Vasile Ciurchea, anchetat de DNA pentru contractele CNAS privind sistemul informatic, este oficial noul președinte al Casei de Asigurări de Sănătate

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 23 iulie 2019, 22:02 Actualitate | Sanatate


Vasile Ciurchea
Foto: Agerpres
Decizia de numire a lui Vasile Ciurchea în funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a fost publicată marți seară în Monitorul Oficial. Noul președinte al CNAS este anchetat de DNA într-un dosar ce vizează contractele privind sistemul informatic al Casei, cu prejudiciu de peste 16 milioane de euro. Premierul Viorica Dăncilă a declarat că "nu există nicio acuzație la adresa lui Ciurchea" atâta timp cât nu există o hotărâre judecătorească, ci doar o anchetă în curs. Vasile Ciurchea a fost propus la conducerea CNAS de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, iar decizia de numire a fost luată de premierul Viorica Dăncilă.

 • Vasile Ciurchea, anchetat de DNA într-un dosar ce vizează contractele privind sistemul informatic, cu prejudiciu de peste 16 milioane de euro

Vasile Ciurchea a mai condus Casa Națională de Asigurări de Sănătate în perioadele iunie 2014-martie 2016 și februarie 2007-ianuarie 2009. El este anchetat de DNA într-un dosar de corupție ce vizează contractele privind sistemul informatic, în care prejudiciul se ridică la peste 16 milioane de euro.

Ciurchea a fost propus marți de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, pentru a conduce din nou CNAS. Ciurchea îl înlocuiește la conducerea Casei pe Răzvan Vulcănescu, numit președinte interimar în luna iunie. Răzvan Vulcănescu își va continua activitatea în conducerea CNAS ca vicepreședinte, funcție pe care o ocupa anterior numirii ca președinte interimar.

Vasile Ciurchea este cercetat de DNA, alături de alte persoane care dețin sau au deținut funcții de conducere în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, într-un dosar de corupție în care prejudiciul este estimat la peste 16 milioane de euro. Faptele cercetate de procurori vizează contractele încheiate privind sistemul informatic.

Viorica Dăncilă

Vasile Ciurchea a demisionat de la conducerea Casei în martie 2016 tot în urma unui scandal legat de nefuncționarea sistemului cardului de sănătate, similar cu cel de acum.

Înainte de a fi numit la conducerea CNAS în 2007, Ciurchea a fost director la Agenţia Naţională de Programe din Ministerul Sănătăţii şi director general în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate.

Propunerea privind numirea lui Vasile Ciurchea pentru al doilea mandat la conducerea CNAS i-ar fi fost transmisă de Sorina Pintea premierului Viorica Dăncilă după ce ministrul Sănătății a anunțat luni că îl va demite marți pe Răzvan Vulcănescu, președintele interimar al CNAS, dacă acesta nu își dă demisia.

Viorica Dăncilă a cerut demisia sau demiterea lui Răzvan Vulcănescu încă de joia trecută, în urma crizei fără precedent a sistemului informatic al cardului național de sănătate, care nu funcționează de 3 săptămâni.

 • Dăncilă despre Ciurchea: E un profesionist, e foarte bine pregătit. Nu există nicio acuzație la adresa sa

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat marți după-amiază că l-a numit pe Vasile Ciurchea la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, înainte ca decizia să apară în Monitorul Oficial. Dăncilă a fost iritată de întrebările presei privind numirea lui Ciurchea în contextul în care acesta este anchetat de DNA într-un dosar ce vizează contractele privind sistemul informatic, cu prejudiciu de peste 16 milioane de euro. Dăncilă spune că "nu există nicio acuzație la adresa lui Ciurchea" atâta timp cât nu există o hotărâre judecătorească, ci doar o anchetă în curs.

