturi)    
   30 ani (Luni, 17 februarie 2020, 20:09)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   de ”spate” (și poate și mai mult) arată ceea ce este. De unde atâta bun simț și onoare?
  • +11 (23 voturi)    
   DREPTUL la SHPAGĂ .... (Luni, 17 februarie 2020, 20:29)

   DEMA GOGU' [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   ....zise Vișan in Piata Universității.
   VREM CORUPȚIE, NU JUSTIȚIE !
   Și criminalii au ....logica lor.
   DINCĂ NEVINOVAT de PSD ,APARAT !
  • +11 (19 voturi)    
   Un psd-ist spurcat, deci... (Luni, 17 februarie 2020, 22:05)

   ciuma.rosie [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   ...hot !
 • +42 (54 voturi)    
  Si nu e singurul (Luni, 17 februarie 2020, 17:41)

  ady77 [utilizator]

  Acesti "dinozauri" ai medicinii, au facut sa plece foarte multi doctori in alte tari, iar cei care vin sa lucreze aici, li se cer tot felul de acte (mai putin la macaronarul acela).
  Acu nu mai zice nimic Gheorghe Borcean seful colegiului medicilor?
  • +27 (37 voturi)    
   Borcean (Luni, 17 februarie 2020, 18:06)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui ady77

   Borcean, Bourean, cam tot aia.... Șpăgari ordinari, ticalosi, complici la crimele din medicina... INFRACTORI CARE TREBUIE SA INFUNDE PUSCARIA
  • +13 (19 voturi)    
   Când operează , se întorc cu spatele ! (Luni, 17 februarie 2020, 20:31)

   DEMA GOGU' [utilizator] i-a raspuns lui ady77

   Ca sa nu vadă medicii mai tineri .
   Așa e in România. MULTĂ SHPAGA și CORUPȚIE.
 • +27 (45 voturi)    
  Colegiul Medicilor (Luni, 17 februarie 2020, 18:05)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Alo ! Alo ! Aud ? Ăi de-i luarăți apărarea, șpăgari ca el, politruci ca el, complici la crimele din medicina ca el, ce mai aveti de spus? Ticalosilor!!!
  • +7 (7 voturi)    
   Colegiul Medicilor (Marţi, 18 februarie 2020, 7:18)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Este pretin cu Beuran


   https://newsweek.ro/sanatate/medicul-chirurg-dan-grigorescu-ii-cere-demisia-presedintelui-colegiului-medicilor
 • -19 (33 voturi)    
  Cam dubios (Luni, 17 februarie 2020, 19:10)

  zaw [utilizator]

  Cum vine ? - a recunoscut explicit - si mai jos -fapta presupus a fi savarsita -
  • +14 (24 voturi)    
   Prezumtia de nevinovatie (Luni, 17 februarie 2020, 19:25)

   Djin [utilizator] i-a raspuns lui zaw

   Nu e nimic ciudat. Pana la pronuntarea unei hotarari definitive & irevocabile se prezuma nevinovat (chiar daca a recunoscut pe audio)
   • +1 (19 voturi)    
    H a ha ha (Luni, 17 februarie 2020, 20:14)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Djin

    Cu o Justitie corupta, e posibil ca si aceasta canalie sa scape, desi probele sunt evidente si pentru un copil.
  • +10 (14 voturi)    
   pai are salar mic d-le :) (Luni, 17 februarie 2020, 20:08)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui zaw

   nu-si poate intretine familia ditamai doftorul plenipotentiar

   ce sa faca bietul om daca statul nu-i da decat 10000 euro/luna si el are nevoie de min 30000 euro/luna

   pai se poate, oameni suntem , nu ?
  • +9 (15 voturi)    
   Măsura de arest la domiciliu.... (Luni, 17 februarie 2020, 20:33)

   DEMA GOGU' [utilizator] i-a raspuns lui zaw

   ESTE pt. A NU VICIA PROBATORIUL , PRIN INFLUENȚAREA MARTORILOR ,ȘTERGEREA URMELOR ,DISTRUGEREA DE ÎNSCRISURI.
   Nu are legătura cu vinovăția.
 • +21 (33 voturi)    
  Imi place motivarea judecatorului (Luni, 17 februarie 2020, 19:37)

  Trojan.H [utilizator]

  De bun simt. Avem nevoie.
  • -7 (17 voturi)    
   Foarte dubios :-)) (Luni, 17 februarie 2020, 19:42)

   Philipe [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

   Diferența e intre “a recunoscut explicit” in interceptare și “fapta presupusa” in ședința de judecată. Știi ce-i mai trist? Faptul ca ți-ai mai luat și plusuri.
   • +5 (13 voturi)    
    Pai ,citește ce ai scris ...,mai atent! (Luni, 17 februarie 2020, 23:06)

    DEMA GOGU' [utilizator] i-a raspuns lui Philipe

    “a recunoscut explicit” ,in interceptare , e una ....
    “fapta presupusa” ,in ședința de judecată, e alta.
    SUNT DOUA IPOSTAZE DIFERITE !
    Puțină logică , chiar dacă aperi shpaga și infractorii.
   • +1 (1 vot)    
    ce-ti mai plac spagarii (Marţi, 18 februarie 2020, 12:59)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Philipe

    Dar daca erai atent descopereai ca judecatorul care a spus asta este cele de Drepturi si libertati, el nu judeca pe fond daca Beuran e un spagar nenorocit sau un spagar simplu, el a judecat doar daca probele prezentate sunt suficiente pentru arestul la domiciliu propus de anchetatori.
    Deci afirmatia "fapta presupusa" e la fel de adevarata ca "a recunoscut explicit".
 • +9 (17 voturi)    
  vai... (Luni, 17 februarie 2020, 19:41)

  minus [utilizator]

  "a recunoscut că a luat mită", Doamne, ce abuz incredibil al justitei sa-l aresteze la domiciliu. Cred ca judecatorii... au facut o greseala, nu se poate!

  Iar daca a recunoscut, mita luata nu-i pe intregime iertata- fiind pe filiera PSD?

  Iar acum ca sa iau cu mandrie "minusuri"....intreb si eu facand o paralela cu cazul Decebal Traian Remes, acuzat pe baza unui film montat de SRI ca a luat mita, si pe baza faptelor "fetei-n casa" ca a luat caltabosi si tuica, niciodata recunoscand fapta.... nu-i asa ca la ultimul s-a facut justitie dar aici putem avea indoieli?
 • -1 (9 voturi)    
  Motivarea relatată trunchiat ăn articol (Luni, 17 februarie 2020, 20:16)

  zizin [utilizator]

  Judecătorul de la Tribunalul București arată în motivare că denunțătoarea avea microfoane pe ea la o întâlnire la care i-a cerut înapoi medicului – profesor cei 10.000 de euro plătiți în 2018 pentru un post de asistent la Universitatea de Medicină. Potrivit motivării, Mircea Beuran ar fi amenintat-o pe denuntatoarea careia ii coordona doctoratul că va rupe relațiile.

  Judecătorul arată în motivare care sunt probele procurorilor: declaraţiile martorilor înregistrările ambientale, interceptările efectuate în cauză, înregistrările efectuate de martora denunţătoare, precum şi înscrisurile existente la dosarul de urmărire penală.

  Potrivit aceluiași document, Mircea Beuran s-a apărat în instanță susținând că a fost provocat atunci când a recunoscut că a primit banii.

  ”Inculpatul a contestat acuzaţia formulată, arătând, în esenţă, că a existat o provocare din partea autorităţilor statului în ceea ce priveşte discuţia înregistrată în mediu ambiental şi din care rezultă recunoaşterea sa de restituire a sumei de … (…) către …, probatoriul administrat până în prezent este insuficient în dovedirea infracţiunii de luare de mită şi că fapta nu are legătură cu atribuţiile sale de serviciu.”
  • -13 (17 voturi)    
   Te bagi in tarte, te mananca.... (Marţi, 18 februarie 2020, 8:47)

   lasa [utilizator] i-a raspuns lui zizin

   .. PORCII!
   Mie, personal, Beuramn mi-a salvat viata , la propriu, de 2 ori si nu mi-a pretins NIMIC!
   Vin martor, in apararea lui.
   Nu mai aruncati toate laturile in capul lui,doar pentru ca detinea o pozitie de forta in spitalul Floreasca si in Ministerul Sanatatii, pozitie pe care si-a castigat-o prin meserie si nu ca era PSD.
   As vrea sa va aduc aminte: Cel care se simte fără păcat, să arunce primul cu piatra!
   • +8 (12 voturi)    
    logica (Marţi, 18 februarie 2020, 9:30)

    81ack [utilizator] i-a raspuns lui lasa

    Și dacă ție ți-a salvat viață de două ori, înseamnă că are dreptul să ia mită, nu? Bună logică..

