​Criza imunoglobulinei: Medicamentele aduse în țară acum două săptămâni stau în depozit și nu au ajuns încă la pacienți, deși tratamentul lipsește de 9 luni

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 16 aprilie 2018, 9:03 Actualitate | Sanatate


Copil dependent de imunoglobulina
Foto: Arhiva personala Stela Pirvu
Criza imunoglobulinei, declanșată în vara anului trecut, continuă și la aproape o lună și jumătate după ce ministrul Sănătății a anunțat activarea Mecanismului internațional de protecție civilă. Primele medicamente aduse în țară prin acest mecanism, la finalul lunii martie - 3.850 de doze de imunoglobulină din Austria - nu au fost încă distribuite către spitale și se află și acum în depozitul Unifarm, au declarat, pentru HotNews.ro, reprezentanții asociațiilor de pacienți. HotNews.ro a încercat să îl contacteze atât telefonic, cât și prin sms pe directorul Unifarm, Adrian Ionel, pentru o explicație privind motivele pentru care distribuția imunoglobulinei întârzie și când va începe aceasta, însă directorul Unifarm nu a furnizat niciun răspuns până la data publicării acestui articol.

UPDATE Ora 15:20:
Ministerul Sănătății confirmă că o parte dintre medicamentele aduse în țară pe 31 martie nu au ajuns încă în spitale și anunță că acestea vor fi livrate zilele următoare. Ministerul Sănătății a confirmat că imunoglobulina adusă în țară pe 31 martie, în urma activării Mecanismului de protecție civilă, a fost distribuită doar parțial către spitale, "pentru tratamentul cazurilor grave". Ministerul nu precizează ce cantitate a fost distribuită dintre cele 3.850 de doze și ce cantitate se află încă în depozitul Unifarm, dar promite că livrarea către spitale a imunoglobulinei care nu a fost încă distribuită se va face zilele următoare. (Pe larg aici).

UPDATE Ora 11:26:
Reacția ministrului Sorina Pintea: "Este un departament în cadrul Ministerului Sănătăţii care se ocupă cu acest aspect. Nu mi s-a adus la cunoştinţă faptul că nu ar fi fost distribuite, dar am primit şi o informaţie azi de dimineaţă şi am trimis pe cineva să vedem exact care e situaţia, pentru că ar trebui să mai intre şi alte doze, avem un grafic de livrări. Voi verifica personal acest aspect astăzi". (Agerpres)

"Cele 3.850 de doze sunt încă la Unifarm. Au ajuns in țară, dar distribuția nu a început", au declarat pentru HotNews.ro reprezentanții asociațiilor de pacienți. Ei spun că nu au primit explicații privind motivele pentru care distribuția întârzie și nici nu li s-a comunicat când vor ajunge la ei aceste medicamente.

"A ajuns si imunoglobulina din Austria, adusă prin mecanismul de protecție civilă. Colegii s-au întors si urmează distribuția. Ne ținem întotdeauna promisiunile" - este anunțul postat pe 31 martie pe pagina de Facebook a Companiei Naționale Unifarm, distribuitorul de medicamente al Ministerului Sănătății.Postarea Unifarm pe Facebook - 31 martie


Dublă întârziere la cele 3.850 de doze: și la sosirea în țară, și la distribuirea către spitale


Imunoglobulina adusă în țară pe 31 martie prin Mecanismul de protecție civilă provine de la Crucea Roșie din Austria. Cele 3.850 de doze au ajuns și ele în România cu întârziere și în cantitate mai mică decât promiseseră inițial autoritățile: potrivit declarațiilor oficialilor din Ministerul Sănătății, 10.000 de doze de imunoglobulină din Austria erau așteptate să soseacă în țară prin Mecanismul european de protecție civilă încă din săptămâna 19-25 martie, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

HotNews.ro a încercat să îl contacteze atât telefonic, cât și prin sms pe directorul Unifarm, Adrian Ionel, pentru o explicație privind motivele pentru care distribuția imunoglobulinei întârzie și când va începe aceasta, însă directorul Unifarm nu a furnizat niciun răspuns până la data publicării acestui articol.


