Surse: Vasile Ciurchea, anchetat de DNA într-un dosar ce vizează contractele privind sistemul informatic CNAS, cu prejudiciu de 16 milioane de euro, propus de Sorina Pintea la șefia Casei

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 23 iulie 2019, 14:12 Actualitate | Sanatate


Vasile Ciurchea
Foto: Agerpres
Vasile Ciurchea, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în perioadele iunie 2014-martie 2016 și februarie 2007-ianuarie 2009, anchetat de Direcția Națională Anticorupție într-un dosar de corupție ce vizează contractele privind sistemul informatic, în care prejudiciul se ridică la peste 16 milioane de euro, este propunerea ministrului Sănătății, Sorina Pintea, pentru a conduce din nou CNAS. Ciurchea ar urma să îi ia locul lui Răzvan Vulcănescu, demis marți de Viorica Dăncilă, iar propunerea i-ar fi fost deja trimisă premierului, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Președintele interimar al CNAS, Răzvan Teohari Vulcănescu, a fost demis marți de premierul Viorica Dăncilă. Viorica Dăncilă a dispus şi trimiterea la CNAS a Corpului de control, pentru verificări.

Vasile Ciurchea este cercetat de DNA, alături de alte persoane care dețin sau au deținut funcții de conducere în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, într-un dosar de corupție în care prejudiciul este estimat la peste 16 milioane de euro. Faptele cercetate de procurori vizează contractele încheiate privind sistemul informatic al CNAS. (Vezi detalii aici) Singura persoană cercetată în același dosar ca și Vasile Ciurchea care mai ocupă în acest moment o funcție de conducere în cadrul CNAS este Liliana Maria Mihai, director general al Casei. Alături de Vasile Ciurchea și Liliana Mihai, în dosar mai sunt cercetați Valeriu Simion, vicepreședinte al CNAS la data faptelor, Leana Stoea, director general adjunct al CNAS la data faptelor, Mihai Bejat, director la Direcția Tehnologia Informației din cadrul CNAS la data faptelor, Ovidiu Munteanu, director la Direcția Juridic și Contencios din cadrul director la Direcția Juridic și Contencios din cadrul CNAS la data faptelor, Irinel Popescu, fost președinte al CNAS, Maria Mihaela Constantin, fost director general adjunct și Istvan Lucian Medveș, fost director la Direcția Tehnologia Informației.

Vasile Ciurchea a demisionat de la conducerea Casei în martie 2016 tot în urma unui scandal legat de nefuncționarea sistemului cardului de sănătate, similar cu cel de acum.Înainte de a fi numit la conducerea CNAS în 2007, Ciurchea a fost director la Agenţia Naţională de Programe din Ministerul Sănătăţii şi director general în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate.

Propunerea privind numirea lui Vasile Ciurchea pentru al doilea mandat la conducerea CNAS i-ar fi fost transmisă de Sorina Pintea premierului Viorica Dăncilă după ce ministrul Sănătății a anunțat luni că îl va demite marți pe Răzvan Vulcănescu, președintele interimar al CNAS, dacă acesta nu își dă demisia.

Răzvan Vulcănescu a fost numit președinte interimar al CNAS luna trecută, el ocupând anterior funcția de vicepreședinte al Casei. Cel mai probabil, Vulcănescu își va păstra acum funcția de vicepreședinte, în urma acestei mutări.

Viorica Dăncilă a cerut demisia sau demiterea lui Răzvan Vulcănescu încă de joia trecută, în urma crizei fără precedent a sistemului informatic al cardului național de sănătate, care nu funcționează de 3 săptămâni.

UPDATE Ora 16:05 HotNews.ro a încercat, marți, să o contacteze pe Sorina Pintea, pentru a clarifica motivele care au stat în spatele propunerii ca Vasile Ciurchea să conducă din nou CNAS. Ministrul Sănătății nu a putut fi contactat până în acest moment.


