​Conducerea Spitalului de Urgență Floreasca a aflat despre incidentul produs pe data de 22 decembrie într-una dintre sălile de operație ale unității medicale, unde o pacientă a suferit arsuri pe 40% din corp în timpul unei intervenții chirurgicale și este în stare critică, "în cursul aceleiași zile", a anunțat sâmbătă seară spitalul. Ministrul Victor Costache a declarat, sâmbătă după-amiază, că Ministerul Sănătății a aflat "din surse terțe" despre acest incident "deosebit de grav", nu de la conducerea spitalului sau a secției, cu toate că Spitalul Floreasca se află în subordinea Ministerului Sănătății. Victor Costache a trimis Corpul de Control la Spitalul Floreasca vineri seară, la 5 zile după incident.

Spitalul FloreascaFoto: AGERPRES

"Am aflat de acest incident vineri seara, prin surse terţe. În acest spital care este în subordinea MS s-a întâmplat un incident deosebit de grav, avem o pacientă de 66 de ani în stare critică, după o manevră chirurgicală inexplicabilă care nu s-a semnalat. A trebuit ca ministrul Sănătăţii să afle prin surse terţe. Nu am aflat nici de la conducerea spitalului, nici de la conducerea secţiei, nu ne-au semnalat acest incident deosebit de grav", a afirmat Victor Costache.

De asemenea, Spitalul Floreasca spune că a demarat propria "cercetare administrativă" în acest caz și susține că a pus la dispoziția Ministerului Sănătății "toate documentele obținute în cercetarea noastră administrativă". De cealaltă parte, ministrul Sănătății, Victor Costache, acuzase că "unii chirurgi implicați refuză să coopereze cu echipele de control".

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, cel care a semnalat public, sâmbătă, cazul pacientei arse în sala de operație, a acuzat și faptul că "acest incident se pare că a fost inițial mușamalizat de către Direcția de Sănătate Publică București unde Pintea a numit-o ca director executiv pe Cristina Pelin, filieră PSD".

Spitalul Floreasca a transmis, sâmbătă seară, într-un comunicat, că "în cursul dimineții de duminică, 22 decembrie 2019, pacienta în cauză, care prezenta o patologie foarte complexă și gravă, a fost supusă unei reintervenții chirurgicale de urgență, intervenție necesară pentru supraviețuirea pacientei și stabilizarea funcțiilor vitale. Intervenția chirurgicală a fost una complexă, iar in cursul acesteia s-a produs evenimentul nefericit în urma căruia au rezultat arsuri tegumentare. Incidentul a fost rapid gestionat de echipa medicală, intervenția chirurgicală fiind finalizată."

Potrivit reprezentanților Spitalului Floreasca, incidentul a fost adus la cunoștința conducerii unității medicale în aceeași zi și s-a demarat o cercetare administrativă: "În cursul aceleiași zile, incidentul a fost adus la cunostința conducerii spitalului, care s-a deplasat în unitate și a demarat o cercetare administrativă pentru a identifica circumsțantele producerii accidentului. În acest sens au fost solicitate și primite declarații ale personalului implicat în incident și au fost păstrate materialele care au legatură cu incidentul. Dacă in urma acestei cercetari administrative vor fi evidențiate fapte/aspecte cu alte conotații, vor fi sesizate organele în drept. De asemenea, în paralel, se efectuează o verificare și de catre Ministerul Sănătății, spitalul nostru punând la dispoziție toate documentele obținute în cercetarea noastră administrativă. În momentul în care cercetarea noastra va fi finalizată, concluziile vor fi făcute cunoscute."

Citește și: