Falsul chirurg italian avea parafă eliberată de Direcția de Sănătate Publică, însă pentru a putea profesa mai avea nevoie de încă două documente - drept de liberă practică de la Colegiul Medicilor și aviz de bună practică eliberat de Ministerul Sănătății - pe care acesta nu le avea, iar angajatorul avea obligația să le verifice, a declarat, miercuri, ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Ministrul Sănătății a adăugat că "vă asigur că în sistemul public așa ceva nu se poate întâmpla".

Sorina PinteaFoto: AGERPRES

"Avea o parafă, parafă pe care nu putea să o utilizeze fără celelate documente. Angajatorul avea obligația să verifice dacă are toate documentele, a verificat unul singur", spune Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a adăugat că "nu am în acest moment toate datele", dar spune că, deși exista un dosar încă din noiembrie anul trecut în legătură cu suspiciunile care îl vizau pe falsul medic, nu s-a mișcat nimic până săptămâna trecută.

Sorina Pintea mai spune că italianul avea inclusiv o poliță de malpraxis din februarie 2018, pentru care ar fi avut nevoie, în mod normal, de toate cele 3 documente - parafă de medic de la Direcția de Sănătate Publică, drept de liberă practică de la Colegiul Medicilor și de avizul de bună practică, eliberat de Ministerul Sănătății.

"Știți care a fost replica funcționarei de la DSP când a fost întrebată de ce a făcut acest lucru? A spus: <>. N-am înțeles de cine i-a fost milă și cine i-a indus această milă. (...) Cu siguranță este vorba și de corupție aici, este principala bănuială", declara marți dimineață ministrul Sorina Pintea, la Europa FM.

Falsul medic italian a fost prins de polițiștii de frontieră miercuri dimineață, când voia să plece din România, călătorind cu un tren spre Budapesta. "Nu a opus rezistență când a fost reținut", au afirmat reprezentanții Poliției de Frontieră. Italianul urma să fie adus în București și audiat la Secția 4 Poliție, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanți ai Poliției Capitalei.

  • Direcția de Sănătate Publică a recunoscut că i-a eliberat parafă italianului

Direcția de Sănătate Publică București a recunoscut, marți după-amiază, că i-a eliberat parafă de medic lui Matteo Politi, italianul cu 8 clase care a pretins că este medic și a operat la 5 clinici private din Capitală. Parafa a fost eliberată pe data de 23 martie 2018 de către Biroul de Informatică şi Biostatistică Medicală din cadrul DSP București. "Conducerea instituţiei a demarat o anchetă internă şi a sesizat în conformitate cu prevederile legale în vigoare Comisia de disciplină de la nivelul DSPMB pentru analizarea modului în care funcţionarul public din cadrul biroului mai sus menţionat a soluţionat solicitarea domnului Matteo Politi", a precizat DSP București. (Pe larg aici)

"Menţionăm că funcţionarul public a fost mutat disciplinar , urmând ca până la finalizarea cercetării disciplinare să-şi desfăşoare activitatea în cadrul altui compartiment", au arătat marți reprezentanții Direcției de Sănătate Publică București.

DSP a mai precizat că a fost dispus un control la nivelul Biroului de Informatică şi Biostatistică Medicală pentru verificarea modului în care au fost eliberate codurile de parafă în cursul anului 2018.

  • Spitalul Monza: Italianul a realizat o operație în decembrie 2018

Reprezentanții Monza România, una dintre cele 5 clinici private unde a operat italianul cu 8 clase care a pretins că este medic, arătau, marți la prânz, într-un punct de vedere remis HotNews.ro, că Matteo Politi "a solicitat o colaborare, în decembrie 2018, cu Grupul Monza pentru o intervenţie chirugicală a unei paciente a lui Matteo Politi. În vederea acestei colaborări, Matteo Politi a prezentat actele necesare, inclusiv parafa de medic eliberată de Direcţia de Sănătate Publică." Monza România mai preciza că italianul a realizat "o singură intervenţie chirurgicală la Centrul Medical Monza, în luna decembrie 2018" și că "se declară parte lezată în acest context şi a iniţiat demersurile judiciare necesare împotriva lui Matteo Politi." (Pe larg aici)

Colegiul Medicilor România a anunţat că nu a eliberat niciun document care să îi confere pretinsului medic italian, care avea de fapt 8 clase şi a reuşit să opereze la 5 clinici private din Bucureşti, dreptul de a practica medicina pe teritoriul ţării noastre. La rândul său, Colegiul Medicilor Bucureşti a precizat, la solicitarea HotNews.ro, că s-a autosesizat pe data de 28 decembrie 2018 "cu privire la un posibil caz de exercitare fără drept a profesiei de medic de către o persoană", iar "după verificările făcute în evidenţele noastre şi ale Colegiului Medicilor din România, la rândul nostru, în cursul lunii ianuarie, am sesizat organele de urmărire penală." (Pe larg aici)

Timp de un an, un italian cu opt clase condamnat la închisoare cu suspendare în Italia după mai mulți ani în care a mințit că este medic profitând de faptul că avea același nume de familie cu al unui cardiolog, a reușit să opereze în mai multe clinici din București, inclusiv la Spitalul Monza. După ce a fost condamnat, bărbatul a fugit din Italia, venind în România, sub o altă identitate, și a primit aviz de la Ministerul Sănătății pentru a profesa ca chirurg plastician, a scris ziarul Libertatea