Citește și:

 • Sistemul cardului de sănătate nu funcționează de 23 de zile

Sistemul informatic al cardului de sănătate nu funcționează astăzi pentru a 23-a zi consecutiv, fiind cea mai gravă avarie de la darea sa în folosință. Sistemul informatic PIAS (Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate) a funcționat pentru scurt timp vineri după-amiază, însă acum este din nou nefuncțional.

CNAS a furnizat ultimele informații despre sistemul cardului de sănătate joia trecută, când anunțase că face teste finale pentru repornirea lui, iar ministrul Sorina Pintea spunea, joi seară, că speră ca sistemul să funcționeze până la începutul acestei săptămâni.

Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) nu funcționează nici marți:


CNAS anunțase, joia trecută, că efectuează "testele finale pentru revenirea la modul de lucru uzual, online, al platformei PIAS", dar susținea că "starea de indisponibilitate nu înseamnă că sistemul informatic nu a funcționat în această perioadă".

"Este o avarie foarte gravă, chiar dacă ei evită să spună. Ei nu au avut curajul să spună. Tot sistemul e prăbușit"
- declara săptămâna trecută Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, pentru HotNews.ro.

 • Sandra Alexiu, medic de familie: "Tot sistemul e prăbușit, chiar dacă ei evită să spună"

"Este o avarie foarte gravă, chiar dacă ei evită să spună. E foarte grav probabil. Ei nu au avut curajul să spună. Tot sistemul e prăbușit", declara la finalul săptămânii trecute Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, pentru HotNews.ro.

Medicii nu pot, conform legii, să efectueze niciun fel de operațiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate, riscând să achite contravaloarea lor din buzunar. În aceste condiții, o parte dintre pacienți ajung să fie trimiși acasă.


Medicul Sandra Alexiu

Sandra Alexiu mai spunea că sistemul a funcționat într-adevăr offline și preciza că "noi funcționăm la cabinete cu niște limitări, dar funcționăm. Dar sistemul informatic nu este pornit, adică nu știu dacă au făcut testul sau nu, dar nu merge."

Sandra Alexiu spune că numărul pacienților care au fost trimiși acasă în această periodă fără să fie consultați este mic, dar confirmă că "pacienții sunt trimiși acasă de frica imputărilor. Pentru că, dacă cumva se interpretează eronat, noi toate astea le vom plăti din buzunar. Deși, conform legii, în momentul în care Casa de Asigurări declară că sistemul s-a oprit, atunci noi suntem absolviți de orice imputare pe perioada când nu funcționează. Dar ne e frică, că suntem pățiți".

"Dar lucrurile pentru care trimiți pacienții acasă sunt: că nu poți să verifici calitatea de asigurat, online, nu poți să validezi un card nou, pentru că acela se validează numai în online, nu poți să verifici dacă pacientul este internat în spital în același timp, ca să nu apară dubluri. Pacientul are dreptul să ia 7 medicamente decontate pe lună, atât decontează Casa de Asigurări. Dacă a fost la cardiolog și acolo i-a dat o rețetă cu 3 medicamente, mie îmi apare alertă, că sunt deja 3 medicamente, eu pot să mai dau maximum 4. Asta nu se poate vedea dacă sistemul nu funcționează", explică medicul.

Sandra Alexiu mai spune că problemele nu îi afectează doar pe pacienți, ci și pe medici: "Din cauza faptului că nu funcționează, noi, medicii, nu am putut face raportările. Raportarea serviciilor medicale se face în primele zile ale lunii următoare - în primele 4-7 zile calendaristice noi trimitem în sistemul informatic tot ce am lucrat cu o lună în urmă. După ce trimitem în sistemul informatic, Casa emite un decont și pe baza decontului noi facturăm serviciile și trimitem la Casa de Asigurări. Iar pe baza facturii, ei ne trimit banii cu care ne întreținem cabinetul. În momentul în care sistemul nu funcționează, noi nu am putut face raportări. Dacă nu pot face raportări eu nu primesc decont, nu pot factura, dacă nu pot factura, nu primesc banii. Iar în contract scrie că CNAS trebuie să îmi dea banii până pe data de 18 a lunii. Astăzi suntem în 18. Noi nu am primit banii, nu pot să fac plățile la salarii, în condițiile în care eu am salariați, trebuie să plătesc la ANAF la timp taxele, altfel am penalități. Eu nu pot să plătesc din cauză că nu am primit banii de la Casă."

 • O situație absurdă: Cum a fost lăsat sistemul IT din sănătate fără servicii de mentenanță la bazele de date Oracle

"Există fapte de natură penală" în legătură cu faptul că baza de date a sistemului a fost lăsată fără servicii de mentenanță, a anunțat luni ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Sorina Pintea a mai anunțat luni că "în cursul zilei de astăzi se va face o procedură de achiziție în regim de urgență pentru servicii de mentenanță a bazei de date pentru sistemul informatic al cardului de sănătate, care să asigure o perioadă tampon", până la încheierea unui contract pentru servicii de mentenanță pe termen mai lung. Potrivit ministrului Sănătății, "există fapte de natură penală" în legătură cu faptul că baza de date a sistemului a fost lăsată fără servicii de mentenanță, iar un raport pe această temă va fi trimis la DNA.HotNews.ro a investigat cum a ajuns CNAS să rămână fără mentenanța Oracle, esențială pentru întreg sistemul IT și a descoperit o situație incredibilă.

Cu o mentenanță expirată în decembrie 2018 și fără personal IT specializat în tehnologia Oracle, CNAS a lansat în ianuarie o procedură simplificată de achiziție pentru 6 luni a acestor servicii. Luna trecută, procedura a fost anulată.


Citește pe larg aici:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6522 vizualizari

 • +18 (18 voturi)    
  adica ? Profilul se potriveste postului (Marţi, 23 iulie 2019, 14:20)

  Poiana lui Occam [utilizator]

  si agentiei care face alba-neagra cu banii contribuabilor.
  De ce nu se poate ocupa ANAF de contributia de sanatatae ? Ca ajung in acelasi loc banii.
  Adica intr-o groapa fara fund unde sunt spitalele si autostrazile dvs.
  • -7 (9 voturi)    
   Iata ce ancheteaza procurorii...(fapte 2007-2009) (Marţi, 23 iulie 2019, 16:27)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   "Din probele administrate a rezultat că aceste acte adiționale au fost încheiate în următoarele condiții:
   - fără să se aplice o procedură de achiziție conform legii;
   - CNAS a acceptat propunerile SC HP ROMÂNIA fără o analiză proprie a necesarului și a prețului ofertat, fără o negociere reală și fără o fundamentare a tarifului din partea furnizorului,
   - ofertele SC HP ROMÂNIA SRL nu au fost analizate în cadrul Comisiei de negociere/de analiză și evaluare tehnico-economică de optimizare a SIUI
   - aceste servicii au fost subcontractate până la prestatorii direcți, la prețuri din ce în ce mai mici, astfel încât pentru serviciile efectiv efectuate, prestatorii au încasat cel mult 200 de euro/zi-om...."

   =========================

   Adica, il ancheteaza pe ala PENTRU CA sistemul a functionat (nu ca azi).

   Ce credeti ca va face azi aceiasi persoana?

   Sistemul a cazut?
   -Da-l in PLM!
   -sa se faca o comisie de analiza proprie a necesarului....(medicii sa spuna, pe cap de vita furajata, cati biti de memorie RAM au nevoie)
   - sa se aplice o procedura de achizitie conform legii (se pare ca asta a facut si inainte, de vreme ce, azi, la 10-12 ani de la "comiterea faptelor" procurorii nu reusesc inca sa-l infunde. )
   - furnizorul sa-si "fundamenteze" tariful. Ce daca-i privat, Procurescu vrea sa stie!
   - va infiinta "Comisia de negociere/de analiză și evaluare tehnico-economică de optimizare a SIUI ", comisie care va analiza cu atentie...si multe semnaturi
   - la ultima, aia cu subcontractarea, seful CNAS se va mai gandi, cum sa faca si aici o comisie care sa-l scape de dureri de cap.