"Am văzut aceste lucruri în spațiul public. Am considerat, atunci când a venit propunerea de la Sorina Pintea, că avem nevoie de un specialist. Există probleme la CNAS în acest moment, nu putem face experiențe, avem nevoie de un om care cunoaște sistemul, care este foarte bine pregătit. M-am uitat la aceste nereguli despre care vorbiți dumneavoastră. Nu a fost audiat, nu este nicio acuzație la adresa domnniei sale. Dacă vom constata că domnul Circhea a încălcat legea, atunci bineînțeles că vom lua măsuri", spune Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă a adăugat că numirea lui Ciurchea este una "provizorie", iar în cazul în care "vor fi probleme", acesta va fi schimbat.

Despre ancheta de la DNA în care este vizat Ciurchea, Viorica Dăncilă spune că "este o anchetă în desfășurare. În urma acestei anchete avem certitudinea că este vinovat, că este vreo problemă? Este o directivă care spune că există prezumția de nevinovăție. Această directivă europeană trebuie să fie pentru toți. Atâta timp cât nu este judecat... atunci când va fi trimis în judecată, noi îl vom elibera din funcție. Dacă apar elemente noi că se face vinovat de un anumit aspect."

Dăncilă mai spune că "eu am avut dosar penal pe trădare, ce trebuia să fac, să îmi dau demisia? Atâta timp cât nu există o hotărâre judecătorească, nu pot să îl acuz eu. Va fi trimis în judecată, facem o schimbare. Este un profesionist, a lucrat în sistem, am căutat să numesc să numesc un profesionist."

"Pot exista plângeri pentru fiecare dintre noi. Trebuie să vedem dacă ele sunt fundamentate", consideră primul ministru.

"Eu sunt pentru justiție independentă, pentru statul de drept, dar și pentru respectarea drepturilor și libertăților oamenilor. Judecata e înfăptuită de judecător", mai spune Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă a fost întrebată și dacă propunerea de numire a lui Ciurchea a venit din zona ALDE, în condițiile în care în spațiul public a circulat informația că acesta ar fi un apropiat al lui Călin Popescu Tăriceanu: "Nu am discutat cu domnia sa, nu îl cunosc. Nu îl cunosc pe domnul Ciurchea, nu știu de cine a fost apropiat sau nu a fost apropiat", a fost răspunsul premierului.

 • Sistemul cardului de sănătate nu funcționează de 23 de zile

Sistemul informatic al cardului de sănătate nu funcționează astăzi pentru a 23-a zi consecutiv, fiind cea mai gravă avarie de la darea sa în folosință. Sistemul informatic PIAS (Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate) a funcționat pentru scurt timp vineri după-amiază, însă acum este din nou nefuncțional.

CNAS a furnizat ultimele informații despre sistemul cardului de sănătate joia trecută, când anunțase că face teste finale pentru repornirea lui, iar ministrul Sorina Pintea spunea, joi seară, că speră ca sistemul să funcționeze până la începutul acestei săptămâni.CNAS anunțase, joia trecută, că efectuează "testele finale pentru revenirea la modul de lucru uzual, online, al platformei PIAS", dar susținea că "starea de indisponibilitate nu înseamnă că sistemul informatic nu a funcționat în această perioadă".

"Este o avarie foarte gravă, chiar dacă ei evită să spună. Ei nu au avut curajul să spună. Tot sistemul e prăbușit" - declara săptămâna trecută Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, pentru HotNews.ro.

 • Sandra Alexiu, medic de familie: Tot sistemul e prăbușit, chiar dacă ei evită să spună

"Este o avarie foarte gravă, chiar dacă ei evită să spună. E foarte grav probabil. Ei nu au avut curajul să spună. Tot sistemul e prăbușit", declara la finalul săptămânii trecute Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, pentru HotNews.ro.

Medicii nu pot, conform legii, să efectueze niciun fel de operațiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate, riscând să achite contravaloarea lor din buzunar. În aceste condiții, o parte dintre pacienți ajung să fie trimiși acasă.

Sandra Alexiu mai spunea că sistemul a funcționat într-adevăr offline și preciza că "noi funcționăm la cabinete cu niște limitări, dar funcționăm. Dar sistemul informatic nu este pornit, adică nu știu dacă au făcut testul sau nu, dar nu merge."


Sandra Alexiu

Sandra Alexiu spune că numărul pacienților care au fost trimiși acasă în această periodă fără să fie consultați este mic, dar confirmă că "pacienții sunt trimiși acasă de frica imputărilor. Pentru că, dacă cumva se interpretează eronat, noi toate astea le vom plăti din buzunar. Deși, conform legii, în momentul în care Casa de Asigurări declară că sistemul s-a oprit, atunci noi suntem absolviți de orice imputare pe perioada când nu funcționează. Dar ne e frică, că suntem pățiți".

"Dar lucrurile pentru care trimiți pacienții acasă sunt: că nu poți să verifici calitatea de asigurat, online, nu poți să validezi un card nou, pentru că acela se validează numai în online, nu poți să verifici dacă pacientul este internat în spital în același timp, ca să nu apară dubluri. Pacientul are dreptul să ia 7 medicamente decontate pe lună, atât decontează Casa de Asigurări. Dacă a fost la cardiolog și acolo i-a dat o rețetă cu 3 medicamente, mie îmi apare alertă, că sunt deja 3 medicamente, eu pot să mai dau maximum 4. Asta nu se poate vedea dacă sistemul nu funcționează", explică medicul.

Sandra Alexiu mai spune că problemele nu îi afectează doar pe pacienți, ci și pe medici: "Din cauza faptului că nu funcționează, noi, medicii, nu am putut face raportările. Raportarea serviciilor medicale se face în primele zile ale lunii următoare - în primele 4-7 zile calendaristice noi trimitem în sistemul informatic tot ce am lucrat cu o lună în urmă. După ce trimitem în sistemul informatic, Casa emite un decont și pe baza decontului noi facturăm serviciile și trimitem la Casa de Asigurări. Iar pe baza facturii, ei ne trimit banii cu care ne întreținem cabinetul. În momentul în care sistemul nu funcționează, noi nu am putut face raportări. Dacă nu pot face raportări eu nu primesc decont, nu pot factura, dacă nu pot factura, nu primesc banii. Iar în contract scrie că CNAS trebuie să îmi dea banii până pe data de 18 a lunii. Astăzi suntem în 18. Noi nu am primit banii, nu pot să fac plățile la salarii, în condițiile în care eu am salariați, trebuie să plătesc la ANAF la timp taxele, altfel am penalități. Eu nu pot să plătesc din cauză că nu am primit banii de la Casă."

 • O situație absurdă: Cum a fost lăsat sistemul IT din sănătate fără servicii de mentenanță la bazele de date Oracle

"Există fapte de natură penală" în legătură cu faptul că baza de date a sistemului a fost lăsată fără servicii de mentenanță, a anunțat luni ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Sorina Pintea a mai anunțat luni că "în cursul zilei de astăzi se va face o procedură de achiziție în regim de urgență pentru servicii de mentenanță a bazei de date pentru sistemul informatic al cardului de sănătate, care să asigure o perioadă tampon", până la încheierea unui contract pentru servicii de mentenanță pe termen mai lung. Potrivit ministrului Sănătății, "există fapte de natură penală" în legătură cu faptul că baza de date a sistemului a fost lăsată fără servicii de mentenanță, iar un raport pe această temă va fi trimis la DNA.HotNews.ro a investigat cum a ajuns CNAS să rămână fără mentenanța Oracle, esențială pentru întreg sistemul IT și a descoperit o situație incredibilă.

Cu o mentenanță expirată în decembrie 2018 și fără personal IT specializat în tehnologia Oracle, CNAS a lansat în ianuarie o procedură simplificată de achiziție pentru 6 luni a acestor servicii. Luna trecută, procedura a fost anulată.


Citește și:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


5706 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  Continuitatea furtului e garantata (Miercuri, 24 iulie 2019, 2:21)

  Karabulea [utilizator]

  CNAS e una din vacile de muls bani ale PSD. Ciurchea e un pion care va fi oricum sacrificat, dar acum i s-a dat si o vesta exploziva ca sa faca gaura ca lumea, daca tot se duce la parnaie.
  • +4 (4 voturi)    
   normal... (Miercuri, 24 iulie 2019, 9:52)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Karabulea

   te duci la spital: avem placa de titan, dar nu avem suruburi; nu avem perfuzoare; ora de vizita e peste 5 minute, chiar asa nici de o cafea? (portar); asta ca sa nu vorrbest de spaga subanteleasa la medici si asistente si toate au fost traite de mine (ma rog aia cu placa de titan de o ruda , dar am fost de fata)
   si eu merg FOARTE rar prin spitale...

   oamenii sunt obisnuiti deja cu un sistem de .... "coplata" sa zicem, la spital... acest hot (aproape dovedit) doar o sa mai taie niste bani pt partid si lumea o sa trebuiasca sa cumpere cu 2-3 medicamente in plus ca sa aiba bani psd sa fure
 • +9 (9 voturi)    
  Prim ministru (Miercuri, 24 iulie 2019, 4:47)

  Celbland [utilizator]

  Vasile Ciurchea este anchetat de DNA în urma unui raport al Corpului de Control al Primului Ministru din 2012.

  Cu toate acestea, Viorica Dăncilă, prim ministru, nu-l consideră vinovat, împotriva spuselor propriului corp de control. Cred că este dusă rău cu pluta.
  • +4 (4 voturi)    
   Ferma Animalelor (Miercuri, 24 iulie 2019, 7:26)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Celbland

   Cu adanca consideratie pentru Studiul Frenologic si Estetic al exemplarului pozat la articol, putem spune ca Pavianul PM a numit Suinul la Destinele Sanatatii Romanilor

   A fi de porc= a fi sanatos
  • +2 (6 voturi)    
   Departe de mine sa tin cu PSD. (Miercuri, 24 iulie 2019, 8:56)

   Marionette [utilizator] i-a raspuns lui Celbland

   Dar daca este anchetat din 2012 si chiar de-ar fi hot si-ar fura si fura de 7 ani atunci eu propun sa-l decoram si sa-i anchetam pe aia de la DNA care-s incompetenti.
   Sau daca-i anchetat de 7 ani si nu e dat in judecata si nu este gasit vinovat, doar e anchetat de 7 anii (!!!) pi atunci e hartuire frate.
   Oricine poate fi anchetat oricand. ANAF poate ancheta Hotnews maine pentru o evaziune inexistenta, dar ei fac ancheta ca o banuiesc. Si nu o gasesc si ancheteaza 10 ani. Inseamna ca 10 ani Hotnews nu mai trebuie citit?
  • +4 (4 voturi)    
   in schimb (Miercuri, 24 iulie 2019, 9:49)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Celbland

   nu o sustin pe Kovesi pentru ca este un dosar penal deschis de slugile lor din SS...

   cam multe standarde duble prin Partidul Salvati Detinutii
 • +5 (5 voturi)    
  ok (Miercuri, 24 iulie 2019, 7:03)

  DoarEUEUEU [utilizator]

  Sa zicem ca inca nu este o decizie inca in privinta vinovatiei, inca, daca peste o saptamana apare aceasta. Ce facem schimbam schimbarea? Facem de 2 ori lucrurile, sau au ramas fara oameni de schimbat?
  • +2 (4 voturi)    
   nope (Miercuri, 24 iulie 2019, 9:48)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui DoarEUEUEU

   problema e simpla... in anumite functii nu este acceptabila nici presupunerea unei infractiuni.

   ok, accept ideea ca nu poti refuza un post pentru ca s-a trezit unu pe care nici nu-l cunosti sa te reclame ca ai violat licurici, dar cand un dosar este suficient de avansat... cu probe rezonabile, ar trebui sa nu mai ai dreptul sa ocupi asemenea functii... si daca se dovedeste ca esti nevinovat ar trebui sa fi compensat sau sa poti ocupa atunci functia respectiva ...
 • +1 (1 vot)    
  Go Go PSD (Miercuri, 24 iulie 2019, 7:34)

  MakeRoGreatAgain [utilizator]

  Go Down... FASTER!
  • +2 (2 voturi)    
   pe dracu (Miercuri, 24 iulie 2019, 9:46)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

   ca ei o iau doar in sus
   mai au sa dea softu de numarare a voturilor la AEP si s-a terminat democratia
   justitia e a lor, jandragmeria, politia, CCR

   mai ramane armata, ATAT! desi nustiu ce schimbari s-au facut si pe acolo
 • +5 (9 voturi)    
  zice (Miercuri, 24 iulie 2019, 7:45)

  nahir [utilizator]

  analfabeta funcțional : "nu există nicio acuzație la adresa lui Ciurchea" atâta timp cât nu există o hotărâre judecătorească, ci doar o anchetă în curs”.
  Adică, pentru un membru psd, o anchetă penală pentru o delapidare de 17 milioane de euro, nu e o acuzație. Kovesi trebuie însă să-și clarifice problemele din justiție.
  TNR o să falimenteze dacă tuta tutelor continuă cu inepțiile astea.
  • +3 (3 voturi)    
   in romanica (Miercuri, 24 iulie 2019, 9:45)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   "prezumtia de nevinovatie" e valabila, sau nu in functie de interese
 • +1 (3 voturi)    
  cercetat (Miercuri, 24 iulie 2019, 8:42)

  codrean [utilizator]

  la DNA de trei ani si netrimis in judecata ? Procurorii sunt datori cu solutii mai rapide : ori laie,ori balaie. Ca asa, 'intindem pelteaua" , de la ani ajungem la decenii ...
  • +2 (2 voturi)    
   de peste 1 an (Miercuri, 24 iulie 2019, 9:44)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   DNA nu mai are sef....
   de asemenea sunt subfinantati, nu au personal suficient etc...

   cati maifioti ai vazut tu sponsorizand politia?!
   crezi ca PSD da bani pentru justitie?!
  • +1 (1 vot)    
   DNA în acțiune... (Miercuri, 24 iulie 2019, 13:02)

   NicioLae2 [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   Procurorii de la DNA își bagă un deget în gură și-l ridică apoi în sus. Să vadă dincotro bate vântul.
   În funcție de asta, mai bagă un dosar mai la fund, mai subțiază alte dosare...
   De-abia după parlamentare vom vedea cu cine și cum joacă ei.
 • +2 (2 voturi)    
  Nu este singura institutie (Miercuri, 24 iulie 2019, 9:06)

  ABBV [utilizator]

  care este cu probleme ...Incercati http://www.anpm.ro ....Si ceva imi lasa impresia ca sunt si altele....Daca aveti impresia ca la posturile alea in IT cu salarii de salarii la stat ajung oameni competenti .....va inselati amarnic! Cuvantul de ordine este "in familie" . Si daca au mai fost oameni competenti au plecat....
 • +3 (3 voturi)    
  mda (Miercuri, 24 iulie 2019, 9:37)

  SoulSearcher [utilizator]

  https://youtu.be/Y0e-J2QaPBA

  cam asa arata serverele CNAS....

  vai de capul nostru
 • +2 (2 voturi)    
  genial.... (Miercuri, 24 iulie 2019, 9:43)

  liviu_ [utilizator]

  dictatura frate...
  si stai sa vezi cand iau si softul de detectie al votului dublu de la STS... ca nu se pune problema de "daca" , ci de "cand"
 • +2 (4 voturi)    
  FaDoino, 16 milioane euro, sunt nimic la voi, fa? (Miercuri, 24 iulie 2019, 10:21)

  deval [utilizator]

  Chiar s-au terminat profesionistii ? In ce e profesionist nenea asta , in funtii publice inalte ?!
  De fapt, Coana Mita Biciclista selecteaza ca fiind profesionisti pe cei capabili de coruptie la nivel inalt , ca si inainte de a fi ''prizoniera''Infractorului ' pentru simplul motiv ca cei care hotarasc sunt aceeasi : finantatorii partidului, papusarii care de fapt conduc Romania' beneficiarii ''politicilor'' Ciumei Rosii .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by