"Am vorbit cu colegii de la PSD, dar, fiind o lege cu impact atât de mare, cred că se procedează corect. Pentru a se putea adopta o astfel de lege, e nevoie de un consens", a afirmat marți ministrul Sănătății, Sorina Pintea, întrebată, într-o conferință de presă la Guvern, despre proiectul legii vaccinării, blocat de aproape 2 ani în Parlament. Sorina Pintea a subliniat însă că "părerea mea personală, și mi-o voi exprima public peste tot, este că e nevoie să avem în lege cuvântul 'obligativitate'. Pentru că dacă nu avem această sintagmă, nu am rezolvat problema".

Sorina PinteaFoto: AGERPRES

Sorina Pintea a fost întrebată de o jurnalistă "de ce acest blocaj?" și "dacă a vorbit cu colegii de la PSD", în condițiile în care "alte proiecte de lege, inițiate de liderul PSD, Liviu Dragnea, trec prin Parlament în două săptămâni".

"Am vorbit cu colegii de la PSD, dar, fiind o lege cu impact atât de mare, cred că se procedează corect. Pentru a se putea adopta o astfel de lege, e nevoie de un consens. Fiind o lege legată de sănătatea publică, la Comisia de Sănătate (din Parlament - n.red.) există încă multe discuții și să știți că nu neapărat parlamentarii PSD nu sunt de acord. Eu am achiesat la discuțiile care sunt acolo în sensul că este nevoie de un consens. Dar părerea mea personală, și mi-o voi exprima public peste tot, este că e nevoie să avem în lege cuvântul 'obligativitate'. Pentru că dacă nu avem această sintagmă, nu am rezolvat problema. Și discuțiile sunt în jurul obligativității vaccinării sau obligativității informării", a afirmat ministrul Sănătății.

Întrebată și dacă poate spune "câți copii au murit din cauză că nu au fost vaccinați", Sorina Pintea a răspuns: "Copiii care au murit au murit din cauză că nu au fost vaccinați, nu din cauză că nu există legea vaccinării. Pentru oamenii din anumite zone, din anumite comunități, nu este important dacă avem sau nu legea vaccinării, ci este nevoie să se facă campanii de vaccinare în acele zone."

Ministrul Sănătății mai spune că "aceste ONG-uri anti-vaccinare fac foarte mult rău. Cred că ar trebui să facem cu toții o campanie anti-antivaccinare. În calitate de ministru al Sănătății nu mă simt confortabil când merg și văd un panou antivaccinare."

"Cred că la nivelul Europei va trebui să luăm decizii comune în ceea ce privește epidemia de rujeolă", consideră Sorina Pintea.

  • Cea mai gravă epidemie de rujeolă din Europa și un proiect de lege blocat de aproape 2 ani în Parlament

România are un proiect de lege a vaccinării care stă blocat de aproape doi ani în Parlament, în plină epidemie de rujeolă (cea mai gravă din Europa) soldată cu 64 de decese - majoritatea copii nevaccinați.

Proiectul legii vaccinării a fost elaborat de Ministerul Sănătății și trimis în Parlament în vara anului 2017, în mandatul de ministru al Sănătății al lui Florian Bodog. Proiectul de lege a trecut rapid de Senat, însă este blocat din toamna anului 2017 la Comisia de Sănătate din Camera Deputaților.

Așteptat cu nerăbdare de medici, care se plâng că în țara noastră "mor copii de boli care pot fi prevenite prin vaccinare", dar considerat "controversat" de adepții curentului anti-vaccin, proiectul de lege aduce câteva prevederi-cheie: obligativitatea vaccinării copiilor cu vaccinurile prevazute in Calendarul National de Vaccinare, posibilitatea ca părinții care refuză să își vaccineze copiii să fie amendați, obligativitatea ca Ministerul Sănătății să asigure, în avans, un stoc de vaccinuri cel puțin egal cu necesarul anual și interzicerea accesului unui copil nevaccinat în comunitate (grădiniță sau școală) în cazul în care în comunitatea respectivă are loc o epidemie.

Proiectul de lege riscă însă să fie golit de conținut: 95 de parlamentari (majoritatea PSD) susțin o serie de amendamente depuse de deputatul PSD Cristina Dumitrache, care vrea "eliminarea sancțiunilor excesive".

De ce stagnează proiectul de lege în Parlament? Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Corneliu Buicu (PSD), pune întârzierea pe seama "dezbaterilor ample". În schimb, vicepreședintele Comisiei de Sănătate, Emanuel Ungureanu (USR), vorbește despre "dezinteres și lipsă de voință politică la nivelul coaliției majoritare" și acuză că "e plin PSD-ul de filosofi ai păducelului".

Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societătii Naționale de Medicina Familiei, a declarat pentru HotNews.ro că, în cazul în care proiectul de lege va fi modificat așa cum propune Cristina Dumitrache, legea va deveni inutilă.

În ultimii ani, au existat periodic crize ale vaccinului ROR sau stocuri insuficiente, medicii de familie și părinții plângându-se uneori că nu găsesc vaccinul. Și Ministerul Sănătății a admis că uneori au existat "sincope" în aprovizionarea cu ROR.

De asemenea, vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) are cea mai mare rată de refuz dintre vaccinurile din România și înregistrează o valoare mai mare de refuz în mediul urban decât în cel rural, arată datele oficiale ale Institutului Național de Sănătate Publică.

Scepticismul cu privire la siguranța vaccinurilor este la un nivel ridicat în Europa, iar România este una dintre țările cu cele mai puternice mișcări anti-vaccinare, alături de Polonia, Ucraina și Italia, scria în toamna trecută The Wall Street Journal.

Citește și: