​A treia tranșă de vaccin gripal, ultima, a ajuns în țară și poate fi ridicată de medicii de familie de la Direcțiile de Sănătate Publică, iar în cazul în care numărul dozelor este insuficient, acesta poate fi suplimentat, potrivit acordului cadru încheiat cu furnizorul, a anunțat vineri seară Ministerul Sănătății, într-o precizare remisă HotNews.ro. Precizările instituției conduse de Victor Costache vin după ce medicii de familie din București s-au plâns că au primit, în primele două tranșe, doar între 10 și 30 de doze de vaccin, cu toate că solicitaseră câteva sute.

VaccinFoto: Hotnews

Ministerul Sănătății amintește că a cumpărat anul acesta 1,5 milioane de doze de vaccin gripal - cu 200.000 de doze mai mult decât anul trecut - pentru vaccinarea persoanelor de la 3 ani în sus și încă aproape 10.000 de doze pentru copiii între 6 luni și 3 ani. Toate aceste doze de vaccin au fost distribuite către direcțiile de sănătate publică, iar ultima tranșă a fost distribuită în ultimele două zile, potrivit Ministerului Sănătății.

"Medicii de familie pot începe să ridice și ultima tranșă de vaccin. Urmează ca la sfârșitul lunii să fie livrate și cele 9.200 de doze pentru imunizarea copiilor cu vârste între 6 luni și 3 ani, conform calendarului stabilit. Dacă dozele de vaccin sunt insuficiente, acordul cadru încheiat de Ministerul Sănătății cu furnizorul prevede posibilitatea suplimentării numărului acestora", a precizat, pentru HotNews.ro, conf. dr. Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Până la această dată, 550.000 de persoane din categoriile considerate cu risc au fost vaccinate în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății.

În cabinetele medicilor de familie, vaccinul gripal cumpărat de Ministerul Sănătății este administrat gratuit categoriilor considerate cu risc - persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavii cronici de orice vârstă, femeile însărcinate sau copiii.

Medicii de familie din Capitală sunt nemulțumiți că au solicitat sute de doze de vaccin împotriva gripei, însă au primit de la Direcția de Sănătate Publică București doar câte 10-15 doze la prima tranșă, venită în țară luna trecută, și câte 10-30 de doze luna aceasta, când a sosit a doua tranșă de vaccinuri, a atras atenția Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov. Sandra Alexiu a acuzat faptul că, în timp ce direcțiile de sănătate publică din țară au solicitat mai multe doze de vaccin (Constanța, spre exemplu, 160.000), DSP București a solicitat doar 90.000 de doze, iar medicii de familie au primit doar câteva zeci de doze fiecare, la primele două tranșe venite în țară.

Contactată telefonic, vineri, de HotNews.ro, Cristina Pelin, directorul Direcției de Sănătate Publică București, a spus că nu poate preciza care este motivul pentru care DSP București a solicitat doar jumătate din cantitatea de vaccinuri cerută de un DSP județean, motivând că "nu are datele în față". Cristina Pelin ne-a îndemnat să facem o solicitare în scris către DSP București, la care a promis că va răspunde ulterior.

Ministerul Sănătății a precizat, pentru HotNews.ro, că repartiția dozelor de vaccin pe județe se face în funcție de catagrafierea realizată de medicii de familie.

  • Vaccinul gripal, de negăsit în România la începutul lunii noiembrie

HotNews.ro scria, în urmă cu o săptămână, că vaccinul antigripal era de negăsit la acel moment în România - lipsește atât din cabinetele medicilor de familie, unde în mod normal ar trebui să fie distribuit gratuit pentru anumite categorii de persoane considerate cu risc de îmbolnăvire, cât și din farmacii, de unde persoanele care nu beneficiază de vaccinul administrat gratuit ar fi trebuit să și-l poată cumpăra. În farmacii, vaccinul lipsește din cauză că cererea a fost, anul acesta, în premieră, de aproximativ 5 ori mai mare decât oferta, lucru care nu a fost anticipat, potrivit explicațiilor medicilor consultați de HotNews.ro și reprezentanților uneia dintre companiile care aduc vaccinul în România. În cabinetele medicilor de familie, el era așteptat să ajungă undeva în jurul datei de 20 noiembrie. A ajuns mai devreme, dar, cel puțin in București, cantitatea este insuficientă.

În ceea ce privește farmaciile, o nouă livrare de vaccinuri destinate vânzării ar urma să ajungă în România la finalul lunii noiembrie, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanții Sanofi Pasteur, cel mai mare producător de vaccin antigripal din lume.

Prețul unei doze de vaccin antigripal în farmacii este de 50-60 de lei. La medicii de familie, el este administrat gratuit categoriilor considerate cu risc - persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavii cronici de orice vârstă, femeile însărcinate sau copiii.

Cum s-a ajuns aici? "Vaccinurile s-au dat ca pâinea caldă. Vaccinul nu se mai găsește în farmacii, a dispărut complet, pentru că solicitările am înțeles că sunt de 5 ori mai mari decât oferta. Este un trend foarte bun, oamenii au înțeles în sfârșit că trebuie să se vaccineze", a explicat medicul Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, pentru HotNews.ro.

Ca și medicii de familie, compania Sanofi Pasteur, cel mai mare producător de vaccinuri la nivel mondial, una dintre companiile care aduce în România vaccinul antigripal, a observat, anul acesta, în țara noastră, "o viteză de absorbție și o cerere mult mai mari pentru vaccinul antigripal", în condițiile în care "volumele de VaxigripTetra, vaccinul gripal al Sanofi Pasteur, "pentru sezonul curent au fost estimate pe baza livrărilor de pe piața privată (piața out-of-the pocket) din sezonul precedent".

Nu doar bâlbâielile autorităților din România au făcut ca vaccinul să întârzie anul acesta sau să fie insuficient, ci și o problemă la nivel internațional - una dintre tulpinile din componența vaccinului a fost decisă, anul acesta, mai târziu decât de obicei, a explicat, pentru HotNews.ro, medicul Sandra Alexiu.

Chiar dacă vaccinarea ar fi trebuit să înceapă deja, medicul Sandra Alexiu spune că "important este să ne vaccinăm și după ce începe sezonul de gripă, ca să evităm îmbolnăvirile și decesele. Este bine să ne vaccinăm oricând, și înainte, și în sezon, pentru că sezonul de gripă începe undeva în decembrie și are un vârf în ianuarie, iar uneori, un al doilea vârf în februarie. Oricum, și dacă ne vaccinăm la sfârșitul lunii noiembrie - începutul lunii decembrie tot nu este târziu."

  • Epidemie de gripă în România la începutul acestui an, soldată cu 199 de decese

În România a fost declarată oficial, la începutul acestui an (pe 30 ianuarie), epidemie de gripă, care s-a încheiat oficial după aproape 3 luni.

Epidemia a fost declarată oficial după ce se înregistraseră 54 de decese cauzate de gripă. Numărul total de decese, până la finalul epidemiei, a fost de 199.

Citește și: