Reprezentanții Asociației Naționale a Băuturilor Răcoritoare afirmă că au aflat "cu mare surprindere, din presă" despre intenția Guvernului de a introduce o taxă suplimentară pentru băuturile răcoritoare cu conținut de zahăr. "Considerăm că această măsură ar fi discriminatorie și disproporționată, iar unicul său scop pare să fie creșterea încasărilor la bugetul de stat. Inițiativa reprezintă o suprataxă ce va afecta direct consumatorul român", consideră reprezentanții asociației.

Doza de sucFoto: Flickr

"În urmă cu patru luni, aceeași majoritate parlamentară a respins prin vot în plen o inițiativă similară a USR de taxare suplimentară a băuturilor răcoritoare. Respingerea a fost motivată de faptul că măsura era discriminatorie. ANBR consideră că taxa este ineficientă din cauza impactului negativ în economie și pentru că nu generează schimbări care să ducă la îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Totodată taxa este discriminatorie pentru că băuturile răcoritoare reprezintă în medie, doar 3% din aportul caloric zilnic al unui adult", amintește Asociația Națională a Băuturilor Răcoritoare.

Asociația Națională a Băuturilor Răcoritoare precizează că a inițiat deja demersuri "pentru a relua discuțiile cu reprezentanții autorităților privind efectele nefaste ale aceste inițiative pentru economia românească: creșterea prețurilor la raft cu până la 90%, scăderea semnificativă a contribuțiilor (impozit pe profit, taxe salariale) la bugetul statului, disponibilizări și creșterea inflației. Foarte important, va fi afectat întregul lanț valoric al acestui sector economic, care are peste 60.000 de angajați, de la fermierii români ce cultivă sfeclă de zahăr, la producătorii de materii prime și echipamente și până la distribuitori și magazine".

"Studiile de specialitate, fie că vorbim despre studii ale Comisiei Europene sau ale Organizației Mondiale a Sănătății, confirmă faptul că un stil de viață sănătos este încurajat în primul rând prin programe de educație și informare și nu prin taxare suplimentară. Astfel, taxa pe băuturi răcoritoare este unul din cele mai puțin eficiente instrumente, nefiind inclusă pe lista de recomandări de către Organizația Mondială a Sănătății. De altfel, această taxă nu și-a dovedit efectele în țările în care a fost implementată. De exemplu, în Danemarca s-a renunțat în 2014 la taxarea băuturilor răcoritoare cu zahăr, pentru că nu s-au constatat efecte benefice pentru sănătatea populației, iar industria băuturilor răcoritoare, precum și cele conexe, au fost afectate pe termen lung", adaugă reprezentanții asociației.

Asociația Națională a Băuturilor Răcoritoare este membru ROMALIMENTA (Federația Patronală din Industria Alimentară) și UNESDA (Uniunea Europeană a Asociațiilor Producătorilor de Băuturi Răcoritoare).

Ministerul Sănătății a propus taxarea cu 0,8 lei/litru a băuturilor răcoritoare îndulcite cu zahăr, al căror conținut de zaharuri este între 5-8 g zaharuri /100 ml produs și cu 1 leu/litru pentru băuturile cu peste 8 g zaharuri /100 ml produs. Pentru băuturile răcoritoare al căror conținut de zaharuri este sub 5 g/100 ml produs nu se va aplica nicio taxă. Banii colectați din taxă ar urma să fie folosiți pentru finanțarea investițiilor din sănătate. Ministerul Sănătății speră și ca această măsură să ducă la o modificare a comportamentului populației spre consumul de sucuri naturale sau fără conținut de zaharuri, în condițiile în care 52% din populaţia adultă a Uniunii Europene este supraponderală, iar 17% suferă de obezitate.

Taxarea băuturilor cu conținut ridicat de zahăr ar urma să fie aprobată săptămâna viitoare, printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului, iar măsura ar urma să se aplice începând cu data de 1 septembrie.

Potrivit unui document transmis de Ministerul Sănătății la solicitarea HotNews.ro, impactul bugetar pozitiv al taxării băuturilor cu un conținut ridicat de zahăr este estimat la 1,280 miliarde lei anual: "Din punct de vedere la estimărilor financiare, având în vedere datele statistice disponibile la nivelul INS, care estimează un consum mediu/locuitor de bauturi răcoritoare de aproximativ 80 l/locuitor/ an și aplicând un nivel minim de taxare de 0,8 lei/litru la o populație de 20 milioane locuitori rezultă un impact bugetar pozitiv de 1,280 miliarde lei, cu mențiunea că dacă această taxare își atinge obiectivul de modificare a comportamentului populației spre consumul de sucuri naturale sau fără conținut de zaharuri, sumele încasate vor înregistra o scădere progresivă".

Citește pe larg aici: