Reprezentanții Monza România, una dintre cele 5 clinici private unde a operat italianul cu 8 clase care a pretins că este medic, afirmă, într-un punct de vedere remis HotNews.ro, că Matteo Politi "a solicitat o colaborare, în decembrie 2018, cu Grupul Monza pentru o intervenţie chirugicală a unei paciente a lui Matteo Politi. În vederea acestei colaborări, Matteo Politi a prezentat actele necesare, inclusiv parafa de medic eliberată de Direcţia de Sănătate Publică." Monza România mai precizează că italianul a realizat "o singură intervenţie chirurgicală la Centrul Medical Monza, în luna decembrie 2018" și că "se declară parte lezată în acest context şi a iniţiat demersurile judiciare necesare împotriva lui Matteo Politi."

HotNews.roFoto: Hotnews

Matteo Politi avea nevoie de documente de la două instituții pentru a putea profesa ca medic în România: Colegiul Medicilor și Direcția de Sănătate Publică.

HotNews.ro a solicitat, marți dimineață, un punct de vedere în acest caz Ministerului Sănătății, instituție în subordinea căreia se află Direcția de Sănătate Publică și care comunică public în numele DSP. Punctul de vedere al MS nu a venit, până la ora publicării acestui articol.

Colegiul Medicilor România a anunţat că nu a eliberat niciun document care să îi confere pretinsului medic italian, care avea de fapt 8 clase şi a reuşit să opereze la 5 clinici private din Bucureşti, dreptul de a practica medicina pe teritoriul ţării noastre.

La rândul său, Colegiul Medicilor Bucureşti a precizat, la solicitarea HotNews.ro, că s-a autosesizat pe data de 28 decembrie 2018 "cu privire la un posibil caz de exercitare fără drept a profesiei de medic de către o persoană", iar "după verificările făcute în evidenţele noastre şi ale Colegiului Medicilor din România, la rândul nostru, în cursul lunii ianuarie, am sesizat organele de urmărire penală." (Pe larg aici)

"Până la această colaborare punctuală, din decembrie 2018, Matteo Politi nu a mai avut nicio altă colaborare cu Grupul Monza (din Italia sau din România)", subliniază Monza România.

Grupul Monza România precizează, de asemenea, că "există toată deschiderea din partea instituţiei, în legătură cu investigaţia care îl priveşte pe Matteo Politi."

Potrivit reprezentanților Monza România, niciun alt pacient al Grupului Monza nu a fost consultat sau operat de către Matteo Politi.

Monza România dă asigurări că "Întreaga echipă a Grupului Monza România va lucra în strânsă legătură cu toate instituţiile implicate în ancheta referitoare acestui caz."

Timp de un an, un italian cu opt clase condamnat la închisoare cu suspendare în Italia după mai mulți ani în care a mințit că este medic profitând de faptul că avea același nume de familie cu al unui cardiolog, a reușit să opereze în mai multe clinici din București, inclusiv la Spitalul Monza. După ce a fost condamnat, bărbatul a fugit din Italia, venind în România, sub o altă identitate, și a primit aviz de la Ministerul Sănătății pentru a profesa ca chirurg plastician, a scris ziarul Libertatea.