   ==============

   Sistemul va merge din ce in ce mai prost, dar Gigel va face totul ca la carte, cum zice Procurescu Anticoruptionen. Nu se intampla nimic daca sistemul pica o luna, doua - oamenii tot mor, n'asa? - romanii sunt fericiti ca "iata, nu s-a furat un leu"!

   Si daca ceva nu merge, bineinteles ca de vina-s Dragnia si ciuma rosie!
   • +2 (2 voturi)    
    esti inteligent niulukule (Marţi, 23 iulie 2019, 17:58)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Dupa tine sistemul ala e perfect si non-perfectibil fiindca a functionat ca vai de mama lui pana acum.
    Si, ca si in cazul autostrazilor sau oricaror investitii majore, este imposibil ca statul sa deruleze o procedura cap-coada cu respectarea tuturor cerintelor de transparenta si eficienta.
    Deci continuam cu para'ndarat si bani aruncati pe geam din banii contribuabililor.
    Vezi ca e un topic intreg in care IT-istii de pe aici explica pe intelesul tuturor de ce sistemul CNAS e o mizerie si a fost o mare furtaciune.
   • +3 (3 voturi)    
    Pai, (Marţi, 23 iulie 2019, 18:09)

    Jar [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    nu de ciuma rosie vorbisi pana acu'?
    Mie mi s-a facut dor de Codruta...
 • +27 (29 voturi)    
  PSD, vesnica reciclare (Marţi, 23 iulie 2019, 14:23)

  carmen_i [utilizator]

  PSD nu poate propune decat vechii lor tovarasi, cu experienta in coruptie. Nu poate fi pus un om din afara PSD, cinstit si cu experienta manageriala? nu, ca de unde se mai poate fura ulterior?

  Dar ce sa ne astaptam de la o ciuma ca Pintea, care musamalizeaza sistematic toate problemele sistemului sanitar, iar cand le recunoaste, vorbeste de parca n-ar fi vina lor.
  • +21 (21 voturi)    
   "pleacă ai noştri/vin ai noştri" (Marţi, 23 iulie 2019, 14:32)

   Soarele [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   ... la fel de actuală este zicala indiferent că e vorba de PCR, FSN sau PSD
 • +28 (28 voturi)    
  Sa vedem acum... (Marţi, 23 iulie 2019, 14:31)

  Cataleya [utilizator]

  ...mai declara Dancila ca individul "trebuie sa-si rezolve mai intai problemele din justitie"?
  Sau asta e valabil doar pt Kovesi?
 • +20 (22 voturi)    
  Merge (Marţi, 23 iulie 2019, 14:33)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Trebuie om de incredere acolo. Propagandista Pintea, ea insasi o carierista inhaitata cu Ciuma Rosie, nu putea alege decat un mafiot din aceeasi gasca de infractori numita psd.
 • +25 (27 voturi)    
  mda (Marţi, 23 iulie 2019, 14:34)

  SoulSearcher [utilizator]

  mi se pare logic, pune lupu inapoi paznic pe oi...

  te doare mintea pe zi ce trece de scursurile angajate la buget pe banii nostri
 • +23 (25 voturi)    
  interesantă (Marţi, 23 iulie 2019, 14:40)

  nahir [utilizator]

  propunerea ministrului sănătății.
  După ce a zis că face sesizare la DNA pentru ce s-a întâmplat la CNAS în privința cardului de sănătate, îl propune la înlocuirea actualului președinte, pe unul care este anchetat de DNA exact pt. corupție ce vizează contractele privind sistemul informatic din CNAS.
  Madam pintea, ai pus-o cu intelectul.
  • +19 (23 voturi)    
   O credeai, cumva, deșteaptă???? (Marţi, 23 iulie 2019, 15:03)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   Ce naiba, șefule???
 • +20 (22 voturi)    
  Cei 900 EUR (Marţi, 23 iulie 2019, 15:00)

  fdaniel [utilizator]