Adrian Ionel, directorul Unifarm


Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, declara, la finalul lunii martie, că nu sunt probleme legate de livrarea dozelor de imunoglobulină și că întârzierile au fost cauzate de procedurile care trebuie respectate odată cu declanșarea Mecanismului european de protecție civilă.


Pacienții care își permit cumpără de 9 luni medicamente din afara țării

 
Imunoglobulina lipsește din România încă din vara anului trecut. Anul acesta au intrat în țară doar 2.600 de doze care au ajuns la pacienți, cantitate care nu este suficientă nici măcar pentru o lună: 1.000 de doze de IGVena și 600 de flacoane de Intratect la începutul lunii februarie și încă 1.000 de doze de Intratect la final de martie.

În afara acestora au mai intrat în țară doar cele 3.850 de doze de Octagam prin Mecanismul de protecție civilă, la finalul lunii martie, care nu au ajuns însă la pacienți.


Medicamente

În tot acest timp, pacienții sunt nevoiți de luni de zile să își cumpere imunoglobulină din Ungaria sau din Bulgaria, cei care își permit, chiar dacă, teoretic, tratamentul ar trebui să fie 100% compensat în România.

Ministrul Sorina Pintea a anunțat pe data de 5 martie că România a activat mecanismul de protecție civilă în cazul imunoglobulinei, medicament care lipsește de pe piață din vara anului trecut: "Am considerat că nu mai avem timp. România are nevoie de acest medicament în acest moment", spunea pe 5 martie Sorina Pintea, adăugând că "din estimarile primite de la Casa de Asigurari de Sănătate, avem nevoie de 5.000 de fiole de 2, 5 mg lunar".


Imunoglobulina, un medicament scump

Imunoglobulinele sunt substanțe obținute din plasmă sanguină umană și sunt medicamente esențiale pentru pacienții cu imunodeficiențe primare și boli autoimune. În lipsa administrării lor, pacienții dependenți de imunoglobulină riscă să nu își mai poată desfașura activitatea, să fie imobilizați la pat și, în cele din urmă, sunt în pericol de moarte. În plus, orice virus, inclusiv o banală răceală, le poate fi fatal. De asemenea, medicii atrag atenția că, în lipsa tratamentului, pacienții cu imunodeficiențe primare riscă să râmână cu sechele ireversibile din punct de vedere fizic.

Potrivit Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiente Primare (ARPID), în România sunt în jur de 500 de bolnavi care fac tratament cu imunoglobulină, o parte dintre ei copii. O a doua categorie - câteva sute - sunt pacienții cu boli autoimune. Dacă pacienții cu imunodeficiențe primare depind de imunoglobulină la fel cum pacienții cu diabet sunt dependenți de insulină, în cazul celor cu boli autoimune, tratamentul cu imunoglobulină este necesar în situații de criză.


Otilia Stângă și fiica sa, Maia

Tratamentul cu imunoglobulină este, teoretic, 100% compensat în România. Pentru cei dispuși să îl cumpere, un flacon de 5 grame se vinde, în medie, cu 1.000 de lei (în Germania ajunge la 470 de euro). În functie de înălțime și de greutate, un pacient are nevoie de la 10 grame pe lună (un copil mic) până la 125 de grame (un adult), explică Otilia Stângă, vicepreședintele Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare și mama unei fetițe de 12 ani care suferă de imunodeficiență primară. 


Cum a dispărut imunoglobulina din România

Imunoglobulinele se află pe lista de medicamente esențiale a Organizației Mondiale a Sănătății (medicamente considerate necesare în fiecare țară din lume) și au ajuns și pe lista medicamentelor esențiale din România în toamna anului 2016 (prin Hotărârea de Guvern nr. 800/2016 pentru aprobarea Metodologiei privind modul de calcul și procedura de avizare și aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizație de punere pe piață în România). Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, explica, la acea vreme, că scopul acestei masuri era ca medicamentele esențiale din lista OMS să fie prezente pe piața romanescă în cantități suficiente, iar importurile în procedură de nevoi speciale (la prețuri mult mai mari decat cele obișnuite) să poată fi evitate (nota de fundamentare a HG nr. 800/2016 poate fi citită aici).

În cazul imunoglobulinelor, numărul pacienților care au nevoie de acest tratament nu este foarte mare în România (câteva sute), astfel că producătorii care aduc medicamentele în țară nu sunt motivați de profit, daca prețul este unul redus. În 2016, Guvernul a decis majorarea prețurilor lor, pentru a reduce astfel riscul ca ele să dispară din țară. Fostul ministru Vlad Voiculescu a introdus pe lista medicamentelor esențiale medicamentele considerate esentiale de Organizatia Mondială a Sănătății. Pretul acestora a crescut de la cel mai mic preț european la media celor mai mici trei prețuri europene - o creștere mică, dar suficientă pentru a îi motiva pe producători să aducă medicamentele în România.


Protest al pacienților la Ministerul Sănătății


Pe 22 martie 2017, fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, a abrogat Hotarârea de Guvern nr. 800/2016, astfel că o parte dintre medicamentele esențiale de pe lista Organizației Mondiale a Sănătății au disparut din nou de pe lista medicamentelor considerate esențiale în România și, ușor-ușor, și de pe piața românească. Odată cu anularea măsurii, producatorii s-au retras treptat de pe piața românească din cauza prețului prea mic, iar medicamentele au dispărut. După abrogarea HG 800/2016, noua metodologie este aprobată prin ordin de ministru.

"Pentru că imunoglobulina este produsă din plasmă sanguină umană, cantitatea este limitată și se produce doar la cerere. Cu 6 luni înainte, e totul contractat. Nici dacă ai bani nu se vând, doar dacă găsești într-un spital care are stoc suplimentar. Trebuiau din iulie (2017 - n.red.) să facă ceva, nu se ajungea în această situatie", explică Otilia Stângă, vicepreședintele Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare.

Otilia Stângă povestește că producătorii au început încă de acum mai bine de 2 ani să amenințe cu retragerea de pe piața din România, din cauza prețurilor mici. Dupa ce situația s-a calmat în toamna anului 2016, după adoptarea HG 800/2016, promovată de fostul ministru Vlad Voiculescu, problemele au revenit în primăvara lui 2017, dupa ce HG a fost abrogată de ministrul Bodog.

La acest lucru se adaugă cantitatea limitată în care se produc aceste medicamente, dar și faptul că producătorii au obligații față de țările care sunt pe lista donatorilor de plasmă, unde România nu mai este din 1992, din cauză că nu a respectat criteriile de siguranță. "Sunt țări care nici nu plătesc pentru imunoglobulină, primesc contra donârii de plasma. Dar România nu mai are dreptul să doneze plasma", mai spune Otilia Stângă.

Citeste și:


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2512 vizualizari

 • +20 (22 voturi)    
  Normal (Luni, 16 aprilie 2018, 9:20)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Rog simpatizantii partidului iubit si care urasc neo-marxistii de USRisti si care dispretuiesc oile "protestante" naziste sa explice urmatoarele:


  Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, explica, la acea vreme, că scopul acestei masuri era ca medicamentele esențiale din lista OMS să fie prezente pe piața romanescă în cantități suficiente, iar importurile în procedură de nevoi speciale (la prețuri mult mai mari decat cele obișnuite) să poată fi evitate (nota de fundamentare a HG nr. 800/2016 poate fi citită aici).
  Pe 22 martie 2017, fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, a abrogat Hotarârea de Guvern nr. 800/2016.


  Cum mai aparati PSD-ul acum?
  Lasati-ma sa ghicesc raspunsurile "da' care e problema ba, ceee?? nu se ocupa acuma?"

  Raspuns in avans: nu despre asta este vorba. Daca nu se abroa 800 nici macar nu ar fi lipsit de pe piata... deci nu ar fi fost criza. Deci nu ar fi avut ce sa "repare".

  Si in cazul in care raspunsul vostru este ca tehnocratii incompetenti sigur au facut un OUG prost, d-aia a fost abrogat, cautati ce impact are lobby-ul producatorilor de medicamente...

