USR: Guvernul a copiat propunerea de accizare a băuturilor cu zahăr după proiectul de lege al senatorului Adrian Wiener

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 1 august 2019, 12:27 Actualitate | Sanatate


Adrian Wiener
Foto: AGERPRES
USR acuză Guvernul că vrea să taxeze băuturile răcoritoare ce au un conținut ridicat de zahăr "copiind, practic, inițiativa legislativă depusă, anul trecut, de senatorul USR Adrian Wiener, propunere trecută tacit de Senat și respinsă de Camera Deputaților". În mai 2018, senatorul USR Adrian Wiener a depus la Parlament un proiect de lege cu prevederi aproape identice cu cele propuse acum de Ministerul Sănătății - taxarea diferențiată a băuturilor cu zahăr în funcție de cantitatea de zahăr pe care o conțin.

"Propunerea guvernului copiază până și pragurile de accizare din inițiativa legislativă a senatorului USR Adrian Wiener, după cum urmează: nu se percepe acciză pentru băuturile îndulcite cu un conținut mai mic de 5 g/100 ml zahăr liber adăugat; acciză în cuantum de 0,33 bani/litru pentru băuturile cu un conținut de zahăr adăugat între 5 și 8 g/100 ml; acciză în cuantum de 1 leu/litru pentru băuturile cu un conținut de zaharuri de peste 8 g/100 ml", arată USR, într-un comunicat.

"PSD face ce știe mai bine, să copieze. De această dată, măcar, au copiat o idee benefică românilor: va duce la scăderea consumului de sucuri îndulcite și încurajarea consumului de produse naturale, mai sănătoase; va încuraja obiceiurile sănătoase de consum, în special la copii și, nu în cele din urmă, va aduce peste 1,4 miliarde lei (300 de milioane de euro). Sper ca suma astfel colectată să fie folosită în cadrul sistemului de sănătate, la finanțarea programelor de diabet, și nu folosită la acoperirea găurilor din buget și la plata pensiilor speciale", afirmă senatorul USR Adrian Wiener, medic și membru al Comisiei de Sănătate din Senat.

La depunerea proiectului de act normativ în Parlament, senatorul USR spunea că scopul inițiativei este acela de a descuraja consumul de sucuri care au conţinut mare de zahăr şi, implicit, diminuarea incidenţei bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, a obezităţii sau cancerului.

"Obiectul principal al legii nu se adresează taxării primitive a consumatorului, ci este un stimulent pentru producători de a veni în zona responsabilității sociale și de a reformula voluntar produsele astfel încât să beneficieze de accize reduse. Este evident că producătorii nu vor să rămâna în nișa de concurență cu sucurile de fructe, că vor să își mențină cota de piață la nivel de vânzări de volum. Și atunci, practic, trebuie să beneficieze de zona de accizare inferioară și să reformuleze voluntar adaosul de zaharuri", a explicat inițiatorul proiectului de lege, senatorul USR Adrian Wiener, pentru HotNews.ro.

Proiectul senatorului USR Adrian Wiener propunea o acciză diferențiată în funcție de conținutul de zaharuri: nu se percepe acciză pentru băuturile îndulcite cu un conținut mai mic de 5 g/100 ml zahăr liber adăugat; acciză în cuantum de 0,33 bani/litru pentru băuturile cu un conținut de zahăr adăugat între 5 și 8 g/100 ml; acciză în cuantum de 1 leu/litru pentru băuturile cu un conținut de zaharuri de peste 8 g/100 ml.

Impactul bugetar pozitiv era estimat la peste 1,4 miliarde lei (300 de milioane de euro), sumă care ar fi urmat să fie folosită pentru finanţarea Acţiunilor Prioritare din cadrul Sistemului Naţional Integrat al Marilor Urgenţe şi finanţarea Programului Naţional de Diabet. În acest scop, proiectul de lege urma să modifice atât Codul Fiscal, cât şi prevederile Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu privire la nivelul contribuţiilor pentru finanţarea cheltuielilor de sănătate.

Ministerul Sănătății a propus taxarea cu 0,8 lei/litru a băuturilor răcoritoare îndulcite cu zahăr, al căror conținut de zaharuri este între 5-8 g zaharuri /100 ml produs și cu 1 leu/litru pentru băuturile cu peste 8 g zaharuri /100 ml produs. Pentru băuturile răcoritoare al căror conținut de zaharuri este sub 5 g/100 ml produs nu se va aplica nicio taxă. Banii colectați din taxă ar urma să fie folosiți pentru finanțarea investițiilor din sănătate. Ministerul Sănătății speră și ca această măsură să ducă la o modificare a comportamentului populației spre consumul de sucuri naturale sau fără conținut de zaharuri, în condițiile în care 52% din populaţia adultă a Uniunii Europene este supraponderală, iar 17% suferă de obezitate.

Taxarea băuturilor cu conținut ridicat de zahăr ar urma să fie aprobată săptămâna viitoare, printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului, iar măsura ar urma să se aplice începând cu data de 1 septembrie.

Proiectul de lege inițiat de Adrian Wiener a fost adoptat tacit de Senat în noiembrie anul trecut, dar în aprilie anul acesta a fost respins de Camera Deputaților, în calitate de for decizional (doar parlamentarii USR au votat pentru).


Citește și:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3896 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  Se numeste (Joi, 1 august 2019, 12:33)

  omezu [utilizator]

  Manevra Ponta CtrlC-CtrlV, tipica p$d-istilor mafioti!
 • -11 (15 voturi)    
  solutii USR: impoziteaza si descarca o aplicatie (Joi, 1 august 2019, 12:35)

  Poiana lui Occam [utilizator]

  asta cand nu te uiti la ghem oftron
  • +5 (7 voturi)    
   Viermuș, tu zi-ne cu inginerul milițian (Joi, 1 august 2019, 13:07)

   Raoke [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   pus iară șef la vămi. Tu, Mazeta și alte lighioane.
  • 0 (2 voturi)    
   hei (Joi, 1 august 2019, 13:53)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   Introducerea acestei taxe este doar o metoda prin care guvernul pune gheara pe niste bani. Nu le pasa lor de sanatatea cetateanului. Daca le-ar fi pasat ar fi dat o lege care ar fi interzis comercializarea bauturilor cu un continut de zahar peste o anumita limita.
   • +1 (3 voturi)    
    Interzicerea (Joi, 1 august 2019, 14:26)

    unins [utilizator] i-a raspuns lui john70

    va genera contrabanda, asa cum a fost in America in timpul prohibitiei acoolului. Trebuie doar taxe mari si pentru alcool, tigari, alte produse nocive. Atat.
   • -1 (3 voturi)    
    de ce (Joi, 1 august 2019, 14:44)

    Florin Oprea [utilizator] i-a raspuns lui john70

    Eu as propune ca celor ca tine care ii obliga ei pe altii ce sa faca cu viata lor sa li se interzica sa mai deschida gura. Vorbeste pentru tine, nu ma obliga pe mine sa fac ce vrei tu.
    • 0 (0 voturi)    
     hei (Joi, 8 august 2019, 20:18)

     john70 [utilizator] i-a raspuns lui Florin Oprea

     Complet de acord. Dar atunci se termina cu sistemul medical gratuit, ca nu vrem sa platim pentru ingrijirea unora care fac prostii. Fiecare plateste pentru el.
 • +4 (6 voturi)    
  Nici o problema! (Joi, 1 august 2019, 12:43)

  MakeRoGreatAgain [utilizator]

  Tineti o lista si o aratati la alegeri sa afle lumea!
  Macar asa poate PSD mai face ceva...
 • +5 (19 voturi)    
  masura imbecila (Joi, 1 august 2019, 13:00)

  Nevermind [utilizator]

  Propusa de unii la fel si adoptata de alti tot la fel
  • -7 (11 voturi)    
   De ce este imbecilă? (Joi, 1 august 2019, 13:28)

   Raoke [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   Lasă oglinda și zi-ne și nouă.
   • +3 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 1 august 2019, 13:46)

    [anonim] i-a raspuns lui Raoke

    • +5 (5 voturi)    
     Scopul e taxarea. Zahărul e doar pretextul (Joi, 1 august 2019, 14:24)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui

     ...
     • +2 (2 voturi)    
      aici e problema (Joi, 1 august 2019, 15:45)

      tusnami [utilizator] i-a raspuns lui Harald

      Ii doare in paispe, doar sa mai iasa banul ca ajunge cutitul la os.
    • -2 (4 voturi)    
     Aceasta (Joi, 1 august 2019, 14:31)

     unins [utilizator] i-a raspuns lui

     parghie va actiona in primul rand asupra producatorului si apoi mai departe, prin pret asupra consumatorului pe care-l va forta sa consume mai putin. E buna si educatia, pentru cei putini, care inteleg de vorba buna; pentru restul, constrangerea.
    • 0 (0 voturi)    
     si de ce maltodextrina (nu maltodextroza) (Joi, 1 august 2019, 20:24)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui

     e MULt mai toxica decat zaharul? sunt si eu curios?
   • +5 (7 voturi)    
    De când este considerată o măsură ... (Joi, 1 august 2019, 13:55)

    BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui Raoke

    care va jefui populaţia printr-un nou impozit/taxă/acciză, ca fiind bună?
    • -3 (7 voturi)    
     E o suprataxare a viciului! (Joi, 1 august 2019, 15:09)

     Raoke [utilizator] i-a raspuns lui BleahBleah

     Atunci e bună! Orice taxare a viciilor este bună.
     Ia vezi câți hăndei sunt grași de bubuie de la astfel de sucuri și „mac”-uri. Care se vor îmbolnăvi și vor merge la spitale, de stat în marea lor majoritate, și vor fi tratați și cu bani din impozitele mele.
     • +1 (5 voturi)    
      Serios? (Joi, 1 august 2019, 15:20)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Raoke

      Pai haleala e un viciu pentru multi. Cand taxam si carnea de porc cu 800%? Ca doar cauza principala de deces de la noi este legata de bolile circulatorii.De ce sa te limitezi la zahar? Hai si fainoasele. Sky is the limit pentru limitatii cu limitarile.

      Apropo de taxele tale. Sunt fumator si-mi platesc prin super mega accizare in avans spitalizarea. Oricum, boala specifica ar fi scurta si raman bani dupa mine. Cum sistemul este subfinantat si eu platesc in avans, asta inseamna ca TU te tratezi AZI din banii MEI, pentru ca fondurile directe din CASS nu ajung.
      • -1 (5 voturi)    
       Faraoane, să fumezi pînă s-o face (Joi, 1 august 2019, 16:55)

       Raoke [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

       100 de lei pachetul, ai priceput. Chiar aș vrea să fii un fumător de cel puțin două pachete pe zi.
       • 0 (4 voturi)    
        :))) (Joi, 1 august 2019, 19:02)

        Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Raoke

        Ai dorinta indeplinita si chiar depasita bine. Ceea ce inseamna ca tu chiar te tratezi acum pe banii MEI. Deci, ciocu mic, scumpete atarnatoare.
     • 0 (2 voturi)    
      deci bautul de Cola e un viciu? (Joi, 1 august 2019, 20:27)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Raoke

      Sa mori tu?
      Si daca o diluez juma-juma cu votca e tot un viciu? sau e 1/2 viciu? sau 2X viciu?
      Ne lasi cu tampeniile tale?
   • -1 (3 voturi)    
    ... (Joi, 1 august 2019, 14:27)

    unins [utilizator] i-a raspuns lui Raoke

    Ha, ha, ha !!!
    • -3 (3 voturi)    
     De ce ți-ai adus aminte? (Joi, 1 august 2019, 15:10)

     Raoke [utilizator] i-a raspuns lui unins

     Zi-ne, faraoane, să râdem și noi.
     • +2 (2 voturi)    
      Vrei (Joi, 1 august 2019, 16:21)

      unins [utilizator] i-a raspuns lui Raoke

      sa-ti explic postarile tale...?
  • -3 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 1 august 2019, 13:42)

   [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

   • +2 (6 voturi)    
    obliga (Joi, 1 august 2019, 14:47)

    Florin Oprea [utilizator] i-a raspuns lui

    Obliga tu pe ai tai, de ce imi impui tu mie ce sa fac cu viata mea? Auzi, de vorba buna, s-a trezit politistul din tine, nu vrei sa ne dai si vreo doua bulane ca sa facem cum vrei tu? Nu imi zici tu si cind sa ma duc la WC?
    • 0 (4 voturi)    
     Îi spune „taxa pe viciu”. (Joi, 1 august 2019, 15:06)

     Raoke [utilizator] i-a raspuns lui Florin Oprea

     Poți să faci ce vrei cu viața ta dar, când te îmbolnăvești, dacă mergi la un spital de stat, vei fi tratat și din banii mei. Și aia mie nu-mi convine.
     • -1 (3 voturi)    
      ihi (Joi, 1 august 2019, 15:27)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Raoke

      Ai scris textul asta de la un calculator folosind atat curent electric cat si infrastructura care poate produce radiatii electro-magnetice. Nu-mi convine ca viciul tau de a comenta sferto-doct sa duca la imbolnavirea ta sau a altora, ca sa fiti tratati pe banii mei. Ma indoiesc ca vei pricepe ce am spus cu exemplul asta, dar incercarea moarte n-are.
      • 0 (4 voturi)    
       Faraoane, mă bucur că tu ești dintre (Joi, 1 august 2019, 16:58)

       Raoke [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

       cei deștepți care fumează. Eu, ca un „sferto-doct”, nu fumez.
       • +1 (3 voturi)    
        so? (Joi, 1 august 2019, 19:04)

        Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Raoke

        Fiecare cu viciile sau normalitatile lui, mai mult sau mai putin acceptate de societate sau turma, virginule. Poti avea altele si nu ar fi ok sa fie taxate/interzise. Bine, in cazul tau si a unora ca tine, as face o exceptie de la acest principiu.
   • 0 (0 voturi)    
    şi dacă Legea trecea în 2018 ... (Joi, 1 august 2019, 15:04)

    BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui

    unde crezi că se duceau banii ăia ... nu tot la bugetul ăla admistrat de PSD?
   • +1 (1 vot)    
    Nu putem să aplicăm asta şi parlamentarilor? (Joi, 1 august 2019, 15:19)

    BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui

    Taxă pe fiecare proiect de lege depus ... poate aşa mai scăpăm de toate inepţiile care trec prin parlament ... cum ar fi asta ...
   • +2 (2 voturi)    
    da da da (Joi, 1 august 2019, 15:24)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui

    Adica sa sufere toti pentru unii care nu au self-control? Pai in cazul asta, eu zic sa-i inchidem pe cei ce au nevoie de constrangeri externe care sa suplineasca vointa proprie. Patru pereti tapitati si alimentatie stiintifica.

    Apropo de logica... cvasi-ORICE produs in exces este toxic, doh.
   • -1 (1 vot)    
    comparatia nicotina vs zahar este o tampenie (Joi, 1 august 2019, 20:34)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui

    Nicotina este realmente o otrava foarte puternica care da si dependenta(alcaloid, deh)
    Zaharul este o dizaharida cu un continut caloric foarte mare si asta e singura lui problema.
    Problemele legate de nicotina si fumat au fost elucidate relativ simplu fiindca fumatul produce cancere localizate strict la plamani si esofag.
    Zaharul e demonizat fiindca in carca lui se pun toate bolile legate de imbunatatirea nivelului de trai si marirea aportului caloric general + micsorarea necesarului de calorii zilnice ale omului dintr-o societate cat de cat moderna.
 • -2 (8 voturi)    
  Mirare.. (Joi, 1 august 2019, 13:12)

  spirache [utilizator]

  Mai contează că e copiată sau nu? Daca se dovedește a fi o măsură buna, chiar nu contează. De ce nu ar copia PSD toate măsurile prezumtiv bune și țara sa meargă? Chiar nu cred că asta e o problema.
 • +5 (5 voturi)    
  USL USR (Joi, 1 august 2019, 13:58)

  mmmircea [utilizator]

  aceeasi formatie.
 • +4 (4 voturi)    
  si acuma USR o sa o respinga?... (Joi, 1 august 2019, 15:20)

  young_e [utilizator]

  ...ca fiind o masura comunistoida?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by