"Trebuie să plecăm de la premisa că în România alimentele, inclusiv băuturile răcoritoare, deja beneficiază de un TVA derogatoriu. Ce propune proiectul – o accizare în benzi fiscale, proporțională, cu conținutul de zaharuri din băuturile răcoritoare. Diabetul zaharat este o boală cruntă, care macină organismul uman prin mai multe mecanisme și este responsabil de exemplu de faptul că avem printre cele mai mari rate de mortalitate cardio-vasculară din UE. Trebuie să mai știm că cel mai mare risc la adresa sănătății publice din România este riscul alimentar. Această propunere și forma în care este structurată se implimentează tocmai pentru că este o recomandare expresă a OMS care previzionează că va urma un val de boală necomunicabilă, de boală metabolică și vasculară la care niciun sistem din Europa nu va face față. Pe lângă faptul că este un instrument fiscal recomandat de OMS aplicat și în alte țări. De exemplu în Marea Britanie, la doar două săptămâni de la implementarea acestui instrument, cantitatea de zaharuri folosite de producători a venit deja în benzile fiscale pentru accize mai reduse. Obiectul principal al legii nu se adresează taxării primitive a consumatorului, ci este un stimulent pentru producători de a veni în zona responsabilității sociale și de a reformula voluntar produsele astfel încât să beneficieze de accize reduse. Este evident că producătorii nu vor să rămâna în nișa de concurență cu sucurile de fructe, că vor să își mențină cota de piață la nivel de vânzări de volum. Și atunci, practic, trebuie să beneficieze de zona de accizare inferioară și să reformuleze voluntar adaosul de zaharuri", a explicat senatorul Adrian Wiener într-un interviu pentru HotNews.ro.
Proiectul de lege care prevede taxarea suplimentară a sucurilor cu un conținut ridicat de zahăr (pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal și a Legii nr. 25/2006 privind reforma în domeniul sănătății) a fost inițiat de senatorul USR Adrian Wiener, medic și fost manager al Spitalului Județean din Arad, și semnat de parlamentari de la toate partidele.
Indiferent de votul din Senat, proiectul merge apoi la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.
Daca cineva crede ca urmare a cresterii pretului la bauturile nonalcoolice ce contin zahar se va reduce diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala impreuna cu obezitatea infantila se insala. Lege nu va aduce decat mai multa mizerie si saracie.
Pentru a obine efecte pozitive in sanatate este necesara educatia nu taxele.
USR a gresit in aceasta initiativa. Mai urmeaza sa introduca prohibitia pentru eliminarea betivilor.
Însă nu pot înțelege mentalitate asta, “oamenii vor fi mai săraci”. Cui ii trebuie băuturi zaharate de fapt? Sunt produse de baza si nu știam eu? Nu, sunt produse de lux; pe lângă faptul ca nu sunt sănătoase, nu sunt nici necesare. Cine “sărăcește” din pricina lor, si-o merita cu prisos. Eu dacă nu mi-as putea permite chestii de baza, cum ar fi chirie, alimente, asigurare etc., nu mi-as cumpara sucuri!
Acolo inhalai, vrand-nevrand, fumul altora.
Aici nu prea e cazul. Poti alege sa nu cumperi.
Sau te opreste cineva pe strada si iti toarna suc cu palnia pe gat ???
Initiativa este insa insuficienta. Mai bine am mari si TVA-ul la 90% ca in felul asta consumerismul va apune si planeta va fi salvata! Cine isi va cumpara un produs il va cumpara ca are stricta nevoie de el. Ridicand TVA la 90% ochim 2 iepuri dintr-o lovitura: in primul rand ajung si mai multi bani la Stat , ca Statul e cel mai bun gospodar si in al doilea rand protejam natura si modul traditional de viata!
Ah, da, am votat o data USR si sper sa fie suficient pe viata asta. Asteptam platforma lui Ciolos, pentru ca vechile partide rusofile PSD, ALDE, PNL, PMP) nu sunt de luat in discutie de oameni care au macar un sfert de creier.
Practic, cumperi un produs -> ajuti un bugetar (amarat) cu un produs identic.
Senatorii/Deputatii din Romania nu pot veni cu nimic original , doar plagiaza