  Cei 900 EUR alocați în regim de urgență de CNAS pentru sistemul informatic se vor deduce din cei 16 milioane sau sunt separat?
  • +12 (12 voturi)    
   sa repari 100 de milioane cu 900 de euro (Marţi, 23 iulie 2019, 15:38)

   olariub2005 [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   asta intr-adevar e o miscare "desteapta"; cine a propus-o poate fi dat afara instant. Cu 900 de euro se poate sterge probabil praful in camera serverelor.
  • +2 (2 voturi)    
   Buna intrebarea! (Marţi, 23 iulie 2019, 16:23)

   BibiAfricanul [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   :-)))))))))))))))))))
 • +23 (27 voturi)    
  Era clar că tot un penal numeau. De-al lor. (Marţi, 23 iulie 2019, 15:02)

  prec [utilizator]

  Sunt conduși de penali, promovează penali.
 • +12 (14 voturi)    
  Asta sigur e mai bun! (Marţi, 23 iulie 2019, 15:14)

  Popcea [utilizator]

  E clar ca cel demis era un neprofesionist: nici sistemul nu mergea bine, nici contractul de mentenanta nu s-a semnat, asa ca nici shpaga nu avea cum sa intre in buzunarul PSD. Pe cand noul propus (vechiul Vasile Ciurchea) stie cum se fac banii: 16 milioane inseamna ceva. Si cu banii astia l-au prins, cati or mai fi pe langa... Oricum omul e nevinovat pana la sentinta definitiva, adica peste vreo 5 ani, timp in care mai poate produce bani pentru partid.
  • +9 (11 voturi)    
   Campanie reusita (Marţi, 23 iulie 2019, 15:37)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Popcea

   Fără penali in functie publica !

   S-a sters la dos Ciuma Rosie cu referendumul si cu ce vrea populimea. Scopul lor e FURTUL, FURTUL si iar FURTUL.
 • +10 (12 voturi)    
  cum ? (Marţi, 23 iulie 2019, 15:27)

  codrean [utilizator]

  Parca acest presedinte, scos vinovat si demis, era "pe functie' doar de vre-o luna, dupa demiterea fostei "presedinta" amica a lui Valcov, numita acolo in urma cu ceva timp. Plateste asta "oalele sparte" ?
 • +10 (12 voturi)    
  Cine-I şeful CNAS ? (Marţi, 23 iulie 2019, 15:37)

  Lu48 [utilizator]

  Ȋntrebare pusă şi ieri, la o altă ştire. Dacă CNAS nu este subordonată Ministerului Sănătăţii, conform declaraţiei habarnistei din fruntea acestui ministerul de ce face ea propunerea ?
  • +6 (6 voturi)    
   pentru ca Vasilica Viorica (Marţi, 23 iulie 2019, 16:50)

   Erwin [utilizator] i-a raspuns lui Lu48

   e si mai habarnista.
   Daca nu ii mai scrie Dragnea biletele, scriu altii.
   • +1 (1 vot)    
    Vasilica are probleme mai inalte (Marţi, 23 iulie 2019, 18:08)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Erwin

    Cum ar fi candidatura la Presedintie!
    O sa fie distractie mare cand nu o sa intre in turul 2!
 • 0 (0 voturi)    
  asta inseamna profesionalism la PSD ... (Marţi, 23 iulie 2019, 17:49)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  asta inseamna profesionalism la PSD ...
 • +1 (1 vot)    
  formidabil !!! (Marţi, 23 iulie 2019, 18:02)

  asada [utilizator]

  Indiferent in ce domeniu ,indiferent pe ce post ,orice candidat ,orice numit din PSD este un fost sau actual client al anchetelor si proceselor penale pentr hotii ,prejudicii,manarii,delapidari si te miri ce altele toate cu caracter penal incepand cu paduchiosii de primari si terminand cu presedintele partidului (vezi puscariasul Dragnea ) !!! Verificat ,o banda de derbedei ,hoti si borfasi cu caracter si structuri mafiote !!!!
 • +1 (1 vot)    
  mda (Miercuri, 24 iulie 2019, 9:32)

  SoulSearcher [utilizator]

  asa arata serverele CNAS https://youtu.be/Y0e-J2QaPBA

  vai de capul nostru... oare de ce o fi cazut toate ? cum dreq cand nici nu stiu astia ce fir vine...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by