    Martor în apărarea lui că ce? Că nu ia mită?
    • 0 (0 voturi)    
     Definitia mitei (Marţi, 18 februarie 2020, 16:22)

     lasa [utilizator] i-a raspuns lui 81ack

     Suma de bani oferita cuiva pentri a-i castiga bunavointa.
     Chirurgul Mircea Beuran a salvat vieti gratis.
     Mie nu mi-a conditionat NIMIC!
     apararea= nu a cerut cuiva vreo suma de bani pentru actul medical
     E o lupta de putere la varful medicinii romanesti si va faceti ca nu observati!
     • +1 (1 vot)    
      In primul rand .. (Miercuri, 19 februarie 2020, 2:09)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui lasa

      .. baaaaaaaaaaa, aia e meseria lui, sa salveze vieti!!!! Este platit pentru asta. Fiecare are meseria lui, nu sa ia spaga. Sunt bani putini, nu-i place ca nu i-a bani mai multi? Atunci sa plece sau sa faca altceva. "Maine", voi, aparatorii borfasilor, o sa veniti pe forumuri si o sa spuneti: "au venit pompierii sa-mi stinga incediul si sa ma salveze din flacari, fara sa-mi ceara un ban! Apar ca martor!" Faptul ca ai salvat vieti nu-ti da dreptul sa fii borfas. Aia doar la tine, in capul tau de "crestin" schimonosit.

      Auzi la el: "Cel care se simte fără păcat, să arunce primul cu piatra!" Ce va mai place voua sa bagati placa asta. Stiai ca fiecare pacat are consecinte?...

      Si daca toti suntem pacatosi si nimeni nu trebuie sa judece pe nimeni, atunci sa desfiintam inchisorile si codurile penale si civile. Apar ca martor!
 • +23 (27 voturi)    
  mai cautati! (Luni, 17 februarie 2020, 20:17)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Daca DNA -ul ar cauta prin spitale si facultatile de medicina din tara, ar trebui sa isi deschida o sectie speciala - mafia din sanatate. Ar lucra 24 din 24 h, tot anul!
  • -1 (9 voturi)    
   da' aia de-a dat shpaga... (Luni, 17 februarie 2020, 20:42)

   muscha mbanana [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   aia de-a dat shpaga , trebuie sa faca parnaie dublu decat cel care a primit !
   • +2 (4 voturi)    
    Pai aia a recunoscut (Marţi, 18 februarie 2020, 8:09)

    Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui muscha mbanana

    ajutand astfel la prinderea unui infractor mult mai periculos.
    Sanatatea trebuia sa fie un domeniu tabu! Nepolitizat, curatat de coruptie si finantat corespunzator (taierea pesiilor "speciale" cred ca ar asigura banii necesari). De un sistem de sanatate SANATOS, cred ca am avea imperios nevoie toti, chiar si cei acum cu pensii speciale si chiar si politicienii (pana sa ajunga la Viena crapa daca au o urgenta netratata corespunzator, vezi cazurile Vadim sau Flutur).
   • +2 (2 voturi)    
    Da mai spagophilule! (Marţi, 18 februarie 2020, 13:12)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui muscha mbanana

    Aia care dau spaga sunt realul pericol pentru societate nu aia care nu misca un deget fara spaga sau paraindarat.
    Mai sunteti multi in celula cu Dragnea, mai? V-a dat sefu voie la internet?
  • -7 (15 voturi)    
   corect (Luni, 17 februarie 2020, 22:08)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   si ne-am trata toti la mama omida si vracii din sat
   • +4 (6 voturi)    
    Decat la "doctori" asasini (Marţi, 18 februarie 2020, 8:20)

    Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui Je__

    mai bine la vraci.
  • +10 (10 voturi)    
   mai cautati (Marţi, 18 februarie 2020, 5:21)

   hopilau [anonim] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   mie mi-a ajuns sa vad ce palat are..ar ajunge sa se inceapa de la explicarea averilor imobiliare colosale pe care le-au acumulat medicii, insi care nu dau de lucru nimanui ca sa nu moara de foame....doar ev. pompelor funebre...si atunci spagile ar fi dovedite imediat...nu tb. ascultari si alte complicatii scumpe, turnatorii..nu trebuie sa redevenim o tara de turnatori...ei sa explice doar diferenta dintre totalul veniturilor incasate ca medic si valoarea de piata a proprietatilor detinute.. valoarea proprietatilor detinute poate fi evaluata de catre trei firme imobiliare diferite, tinute secret, ca martori protejati..bine stiu, tb. evaluate si imobilele scrise pe numele rudelor apropiate (si verificate veniturile rudelor care au aceste imobile pe numele lor!!)..ca medicii nu-s prosti...nu cred ca zic ceva nou, unde fiscul e fisc, asa se procedeaza...
 • +3 (15 voturi)    
  Unde sunt aparatorii sistemului BEURAN? (Luni, 17 februarie 2020, 20:25)

  Giani333 [utilizator]

  Cei care i-au luat apararea PROTESTAND cu un asa TUPEU pentru acest TITAN al medicinii romanesti, trebuie cercetati si s-ar putea sa mai iasa cateva surprize la suprafata. Doar opinia mea: Mai mult ca sigur sunt parte din sistemul Beuran.
  • -4 (6 voturi)    
   poate (Marţi, 18 februarie 2020, 8:55)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Giani333

   sa fie un spagar , dar sa fie bun ca sef... nu inseamna neaaparat interes.
 • +9 (13 voturi)    
  cu ceilalți șpăgari cum rămâne? (Luni, 17 februarie 2020, 22:58)

  visio [utilizator]

  pentru morții muriți spitale cum rămâne? Cine face pușcărie pentru ei?
  • -3 (7 voturi)    
   pt mortii din spitale (Marţi, 18 februarie 2020, 8:55)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui visio

   exista colegiul medicilor si asigurarile de malpraxis... numai ei pot scapa medicii incompetenti de ceea ce pot pati pt greselile comise...

   hai sa fim seriosi... e furtuna intr-un pahar cu apa... il sapta p-asta (probabil a enervat pe cienva ) si apoi liniste... ceilalti medici o sa ia spaga in continuare,. mal praxisu o sa fie in continuare la putere, spitalele o sa fie pline de ganganii , dar fara echipamente s.a.m.d.
   mai dau putin circ la fraieri sa aiba impresia ca se schimba ceva!
   • +2 (2 voturi)    
    si furtuna aia incepe de undeva (Marţi, 18 februarie 2020, 13:14)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Si cu cat incepe intr-un punct mai sensibil poate avea efecte mai mari.
 • +7 (9 voturi)    
  daca ati sapa (Marţi, 18 februarie 2020, 8:53)

  liviu_ [utilizator]

  si cu ceilalti spagari cum ati sapar cu beruran... eheeeee eram departe....

  dar nuuuu, noi il belim pe un medic (pe buna dreptate fie vorba intre noi), dar ii uitam pe toti ceilaiti.... de exemplu bradisteanu ca sa ne oprim tot la psd

  sa nu mai vb la in ziua scandalului cu spaga lui bradisteanu oamenii primeau pricu cu mita la un anumit spital din bucuresti fara nici o problema! semn ca nici medicii nu cred ca incepe o vanatoare de spagari. pur si simplu a suparat pe cineva si acum il belesc (repet, pe buna dreptate)
 • +2 (4 voturi)    
  Oprescu 2 (Marţi, 18 februarie 2020, 15:03)

  Adrix [utilizator]

  Maestru este un fel de Oprescu 2.
 • +4 (4 voturi)    
  Nu e corect! (Marţi, 18 februarie 2020, 15:53)

  anonim_2017 [utilizator]

  Or fi buni ca medici si el si Bradisteanu, dar spaga de 30.000 lei data pt o operatie pe inima in Spitalul de stat Floreasca, vi se pare corect? mie mi se pare nesimtire curata! si tot sume imense, de 7000-10.000 lei se dau si in Fundeni;
  Nu inteleg cum poti sa dai like si sa fii de acord cu asa ceva!!! fratilor ce salarii sau pensii aveti, de va permiteti si sunteti de acord cu asemenea spagi? cred ca traim in tari diferite! inteleg, diferentele de clasa exista peste tot, dar e vorba de Spitale de stat!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by