  Oricum, felicitari PSD ca faceti praf lucrurile bune si le peticiti mai prost decat erau inainte apoi iesiti triumfatori in fata.
 • +11 (13 voturi)    
  Madam ministreasa.. (Luni, 16 aprilie 2018, 9:22)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  .. ea e ocupat[ cu talk-show-rile la tc,v, ca orice propagandaista incompetent a partidului care a adus-o in guvern. Si care minte, evident, cât o șine mintea și melița.
 • +13 (15 voturi)    
  Așa prevede politica PSD. (Luni, 16 aprilie 2018, 9:36)

  asavreau [utilizator]

  Dacă cineva va spune că medicamentele lipsesc se va dovedi că sunt.În depozit.Nu la pacienți!
 • +16 (18 voturi)    
  Cei care cumpara medicamentul din afara (Luni, 16 aprilie 2018, 9:37)

  MinDepous [utilizator]

  ar trebui sa dea statul roman in judecata, in grup. Sa-si recupereze cheltuielile suplimentare cauzate de criza produsa de actuala guvernare. Eventual si sa li se achite daune morale, cauzate de stress si de faptul ca pacientii au fost fortati sa priveasca moartea-n ochi o vreme.
  • -7 (9 voturi)    
   De ce statul (adica pe mine) (Luni, 16 aprilie 2018, 10:19)

   Ursuletul de Plus [utilizator] i-a raspuns lui MinDepous

   si nu persoanele vinovate?
   • +10 (10 voturi)    
    simpu... (Luni, 16 aprilie 2018, 10:42)

    tearoftime [utilizator] i-a raspuns lui Ursuletul de Plus

    pentru ca e treaba statului sa se intoarca apoi impotriva persoanei vinovate.
    Intotdeauna te indrepri impotriva organizatiei/firmei, nu impotriva unui angajat particular al acesteia. Dupa care e treaba organizatiei sa isi recupereze (daca poate si daca vrea) paguba de la cel care a facut pocinogul.
    Inteleg frica ta, respectiv ca statul va plati din banii nostri si ca cei vinovati vor scapa cu basmaua curata, dar asta se intampla doar pt. ca statul e corupt si condus de incompetenti. Nu trebuie schimbate mecanismele din aceasta cauza, trebuie DNA si mai ales trebuie sa mergi la vot.
   • +5 (5 voturi)    
    De-aia (Luni, 16 aprilie 2018, 10:43)

    MinDepous [utilizator] i-a raspuns lui Ursuletul de Plus

    Pentru ca, in principiu, Xulescu a ajuns sa fie factor decizional pentru ca eu si cu persoana dumneavoastra am votat cu PSD (sau n-am votat deloc, nu stiu - eu unul am fost la vot si nu am votat cu PSD...) ca Xulescu sau Yulescu sa ajunga intr-o functie importanta (cat sa-l puna pe Xulescu sef). Asadar, purtam si noi o parte din vina.

    In alta ordine de idei, aici nu vorbim de razbunare, ci despre justitie, da? Statul joaca rolul de garant intre cetatean si stat - prin organismele sale dedicate. A gresit un organism al statului fata de cetatean? Pai, tot statul garanteaza ca cetateanul e tratat corect (prin plata diferentei de cost cauzate, plus eventualele daune morale). E ca la asigurare: nu-i iei banii celui care te-a lovit cu masina, ii iei pe-ai asiguratorului intai. Apoi asiguratorul il taxeaza pe vinovat.

    Hai sa-i dam toti in judecata pe astia de-s vinovati, atat eu, cat si dumneata -> si sa cere ca despagubiri toate fondurile delapidate de ei in ultimii 30 de ani. Poate nu-i meritam noi direct/personal, ci bunicii nostri, insa tot trebuie recuperate prejudiciile.

    So... pana una alta, e mai simplu - si la fel de corect - sa dea statul roman in judecata. In fond, nu Xulescu persoana fizica a produs criza, ci deciziile sale la nivel de politica de stat in domeniul medical / farmaceutic din Romania.

    O fi amar / mai greu de palatat adevarul, dar asta e.
    • 0 (0 voturi)    
     Pentru cei care mi-au dat minusuri (Luni, 16 aprilie 2018, 15:51)

     Ursuletul de Plus [utilizator] i-a raspuns lui MinDepous

     si cei care au avut bunavointa sa-mi dea explicatii (si carora le multumesc):
     E vorba de civil, nu penal. Era vorba despre "despagubiri" nu "nu si-au facut treaba sau au fost corupti". DNA nu are ce cauta aici. Eu am avut cheltuieli pe care vreau sa mi le recuperez. E civil toata ziua.
     Acum, de ce persoane si nu institutii: nu sunt jurist, doar fac o analogie cu procesul Kovesi - Antena 3. Care tot civil este. "va primi suma de 300.000 lei cu titlu de daune morale, în solidar, de la pârâţii Mihai Gâdea, Bianca Grigore, Mugur Ciuvică şi SC Antena 3".
     OK, nu doar persoanele, dar macar "in solidar" tot se poate. Prin actiunea lor ca angajati ai Antenei 3 au produs un prejudiciu de imagine. Prin actiunea lor ca angajati ai statului au produs un prejudiciu material.
     Zic, nu dau cu paru'.
     • +1 (1 vot)    
      Am inteles (Luni, 16 aprilie 2018, 18:20)

      MinDepous [utilizator] i-a raspuns lui Ursuletul de Plus

      Problema e ca multi identifica rapid acest "dar de ce eu???" cand e vorba despre stat, de parca statul ar fi altceva, altcineva.
      Nu. Statul suntem noi. Noi suntem raspunzatori c-am pus niste ticalosi in pozitii de putere. Ei sunt raspunzatori pentru faptele lor, insa pana poti recupera prejudiciul de la talharii aia, cei ce ajung sa fie falimentati de costul medicamentelor, ei ce pot face? Boala nu bate pasul pe loc, nu sta, nu asteapta. De-aia tu, statul, ii platesti costurile, apoi il urmaresti pe borfas.

      Asta, daca nu cumva scopul tau in viata e sa scoti dintii organismului prin care tocmai astfel de acte vrei sa le eviti / combati. In acel caz, tot ii achiti, ca altfel ajungi la CEDO - sau ajungi, direct, ce sa mai, ca-i ingradesti dreptul la viata pacientului! - si o lasi asa, ca nu dai de la tine, stii?

      Nu a dat nimeni cu parul, nici o grija :-)
      Saptmana faina sa avem cu totii!
     • 0 (0 voturi)    
      Ah - am omis ideea asta (Miercuri, 18 aprilie 2018, 11:15)

      MinDepous [utilizator] i-a raspuns lui Ursuletul de Plus

      De ce sa nu fie penal? Pai, daca noi ne lovim cu masinile si eu mor, nu se incadreaza la ucidere din culpa -> cod penal?

      Ah, bun, efect direct al politicilor / deciziilor luate de ministru / guvernanti este lipsa medicamentelor, iar indirect, moartea pacientilor (sau agravarea starii lor de sanatate) din cauza sistarii tratamentului.

      Altfel, o putem impacheta cu "toti murim pana la urma" si o lasam cu "thoughts and prayers" si gata. Aia a fost. Putem sa-i punem capac, funda si s-o dam gata, s-a dus tara. :-(

      Asta nu e sete de sange. Nu e "capul lui Motoc vrem". E justitie - intai fata de pacienti, prin actiunea contra statului, iar apoi fata de vinovati, prin actiunea statului contra lor. Hai... Daca si Iliescu ajunge inculpat azi, poate nu e imposibil sa-i vada si pe astia ochii justitiei. Mai inchisi sau mai orbi, cum or fi ei...
 • +2 (2 voturi)    
  Da, astia suntem: stat esuat (Luni, 16 aprilie 2018, 12:35)

  Gojifruit [utilizator]

  Cam asa a ajuns Romania de azi: zero competente, zero responsabilitate si zero asteptari ale populatiei de la guvernanti. Este definitia statului esuat. Faptul ca inca mai o politie, un invatamant, un fisc care mimeaza functionarea, nu inseamna ca tara asta mai este de fapt guvernata. Se mentin niste aparente dar nu ne deosebim mult de Somalia.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by