Întâlnire LIVE ​

VIDEO Cum se va aplica legea care taxează sucurile cu zahăr? Ce șanse are inițiativa care cere ca pe ambalajul medicamentelor homeopate să scrie că nu au efecte asupra sănătății? Senatorul USR Adrian Wiener, inițiatorul celor două proiecte, a discutat cu cititorii HotNews.ro

de Iulia Roșca     HotNews.ro
Miercuri, 16 mai 2018, 16:01 Actualitate | Politic


Adrian Wiener
Foto: Facebook
Senatorul USR de Arad Adrian Wiener, de profesie medic, a depus recent la Parlament două inițiative legislative care vizează pe de o parte medicamentele homeopate și pe de cealaltă parte băuturile cu conținut de zahăr. Wiener vrea taxarea suplimentară a sucurilor cu mult zahăr modificând mai multe taxe din legislație și propune, de asemenea, ca pe ambalajele medicamentelor homeopate să fie scris, cu majuscule, <<Acest produs nu are efecte asupra sănătății>>. Ce șanse au aceste proiecte să fie susținute și votate? Cum se vor aplica? Ce rezultate au avut în alte state europene? Ce fel de presiuni au făcut industriile vizate? Adrian Wiener a discutat joi cu cititorii HotNews.ro.
 • Puneți întrebări folosind formularul de comentarii de la finalul articolului.
 • Nota redacției: Pentru coerența și relevanța discuției, nu vom aproba comentariile care nu conțin întrebări sau care nu se referă la temele anunțate.


Citește aici mai multe despre proiectul privind taxarea băuturilor cu conținut de zahăr

Vezi aici textul proiectului în forma depusă la Senat

Citeste aici mai multe despre proiectul privind medicamentele homeopate

Vezi aici textul proiectului în forma depusă la Senat
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3118 vizualizari

 • -2 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 16 mai 2018, 23:03)

  [anonim]

 • +2 (18 voturi)    
  pe ambalajele medicamentelor homeopate să fie scri (Joi, 17 mai 2018, 9:49)

  norbert.gal1320406966709 [utilizator]

  Stimate d-le dr. Wiener,
  Aveti sa ne aratati si niste studii acreditate conform carora aceste remedii homeopate nu au nici un efect asupra sanatatii? chiar nici un efect?
  Sau pur si simplu, deranjeaza poate migrarea unor pacienti de la cabinetele particulare ale medicilor clasici catre cele homeopate?
  De asemenea, considerati ca aceasta este cea mai mare problema a Romaniei acum? ce scrie pe cutiile respective...
  multumesc
  • +5 (5 voturi)    
   Sudii (Joi, 17 mai 2018, 13:20)

   qbic [utilizator] i-a raspuns lui norbert.gal1320406966709

   spor la citit.
   https://publications.parliament.uk/pa/cm200910/cmselect/cmsctech/45/45.pdf
 • -2 (16 voturi)    
  medicamente homeopate (Joi, 17 mai 2018, 10:03)

  minos [utilizator]

  Sunt doua intrebari pe care as vrea sa le pun in privinta atentionarii pe care doriti sa o introduceti pe ambalajele medicamentelor homeopate.
  1. Nu credeti ca generalizarea este gresita, adica sa puneti in aceeasi oala toate medicamentele homeopate? Daca cineva ar veni cu o lege care sa oblige producatorii de medicamente alopate sa puna o atentionare gen "Acest produs poate fi foarte toxic pentru organism". Sunt destule studii care dovedesc asta despre multe produse alopate, deci ar fi corect sa se spuna asta, nu?
  Cred ca ar trebui luat fiecare produs in parte. Din cate stiu, medicamentele homeopate pot fi inregistrate prin provedura normala, si atunci la dosar trebuie sa existe studii clinice care dovedesc eficienta produsului, sau prin procedura simplificata, care se bazeaza doar pe descrieri din Farmacopeea Europeana sau nationala. Acestea din urma nu au voie sa prezinte indicatii pe eticheta. Poate ar trebui ca propunerea dumneavoastra sa se refere doar la acestea din urma.
  2. Ca votant USR la ultimele alegeri si probabil si viitoare, as dori ca dumneavoastra si colegii din USR sa fie concentrati pe problemele majore ale societatii. Ce impact negativ are in acest moment neexistenta atentionarii pe care doriti sa o introduceti? In referatul de motivare citati doar doua studii din strainatate. Ar trebui sa avem un studiu intern si statistici cu cifre. Nu credeti ca absenta acestora este similara schimbarilor de legi propuse de alianta actuala? Eu asa o vad. In plus, nu credeti ca un demers ca acesta ar putea fi o greseala politica in contextul actual? Deja imi vin in inte catvea titluri posibile pe banda de la RTV sau pe cea de la Antena 3: ,,USR este vanduta companiilor multinationale farmaceutice: vrea sa interzica homeopatia" sau ,,USR vrea sa elimine remediile traditionale" sau ceva care sa va arunce in derizoriu. Ca un sfat de la cineva care v-a votat, cred ca ar trebui sa faceti un program de prioritati si sa-l urmariti pe termen lung .
  • +5 (11 voturi)    
   Ai auzit de prospect ? (Joi, 17 mai 2018, 13:24)

   qbic [utilizator] i-a raspuns lui minos

   "Daca cineva ar veni cu o lege care sa oblige producatorii de medicamente alopate sa puna o atentionare gen "Acest produs poate fi foarte toxic pentru organism". Sunt destule studii care dovedesc asta despre multe produse alopate, deci ar fi corect sa se spuna asta, nu?"

   Deja se intampla asta, in prospectul medicamentelor sunt trecute contraindicatiile, reactiile adverse, efectele secundare etc.

   "citati doar doua studii din strainatate. Ar trebui sa avem un studiu intern si statistici cu cifre."
   De ce ? Efectele sau lipsa lor sunt la fel indiferent de locul unde sunt testate.
   • -4 (6 voturi)    
    am auzit de prospect.. (Joi, 17 mai 2018, 14:04)

    minos [utilizator] i-a raspuns lui qbic

    ...iar acesta este individual pentru fiecare medicament. Ce am vrut sa subliniez, este ca nu poti pune o atentionare generala pe un grup de produse, daca acestea au caracteristici diferite. Scrie la fiecare medicament alopat ca este toxic in general? Nu, fiecare are o anumita toxicitate si anumite reactii adverse. Asa si cu medicamentele homeopate, unele au studii clinice si sunt inregistrate la ANM pe procedura normala, inseamna ca au efecte benefice asupra sanatatii. Altele sunt inregistrate prin procedura simplificata pe baza unor informatii din famacopee, aici sunt discutabile. Ca sa fim siguri ca facem ceva bine, ar trebui, poate, sa eliminam procedura simplificata si ramanem cu cele care au studii clinice. Insa nu vad de ce ar trebui pusa o atentionare pe toate produsele, doar pentru ca Dr Weiner este importiva lor? Parerea mea este ca aceast initiativa nu suna bine, nici din punct de vedere medical, nici politic. Dupa ce am scris primul comentariu, am cautat parerile Dr Weiner si am constatat ca este profund anti-homeopatie si a asociaza cu remediile babesti sau alte metode considerate inapoiate, insa homeopatia este disciplina si specialitate recunsocuta oficail la nivel mondial si national.
    • +1 (5 voturi)    
     Homeopatia a tot fost investigata (Joi, 17 mai 2018, 19:33)

     qbic [utilizator] i-a raspuns lui minos

     si a esuat sa produca efectele scontate. E considerata pseudostiinta. Mecanismul propus e imposibil, incalca legile fizicii, prin urmare se pot face referiri la homeopatie in general: nu functioneaza.
 • +6 (10 voturi)    
  Delicatu (Joi, 17 mai 2018, 10:09)

  Delicatu [utilizator]

  Buna ziua.
  1. In ce tari din UE mai scrie faptul ca medicamentele homeopate nu produc nici un efect asupra sanatatii (eventual daca v-ati inspirat)?
  2. Cate tari UE comercializeaza produse homeopate?
  3. Cand veti propune sa se aplice referendumul cu 300 de parlamentari?
  4. Este un motiv de a nu propune aceasta aplicare deoarece inclusiv partidul dvs. va pierde locuri in parlament?
  Multumesc!
 • -4 (8 voturi)    
  homeopate (Joi, 17 mai 2018, 10:41)

  xtraterestrul roman [anonim]

  Sa scrii pe medicamentele homeopate <<Acest produs nu are efecte asupra sănătății>> exprima o certitudine care nu isi are locul in domeniul medical. Orice medic ce se respecta va spune unui pacient: "Nu exista dovezi ca ai cancer." (de ex, ... cu toate ca un raspuns si mai acceptabil ar fi "Exista dovezi ca nu ai cancer"). Deci EXISTA DOVEZI ca <<Acest produs nu are efecte asupra sănătății>>? Eu, de exemplu, in fiecare an cam prin august-septembrie ma imbolnaveam. Cand in toamna am aplicat o schema de vaccin homeopat, in anul urmator nu am mai racit la sfarsitul verii. Si asta timp de cativa ani de atunci. Dar ultima data nu s-a mai gasit acel vaccin la farmacie. Si era ff ieftin.

  In legatura cu inscriptionarea, nu ar fi mai putin tendentios, si mai cinstit sa fie aplicata o simpla informare, daca este cazul: <<Acest medicament nu a fost testat clinic>>?
  • +8 (12 voturi)    
   Experiente (Joi, 17 mai 2018, 12:35)

   Andy [anonim] i-a raspuns lui xtraterestrul roman

   Stimate domnule, mai toate reclamele la medicamente homeopate, in Romania, sunt folosite sintagme de genul "utilizat in tratamentul", "previne", ajuta la", "reduce", "trateaza" etc. Acest gen de abordare, in lipsa unei legislatii adecvate este pur si simplu inselatorie, atata timp cat nu exista dovezi stiintifice (studii clinice) care sa sustina afirmatiile. In ceea ce priveste experienta personala, asta nu constituie stiinta, imi pare rau.
   • -3 (9 voturi)    
    homeopatie-dovezi stiintifice (Joi, 17 mai 2018, 13:58)

    Moldovan Haritina [anonim] i-a raspuns lui Andy

    DACA NU CUNOSTI NU INSEAMNA CA NU EXISTA! Giordano Bruno este istorie? Dupa cum se vede , nu, ci e tema de actualitate.
    Printre alte argumente STIINTIFICE, consultati si:
    http://databaseomeopatia.alfatechint.com/

    Baza de date contine urmatoarele capitole (1082 materiale de studiu in total:
    AGRO-HOMEOPATHY: Collection of studies on the biological effects of homeopathic medicines in experimental plant models.(96)
    BASIC PHYSICO-CHEMICAL RESEARCH: Collection of studies on the physico-chemical properties of the solutions of homeopathic medicines (146)
    PRECLINICAL RESEARCH: Collection of in vivo and in vitro studies on homeopathic medicines (208)
    RCT CLINICAL RESEARCH: Collection of randomised interventionist studies controlled versus placebo or a reference drug (243)
    OBSERVATIONAL CLINICAL RESEARCH: Collection of non-interventionist studies, including observational retrospective, prospective and cross-sectional studies (122)
    CLINICAL CASE REPORT RESEARCH: Collection of specific clinical cases treated with homeopathic medicines and/or conventional treatments (41)
    SYSTEMATIC QUALITATIVE REVIEWS: Collection of clinical studies of a qualitative and descriptive character (95)
    SYSTEMATIC REVIEWS WITH META-ANALYSIS: Collection of clinical studies of an analytical character with meta
    • +1 (1 vot)    
     Nu sunt dovezi (Joi, 17 mai 2018, 19:30)

     qbic [utilizator] i-a raspuns lui Moldovan Haritina

     aceste studii sunt cunoscute si au numeroase limitari, nu demonstreaza eficienta homeopatiei.
   • -5 (7 voturi)    
    confuzie (Joi, 17 mai 2018, 14:14)

    minos [utilizator] i-a raspuns lui Andy

    acele reclame nu sunt la medicamente homeopateci la suplimente alimentare. Orice produs care poarta denumirea de medicament este inregistrat la Agentia Nationala a Medicamentului si pentru a primi aprobare, trebuie prezentate studii clinice. In legea medicamentului exista o derogare la produsele homeopate, unele pot fi inregistrate prin procedura simplificata fara studii clinice, dar cu indicatii din Farmacopeea Europeana sau nationala sau amricana, daca cea europeana nu are referinte la ingredientele produsului. O initiativa a Dr Weiner ar trebui sa se refere cel putin la aceste medicamente homeopate, insa nu la toate, pentru ca unele sunt inregistrate prin procedura normala, care necesita depunerea la dosar de studii clinice. Deci, exista medicamente homeopate care au rezulate din considerentul ca au intrat prin porcedura normala. Pe de alta parte, chiar si cele intrate pe procedura simplificata ar trebui sa fie revizuite, inainte ca o astfel d elege sa fie aplicata. Pentru ca este mai mult decat posibbil ca unele medicamente sa fi fost inregiistrate simplificat pentru ca este mai simplu si mai rapid, insa pot avea studii clinice. De asta ar trebui sa rina cont initiatorii legii, altfel, ca votant USR, voi ramane cu impresia ca se initiaza legi in functie de interes sau parerea personala, fara sa se studieze in aprofunzime toate aspectele. Atunci, cu ce vine nou USR, daca se procedeaza la fel ca la PSD sau PNL? Legea nu este doar despre parerea personala a fiecaruia si gata, daca 50% cred ceva, hai sa aplicam acel ceva. Democratia este mai mult de atat si astept de la USR ca simpatizant si votant al lor sa faca lucrurile diferit.
    • +2 (4 voturi)    
     Homeopatia nu are caracter stiintific (Joi, 17 mai 2018, 19:26)

     qbic [utilizator] i-a raspuns lui minos

     "Deci, exista medicamente homeopate care au rezulate"
     Nu exista.
  • +5 (11 voturi)    
   Homeopatia e placebo (Joi, 17 mai 2018, 13:27)

   qbic [utilizator] i-a raspuns lui xtraterestrul roman

   "Acest produs nu are efecte asupra sănătății>> exprima o certitudine care nu isi are locul in domeniul medical."
   Isi are locul daca se bazeaza pe dovezi si avem destule. Sarlatania si inselatoria nu-si au locul in domeniul medical.
   • -1 (3 voturi)    
    Homeopatia (Joi, 17 mai 2018, 16:36)

    xtraterestrul_roman [utilizator] i-a raspuns lui qbic

    Aici se poate discuta mult si bine daca apar si ceilalti care sa sustina ca "dovezi avem destule" ca nu ai dreptate. Si mai esti si platit de companiile farmaceutice alopate. Glumesc.

    Eu am subliniat faptul ca daca este sa fie scris pe ambalaj ceva, sa se faca in mod cinstit, neutru, nu partizan.
    • +3 (3 voturi)    
     Nu e nimic partizan (Joi, 17 mai 2018, 19:25)

     qbic [utilizator] i-a raspuns lui xtraterestrul_roman

     in a preciza ca homeopatia nu produce efecte prin mecanismele invocate. Totul tine de autosugestie,
 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu si Intrebare (Joi, 17 mai 2018, 11:20)

  George [anonim]

  Buna ziua,
  Comentariu: foarte buna initiativa, in linie cu alte tari europene care tintesc cresterea calitatii vietii. Mai ales in conditiile in care Romanii au cea mai mica speranta de viata din UE.
  Intrebare: Credeti ca ar trebui incluse si acizii grasi saturati (trans fats)? Cele doua masuri se completeaza una pe cealalta si se inscriu in recomandarile institutiilor internatinale abilitate (e.g. WHO) de reducere a incidentei diabetului sau bolilor cardiovasculare. De asemenea, mai multe state europene au inclus si acest tip de acizi in aria de taxare suplimentara. Multumesc
  • +4 (4 voturi)    
   Exista un proiect de lege (Joi, 17 mai 2018, 13:40)

   qbic [utilizator] i-a raspuns lui George

   votat in Senat, acum cred ca e la Camera Deputatilor, care limiteaza continutul de grasimi trans.

   https://www.agerpres.ro/politica/2017/10/10/senatul-a-adoptat-propunerea-legislativa-privind-continutul-de-acizi-grasi-trans-nesaturati-agtn-in-produsele-alimentare-18-25-18
 • +1 (1 vot)    
  proiecte (Joi, 17 mai 2018, 11:43)

  adas02 [utilizator]

  Buna ziua,
  1. care este comunicatul USR vis a vis de proiectul cu inscriptionarea flacoanelor cu granule homeopate, nu am gasit nimic pe site-ul dv si nu am primit nici in newsletter-ul saptamanal vreo informare, doar despre proiectul cu acciza la bauturile cu zahar.
  2. Care este numarul proiectului depus la Senat vis a vis de taxarea bauturilor cu zahar?
  3. Cum evaluati transparenta dv vis a vis de proiecte, avand in vedere ca ati depus in 8 mai proiectul B225 cu privire la produsele homeopate si in newsletterul din 13 mai nu ati specificat nimic despre acest proiect? http://preview.mailerlite.com/q8j7r4/890273134475742794/k2e3/
  4. Daca nu se uita un medic pe site-ul Senatului, nu s-ar fi aflat de proiect...Nu seamana abordarea dv cu modul de actiune a PSD-ului in ceea ce priveste legile?
 • +1 (3 voturi)    
  legislatie (Joi, 17 mai 2018, 11:48)

  adas02 [utilizator]

  1.https://www.vithoulkas.com/sites/default/files/RECOGNITION%20HOMEOPATHY%20.pdf
  2. Ati declarat pe facebook ca "exista un consens in lumea medicala ca homeopatia este o sarlatanie". Care sunt documentele pe care va bazati?
  3. Ati spus pe facebook ca homeopatia nu este o terapie atestata si eficienta. Cum integrati aceasta afirmatie in contextul legislatiei in vigoare, ma refer la faptul ca in Romania hoemopatia este un curs postuniversitar atestat de catre Ministerul sanatatii?
  4. Cum va acordati afirmatiile la legislatia europeana in vigoare vis a vis de practicarea homeopatiei? Ati afirmat ca este o practica de Evul Mediu..
 • 0 (0 voturi)    
  citat din dl Cartarescu (Joi, 17 mai 2018, 12:05)

  adas02 [utilizator]

  "Cui nu-i pasa de oameni nu are ce cauta in politica!"
 • -4 (8 voturi)    
  Buna ziua (Joi, 17 mai 2018, 12:09)

  Point [utilizator]

  aveti la indemana un studiu serios in privinta continutului medicamentelor homeopate?
  a demonstrat cineva ca sunt toxice sau produc reactii adverse,dependenta?

  ce propuneri de legi mai aveti atat dvs cat si usr?

  va multumesc
  • +7 (9 voturi)    
   Analize (Joi, 17 mai 2018, 12:46)

   Gigi [anonim] i-a raspuns lui Point

   Aveti dumneavoastra un studiu serios la indemana care sa dovedeasca beneficiul medical? In anii 30 pana in 60, tigarile erau marketate ca avand, chiar, beneficii asupra sanatatii, la fel cum se intampla in zilele noastre cu produsele homeopate. The point is ca pentru a sustine beneficiile medicale, producatorii de homeopate sa puna mana sa investeasca in studii clinice si apoi sa sustina "beneficiile medicale".
   • -5 (5 voturi)    
    studiul se face pe produs punctual (Joi, 17 mai 2018, 14:21)

    minos [utilizator] i-a raspuns lui Gigi

    nu pe toata grupa de produse. Medicamentele homeopate nu sunt toate facute din aceleasi ingredient(e). Sunt foarte diverse, la fel ca si medicamentele alopate, sucurile, suplimentele alimentare. Deci, nu interzici general, ci o iei produs cu produs pentru a demonstra eficienta. Deci, sunt medicamente homeopate cu studii clinice care demonstreaza eficienta, dar unele nu au sa ceva. Sa se puna atentionare doar pe cele care nu au, nu pe toate.
    Iata aici un raport al guvernului Elvetiei in favoarea homeopatiei: https://www.huffingtonpost.com/dana-ullman/homeopathic-medicine-_b_1258607.html
    • +5 (7 voturi)    
     studiul citat e eronat (Joi, 17 mai 2018, 18:54)

     radithor [anonim] i-a raspuns lui minos

     Recomandarea e in felul urmator: un studiu in sine nu inseamna decat un prim pas in confirmarea unei ipoteze, el trebuie confirmat de alte studii independente pentru a primi greutate; vorbind aici de un raport trebuie examinata si reactia comunitatii stiintifice plus CONFIRMAREA concluziilor, de alte studii/rapoarte independente, acceptate si revizuite de comunitatea stiintifica.

     Raportul produs de elvetieni e considerat subiectiv si de slaba calitate de comunitatea stiintifica. Una din afirmatiile cu care incepe e efectiv : "Din moment ce homeopatia e foarte probabil sa fie eficienta dar acest fapt nu poate fi probat prin verificari clinice, intrebarea e prin ce mijloace poate fi demonstrata eficacitatea ei" :)
     Vezi una din criticile cele mai pertinente aduse raportului (inclusiv faptul ca autorii au fost in marea lor majoritate homeopati sau altfel practicanti de medicina alternativa):
     https://smw.ch/article/doi/smw.2012.13594

     In fapt, desi acest raport examineaza acelasi set de studii ca si raportul produs la cererea guvernului englez (2010), cele doua ajung la concluzii diametral opuse.
     https://publications.parliament.uk/pa/cm200910/cmselect/cmsctech/45/45.pdf . La aceleasi concluzii cu englezii au ajuns celelalte 2 rapoarte la nivel guvernamental: cel comandat de guvernul australian (2015) si cel produs de Consiliul Academiilor de European pt Stiinta (2017) .

     Un fapt observabil e ca increderea acordata produselor homeopate e invers proportionala cu calitatea (rigurozitatea) studiului. Spre exemplu : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10853874

     Si aici sta problema majora a homeopatiei : nu exista studii clinice de calitate care sa o sustina DAR exista studii clinice de o calitate slaba care o fac. Deobicei cele din urma sunt folosite de exponentii homeopatiei.
     https://sciencebasedmedicine.org/the-swiss-report-on-homeopathy/
    • +4 (4 voturi)    
     Homeopatia e condamnata (Joi, 17 mai 2018, 19:23)

     qbic [utilizator] i-a raspuns lui minos

     din cauza lipsei unui mecanism biologic valid care sa produca efectele mentionate. E practic imposibil la dilutiile formulate sa mai existe substanta activa in produs. E ca si cum ai incerca sa verifici individual fiecare caz in care cineva pretinde ca leviteaza. Nu e nevoie, pentru ca se incalca legile fizicii, prin urmare toate cazurile pot fi ignorate colectiv pentru ca la baza lor sta o imposibilitate fizica.

     Raportul elvetian este afectat de numeroase erori si de interpretari lipsite de caracter stiintific.

     https://smw.ch/article/doi/smw.2012.13594
  • +5 (9 voturi)    
   Cateva (Joi, 17 mai 2018, 13:03)

   walkintothewoods [utilizator] i-a raspuns lui Point

   1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1874503/

   2. https://www.nhmrc.gov.au/guidelines-publications/cam02
   "Based on the assessment of the evidence of effectiveness of homeopathy, NHMRC concludes
   that there are no health conditions for which there is reliable evidence that homeopathy
   is effective."

   3. "There have been four large scale assessments of homeopathy by national or international bodies: the Australian National Health and Medical Research Council; the United Kingdom's House of Commons Science and Technology Committee; the European Academies' Science Advisory Council; and the Swiss Federal Health Office. Each concluded that homeopathy is ineffective, and recommended against the practice receiving any further funding "
   • +5 (5 voturi)    
    cel elvetian e pro-homeopatie (Joi, 17 mai 2018, 19:02)

    radithor [anonim] i-a raspuns lui walkintothewoods

    Cel elvetian a confirmat eficienta produselor homeopate.

    Raportul e insa in general considerat viciat pentru metodele de analiza folosite si pentru faptul ca autorii sunt in majoritate homeopati sau practicanti ai medicinei complementare (adica biased).

    Oricum, celelalte 3 au ajuns la aceeasi concluzie (cel european fiind cel mai actual, 2017), si anume ca nu exista dovezi ca produsele homeopatice ar avea efect SI ca studiile in favoarea homeoaptie au probleme serioase de calitate.
  • -1 (11 voturi)    
   in Romania (Joi, 17 mai 2018, 13:25)

   Bolovanul [utilizator] i-a raspuns lui Point

   In Romania homeopatia poate fi practicata doar de catre absolventii unei facultati de medicina. Asadar, orice homeopat are exact aceleasi responsabilitati cnad face o recomandare.

   Pentru N studii despre cat de varza este homeopatia se pot gasi N+11 studii privind rezultatele bune ale remediilor rezultate.
   • +5 (9 voturi)    
    E o rusine ca in Romania (Joi, 17 mai 2018, 13:49)

    qbic [utilizator] i-a raspuns lui Bolovanul

    homeopatia este pusa alaturi de medicina clasica bazata pe dovezi. Pentru homeopatie nu exista dovezi solide ca in mod consecvent ar produce efecte, se bazeaza pe efectul placebo. Cateva studii care arata beneficii sunt in general studii fara grup de control, cu putini pacienti, afectate de alte probleme metodologice si de bias-ul autorilor.

    Pe langa toate astea nu exista mecanisme biologice plauzibile prin care aceste remedii sa produca efecte. Explicatiile homeopatilor sunt imposibile dpdv fizic.
    • -3 (3 voturi)    
     si deputatii stiu mai bine (Joi, 17 mai 2018, 22:45)

     Bolovanul [utilizator] i-a raspuns lui qbic

     ok, inteleg ca parlamentarii romani sunt mai calitificati decat medicii romani care au luat aceasta decizie. fascinanta concluzie!
     • +1 (1 vot)    
      Efectele homeopatiei au fost studiate (Vineri, 18 mai 2018, 10:09)

      qbic [utilizator] i-a raspuns lui Bolovanul

      de medici nu de politicieni, ei doar iau act de concluziile medicilor: homeopatia nu produce efecte.
 • +3 (9 voturi)    
  producatori sprijiniti, consumatori taxati (Joi, 17 mai 2018, 12:10)

  walkintothewoods [utilizator]

  Din cate am inteles, multi producatori de zahar primesc subventii de la stat. Acest zahar ajunge si in bauturile racoritoare, care acum vor avea o taxa in plus platita de consumatori. Din cate vad acum producatorii sunt sprijiniti si consumatorii sunt taxati.

  Se poate spune ca producatorii primesc bani pentru a produce zaharul pe care consumatorii il vor plati la "suprapret".

  Poate ar trebui revizuite aceste subventii. Ce parere aveti?
 • -4 (6 voturi)    
  suprataxare (Joi, 17 mai 2018, 12:53)

  sebastian [anonim]

  D-le Wiener,intentiile parlamentarilor nostrii....aerieni si rupti de realitate,in loc sa ne ajute asa cum vreti si domnia voastra ...ne golesc buzunarele!! Pai sucurile cu zahar tot se vor produce si tot le vom cumpara caci nu ne putem opune si chinui copii care ,oricum si le vor dori! Asa ca intentiile bune din drumul spre rai....se intorc tot impotriva saracului consumator! Nu veniti unul cu o lege,o idee care sa stopeze,interzica producerea a ceva ce nu este sanatos si sunt slava domnului o gramada,dar toti aveti super idei de suprataxare! Multumim pentru grija pe care ne-o purtati!
  • +3 (5 voturi)    
   alegere si nu necesitate (Joi, 17 mai 2018, 18:13)

   radithor [anonim] i-a raspuns lui sebastian

   Aici e deja alegerea dvs . Faptul ca alegeti confortul de a consuma produsele respective (tigari, alcool, masini poluatoare , etc) e ceva personal si nicidecum o necesitate.
   WHO a cerut statelor sa ia masuri in directia asta de prin 2015 :)
   Politicile de descurajare a consumului produselor ne-sanatoase prin supra taxare au sens si impact atat asupra sanatatii oamenilor dar si asupra cheltuielilor din sistemul de sanatate care e "poluat" cu cazuri de boala pe baza lipsei de educatie sau a lipsei de auto-control.
 • -1 (9 voturi)    
  publicitate medicamente (Joi, 17 mai 2018, 12:54)

  marcian lazar [anonim]

  buna ziua,

  am 2 intrebari pentru domnul senator:

  1 Sunteti la curent cu ce ravagii face cumpararea dupa ureche de medicamente alopate, din alea cu efecte (si secundare importante) sau asa zise "suplimentele alimentare" pentru care la TV publicitatea este in procent de cam 70%? stiti ca a existat o lege care a trecut tacit care interzicea publicitatea pentru ele si a fost retrimisa in parlament ca sa fie picata de catre Presedintele Klaus Iohannis?

  2. aveti de gand ceva si cu placebo? vreti sa il interziceti si pe el in viitor?
  • -2 (10 voturi)    
   si ceafa de porc? (Joi, 17 mai 2018, 13:29)

   Bolovanul [utilizator] i-a raspuns lui marcian lazar

   Sigur! Si eu sunt curios cand vor suprataxa micii si ceafa de porc!

   Si oare unde se vor opri? O sa ajunga sa amendeze pe aia care consuma cartofi prajiti? O acciza noua? O politie care sa amendeze consumul de cartofi prajiti, ceafa de porc si bere? ( care numa' sanatoase nu sunt)
   • +4 (8 voturi)    
    Nu e nevoie de amenzi (Joi, 17 mai 2018, 13:52)

    qbic [utilizator] i-a raspuns lui Bolovanul

    e nevoie ca mancare nesanatoasa sa fie taxata mai mult iar cea sanatoasa mai putin, astfel se incurajeaza un comportament alimentar corect.
    • -3 (3 voturi)    
     hilar (Joi, 17 mai 2018, 22:42)

     Bolovanul [utilizator] i-a raspuns lui qbic

     hilar pentru ca de fapt ORICE exces este nesanos. si nu prin taxare se face evitarea excesului.
     • +1 (1 vot)    
      Si prin taxare se poate (Vineri, 18 mai 2018, 10:10)

      qbic [utilizator] i-a raspuns lui Bolovanul

      imbunatati sanatatea publica pentru ca descurajeaza consumul de alimente nesanatoase.
 • -3 (11 voturi)    
  directiva europeana (Joi, 17 mai 2018, 13:19)

  Bolovanul [utilizator]

  Exista deja o directiva europeana prvind inscriptionarea medicamentelor homeopatice.

  1. Este oare necesara inca o lege?
  2. Medicii homeopati din Romania pot profesa doar dupa finalizarea studiilor de medicina sau farmacie. Homeopatia este asadar specializare suplimentara pentru medici. Orice medicament homeopat este asadar prescris de un medic cu aceleasi pregatire pe care o are un medic alopat si raspunde pentru malpraxis in conditile legii ca orice alt medic. Ce previne in acest caz aceasta lege?
  3. IN conditiile in care in Romania este practicata homeopatia de medici, iar inscriptionarea medicamenteleor homeopatice este reglementata la nivel de UE are domnul senator si planuri mai serioase de a-si justifica salariul?
 • -2 (12 voturi)    
  homeopatie (Joi, 17 mai 2018, 13:27)

  Carmen [anonim]

  A spune despre un MEDICAMENT ca nu are efecte asupra sanatatii, inseamna ca nu este medicament. Agentia Nationala a Medicamentului autorizeaza medicamente, deci este ilogic.
  Pe de alta parte, medicamentele homeopate sunt prescrise de medici care au obtinut de la Ministerul Sanatatii dreptul de practica (atestat), iar medicamentele homeopate se elibereaza doar in farmacii.
  • +3 (9 voturi)    
   Tot apa chioara e (Joi, 17 mai 2018, 13:57)

   qbic [utilizator] i-a raspuns lui Carmen

   indiferent cine o prescrie si unde se vand, Industria homeopata se foloseste de un neajuns al legilor din Romania si profita pentru a-si umple buzunarele pe seama unor oameni disperati carora le vinde apa chioara.
   • -2 (8 voturi)    
    homeopatie (Joi, 17 mai 2018, 14:16)

    carmen [anonim] i-a raspuns lui qbic

    Sunt legile europene preluate si implementate de Romania
    Aceasta "apa chioara" vindeca si o spun in cunostinta de cauza
    • +1 (5 voturi)    
     Apa chioara nu vindeca niciodata (Joi, 17 mai 2018, 19:03)

     qbic [utilizator] i-a raspuns lui carmen

     insa ignoranta ucide.
 • -3 (11 voturi)    
  homeopatie (Joi, 17 mai 2018, 13:36)

  carmen [anonim]

  https://www.petitieonline.com/salvai_homeopatia_din_romania

  Homeopatia este eficienta, iar cei care au beneficiat de astfel de tratament au ripostat prin aceasta petitie care a ajuns la aproape 5.000 de inregistrari
  • +5 (9 voturi)    
   Homeopatia "functioneaza" (Joi, 17 mai 2018, 13:55)

   qbic [utilizator] i-a raspuns lui carmen

   prin autoconvingere, efectul placebo, bei apa chioara si esti convins ca te faci bine, in unele cazuri se intampla asta, in majoritatea nu.
   • -3 (9 voturi)    
    Homeopatia "functioneaza" (Joi, 17 mai 2018, 14:40)

    carmen [anonim] i-a raspuns lui qbic

    De unde stiti acest lucru? Ati urmat un tratament homeopat? Aveti studii in domeniul homeopatiei?
    • +1 (5 voturi)    
     Sunt studii efectuate (Joi, 17 mai 2018, 19:04)

     qbic [utilizator] i-a raspuns lui carmen

     care demonstreaza ca homeopatia nu are efecte in afara celui de autoconvingere.
     • -1 (3 voturi)    
      @carmen (Vineri, 18 mai 2018, 7:18)

      Bolovanul [utilizator] i-a raspuns lui qbic

      Carmen, omul repeta ca o moara stricata una si buna.

      E evident ca e incapabil sa inteleaga ca in Romania un medic homeopat este inainte un medic si are responsabilitatea identica cu orice alt medic si plateste pentru malpraxis la fel ca oricen alcineva.

      Este incapabil sa inteleaga ca nu e normal sa ceri medicului sa faca bine pacientii si sa-i si spui CUM sa isi faca treaba.

      Omul are zero competente in a intelege actul medical si zero competente in interpretarea cifrelor.

      Omul e incapabil sa inteleaga ca homeopatia este doar o unealta in plus a unui medic. Evident nu are nici cazuri clinice.

      Omul este identic la gandire cu madam Olivia Steer, doar ca e reversul.
      • +1 (1 vot)    
       Te deranjeaa adevarul (Vineri, 18 mai 2018, 10:21)

       qbic [utilizator] i-a raspuns lui Bolovanul

       Homeopatia este o pseudostiinta. Medicii romani care practica homeopatia se folosesc de o eroare legislativa, aceea de a permite practicarea acestei sarlatanii de catre personal cu instruire stiintifica, desi acestei practici ii lipseste tocmai caracterul stiintific.

       Homeopatia nu produce efecte negative, nu produce nici un efect, uneori apar efecte datorita autosugestiei.

       Homeopatia e o unealta fara efecte. Compapartia cu Steer ti se potriveste tie pentru ca tu ignori stiinta si preferi pseudostiinta.

       Studii
       https://tinyurl.com/y9ktjobj
       https://tinyurl.com/y7o4rf2k
       https://tinyurl.com/yd74hxga
       https://tinyurl.com/ybh2q94u
       https://tinyurl.com/ybty4oge
       https://tinyurl.com/y88ajlwy
 • -1 (9 voturi)    
  Diversiune în stil bolșevic (Joi, 17 mai 2018, 13:48)

  Un cititor [anonim]

  Stimate domn,

  1.Ce rost are să amestecați cele două inițiative? (E clar pentru toată lumea că zahărul rafinat e dăunător pentru sănătate. Dar nu e clar pentru toată lumea dacă tratamentului homeopatic are rol pozitiv sau negativ.)
  2.De ce nu vă implicați într-o campanie pentru interzicerea consumului de alcool? Cu ce e mai periculos zahărul decât alcoolul?

  Cele bune!
  • +1 (5 voturi)    
   Pentru lumea rationala (Joi, 17 mai 2018, 19:10)

   qbic [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   homeopatia nu are efecte, pentru cei ignoranti e chiar mai buna decat medicina alopata.
 • -1 (7 voturi)    
  modifcare L95/2006 ref. remedii homeopate (Joi, 17 mai 2018, 13:51)

  Moldovan Haritina [anonim]

  Ce parere aveti despre legislatia europeana ref. medicamentele homeopate? Dar despre legislatia romaneasca in domeniu, incepand din 1980 de cand homeopatia este recunoscuta ca specialitate medicala si reglementata legislativ si prin sistem de instruire de specialitate? Ce parere aveti despre statistica privind cazuistica de succes in medicina homeopata si rata de accesare de catre puplatie la acest tip de terapie in Europa si in alte tari din lume? Ce parere aveti despre medicina informationala/energetica/cuantica in general si aparatura stiintifica de inalta performanta care da sustinere stiintifica la cel mai inalt nivel acestui domeniu?
  • +1 (5 voturi)    
   Cazuistica din domeniul homeopatiei (Joi, 17 mai 2018, 19:07)

   qbic [utilizator] i-a raspuns lui Moldovan Haritina

   e doar placebo, cat despre "medicina informationala/energetica/cuantica" nu e decat pseudostiinta.
 • -1 (9 voturi)    
  Despre inițiativa cu privire la remediile homeopat (Joi, 17 mai 2018, 13:53)

  magda67 [utilizator]

  Dle Wiener, sunteți medic - la fel sunt și eu. La farmacologie, în anul 3, am învățat despre fenomenul numit "hormesis" - vă spune ceva? Modul de acțiune al remediilor homeopate se încadrează aici. Dar sigur, putem contesta orice, dacă nu ne convine...
  • +1 (5 voturi)    
   In produsele homeopate (Joi, 17 mai 2018, 19:05)

   qbic [utilizator] i-a raspuns lui magda67

   datorita diluarii nu mai ramane nimic care sa produca efecte prin hormesis sau alta metoda.
  • +2 (6 voturi)    
   folositi termenul imprecis (Joi, 17 mai 2018, 19:08)

   radithor [anonim] i-a raspuns lui magda67

   Conceptul se refera la doze mici. Homeopatia se refera la substante diluate sub limita data de numarul lui Avogadro.

   Cu alte cuvinte nu aveti nici o molecula din substanta respectiva in produsul homeopat.

   Dar indiferent de argumentatie, ceea ce lipsesc homeopatiei sunt studiile de calitate care sa ii confirme eficacitatea.
 • +4 (10 voturi)    
  Voi stiti sa cititi? (Joi, 17 mai 2018, 16:20)

  Martini [anonim]

  Pentru cei care au comentat

  In articol scrie 2 lucruri:

  taxarea suplimentară a sucurilor cu mult zahăr
  ( nu interzicerea lor, dracu de analfabeti)

  Pe ambalajele medicamentelor homeopate să fie scris, cu majuscule, <<Acest produs nu are efecte asupra sănătății>>
  (nu se interzic homeopatele, absolventi de 2 clase ce sunteti)
  • -2 (6 voturi)    
   stim bibicule (Vineri, 18 mai 2018, 7:03)

   Bolovanul [utilizator] i-a raspuns lui Martini

   Da bibicule stim sa cetim!

   Nu este in chestie ce spui matale.

   Pur si simplu:

   1 Nu am votat USR ca sa rezolve ei problema homeopatiei prin vot in Parlamant.

   2. Nu am votat USR ca sa ne spuna prin taxe ce e bine sa mancam si cat anume!

   3. Nu am votat USR pentru proiecte de taxe si amezi.

   Ma asteptam sa propuna chestiuni legate de administratia tarii, sa fie mai putini purtati pe drumuri cetatenii si la simplificare legislativa.

   ...
   iar astia isi dau cu mucii in fasole de fiecare data! macar de-ar face-o in doze homeopatice!
 • 0 (0 voturi)    
  ce atata discutie? (Sâmbătă, 19 mai 2018, 19:14)

  codyrocco [utilizator]

  e pacat sa permiti prostilor sa-si pastreze banii!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by